• Tartalom

57/1996. (HK 23.) HM utasítás

57/1996. (HK 23.) HM utasítás

a honvédelmi ágazatban végzendő művelődési tevékenységről*

1996.11.26.
A Magyar Honvédség hosszú, valamint középtávú átalakításának irányairól és létszámáról szóló 88/1995. (VII. 6.) OGY határozat jelentősen megváltoztatja a honvédség szervezeti struktúráját, tevékenységének rendszerét. A változásoknak tükröződniük kell a művelődési tevékenység szervezésében, végzésében. A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés 1. pontjában megfogalmazott felhatalmazás alapján – a szolgálati törvényekre is figyelemmel – a honvédelmi ágazatban végzendő művelődési tevékenységre a következő utasítást adom ki.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, hivatalaira és háttérintézményeire, és a honvédelmi miniszter közvetlen felügyelete alatt álló szervekre (a továbbiakban együtt: HM), valamint a Magyar Honvédség katonai szerveire (továbbiakban: MH) terjed ki.

2. § Az utasítás célja – a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 26. §-ára, valamint a hadköteles katonák szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIV. törvény 24. §-ára tekintettel – a művelődéshez való jog gyakorlásának biztosítása.

3. § A művelődési tevékenységet úgy kell megszervezni, hogy a személyi állomány hozzájusson a beosztása ellátásához, valamint a szervezeti tevékenység színvonalas végzéséhez szükséges ismeretekhez, műveltségi elemekhez, azokat folyamatosan fejleszteni tudja, biztosítva ezáltal a professzionális hadsereg működéséhez szükséges kulturális tőke elsajátítását.

4. § (1) A művelődési tevékenység – megőrizve önállóságát – szervesen kapcsolódjon az oktatási, tudományos, csapatkiképzési és szabadidős tevékenységekhez, biztosítsa a hivatásos, szerződéses, köztisztviselői és közalkalmazotti állomány szórakozási, pihenési feltételeit, a szolgálati körülményekből fakadó művelődési hátrányok kiegyenlítését.

(2) A katonai középfokú és felsőfokú oktatási intézmények, közgyűjtemények működésére – amelyek alapfeladataik mellett közművelődési tevékenységet is végeznek – külön jogszabályok az irányadóak.

5. § (1) A feltételek biztosítása érdekében az MH központi, helyőrségi, és csapat közművelődési intézményeket, könyvtárakat működtet azokban a helyőrségekben, ahol katonai szervezetek maradnak. Működtetésük költségeit a fenntartó költségvetésében tervezi és finanszírozza.

(2) A közművelődési intézmény olyan közhasznú humán infrastruktúra, közszolgálati közintézmény, amelyben az épületi, berendezési, technikai, személyi és költségvetési, valamint gazdálkodási feltételek együttesen biztosítottak ahhoz, hogy az intézményt használók ott a kultúra elsajátításával, a társadalmi együttéléssel, az egyéni képességek kibontakoztatásával, a szabadidő közművelődési célú eltöltésével kapcsolatos tevékenységek összességét végezhessék.

A MAGYAR HONVÉDSÉG KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEI

6. § Az MH kulturális intézményei: a központi művelődési intézmények, a helyőrségi klubok és a csapatművelődési otthonok és könyvtárak.

7. § (1) A Magyar Honvédség központi művelődési intézményei: a Magyar Honvédség Művelődési Háza és a Honvéd Együttes.

(2) A Magyar Honvédség Művelődési Háza a HM és az MH reprezentatív intézménye. Fontos szerepet játszik a honvédség kulturális értékeinek terjesztésében, a hazai és nemzetközi kapcsolatok erősítésében, emellett Budapest Helyőrség hivatásos és szerződéses katonái, a honvédségi köztisztviselők és közalkalmazottak, a honvédségi nyugállományúak, valamint közeli hozzátartozóik (a továbbiakban együtt: igényjogosult) közművelődési tevékenységének színtere, kulturális és társadalmi szervezeteik működési bázisa. Az igényjogosultak részére kulturális szolgáltatásokat nyújt, szabad kapacitása terhére bevételt eredményező tevékenységet folytathat a fenntartási költségeinek finanszírozása érdekében.

(3) A Honvéd Együttes művészeti tevékenységével a személyi állomány művelődését, szórakozását segíti. Műsorpolitikájában figyelmet fordít a honvéd hagyományok ápolására, az igényjogosultak igényeire. Bemutatói során különös figyelemmel van a tanintézeti hallgatók, a nagy létszámú helyőrségek műsorigényeinek kielégítésére, a kiemelt honvédségi rendezvényeken való közreműködésre. Szabad kapacitása terhére bevételt eredményező tevékenységet folytathat a fenntartási költségeinek finanszírozása érdekében. A társadalmi kapcsolatok fejlesztése érdekében a nem igényjogosultak műsorigényét önköltségi áron is teljesítheti.

8. § A helyőrségi klub a helyőrség hivatásos és szerződéses katonái, közalkalmazottai, a nyugállományúak, valamint azok hozzátartozói művelődési tevékenységének színtere, kulturális és társadalmi szervezeteik működési bázisa. Az igényjogosultak részére kulturális szolgáltatásokat nyújt, szabad kapacitása terhére bevételt eredményező tevékenységet folytathat a fenntartási költségeinek finanszírozása érdekében.

9. § A csapatművelődési otthonok és könyvtárak a katonai szervezetek keretében működő, önálló jogi személyiséggel nem rendelkező kulturális intézmények, amelyek a laktanyák hivatásos, szerződéses és sorállományú katonái kulturális tevékenységének színterei. A sorállományú katonák szabadidős tevékenységéhez külön helyiséget kell biztosítani. Létrehozható önálló objektumként, vagy részenként (olvasó, játékterem, kondicionáló terem stb.). A könyvtár a fenntartó katonai szervezet alaptevékenységéhez kötődő szak-, tudományos és általános műveltség megszerzését szolgáló könyvek, kiadványok gyűjtő, rendszerező, információs központja.

10. § (1) A központi kulturális intézmények, helyőrségi klubok, könyvtárak, csapatklubok, otthonok alapítási és megszüntetési joga a honvédelmi miniszter hatáskörébe tartozik, a fenntartója a Magyar Honvédség parancsnoka.

(2) Az MH parancsnoka 1996. december 31-ig terjesszen fel a honvédelmi miniszterhez javaslatot az MH kulturális intézményeinek további működési lehetőségeiről és formáiról.

(3) Az MH parancsnoka a csapatművelődési otthonok és könyvtárak helyiségeinek biztosítására, berendezésére külön intézkedést ad ki.

A MŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉG IRÁNYÍTÁSA

11. § A honvédelmi ágazatban folyó művelődési tevékenység irányítója a honvédelmi miniszter, aki jogát a politikai államtitkár útján gyakorolja. A tevékenység szakmai felügyeletét a Társadalmi Kapcsolatok és Kulturális Főosztály (a továbbiakban: TKKF) végzi.

12. § (1) A TKKF figyelemmel kíséri és elemzi az ágazatban folyó művelődési tevékenységet, előkészíti a kapcsolódó miniszteri döntéseket, előzetesen véleményezi a miniszter hatáskörébe tartozó, a kulturális életet érintő szervezeti, pénzügyi, infrastrukturális javaslatokat. Együttműködik a művelődésügy országos szervezeteivel, nemzetközi kulturális kapcsolatokat létesít és tart fenn, koordinálja azokat.

(2) A TKKF végzi a művészeti mecenatúrát, amely kiterjed a honvédelmi eszmeiségű műalkotások készíttetésére; a műteremlakások pályázat útján történő hasznosítására; a művészeti ösztöndíjak odaítélésére; évenként 4–5 országos jelentőségű kortárs kiállításon HM díj adományozására; eredeti műalkotások (szobor, festmény, emlékmű) létrehozásának szervezésére; művészeti kitüntetések odaítélésére.

(3) Együttműködik az MH Humán Főcsoportfőnökséggel, évente a következő év költségvetése tervezésének kezdetéig tájékoztatja a tervezéshez szükséges adatokról.

13. § (1) Az MH-nál folyó művelődési tevékenység felső szintű irányítója az MH parancsnoka, aki a fejezetnél kialakított rendszerben a lehetőségek szerint biztosítja a művelődési feladatok feltételrendszerének meglétét, azok fejlesztésének személyi, anyagi, pénzügyi, infrastrukturális lehetőségeit.

(2) Az MH parancsnoka felelős az MH-ban folyó művelődés szakmai szervezéséért, a művelődési szakemberek kiválasztásáért, felkészítéséért, szakmai továbbképzéséért, a költségvetések szakszerű elkészítéséért, biztosításáért.

(3) Az MH parancsnoka minden év február 15-ig adjon tájékoztatást a honvédelmi miniszternek az előző év művelődési feladatainak teljesítéséről, a művelődési intézmények állagáról, a pénzügyi fedezetek felhasználásáról, a szakterületen dolgozók létszámáról, felkészültségük helyzetéről.

(4) Az MH Humán Főcsoportfőnökség működjön együtt a HM TKKF vezetőjével a feladatok és költségvetés előkészítése és végrehajtása során, kölcsönösen tájékoztassák egymást a terület helyzetéről, a jelentkező eredményekről, problémákról.

14. § (1) A katonai szervezeteknél a művelődési tevékenység a parancsnoki (vezetői) tevékenység részét képezi.

(2) A parancsnokok (vezetők) feladata a szervezeteiknél folyó művelődési tevékenység személyi, anyagi, tárgyi feltételeinek biztosítása, továbbá olyan testületi szellem alakítása, amely a művelődést megbecsülő, értékelő magatartásban nyilvánul meg.

(3) A művelődési tevékenység szakszerű végzése érdekében művelődési szakembereket kell alkalmazni az egység vagy annál magasabb szintű szervezetek törzseiben, és az intézményeknél, a zászlóaljaknál a humán szervező tiszteket kell felkészíteni az ez irányú tevékenység végzésére.

(4) A könyvtárak vezetésével könyvtáros szakképzettségű személyeket kell megbízni, biztosítani kell folyamatos továbbképzésüket, felkészítésüket.

A MŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNYEK ÁTALAKÍTÁSÁNAK ELVEI

15. § (1) A laktanya-, intézménykönyvtárakat meg kell tartani, könyvállományának kialakítása szolgálja a hivatásos és szerződéses állomány felkészülését, emellett rendelkezzenek olyan anyagokkal, amelyek az állomány tájékoztatását biztosítják.

(2) A helyőrségi klubok váljanak a művelődési tevékenység legfontosabb intézményeivé, biztosítsák a társadalmi nyilvánosság, a honvédség és a polgári lakosság kapcsolatai megvalósításának feltételrendszerét. Az intézmények vezetését művelődési szakemberekkel kell végeztetni, de meg lehet bízni olyan humánmenedzsereket is, akik képesek az intézményük menedzselésére, de ebben az esetben is legalább egy fő főfoglalkozású felső-, vagy középfokú végzettségű művelődési szakembert, vagy könyvtárost kell alkalmazni a szakszerűség biztosítása érdekében.

(3) A helyőrségi klub vezetők kinevezése a szakképzettségi követelmények betartásával, pályázat kiírása útján történik.

(4) A csapatklubokat, amelyeket erre a célra építtettek, vagy alakítottak ki, a továbbiakban is üzemeltetni kell, megteremtve a feltételrendszerét a laktanyán belüli művelődéshez. Azokban a helyőrségekben, ahol működő alakulatok vannak, a megszüntetett helyőrségi klubok funkcióit – amennyiben alkalmasak rá – vegyék át a csapatklubok.

A MŰVELŐDÉS SZERVEZÉSÉNEK ELVEI

16. § A hivatásos állomány általános, szakmai, vezetői ismereteinek naprakészségét szolgáló művelődési formák (különösen: nyelvtanfolyamok, informatikai ismeretek, menedzser tanfolyamok, kommunikációs tréningek) költségvonzatait a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvénynek a szolgálat teljesítésére vonatkozó szabályok tartalmi követelményeinek teljesülése érdekében az MH éves költségvetésében kell tervezni és finanszírozni. Ezen művelődési formákat a helyőrségi klubokban, csapatklubokban célszerű végezni. Az önkéntességen alapuló tanfolyamokon való részvételt az állományilletékes parancsnokok tegyék lehetővé az arra jelentkezőknek.

17. § A katonai tanintézetek hallgatóinak, növendékeinek a művelődési tevékenységét úgy kell szervezni, hogy a pálya iránti elkötelezettséget, a hivatástudat kialakulását, elmélyülését szolgálják. Ehhez a kiemelt pénzügyi fedezetet a tanintézetek vezetői elkülönítetten kezeljék, más feladatok finanszírozására nem használhatják fel.

18. § A sorállományú katonák alapellátását a megváltozott szolgálati idő nagysága és a szolgálati feladatok ellátásának körülményeit figyelembe véve az MH parancsnoka dolgoztassa ki és 1997. március 1-ig vezesse be. Alapelvként azt kell figyelembe venni, hogy a pénzügyi, anyagi fedezetek biztosítsák az állomány alapvető tájékoztatását szolgáló sajtótermékek beszerzését (és a laktanyában maradók szabadidejének eltöltéséhez szükséges könyvek szórakoztató elektronikai eszközök meglétét), könyvtári szolgáltatásokat és információhordozó technikai eszközöket.

19. § A szerződéses állomány (tiszt, tiszthelyettes), a közalkalmazottak és köztisztviselők részére biztosítani kell, hogy igénybe tudják venni mindazokat a szolgáltatásokat, amelyeket a hivatásos állomány részére szerveznek térítés vagy részbeni térítés ellenében. Ennek feltételrendszerét az MH parancsnoka dolgoztassa ki, és 1997. március 1-ig léptesse életbe.

20. § A parancsnokok, intézményi vezetők működjenek együtt a helyi honvéd és civil kulturális egyesületekkel, szerveződésekkel, nyugdíjas szervezetekkel.

21. § (1) A helyőrségi klubok működésük során az államháztartásról, az éves költségvetésről, a hatályos munkajogról, a foglalkoztatásról szóló, és a számviteli törévényekben meghatározott feltételek szerint és normák alapján, a fejzetnél kialakított rendben gazdálkodnak.

(2) A helyőrségi klub önállóan, vagy részben önállóan gazdálkodó költségvetési szerv is lehet. Részben önállóan gazdálkodó intézmény esetében a gazdálkodás operatív feladatait más költségvetési gazdálkodó szervezet látja el, a közművelődési tevékenység, foglalkoztatás, működés önállóságának biztosítása mellett.

(3) A működtetés során az egyes rendezvények szerződéseinek megkötése az intézményvezető jogköre.

(4) A katonai szervezetekkel nem rendelkező korábbi helyőrségekben, a honvédelmi értékek terjesztése, az ott élő igényjogosultak művelődésének elősegítése, kulturális önszerveződésük feltételeinek biztosítása érdekében a meglévő helyőrségi intézmény – a szükséges feltételek megléte esetén – költségvetési körön kívül (pl: honvédségi társadalmi szervezet, honvéd kulturális egyesület, nonprofitszervezet), az érvényben lévő HM utasítás szerint hasznosítható.

A MŰVELŐDÉSI TEVÉKENYSÉG FINANSZÍROZÁSA

22. § (1) A helyőrségi klubok éves költségvetési támogatását a fenntartó úgy biztosítsa, hogy az – a bevételi előirányzatra is figyelemmel – teljes mértékben fedezze az intézményben foglalkoztatottak személyi juttatásait és azok járulékait, illetve az alapító okiratban meghatározott kötelező alapfeladatok ellátásához szükséges dologi és egyéb működési célú kiadásokat.

(2) A központi kulturális intézmények és a helyőrségi klubok fenntartási, valamint működési költségeit a fenntartó normatív módon biztosítja.

23. § A csapatok költségvetésében az újonnan kialakított normatívák felszámításával kell tervezni a sorállomány informálásához, pihentetéséhez szükséges eszközök, anyagok beszerzésének, működtetésének pénzügyi fedezetét.

24. § A növendékek, hallgatók közművelődési tevékenységét az alapító okiratuknak megfelelően, az intézmények költségvetésének részeként, jelen utasításban megfogalmazott követelmények szerint tervezzék.

25. § A művelődési tevékenység finanszírozásánál széles körben működtessenek pályázati támogatási rendszert, amelyek tartalmára, pénzügyi fedezetére, az elosztás módjára MH parancsnoki intézkedés kerüljön kiadásra.

26. § A személyi állomány szükségleteinek megfelelően, az általános tájékozódás, a laktanyán kívüli művelődési lehetőségek kihasználhatóságának elősegítése érdekében a laktanyákban, intézményekben bevétel szerzése érdekében bővítsék ki a kulturális szolgáltatások körét.

27. § Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.


Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást az 51/2017. (IX. 15.) HM utasítás 16. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2017. szeptember 20. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére