• Tartalom

65/1996. (HK 25.) HM utasítás

65/1996. (HK 25.) HM utasítás

a munkaköri jegyzékekről és az állománytáblákról

1996.12.16.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdése 1) pontja alapján – figyelemmel az államháztartásról szóló, többször módosított 1992. évi XXXVIII. törvény 88. § (1) bekezdésére – a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) és a honvédelmi miniszter irányítása alá tartozó szervezetek szervezeti rendjét megállapító munkaköri jegyzékének és állománytáblájának a készítésére, tartalmára, kiadásának rendjére és vezetésére a következő utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a HM-re, a HM hivatalaira és háttérintézményeire, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: honvédség) szervezeteire és a katonai nemzetbiztonsági szolgálatokra (a továbbiakban: KNBSZ) terjed ki.

2. § Ezen utasítás rendelkezése szerint a HM, a HM hivatalai és háttérintézményei munkaköri jegyzékkel, a KNBSZ-ek és a honvédség szervezetei állománytáblával rendelkeznek.

3. § A munkaköri jegyzék és az állománytábla jogszabályban, illetve alapító okiratban az MH hadrendjében meghatározottak alapján tartalmazza a HM, a HM hivatalai és háttérintézményei, a KNBSZ-ek, és a honvédség szervezeteinek megnevezését, szervezeti felépítését, személyi állományát, az alaprendeltetésnek megfelelő főbb fegyverzetét, haditechnikai és hadfelszerelési eszközeit, külön a béke és háború időszakára.

4. § (1) Az állománytábla részletesen a következő adatokat tartalmazza:

a) a személyi állományra vonatkozóan a beosztás megnevezését és az azt kifejező katonai szakképzettségi számot, a szerződéses állománnyal betölthető tisztesi beosztásokat, a hivatásos és a szerződéses állomány tekintetében a beosztáshoz rendszeresített elérhető legmagasabb rendfokozatot, a meghatározott béke-állománycsoportra a beosztási illetménykategóriát, a fontosabb beosztások betöltéséhez szükséges katonai végzettségi követelményeket, továbbá az állomány összesített létszámát;

b) a haditechnikai eszközök és anyagok lajstromában szereplő eszközök, anyagok megnevezését, valamint szükségleti mennyiségét;

c) a szervezeti egységen belül a felépítésnek megfelelő belső szervezeti elemek – és személyek – alá – és fölérendeltségét.

(2) A kórházak, az egészségügyi és szociális intézmények állománytábláiban a létszám állománykategóriánként és főbb beosztások szerinti bontásban kerülnek meghatározásra. Ezeknél az (1) bekezdés a) pont szerinti követelményeket állományjegyzékben kell meghatározni. Az állományjegyzéket az érintett szervezet készíti el és a közvetlen szolgálati elöljáró hagyja jóvá. Az állományjegyzéket az állománytáblát kiadó vezérkari szerv részére a jóváhagyást követő 30 napon belül megküldi a készítő katonai szervezet.

(3) A rendelkezési állomány állománytáblája tartalmazza:

I. a honvédség rendszeresített és költségvetési létszámát is terhelő állományt;

II. a honvédség rendszeresített létszámát nem, de a költségvetési létszámát terhelő állományt;

III. a honvédség rendszeresített és költségvetési létszámát sem terhelő állományt.

(4) A (2)–(3) bekezdésben szereplő állománytáblában a létszámokat és a hozzájuk tartozó állománykategóriát kell meghatározni.

5. § A munkaköri jegyzék részletesen a következő adatokat tartalmazza:

a) a szervezet felépítését, a rendszeresített személyi állomány létszámát, a rendfokozat szerinti megoszlást, a végzettségi követelményeket;

b) a személyi állományra vonatkozóan a beosztás megnevezését, a katonai beosztásoknál a rendszeresített elérhető legmagasabb rendfokozatot, az illetménykategóriát és a szükséges katonai, illetve polgári végzettségi követelményeket.

6. § A munkaköri jegyzékben, valamint az állománytáblában rögzített személyi és tárgyi feltételek képezik a létszám, a haditechnikai eszköz és anyag, valamint a beosztási hely törlése miatti felmentésnek, az előléptetés lehetőségének, a beiskolázási létszám meghatározásának, a személyi tartalékképzésnek, az „M” személyi és technikai eszköz nemzetgazdaságból történő biztosítási szükséglete meghatározásának alapját.

7. § (1) A HM-nek, a HM hivatalainak és háttérintézményeinek munkaköri jegyzékét a HM Katonai Főosztálya készíti elő, a HM munkaköri jegyzékét a miniszter, a HM hivatalainak és háttérintézményeinek munkaköri jegyzékét a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.

(2) A KNBSZ-ek az állománytáblájukat a HM Katonai Főosztályával együttműködve készítik elő és a főigazgatók terjesztik fel jóváhagyásra a miniszternek.

(3) A honvédség szervezeteinek állománytábláját a Honvéd Vezérkar készíti és a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök hagyja jóvá. Az állománytábla módosítását helyesbítő íven kell kiadni. E jogkörét az MH parancsnoka, vezérkari főnök az állománytáblát készítő VK-szerv vezetőjére intézkedésében átruházhatja.

(4) A Magyar Honvédség Parancsnoksága és a Honvéd Vezérkar részletes állománytábláját – Kormány által meghatározott keretek között – a miniszter előzetes egyetértésével a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök hagyja jóvá.

(5) Az állománytáblák és helyesbítő ívek – a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök által engedélyezett esetek kivételével – szervezési időszakban kerülnek kiadásra.

(6) A munkaköri jegyzékek és azok módosításai – a közigazgatási államtitkár által engedélyezett esetek kivételével – a tárgyév első félévében kerülnek kiadásra.

(7) A fegyveres szervek hivatásos állománya tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 42. § (3) bekezdése szerinti átminősítéseknek a munkaköri jegyzékben és az állománytáblában történő átvezetéséről az ezen okmányokat készítő és nyilvántartó szervek gondoskodnak.

8. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére