• Tartalom

78/1996. (HK 1/1997.) HM utasítás

78/1996. (HK 1/1997.) HM utasítás

a fontos és bizalmas munkakört betöltők nemzetbiztonsági ellenőrzésével kapcsolatos egyes szabályokról*

1996.12.31.

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: tv.) 11. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a fontos és bizalmas munkakört betöltők nemzetbiztonsági ellenőrzése (a továbbiakban: ellenőrzés) egységes végrehajtása érdekében az alábbi utasítást adom ki.

Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a HM hivatalai és háttérintézményei, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatok (a továbbiakban: KNBSZ-ek) és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) azon szervezeteire, szervezeti egységeire, amelyeknél a törvény, továbbá a fontos és bizalmas munkakörökről, valamint a biztonsági ellenőrzés szintjéről szóló 10/1996. (VIII. 23.) HM rendelet alapján fontos és bizalmas munkakört betöltő személy (a továbbiakban: érintett) teljesít szolgálatot, illetve végez munkát.

2. § (1) Az utasítás hatálya alá tartozó szerveknél – a Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: KFH), valamint a katonai attasé hivatalok közalkalmazotti állománya kivételével – az ellenőrzést a Katonai Biztonsági Hivatal (a továbbiakban: KBH) hajtja végre.

(2) A KFH saját, valamint a katonai attasé hivatalok közalkalmazotti állománya tekintetében az ellenőrzési feladatokat a főigazgató által kijelölt szervezeti egység végzi.

3. § (1) Az ellenőrzések egységes végrehajtásának biztosítása érdekében az utasítás hatálya alá tartozó szerveknél (szervezeteknél) gondoskodni kell az alábbi feladatok ellátásáról:

– az érintettek vonatkozásában a törvényben meghatározott ellenőrzési határidők nyilvántartásáról;

– az ellenőrzés szintjének megfelelő kérdőív biztosításáról, illetve arról, hogy az érintettek azt a törvényben és a jelen utasítás 7. §-ában rögzített határidőben kitöltsék;

– az 1. vagy 2. számú mellékletek szerinti kezdeményező okmány biztosításáról, kitöltéséről;

– a kérdőív és a kezdeményező okmány kezdeményezőhöz aláírásra történő eljuttatásáról;

– szükség szerinti kapcsolattartásról a KBH ellenőrzés végrehajtásáért felelős szervezeti egységével.

(2) Az utasítás hatálya alá tartozó szerveknél (szervezeteknél) az (1) bekezdésben foglalt feladatok ellátásával célszerű egy személyt megbízni.

(3) Ha az érintett szervek (szervezetek) vezetői a biztonsági feladatok ellátásával egy személyt megbíztak, erről a KBH főigazgatóját írásban tájékoztatják.

4. § (1) A kérdőív mintákat az ut. 6–7–8. sz. melléklete tartalmazza. A kérdőívek számának és ellenőrzési szint szerinti csoportosításának meghatározásáért az ellenőrzés kezdeményezését javasló szervek (szervezetek) megbízottjai (hiányukban vezetői) a HM Személyügyi Osztállyal, illetve az MH Humán Főcsoportfőnökséggel történt egyeztetést követően – figyelemmel a 18. § (1) bekezdésben rögzített határidőre is – felelősek.

(2) A KFH a hatáskörébe tartozó ellenőrzések lefolytatásához szükséges kérdőívek beszerzéséről maga gondoskodik.

Az ellenőrzési eljárás

5. § Az ellenőrzés elrendelése a honvédelmi miniszter kizárólagos jogköre. A honvédelmi miniszter az ellenőrzést a tv. 69. §-ában kezdeményezésre jogosítottak írásbeli felkérése és a kitöltött biztonsági kérdőív alapján rendeli el.

6. § Mindazon érintettek esetében, akik nem tartoznak a HM, a HM hivatalai és háttérintézményei, a KNBSZ-ek, illetve az MH állományába, de ellenőrzésük a KBH hatásköre, a kezdeményezésre jogosultakkal a KBH tartja a kapcsolatot.

7. § (1) A kezdeményezést, valamint a kitöltött kérdőívet a fontos és bizalmas munkakörbe történő kinevezést, illetve az ellenőrzés kezdeményezésére előírt törvényi határidő lejártát 30 nappal megelőzően kell felterjeszteni a honvédelmi miniszterhez.

(2) Az MH parancsnoka hatáskörébe tartozó kezdeményezés esetén az ahhoz szükséges okmányokat az érintett szervezeti egységek vezetői közvetlenül terjesztik fel az MH parancsnokához.

(3) A kérdőívet kitöltés után a honvédelmi miniszterhez címzett, az érintett által lezárt borítékban kell továbbítani, amelyet csak a honvédelmi miniszter, a HM Nemzetbiztonsági Iroda (a továbbiakban: NBI), az ellenőrzést végrehajtó szervezet, valamint az érintett bonthat fel.

8. § (1) Az ellenőrzésnek a miniszter által történő elrendelését megelőzően az NBI köteles megvizsgálni, hogy:

a) a kezdeményezés az arra jogosulttól származik;

b) az érintett fontos és bizalmas munkakörre jelölt, vagy ilyen munkakört betöltő személy, továbbá a kérdőív az ellenőrzési szintnek megfelel;

c) a kérdőív tartalmazza az érintett írásbeli hozzájárulását az ellenőrzéshez;

d) az ellenőrzésre a KNBSZ-ek illetékesek.

(2) Ha a kezdeményezés, vagy a kérdőív nem felel meg a törvényes követelményeknek, azt a kifogások megjelölésével a kezdeményező részére hiánypótlás végett az NBI visszaküldi.

(3) Ha az ellenőrzés nem tartozik a KNBSZ-ek hatáskörébe, az iratokat a kezdeményező egyidejű tájékoztatása mellett a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterhez kell továbbítani.

(4) A KNBSZ-ek főigazgatói a saját állományuk tekintetében a kezdeményezéshez szükséges okmányokat közvetlenül nyújtják be a honvédelmi miniszterhez.

9. § (1) A törvényes követelményeknek megfelelő kezdeményezést, illetve kérdőívet az NBI – javaslatával – a miniszter elé terjeszti. A miniszter a kezdeményező okmányon az elrendelést (megtagadást) és annak időpontját feltünteti.

(2) A kezdeményezés időpontja alatt az NBI, vagy a KNBSZ-ek főigazgatói által az iratoknak a honvédelmi miniszter elé terjesztése napját kell érteni.

10. § Az ellenőrzés akkor is végrehajtható, ha a kérdőíven az előírt hozzátartozói tudomásulvételt igazoló nyilatkozat hiányzik. Ez esetben azonban annak pótlását meg kell kísérelni. A pótlás sikertelenségének okát a kérdőíven az ellenőrzést végző szerv rögzíti.

11. § Az elrendelést követően az NBI – az illetékesség alapján – haladéktalanul továbbítja az okmányokat a KBH vagy a KFH főigazgatójának, aki biztosítja az ellenőrzés végrehajtását.

12. § Biztonsági kockázati tényező felmerülésekor, ha a törvény 71. § (4) bekezdése alapján a KNBSZ-ek főigazgatói magasabb szintű kérdőív kitöltésére tesznek javaslatot a kezdeményezésre jogosultnak, ezt jelentik a honvédelmi miniszternek.

13. § (1) Ha a főigazgató véleménye szerint az ellenőrzés a törvényben rögzített határidő alatt nem látszik végrehajthatónak, akkor az ok megjelölésével a határidő lejárta előtt legalább 5 nappal előterjesztést tesz a honvédelmi miniszternek a határidő meghosszabbítása iránt.

(2) Ha a honvédelmi miniszter a határidőt meghosszabbítja, a főigazgató értesíti a kezdeményezőt, illetve az érintettet. Az előterjesztés elutasítása esetén az ellenőrzést az eredeti határidőn belül be kell fejezni.

14. § (1) Az ellenőrzés befejezése után a KNBSZ-ek a 3. vagy a 4. számú mellékletek szerinti biztonsági szakvéleményt készítenek. A szakvéleményben biztonsági kockázati tényezőként csak megalapozott és bizonyítható tényeken alapuló adatok tüntethetők fel.

(2) A szakvélemény nem tartalmazhat olyan információt, amely a titkos adatgyűjtésre feljogosított szervek tevékenységét veszélyeztetné, vagy a titokvédelmi előírásokat sértené.

(3) Ha a szakvélemény bűncselekmény elkövetésére utaló körülményt tartalmaz, a kezdeményező figyelmét fel kell hívni arra, hogy a törvény rendelkezése szerint erről az érintettet nem tájékoztathatja.

(4) A szakvélemény megállapításainak törvényességéért a végrehajtó szervezet főigazgatója, az érintettel való ismertetéséért pedig a kezdeményező felelős.

(5) A szakvélemény ismertetését úgy kell elvégezni, hogy az biztosítsa az érintettnek a tv. 72. § (3) bekezdésében írt panaszjoga érvényesítését. Az ismertetés megtörténtét az érintett, az 5. sz. melléklet szerinti nyilatkozat aláírásával tanúsítja.

15. § (1) Az ellenőrzést végrehajtó KNBSZ-ek főigazgatói a szakvéleményt legkésőbb a törvényben, vagy a miniszter által az ellenőrzésre meghatározott határidő lejárta napján – a KNBSZ-ek állománya tekintetében egy, a többi esetben két példányban – ellenjegyzésre terjesztik fel a honvédelmi miniszterhez. Ha a szakvélemény biztonsági kockázati tényezőt tartalmaz, mellékelni kell az azt megalapozó bizonyítékokat is.

(2) A szakvéleményt a törvényben és a jelen utasításban meghatározott tartalmi, illetve formai kellékeknek megfelelően kell elkészíteni. Ha a szakvélemény hibás, a honvédelmi miniszter kijavítás végett visszaküldi a főigazgatónak, egyben szükség esetén intézkedik a határidő meghosszabbítására. Ennek hiányában a kijavítást soron kívül, az eredeti határidő betartásával kell elvégezni.

16. § (1) Az ellenőrzés végrehajtása során keletkezett iratokat a KNBSZ-ek csak az egyéb nemzetbiztonsági és más tevékenységtől elkülönített adattárban kezelhetik.

(2) A KNBSZ-ek saját állománya tekintetében lefolytatott ellenőrzések anyagait az (1) bekezdésben említett iratoktól is külön kell kezelni.

17. § (1) A miniszter a szakvélemény példányait ellenjegyzi. A KBH a kezdeményező számára csak a szakvélemény 1. számú példányát továbbítja, melyet a tájékoztatást követően az illetékes személyügyi szervnél lezárt borítékban egyéb anyagoktól elkülönítetten kell tárolni. A szakvélemény 2. számú példányát a KBH őrzi.

(2) A biztonsági ellenőrzésekkel kapcsolatos okmányokból adatszolgáltatás kizárólag a miniszter, vagy az illetékes főigazgató engedélyével, a törvényben meghatározott keretek között teljesíthető.

Vegyes és hatálybaléptető rendelkezések

18. § (1) Az ellenőrzés hatékonyságának biztosítása érdekében a HM személyügyi, az MH humánszolgálati, illetve a HVK hadműveleti főcsoportfőnökségi, valamint a HVK szervezési és hadkiegészítő csoportfőnökségi szervek és a KBH felveszik a kapcsolatot és 1997. február 28-ig közösen meghatározzák, hogy a már beosztásban lévők közül hány személyt érint az ellenőrzés. Ezt követően a KBH az említett szervekkel együttműködve 30 napon belül ütemtervet készít, amely biztosítja, hogy a törvény hatálybalépésétől számított 5 év alatt valamennyi érintett ellenőrzését végrehajtsák.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott egyeztetés során a munkaköri jegyzékben (állománytáblában) a beosztásokat úgy kell megjelölni, hogy azok fontos és bizalmas jellege megállapítható legyen.

(3) Az ütemtervet jóváhagyásra a KBH a honvédelmi miniszterhez felterjeszti. A jóváhagyást követően a főigazgató az ütemtervet megküldi a HM és az MH feladattal érintett szervei (szervezetei) vezetőinek.

(4) A KNBSZ-ek saját állománya tekintetében az ellenőrzést a főigazgatók tervezik.

(5) Felhatalmazást kapnak a főigazgatók, hogy megállapítsák az ellenőrzések végrehajtásának belső szabályait.

19. § Ez az utasítás az aláírása napján* lép hatályba.


Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 78/1996. (HK 1/1997.) HM utasításhoz


Kezdeményező szervezet megnevezése

Nyt. szám:
BIZTONSÁGI ELLENŐRZÉS KEZDEMÉNYEZÉSE
(A KNBSZ-ek állománya számára)
Tisztelt Miniszter Úr!

Jelentem, hogy ............................................. [név] rendfokozat vagy polgári személyt (szül. hely, idő, anyja neve), ........................................................ szám alatti lakost, [ha már állományban lévő, jelenlegi beosztása is] ....................................... [szervezet megnevezése] ............................ beosztásba tervezzük kinevezni (vezényelni, alkalmazni).
A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 69. § (9) bekezdésében meghatározottak alapján, tekintettel a tv. 70. § (1) bekezdésére, nevezett biztonsági ellenőrzését [állományban lévők esetén a 70. § (2) bekezdés]

kezdeményezem

egyben kérem az „C” típusú kérdőív szerinti biztonsági ellenőrzésének elrendelését.

Budapest, 199.........................................

...................................

kezdeményező

 

A biztonsági ellenőrzést elrendelem (nem engedélyezem).

Budapest, 199.........................................

...................................

honvédelmi miniszter

2. számú melléklet a 78/1996. (HK 1/1997.) HM utasításhoz


Kezdeményező szervezet megnevezése

Nyt. szám:

BIZTONSÁGI ELLENŐRZÉS KEZDEMÉNYEZÉSE
(A KNBSZ-ek állománya kivételével az utasítás hatálya alá tartozó szervek számára)

Tisztelt Miniszter Úr!

Jelentem, hogy ..................................... [név] ............................ [rendfokozat, beosztás] (szül. hely, idő, anyja neve), ................................................................ szám alatti lakos, ............................... [szolgálati hely megnevezése] fontos és bizalmas munkakört tölt be és ellenőrzése szükségessé vált, mert legutóbbi ellenőrzésétől 5 év eltelt [vagy a közbenső ellenőrzés indoka].
A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 70. § (1) bekezdésében meghatározottak alapján [a már beosztásban lévők ellenőrzésének kezdeményezése esetén a 70. § (2) bekezdésére kell hivatkozni] nevezett biztonsági ellenőrzését

kezdeményezem

egyben kérem az „A” [„B”, „C”] típusú kérdőív szerinti biztonsági ellenőrzésének elrendelését.

Budapest, 199.........................................

...................................

kezdeményező

A biztonsági ellenőrzést elrendelem (nem engedélyezem).

Budapest, 199.........................................

...................................

honvédelmi miniszter

3. számú melléklet a 78/1996. (HK 1/1997.) HM utasításhoz


KATONAI BIZTONSÁGI HIVATAL
Nytsz.:
Hiv. szám:

Kezdeményező neve, rendfokozata beosztása
Budapest

Tárgy: biztonsági szakvélemény

Tisztelt Úr!

Tájékoztatom, hogy a fenti hivatkozási számon, a fontos és bizalmas munkakörre jelölt (munkakört betöltő)

Név rf. (születési hely, év, hó, nap, anyja neve) ..... szám alatti lakos vonatkozásában elrendelt biztonsági ellenőrzést a KBH végrehajtotta.

Nevezettel összefüggésben nemzetbiztonsági szempontú biztonsági kockázati tényező nem merült fel.

Az érintett a szakvéleményben foglaltak ellen a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72. § (3) bekezdésében meghatározottak alapján panasszal élhet a honvédelmi miniszternél, majd az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságánál.

Budapest, 199..............................

.......................................

főigazgató

Ellenjegyzem:

 

Budapest, 19.................................

.......................................

honvédelmi miniszter

Készült: 2 példányban

Egy példány 1 lap

Kapja:

1. sz. pld. elkülönített gyűjtő

 

2. sz. pld. KBH

4. számú melléklet a 78/1996. (HK 1/1997.) HM utasításhoz


KATONAI BIZTONSÁGI HIVATAL
Nytsz.:
Hiv. szám:

Kezdeményező neve, rendfokozata beosztása
Budapest

Tárgy: biztonsági szakvélemény

Tisztelt Úr!

Tájékoztatom, hogy a fenti hivatkozási számon, a fontos és bizalmas mumkakörre jelölt (munkakört betöltő)

Név rf. (születési hely, év, hó, nap, anyja neve) ............ szám alatti lakos vonatkozásában elrendelt biztonsági ellenőrzést a KBH végrehajtotta.

Nevezettel összefüggésben az alábbi nemzetbiztonsági szempontú biztonsági kockázati tényező(k) merült(ek) fel: .....

Az érintett a nemzetbiztonságú szempontú kockázati tényező létezését elismerte (tagadta).

Az érintett a szakvéleményben foglaltak ellen a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72. § (3) bekezdésében meghatározottak alapján panasszal élhet a honvédelmi miniszternél, majd az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságánál.

Budapest, 199..............................

.......................................

főigazgató

 

Ellenjegyzem:

 

Budapest, 19.................................

 

.......................................

honvédelmi miniszter

Készült: 2 példányban

Egy példány 1 lap

Kapja:

1. sz. pld. elkülönített gyűjtő

 

2. sz. pld. KBH


NYILATKOZAT
a biztonsági ellenőrzés eredményének ismertetéséről

Alulírott ...................................... név ................................... rendfokozat .................. szül. hely ................... év ...................... hó ......... nap .............................. anyja neve, kijelentem, hogy a biztonsági ellenőrzésemről készített szakvéleményt előttem ismertették. Az azzal kapcsolatos panaszjogomról tájékoztattak.

A szakvéleményben foglaltakkal

– egyetértek(*)
– panasszal élek(**)

Budapest ................... év ................... hó ........... nap

Az érintett aláírása:

(*) = a nem kívánt törlendő
(**) = Panasz esetén az érintettnek rögzítenie kell a kifogásolt megállapításokat és kifogásának okait.

6. számú melléklet a 78/1996. (HK 1/1997.) HM utasításhoz

Szigorúan titkos

Különösen fontos

/kitöltés után/

Érvényességi idő:

Iktatószám:

Minősítő:



BIZTONSÁGI KÉRDŐÍV
fontos és bizalmas munkakör betöltésére jelölt, illetve ilyen munkakört betöltők biztonsági ellenőrzéséhez

„A” típusú ellenőrzés




Kitöltés előtt szíveskedjék elolvasni!


TÁJÉKOZTATÓ
az „A” típusú biztonsági kérdőív kitöltéséhez


Tisztelt Hölgyem, Uram!

Tájékoztatjuk Önt arról, hogy tervezett jövőbeni, illetőleg jelenleg betöltött munkaköre a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: törvény) értelmében fontos és bizalmas beosztásnak minősül, az azt betöltő személynek meg kell felelnie az állami élet és a nemzetgazdaság jogszerű működéséhez szükséges biztonsági feltételeknek.
A munkakör betöltésének egyik feltétele az, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat a törvényben meghatározott szempontok alapján elvégezze az Ön biztonsági ellenőrzését.
A biztonsági ellenőrzés célja azon kockázati tényezők, körülmények feltárása, amelyek felhasználásával a fontos és bizalmas munkakört betöltő személy tevékenysége jogellenes céllal befolyásolhatóvá, illetve támadhatóvá válhat, és ezáltal a nemzetbiztonságot sértő vagy veszélyeztető helyzet állhat elő.
A biztonsági ellenőrzések végrehajtása érdekében Ön a törvény 39. § (3) bekezdése értelmében köteles személyes, köztük különleges adatokat a nemzetbiztonsági szolgálattal közölni.
A biztonsági ellenőrzés elsősorban az Ön által kitöltött kérdőívben közölt adatok valóságtartalmának vizsgálatára terjed ki, amely azt jelenti, hogy a vizsgálatot végző nemzetbiztonsági szolgálat minden olyan információforrást igénybe vehet és felkereshet, amelytől vagy akitől az ellenőrzés szempontjából érdemi közlés várható.
A nemzetbiztonsági szolgálat a biztonsági ellenőrzés végrehajtása során arra törekszik, hogy a magánszférát a szükséges mértéken túl ne sértse.
Külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtés (pl. lakáslehallgatás, telefonlehallgatás, postai küldemények ellenőrzése stb.) az „A” típusú ellenőrzés során nem végezhető.
A kérdőívben közölt adatokat, valamint a biztonsági ellenőrzés megállapításait a nemzetbiztonsági szolgálat az állam- és szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény rendelkezései alapján kezeli.
A kérdőív kitöltésére Önt kizárólag a törvény 69. §-ában meghatározott vezető, illetőleg az általa kijelölt személy (a továbbiakban: biztonsági megbízott) jogosult felkérni.
A kérdőív kitöltése nincs helyhez kötve. Kérjük, hogy azt értelemszerűen, lehetőleg írógéppel vagy nyomtatott betűkkel töltse ki, és azt a lapok jobb alsó sarkában lássa el kézjegyével. A kérdésekre adott válaszait a kérdőív végén található „kiegészítések, megjegyzések” jelölésű lapokon a kérdés sorszámával és oldalankénti aláírásával ellátva folytathatja vagy fejtheti ki bővebben. Ha valamely kérdés tekintetében nincs adat, amit közölhetne, ezt kérjük egy vízszintes vonallal jelezze. (Pl. korábbi állampolgárság, idegennyelv ismeret.)

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a kérdőív elő- és hátlapján található rovatokat a biztonsági ellenőrzést kezdeményező szerv tölti ki.
A biztonsági ellenőrzés lefolytatásának akadályát képezi a biztonsági nyilatkozat aláírásának, illetve a kérdőív kitöltésének megtagadása, de ez esetben a törvény 70. § (5) bekezdése alapján Ön ilyen munkakörben nem alkalmazható.
A „Házastárs, élettárs, közös háztartásban élő felnőtt korú hozzátartozó nyilatkozata” a felsoroltakon kívül mindazon felnőtt korú személyek tájékoztatását szolgálja, akik Önnel közös háztartásban élnek. A nyilatkozat aláírásával tudomásul veszik, hogy az Ön biztonsági ellenőrzése személyükre is kiterjedhet. Az aláírás megtagadása vagy elmulasztása az Ön biztonsági ellenőrzésének végrehajtását nem akadályozza.
A kitöltött kérdőívet a személyiségi jogaira és a nemzetbiztonsági érdekekre tekintettel kizárólag az Önt erre felkérőnek adja át, aki a biztonsági ellenőrzés befejezéséről és annak eredményéről Önnek a tájékoztatást megadja.
A biztonsági ellenőrzés megállapításaival kapcsolatban panasszal élhet a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító illetékes miniszternél, illetve az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságánál.
A válaszadás megkönnyítése érdekében néhány kérdéshez további támpontokat adtunk. Amennyiben a kérdőív kitöltése során, vagy az ellenőrzéssel kapcsolatban további kérdései merülnek fel, forduljon a biztonsági megbízotthoz.

7. kérdéshez

Kérjük, hogy közölje valamennyi esetleges korábbi vagy fennálló állampolgárságára, illetve hontalan státuszára vonatkozó adatait.

9. kérdéshez

Családi állapotának megjelölését a megfelelő szövegrész aláhúzásával jelölje.

19. kérdéshez

Kérjük jelölje meg más állam fegyveres szerveinél, illetőleg nem magyar katonai alakulatnál teljesített szolgálatát is.

21. kérdéshez

Igen válasz esetén kérjük közölje a folyamatban vagy függőben lévő büntető- vagy szabálysértési eljárások adatait.

23. kérdéshez

Biztonsági kockázati tényezőnek tekinthetők életútjában, életvitelében, anyagi körülményeiben, kapcsolati körében stb. esetlegesen meglévő olyan momentumok, amelyek tevékenysége – mint fontos és bizalmas munkakört betöltő személy – jogellenes befolyásolására, zsarolására stb. alapot adhatnak.

Általános személyi adatok

1.

Családi és utóneve:

2.

Előző nevei /leánykori neve/

 

3.

Születési helye, év, hó, nap:

4.

Anyja neve:

5.

Személyi igazolvány száma:

Állampolgársági adatok

6.

Jelenlegi állampolgársága:

7.

Korábbi állampolgársága /ország, időpont megjelölése, okmány száma/

 

8.

Külföldi, illetve kettős állampolgárság esetén:

 

itt-tartózkodásának kezdete:

 

jogcíme, státusza:

tartózkodási engedélyének száma, kelte, kiállító hatóság megnevezése:

útlevelének száma:

letelepedési, bevándorlási kérelmével foglalkozó hatóság megnevezése:

honosítási, állampolgársági kérelmének benyújtási ideje, eljáró hatóság megnevezése:

Családi állapotára, hozzátartozóira vonatkozó adatok

9.

Családi állapota:

 

nős, nőtlen, férjezett, hajadon, elvált, élettársi közösségben élő, özvegy

10.

Jelenlegi házastársának, élettársának:

 

családi és utóneve:

 

előző neve /leánykori neve/:

 

 

születési helye, év, hó, nap:

 

anyja neve:

11.

Gyermekeinek személyi adatai:

 

családi és utóneve:

 

születési helye, év, hó, nap:

 

anyja neve:

 

családi és utóneve:

 

születési helye, év, hó, nap:

 

anyja neve:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

Lakcímének, tartózkodási helyének adatai

12.

Jelenlegi állandó lakcíme /helység, kerület, utca, házszám, lépcsőház, emelet, ajtó/

 

13.

Ideiglenes lakcíme:

 

14.

Tartózkodási helye, ahol elérhető, címe, telefonszáma /amennyiben nem azonos állandó, illetve ideiglenes lakcímével/:

 

Iskolai végzettségére vonatkozó adatai

15.

Legmagasabb iskolai végzettsége, igazoló okirat száma, kelte:

 

16.

Kiállító oktatási intézmény megnevezése:

 

Foglalkozásával kapcsolatos adatok

17.

Jelenlegi foglalkozása, beosztása:

 

18.

Munkáltató neve, címe:

Katonai adatok

19.

Teljesített-e katonai szolgálatot /mikor, hol, speciális katonai képzettsége/:

Büntető- és szabálysértési eljárások adatai

20.

Indult-e Ön ellen a nyilatkozat keltétől visszaszámított 15 éven belül olyan büntetőeljárás, amely büntetéssel fejeződött be, /„igen” válasz esetén részletezze, hogy mikor, miért, az eljáró bíróság megnevezésével, a büntetés mértékének és a mentesülés időpontjának feltüntetésével/

Indult-e Ön ellen a nyilatkozat keltétől visszaszámított 5 éven belül olyan szabálysértési eljárás, amely büntetéssel fejeződött be /„igen” válasz esetén – a közlekedési szabálysértések kivételével – részletezze, hogy mikor, miért, az eljáró hatóság megnevezésével, a büntetés mértékének feltüntetésével/:

21.

Jelenleg van-e függőben lévő büntető vagy szabálysértési ügye /„igen” válasz esetén részletezze miért, eljáró bíróság, hatóság/:

Speciális adatok

22.

Hazai vagy külföldi munkavállalásakor dolgozott-e olyan munkakörben, melynek betöltése előtt biztonsági kérdőívet, vagy biztonsági nyilatkozatot kellett kitöltenie /„igen” válasz esetén jelölje meg a munkahelyet, beosztásának megnevezését, időpontját/:

23.

Ismert-e Ön előtt olyan körülmény /kockázati tényező/, melynek jelzését a biztonsági ellenőrzés szempontjából szükségesnek tartja /pl. káros szenvedélyek, személyének kompromittálására, zsarolására alapot adó információk stb./.

Kiegészítések, megjegyzések

Kiegészítések, megjegyzések




BIZTONSÁGI NYILATKOZAT

Kijelentem, hogy az általam közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvényben meghatározott biztonsági ellenőrzés keretében személyemet érintően adatokat gyűjtsenek. Tudomásul veszem, hogy amennyiben a szükséges adatok más módon nem szerezhetők be, a nemzetbiztonsági szolgálatok – a törvény szerinti külső engdélyköteles eszközök kivételével – személyemet érintően titkos információgyűjtést folytathatnak. Tudomásul veszem, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a ki nem töltött kérdések tekintetében is elvégzik a szükséges biztonsági ellenőrzéseket.

A kérdőívet annak tudatában töltöttem ki, hogy a kérdésekre adott válaszokkal magamat vagy hozzátartozómat nem vagyok köteles bűncselekmény elkövetésével vádolni.

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

........................................

cím



Házastárs, élettárs, közös háztartásban élő felnőtt korú hozzátartozó nyilatkozata

Tájékoztattak arról, hogy házastársam, élettársam, hozzátartozóm biztonsági ellenőrzése személyemet is érintheti; ennek keretén belül, ha a szükséges adatok más módon nem szerezhetők be, a nemzetbiztonsági szolgálatok – az igazságügyminiszter által engedélyezett eszközök kivételével – titkos információgyűjtést is folytathatnak.

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

 

........................................

cím

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

 

........................................

cím

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

 

........................................

cím

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

 

........................................

cím

Készült: 1 példányban/12 oldal
(null)

Kapja:

Készítette:

Javaslom az iraton szereplő adatok államtitokká minősítését az 1995. évi LXV. törvény Különös adatfajták című fejezetének 106. pontja alapján, az iktatás időpontjától számított .......... évig - .......... év ....................... hó .............. napjáig.
(null)

Kelt:

..........................................

javaslattevő aláírása

Jóváhagyom:

........................................

minősítő aláírása

7. számú melléklet a 78/1996. (HK 1/1997.) HM utasításhoz

Szigorúan titkos

Különösen fontos

/kitöltés után/

Érvényességi idő:

Iktatószám:

 

 

Minősítő:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




BIZTONSÁGI KÉRDŐÍV
fontos és bizalmas munkakör betöltésére jelölt, illetve ilyen munkakört betöltők biztonsági ellenőrzéséhez

„B” típusú ellenőrzés

Kitöltés előtt szíveskedjék elolvasni!

TÁJÉKOZTATÓ
az „B” típusú biztonsági kérdőív kitöltéséhez

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Tájékoztatjuk Önt arról, hogy tervezett jövőbeni, illetőleg jelenleg betöltött munkaköre a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: törvény) értelmében fontos és bizalmas beosztásnak minősül, az azt betöltő személynek meg kell felelnie az állami élet és a nemzetgazdaság jogszerű működéséhez szükséges biztonsági feltételeknek.
A munkakör betöltésének egyik feltétele az, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat a törvényben meghatározott szempontok alapján elvégezze az Ön biztonsági ellenőrzését.
A biztonsági ellenőrzés célja azon kockázati tényezők, körülmények feltárása, amelyek felhasználásával a fontos és bizalmas munkakört betöltő személy tevékenysége jogellenes céllal befolyásolhatóvá, illetve támadhatóvá válhat, és ezáltal a nemzetbiztonságot sértő vagy veszélyeztető helyzet állhat elő.
A biztonsági ellenőrzések végrehajtása érdekében Ön a törvény 39. § (3) bekezdése értelmében köteles személyes, köztük különleges adatokat a nemzetbiztonsági szolgálattal közölni.
A biztonsági ellenőrzés elsősorban az Ön által kitöltött kérdőívben közölt adatok valóságtartalmának vizsgálatára terjed ki, amely azt jelenti, hogy a vizsgálatot végző nemzetbiztonsági szolgálat minden olyan információforrást igénybe vehet és felkereshet, amelytől vagy akitől az ellenőrzés szempontjából érdemi közlés várható.
A nemzetbiztonsági szolgálat a biztonsági ellenőrzés végrehajtása során arra törekszik, hogy a magánszférát a szükséges mértéken túl ne sértse.
Külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtés (pl. lakáslehallgatás, telefonlehallgatás, postai küldemények ellenőrzése stb.) a „B” típusú ellenőrzés során nem végezhető.
A kérdőívben közölt adatokat, valamint a biztonsági ellenőrzés megállapításait a nemzetbiztonsági szolgálat az állam- és szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény rendelkezései alapján kezeli.
A kérdőív kitöltésére Önt kizárólag a törvény 69. §-ában meghatározott vezető, illetőleg az általa kijelölt személy (a továbbiakban: biztonsági megbízott) jogosult felkérni.
A kérdőív kitöltése nincs helyhez kötve. Kérjük, hogy azt értelemszerűen, lehetőleg írógéppel vagy nyomtatott betűkkel töltse ki, és azt a lapok jobb alsó sarkában lássa el kézjegyével. A kérdésekre adott válaszait a kérdőív végén található „kiegészítések, megjegyzések” jelölésű lapokon a kérdés sorszámával és oldalankénti aláírásával ellátva folytathatja vagy fejtheti ki bővebben. Ha valamely kérdés tekintetében nincs adat, amit közölhetne, ezt kérjük egy vízszintes vonallal jelezze. (Pl. korábbi állampolgárság, idegennyelv ismeret.)
Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a kérdőív elő- és hátlapján található rovatokat a biztonsági ellenőrzést kezdeményező szerv tölti ki.
A biztonsági ellenőrzés lefolytatásának akadályát képezi a biztonsági nyilatkozat aláírásának, illetve a kérdőív kitöltésének megtagadása, de ez esetben a törvény 70. § (5) bekezdése alapján Ön ilyen munkakörben nem alkalmazható.
A „Házastárs, élettárs, közös háztartásban élő felnőtt korú hozzátartozó nyilatkozata” a felsoroltakon kívül mindazon felnőtt korú személyek tájékoztatását szolgálja, akik Önnel közös háztartásban élnek. A nyilatkozat aláírásával tudomásul veszik, hogy az Ön biztonsági ellenőrzése személyükre is kiterjedhet. Az aláírás megtagadása vagy elmulasztása az Ön biztonsági ellenőrzésének végrehajtását nem akadályozza.
A kitöltött kérdőívet a személyiségi jogaira és a nemzetbiztonsági érdekekre tekintettel kizárólag az Önt erre felkérőnek adja át, aki a biztonsági ellenőrzés befejezéséről és annak eredményéről Önnek a tájékoztatást megadja.
A biztonsági ellenőrzés megállapításaival kapcsolatban panasszal élhet a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító illetékes miniszternél, illetve az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságánál.
A válaszadás megkönnyítése érdekében néhány kérdéshez további támpontokat adtunk. Amennyiben a kérdőív kitöltése során, vagy az ellenőrzéssel kapcsolatban további kérdései merülnek fel, forduljon a biztonsági megbízotthoz.
(null)

7. kérdéshez

Kérjük közölje valamennyi esetleges korábbi vagy fennálló állampolgárságára, illetőleg hontalan státuszára vonatkozó adatait.

9. kérdéshez

Családi állapotának megjelölését a megfelelő szövetrész aláhúzásával jelölje.

A törvény 74. § e) pontja értelmében a kérdéscsoportban feltüntetett „hozzátartozó”-nak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha-, és a nevelőszülő, a testvér, az élettárs az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.

16. kérdéshez

A kérdés megválaszolásakor kérjük, hogy azt a címet jelölje meg, ahol jelenleg életvitelszerűen tartózkodik, illetőleg az ellenőrzés ideje alatt elérhető, kiértesíthető.

22. kérdéshez

Kérjük, hogy jelölje meg más állam fegyveres szerveinél, illetőleg nem magyar katonai alakulatnál teljesített szolgálatát is.

23. kérdéshez

Főfoglalkozásából származó előző évi bruttó összjövedelmét kérjük feltüntetni.

24. kérdéshez

Főfoglalkozásán kívül előző évben elért, valamint az e tárgyévben várhatóan 500 000 Ft-ot meghaladó jövedelmére vonatkozó adatokat kérjük közölni.

25. kérdéshez

A kérdés megválaszolásakor a kérdőív kitöltésekor fennálló, a kérdésben szereplő tartozásait és pénzügyi kötelezettségeit kérjük egyenként feltüntetni.

26. kérdéshez

Válaszadáskor kizárólagos vagy résztulajdonában lévő gazdálkodó szervezettel szemben, pénzügyi kötelezettség elmulasztása miatt jogerős bírói ítéleten nyugvó pénzügyi elvonásokat, illetve egyéb – végrehajtási, csőd- és felszámolási stb. – eljárásokat kérjük megjelölni.

27. kérdéshez

Gazdálkodó szervezet alatt a Polgári törvénykönyv 685. § c) pontjában meghatározott következő szervezeteket értjük: állami vállalat, egyéb állami gazdálkodó szerv, szövetkezet, gazdasági társaság, egyes jogi személyek vállalata, leányvállalat, vízgazdálkodási társulat. Továbbá a Gazdasági társaságokról szóló többször módosított 1988. évi VI. törvényben nevesített következő társasági formákat értjük egyesülés, közös vállalat, részvénytársaság korlátolt felelősségű társaság, közkereseti társaság, betéti társaság, közhasznú társaság köztestület. Kérjük jelölje meg továbbá a cégbejegyzési kötelezettség alá nem tartozó irodáknál /ügyvédi, közjegyzői, kereskedelmi stb./, a gazdálkodó tevékenységet folytató alapítványoknál és a hazai, valamint a külföldi gazdálkodó szervezetek, illetve cégek képviseleteinél lévő érdekeltségeit.

29. kérdéshez

Igen válasz esetén kérjük közölje a folyamtban vagy függőben lévő büntető- vagy szabálysértési eljárások adatait.

32. kérdéshez

Magánjellegű kapcsolaton, a kölcsönös szimpátián, az érdeklődési kör azonosságán stb. alapuló, nem hivatalos kapcsolat értendő.

33. kérdéshez

Olyan magán jellegű ismeretséget, bizalmas viszonyt kérjük feltüntetni, ami meghaladja a hivatalos /diplomáciai/ kapcsolatban szokásos érintkezési formákat /baráti és személyes találkozók, közös magán programok, családi összejövetelek stb./.

34. kérdéshez

Fedőszerv az a törvényes szerv vagy szervezet, amelynek leple alatt titkosszolgálat céljait szolgáló tevékenység folyik.

35. kérdéshez

Biztonsági kockázati tényezőnek tekinthető életútjában, életvitelében, anyagi körülményeiben, kapcsolati körében stb. esetlegesen meglévő olyan momentumok, amelyek tevékenysége – mint fontos és bizalmas munkakört betöltő személy – jogellenes befolyásolására, zsarolására stb. alapot adhatnak.

36. kérdéshez

A kérdés megválaszolásakor azon szervezeteket, mozgalmakat, csoportokat kérjük feltüntetni, amelyek az Ön megítélése szerint – nézeteikben vagy tevékenységükben – tagadják a képviseleti demokrácián és többpártrendszeren alapuló alkotmányos rendet, nem fogadják el a jogállam alkotmányos alapelveit, vagy kétségbe vonják az alapvető emberi és állampolgári jogok – nemzeti, népi, faji vagy vallási hovatartozástól független – létezését.

Általános személyi adatok

1.

Családi és utóneve:

2.

Előző nevei /leánykori neve/

 

3.

Születési helye, év, hó, nap:

4.

Anyja neve:

5.

Személyi igazolvány száma:

Állampolgársági adatok

6.

Jelenlegi állampolgársága:

7.

Korábbi állampolgársága /ország, időpont megjelölése, okmány száma/

 

8.

Külföldi, illetve kettős állampolgárság esetén:

 

itt-tartózkodásának kezdete:

 

jogcíme, státusza:

tartózkodási engedélyének száma, kelte, kiállító hatóság megnevezése:

útlevelének száma:

letelepedési, bevándorlási kérelmével foglalkozó hatóság megnevezése:

honosítási, állampolgársági kérelmének benyújtási ideje, eljáró hatóság megnevezése:

Családi állapotára, hozzátartozóira vonatkozó adatok

9.

Családi állapota:

 

nős, nőtlen, férjezett, hajadon, elvált, élettársi közösségben élő, özvegy

10.

Jelenlegi házastársának, élettársának:

 

családi és utóneve:

 

előző neve /leánykori neve/:

 

 

születési helye, év, hó, nap:

 

anyja neve:

 

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:


foglalkozása, munkaköre:

munkahelye neve, címe


11.

Gyermekeinek személyi adatai:

családi és utóneve:

előző neve /leánykori neve/:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:


foglalkozása, munkaköre:

munkahelye, neve, címe:


családi és utóneve:

előző neve /leánykori neve/:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:


foglalkozása, munkaköre:

munkahelye, neve, címe:

családi és utóneve:

előző neve /leánykori neve/:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:


foglalkozása, munkaköre:

munkahelye, neve, címe:

12.

Az előzőekben fel nem sorolt, Önnel közös háztartásban élő 18 év feletti személyek adatai:

családi és utóneve:

előző neve /leánykori neve/:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:


foglalkozása, munkaköre:

munkahelye, neve, címe:

családi és utóneve:

előző neve /leánykori neve/:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:


foglalkozása, munkaköre:

munkahelye, neve, címe:

családi és utóneve:

előző neve /leánykori neve/:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:


foglalkozása, munkaköre:

munkahelye, neve, címe:

13.

Külföldön élő hozzátartozói:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

rokoni foka:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

rokoni foka:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

rokoni foka:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

rokoni foka:

Lakcímének, tartózkodási helyének adatai

14.

Jelenlegi állandó lakcíme /helység, kerület, utca, házszám, lépcsőház, emelet, ajtó/:

15.

Ideiglenes lakcíme:

16.

Tartózkodási helye /amennyiben nem azonos állandó, illetve ideiglenes lakcímével/:

17.

Előző állandó és ideiglenes lakcímei, ahol 3 hónapot meghaladó ideig tartózkodott /5 évre visszamenőleg/:




18.

Amennyiben 6 hónapot meghaladó ideig külföldön tartózkodott, tüntesse fel külföldi címeit és külföldi tartózkodásának okát /15 évre visszamenőleg/:

Iskolai végzettségére vonatkozó adatai

19.

Legmagasabb iskolai végzettsége – külföldön folytatott tanulmányok esetében is –, oktatási intézmény neve, címe, a képzés időtartama, befejezésének időpontja; a végzettséget, képzettséget igazoló okirat száma, kelte:

Foglalkozásával kapcsolatos adatok

20.

Jelenlegi foglalkozása, beosztása, munkáltató neve, címe:

21.

Korábbi foglalkozásai, beosztásai, munkakörei – időpont megjelölésével /5 évre visszamenőleg/ – munkáltatóinak megnevezése, címe:



Katonai adatok

22.

Teljesített-e katonai szolgálatot /mikor, hol, speciális katonai képzettsége/:


Jövedelmi viszonyaival, anyagi helyzetével összefüggő adatok

23.

Főfoglalkozásából származó éves bruttó összjövedelme:

24.

Főfoglalkozásán kívüli bruttó 500 000 Ft-ot meghaladó jövedelmének forrásai:

25.

Adóhatósággal, társadalombiztosítással, pénzintézetekkel szemben fennálló tartozásai, pénzügyi kötelezettségei 5 évre visszamenőleg:


26.

Az elmúlt 5 év során folyt-e Önnel, vagy vállalkozásával szemben végrehajtási eljárás, ha igen, akkor miért:


27.

Rendelkezik-e érdekeltséggel hazai vagy külföldi gazdálkodó szervezetben:

 

a gazdálkodó szervezet megnevezése, címe:

 

tevékenységi köre:

 

érdekeltség jellege /tulajdonos, résztulajdonos, vezető testület tagja, tanácsadó stb./

a gazdálkodó szervezet megnevezése, címe:

tevékenységi köre:

érdekeltség jellege /tulajdonos, résztulajdonos, vezető testület tagja, tanácsadó stb./

a gazdálkodó szervezet megnevezése, címe:

tevékenységi köre:

érdekeltség jellege /tulajdonos, résztulajdonos, vezető testület tagja, tanácsadó stb./:

Büntető- és szabálysértési eljárások adatai

28.

Indult-e Ön vagy házastársa /élettársa/ ellen a nyilatkozat keltétől számított 15 éven belül olyan büntetőeljárás, amely büntetéssel fejeződött be /„igen” válasz esetén részletezze, hogy mikor, miért, az eljáró bíróság megnevezésével, a büntetés mértékének és a mentesülés időpontjának feltüntetésével/:



Indult-e Ön vagy házastársa /élettársa/ ellen a nyilatkozat keltétől számított 5 éven belül olyan szabálysértési eljárás, amely büntetéssel fejeződött be /„igen” válasz esetén – a közlekedési szabálysértések kivételével – részletezze, hogy mikor, miért, az eljáró hatóság megnevezésével, a büntetés mértékének feltüntetésével/:



29.

Jelenleg van-e függőben lévő büntető- vagy szabálysértési ügye /„igen” válasz esetén – a közlekedési szabálysértések kivételével – részletezze, miért, eljáró bíróság, hatóság/:



Speciális adatok

30.

Hazai vagy külföldi munkavállaláskor dolgozott-e olyan munkakörben, melynek betöltése előtt biztonsági kérdőívet, vagy biztonsági nyilatkozatot kellett kitöltenie /„igen” válasz esetén jelölje meg a munkahelyet, beosztásának megnevezését, időpontját/:



31.

Pályafutása során észlelt-e olyan körülményt, amely külföldi hírszerző szolgálat jelenlétére enged következtetni /kapcsolatépítési, beszervezési, kompromittálási kísérlet/, ha igen kérjük fejtse ki részletesen:



32.

Milyen nagyságrendben tart fenn külföldi állampolgárokkal magánjellegű kapcsolatot? Nevezze meg a legfontosabb kapcsolatait, maximum 10 főt.

 

családi és utóneve:

 

születési helye, év, hó, nap:

 

lakcíme:

 

foglalkozása, munkahelye:

 

állampolgársága:

 

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

 

családi és utóneve:

 

születési helye, év, hó, nap:

 

lakcíme:

 

foglalkozása, munkahelye:

 

Állampolgársága:

 

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

 

családi és utóneve:

 

születési helye, év, hó, nap:

 

lakcíme:

 

foglalkozása, munkahelye:

 

állampolgársága:

 

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

 

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

Állampolgársága:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

33.

Tart, vagy tartott-e kapcsolatot olyan személlyel, aki tudomása szerint külföldi kormány vezető beosztású munkatársa vagy az volt? /Ha igen, akkor fejtse ki részletesen./







34.

Tart, vagy tartott-e kapcsolatot olyan személlyel, aki tudomása szerint külföldi hírszerző szolgálat vagy annak fedőszerve munkatársa vagy az volt? /Ha igen, akkor fejtse ki részletesen./



35.

Ismert-e Ön előtt olyan körülmény /kockázati tényező/, melynek jelzését a biztonsági ellenőrzés szempontjából szükségesnek tartja /pld. káros szenvedélyek, személyének kompromittálására, zsarolására alapot adó információk stb./:



36.

Van-e kapcsolata a demokratikus jogállam alkotmányos alapelveit tagadó, vagy ilyen jellegű tevékenységet kifejtő szervezettel, mozgalommal, csoporttal stb. /ha igen, akkor fejtse ki részletesen/:



Kiegészítések, megjegyzések

Kiegészítések, megjegyzések

Kiegészítések, megjegyzések



BIZTONSÁGI NYILATKOZAT

Kijelentem, hogy az általam közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvényben meghatározott biztonsági ellenőrzés keretében személyemet érintően adatokat gyűjtsenek. Tudomásul veszem, hogy amennyiben a szükséges adatok más módon nem szerezhetők be, a nemzetbiztonsági szolgálatok – a törvény szerinti külső engedélyköteles eszközök kivételével – személyemet érintően titkos információgyűjtést folytathatnak. Tudomásul veszem, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a ki nem töltött kérdések tekintetében is elvégzik a szükséges biztonsági ellenőrzéseket.

A kérdőívet annak tudatában töltöttem ki, hogy a kérdésekre adott válaszokkal magamat vagy hozzátartozómat nem vagyok köteles bűncselekmény elkövetésével vádolni.

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

 

........................................

cím


Házastárs, élettárs, közös háztartásban élő felnőtt korú hozzátartozó nyilatkozata

Tájékoztattak arról, hogy házastársam, élettársam, hozzátartozóm biztonsági ellenőrzése személyemet is érintheti; ennek keretén belül, ha a szükséges adatok más módon nem szerezhetők be, a nemzetbiztonsági szolgálatok – az igazságügyminiszter által engedélyezett eszközök kivételével – titkos információgyűjtést is folytathatnak.

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

........................................

cím

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

........................................

cím

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

........................................

cím

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

........................................

cím

Készült: 1 példányban/24 oldal
(null)

Kapja:

Készítette:

Javaslom az iraton szereplő adatok államtitokká minősítését az 1995. évi LXV. törvény Különös adatfajták című fejezetének 106. pontja alapján, az iktatás időpontjától számított .......... évig - .......... év ....................... hó .............. napjáig.
(null)

Kelt:

..........................................

javaslattevő aláírása

Jóváhagyom:

........................................

minősítő aláírása

8. számú melléklet a 78/1996. (HK 1/1997.) HM utasításhoz

Szigorúan titkos

Különösen fontos

/kitöltés után/

Érvényességi idő:

Iktatószám:

Minősítő:



BIZTONSÁGI KÉRDŐÍV
fontos és bizalmas munkakör betöltésére jelölt, illetve ilyen munkakört betöltők biztonsági ellenőrzéséhez
„C” típusú ellenőrzés

Kitöltés előtt szíveskedjék elolvasni!

TÁJÉKOZTATÓ
az „C” típusú biztonsági kérdőív kitöltéséhez

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Tájékoztatjuk Önt arról, hogy tervezett jövőbeni, illetőleg jelenleg betöltött munkaköre a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: törvény) értelmében fontos és bizalmas beosztásnak minősül, az azt betöltő személynek meg kell felelnie az állami élet és a nemzetgazdaság jogszerű működéséhez szükséges biztonsági feltételeknek.

A munkakör betöltésének egyik feltétele az, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat a törvényben meghatározott szempontok alapján elvégezze az Ön biztonsági ellenőrzését.

A biztonsági ellenőrzés célja azon kockázati tényezők, körülmények feltárása, amelyek felhasználásával a fontos és bizalmas munkakört betöltő személy tevékenysége jogellenes céllal befolyásolhatóvá, illetve támadhatóvá válhat, és ezáltal a nemzetbiztonságot sértő vagy veszélyeztető helyzet állhat elő.

A biztonsági ellenőrzések végrehajtása érdekében Ön a törvény 39. § /3/ bekezdése értelmében köteles személyes, köztük különleges adatokat a nemzetbiztonsági szolgálattal közölni.

A biztonsági ellenőrzés elsősorban az Ön által kitöltött kérdőívben közölt adatok valóságtartalmának vizsgálatára terjed ki, amely azt jelenti, hogy a vizsgálatot végző nemzetbiztonsági szolgálat minden olyan információforrást igénybe vehet és felkereshet, amelytől vagy akitől az ellenőrzés szempontjából érdemi közlés várható.

A nemzetbiztonsági szolgálat a biztonsági ellenőrzés végrehajtása során arra törekszik, hogy a magánszférát a szükséges mértéken túl ne sértse.

Külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtés (pld. lakáslehallgatás, telefonlehallgatás, postai küldemények ellenőrzése stb.) végrehajtására a biztonsági ellenőrzés során csak rendkívül indokolt, kivételes esetben – ha az információ más módon nem szerezhető meg – az igazságügyminiszter vagy bíró engedélyével kerülhet sor.

A kérdőívben közölt adatokat, valamint a biztonsági ellenőrzés megállapításait a nemzetbiztonsági szolgálat az állam- és szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény rendelkezései alapján kezeli.

A kérdőív kitöltésére Önt kizárólag a törvény 69. §-ában meghatározott vezető, illetőleg az általa kijelölt személy /a továbbiakban: biztonsági megbízott/ jogosult felkérni.

A kérdőív kitöltése nincs helyhez kötve. Kérjük, hogy azt értelemszerűen, lehetőleg írógéppel vagy nyomtatott betűkkel töltse ki, és azt a lapok jobb alsó sarkában lássa el kézjegyével. A kérdésekre adott válaszait a kérdőív végén található „kiegészítések, megjegyzések” jelölésű lapokon a kérdés sorszámával és oldalankénti aláírásával ellátva folytathatja vagy fejtheti ki bővebben. Ha valamely kérdés tekintetében nincs adat, amit közölhetne, ezt kérjük egy vízszintes vonallal jelezze. (Pl. korábbi állampolgárság, idegennyelv ismeret.)

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a kérdőív elő- és hátlapján található rovatokat a biztonsági ellenőrzést kezdeményező szerv tölti ki.

A biztonsági ellenőrzés lefolytatásának akadályát képezi a biztonsági nyilatkozat aláírásának, illetve a kérdőív kitöltésének megtagadása, de ez esetben a törvény 70. § (5) bekezdése alapján Ön ilyen munkakörben nem alkalmazható.

A „Házastárs, élettárs, közös háztartásban élő felnőtt korú hozzátartozó nyilatkozata” a felsoroltakon kívül mindazon felnőtt korú személyek tájékoztatását szolgálja, akik Önnel közös háztartásban élnek. A nyilatkozat aláírásával tudomásul veszik, hogy az Ön biztonsági ellenőrzése személyükre is kiterjedhet. Az aláírás megtagadása, vagy elmulasztása az Ön biztonsági ellenőrzésének végrehajtását nem akadályozza.

A kitöltött kérdőívet a személyiségi jogaira és a nemzetbiztonsági érdekekre tekintettel kizárólag az Önt erre felkérőnek adja át, aki a biztonsági ellenőrzés befejezéséről és annak eredményéről Önnek a tájékoztatást megadja.

A biztonsági ellenőrzés megállapításaival kapcsolatban panasszal élhet a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító illetékes miniszternél, illetve az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságánál.

A válaszadás megkönnyítése érdekében néhány kérdéshez további támpontokat adtunk. Amennyiben a kérdőív kitöltése során, vagy az ellenőrzéssel kapcsolatban további kérdései merülnek fel, forduljon a biztonsági megbízotthoz.

7. kérdéshez

Kérjük közölje valamennyi esetleges korábbi vagy fennálló állampolgárságára, illetve hontalan státuszára vonatkozó adatait.

9. kérdéshez

Családi állapotának megjelölését a megfelelő szövegrész aláhúzásával jelölje.

13. kérdéshez

A törvény 74. § e) pontja értelmében a kérdéscsoportban feltüntetett „hozzátartozó”-nak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.

16. kérdéshez

A kérdés megválaszolásakor kérjük, hogy azt a címet jelölje meg, ahol jelenleg életvitelszerűen tartózkodik, illetőleg az ellenőrzés ideje alatt elérhető, kiértesíthető.

19. kérdéshez

Kérjük, hogy ennél a kérdésnél azokat a képzési formákat és intézményeket tüntesse fel, amelyeket ténylegesen elvégzett vagy melynek jelenleg is hallgatója.

20. kérdéshez

Kérjük jelezze közép- és felsőfokú oktatási formákban, továbbá ösztöndíjasként, aspiránsként vagy bármely más formában külföldön folytatott tanulmányait.

22. kérdéshez

Több publikáció esetén az utolsó öt megjelent írását, dolgozatát kérjük feltüntetni.

23. kérdéshez

Az okmányokkal igazolhatóakon túl valamennyi idegennyelv ismeretét kérjük megjelölni.

25. kérdéshez

Ha Önnel szemben a munkáltatója kezdeményezte a munkaviszony, közszolgálati, illetve közalkalmazotti jogviszony, szolgálati viszony megszüntetését, kérjük ismertesse annak jogcímét, /közös megegyezéssel, áthelyezéssel, rendkívüli felmondás, rendes felmondás a munkáltató részéről, rendkívüli lemondás, felmentés, elbocsátás azonnali hatállyal próbaidő alatt, szolgálati viszony megszüntetése, lefokozás fenyítés kiszabásával, büntetőeljárás keretében lefokozás vagy közügyektől eltiltás alkalmazásával/ egyben kifejtheti a megszüntetés okát.

26. kérdéshez

Kérjük jelölje meg más állam fegyveres szerveinél, illetőleg nem magyar katonai alakulatnál teljesített szolgálatát is.

27–32. kérdésekhez

A kérdések megválaszolásakor külön-külön kérjük feltüntetni az Önre, házastársára, élettársára vonatkozó adatokat.

27. kérdéshez

A főfoglalkozásából származó előző évi bruttó összjövedelmét kérjük feltüntetni.

28. kérdéshez

Főfoglalkozásán kívül előző évben elért, valamint az e tárgyévben várhatóan 500 000 Ft-ot meghaladó jövedelmére vonatkozó adatokat kérjük közölni.

29. kérdéshez

A kérdés megválaszolásakor a kérdőív kitöltésekor fennálló, a kérdésben szereplő tartozásait és pénzügyi kötelezettségeit kérjük egyenként feltüntetni.

30. kérdéshez

Gazdálkodó szervezet alatt a Polgári törvénykönyv 685. § c) pontjában meghatározott következő szervezeteket értjük: állami vállalat, egyéb állami gazdálkodó szerv, szövetkezet, gazdasági társaság, egyes jogi személyek vállalata, leányvállalat, vízgazdálkodási társulat. Továbbá a Gazdasági társaságokról szóló, többször módosított 1988. évi VI. törvényben nevesített következő társasági formákat értjük: egyesülés, közös vállalat, részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság, közkereseti társaság, betéti társaság, közhasznú társaság, köztestület. Kérjük jelölje meg továbbá a cégbejegyzési kötelezettség alá nem tartozó irodáknál (ügyvédi, közjegyzői, kereskedelmi stb.), a gazdálkodó tevékenységeket folytató alapítványoknál és a hazai, valamint a külföldi gazdálkodó szervezetek, ill. cégek képviseleteinél lévő érdekeltségeit.

31. kérdéshez

Hivatalos kapcsolaton a rendszeres, szervezetszerű kapcsolatot, munkavégzést, foglalkoztatást, a külföldön bejegyzett gazdálkodó szervezettel való együttműködést, ill. azok ügydöntő testületeiben viselt tisztségeket értjük.

32. kérdéshez

Válaszadáskor Önnek, házastársának, illetve élettársának kizárólagos vagy résztulajdonában lévő gazdálkodó szervezeteivel szemben, pénzügyi kötelezettség elmulasztása miatt érvényesített, jogerős bírói ítéleten nyugvó pénzügyi elvonásokat, illetve egyéb – végrehajtási, csőd- és felszámolási – eljárásokat kérjük megjelölni.

34. kérdéshez

Igen válasz esetén az Önnel vagy Önökkel szemben folyamatban vagy függőben lévő, büntető- vagy szabálysértési eljárásokon kívül jelezze a munkaviszonyához kötődő, munkáltatóval szemben fennálló, valamint polgári peres eljárásban Önnel, házastársával, illetve élettársával szemben érvényesítendő kártérítési követeléseket is.

37. kérdéshez

Magánjellegű kapcsolaton a kölcsönös szimpátián, az érdeklődési kör azonosságán stb. alapuló nem hivatalos kapcsolat értendő.

38. kérdéshez

Olyan magán jellegű ismeretséget, bizalmas viszonyt kérjük feltüntetni, ami meghaladja a hivatalos /diplomáciai/ kapcsolatban szokásos érintkezési formákat (baráti és személyes találkozók, közös magán programok, családi összejövetelek, stb.).

39. kérdéshez

Fedőszerv az a törvényes szerv vagy szervezet, amelynek leple alatt titkosszolgálat céljait szolgáló tevékenység folyik.

40. kérdéshez

Az alkoholfogyasztás mértékének meghatározásakor „esetenként”, „alkalomhoz kötötten”, „rendszeresen” megjelölést kérjük alkalmazni.

Az esetleges alkoholelvonó kezelés esetén az azt folytató intézmény nevét, címét, valamint a kezelés időpontját is kérjük feltüntetni.

41. kérdéshez

Az engedéllyel végzett előállítást, forgalmazást, valamint az orvos által rendelt fogyasztást nem kell feltüntetni.

42. kérdéshez

Partnerkapcsolaton a házassági köteléken, ill. élettársi közösségen kívül létesített rendszeres jellegű alkalmi, valamint tartós kapcsolatot értjük. Ez utóbbi esetén kérjük közölje a partner személyére vonatkozó adatokat is.

43. kérdéshez

A kérdés megválaszolásakor azon szervezeteket, mozgalmakat, csoportokat kérjük feltüntetni, amelyek az Ön megítélése szerint – nézeteikben vagy tevékenységükben – tagadják a képviseleti demokrácián és többpártrendszeren alapuló alkotmányos rendet; nem fogadják el a jogállam alkotmányos alapelveit, vagy kétségbe vonják az alapvető emberi és állampolgári jogok – nemzeti, népi, faji vagy vallási hovatartozástól független – létezését.

44. kérdéshez

Biztonsági kockázati tényezőnek tekinthetők életútjában, életvitelében, anyagi körülményeiben, kapcsolati körében stb. esetlegesen meglévő olyan momentumok, amelyek tevékenysége – mint fontos és bizalmas munkakört betöltő személy – jogellenes befolyásolására, zsarolására stb. alapot adhatnak.

45. kérdéshez

Olyan személyek megjelölését kérjük, akiket véleménynyilvánításukban az Önnel meglévő kapcsolatuk nem befolyásol. A referenciaszemélyek megjelölésekor kerülje hozzátartozói, közvetlen munkahelyi vezetői, valamint külföldi állampolgárok, tartósan külszolgálatot teljesítő személyek megnevezését.

Általános személyi adatok

1.

Családi és utóneve:

2.

Előző nevei /leánykori neve/

 

3.

Születési helye, év, hó, nap:

4.

Anyja neve:

5.

Személyi igazolvány száma:

Állampolgársági adatok

6.

Jelenlegi állampolgársága:

7.

Korábbi állampolgársága /ország, időpont megjelölése, okmány száma/

 

8.

Külföldi, illetve kettős állampolgárság esetén:

 

itt-tartózkodásának kezdete:

 

jogcíme, státusza:

 

tartózkodási engedélyének száma, kelte, kiállító hatóság megnevezése:

 

 

útlevelének száma:

 

letelepedési, bevándorlási kérelmével foglalkozó hatóság megnevezése:

 

 

honosítási, állampolgársági kérelmének benyújtási ideje, eljáró hatóság megnevezése:

 

 

Családi állapotára, hozzátartozóira vonatkozó adatok

9.

Családi állapota:

 

nős, nőtlen, férjezett, hajadon, elvált, élettársi közösségben élő, özvegy

10.

Jelenlegi házastársának, élettársának:

 

családi és utóneve:

 

előző neve /leánykori neve/:

 

 

születési helye, év, hó, nap:

 

anyja neve:

 

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:

 

foglalkozása, munkaköre:

 

munkahelye neve, címe

11.

Gyermekeinek személyi adatai:

családi és utóneve:

előző neve /leánykori neve/:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:

foglalkozása, munkaköre:

munkahelye, neve, címe:

családi és utóneve:

előző neve /leánykori neve/:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:

foglalkozása, munkaköre:

munkahelye, neve, címe:

családi és utóneve:

előző neve /leánykori neve/:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:

foglalkozása, munkaköre:

munkahelye, neve, címe:

12.

Az előzőekben fel nem sorolt, Önnel közös háztartásban élő 18 év feletti személyek adatai:

családi és utóneve:

előző neve /leánykori neve/:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:

foglalkozása, munkaköre:

munkahelye, neve, címe:

családi és utóneve:

előző neve /leánykori neve/:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:

foglalkozása, munkaköre:

munkahelye, neve, címe:

családi és utóneve:

előző neve /leánykori neve/:

születési helye, év, hó, nap:

anyja neve:

állampolgársága /L. 6., 7., 8. pontok/:

foglalkozása, munkaköre:

munkahelye, neve, címe:

13.

Önnek és házastársának/élettársának külföldön élő hozzátartozói:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

rokoni foka:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

rokoni foka:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

rokoni foka:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

rokoni foka:

Lakcímének, tartózkodási helyének adatai

14.

Jelenlegi állandó lakcíme /helység, kerület, utca, házszám, lépcsőház, emelet, ajtó/:

15.

Ideiglenes lakcíme:

16.

Tartózkodási helye /amennyiben nem azonos állandó, illetve ideiglenes lakcímével/:

17.

Előző állandó és ideiglenes lakcímei, ahol 3 hónapot meghaladó ideig tartózkodott /15 évre visszamenőleg/:

 

 

 

Iskolai végzettségre vonatkozó adatai

18.

Amennyiben 6 hónapot meghaladó ideig külföldön tartózkodott, tüntesse fel külföldi címeit és külföldi tartózkodásának okát /15 évre visszamenőleg/:

19.

Középiskolai tanulmányaitól kezdve sorolja fel azokat az oktatási intézményeket, melynek tanulója, hallgatója volt /oktatási intézmény neve, címe, a képzés időtartama, befejezésének időpontja; a végzettséget, képzettséget igazoló okiratok száma, kelte/:

20.

Külföldön folytatott tanulmányok esetében az oktatási intézmény neve, címe, a képzés időtartama, befejezésének időpontja; a végzettséget, képzettséget igazoló okiratok száma, kelte:

21.

Tudományos fokozata /hol szerezte, mikor, milyen témakörben/:

22.

Szakmai, tudományos publikációi /cím, megjelenési hely, idő, témakör/:

23.

Idegennyelv ismerete, szintje:

Foglalkozásával kapcsolatos adatok

24.

Jelenlegi foglalkozása, beosztása, munkáltató neve, címe:

25.

Korábbi foglalkozásai, beosztásai, munkakörei – időpont megjelölésével /15 évre visszamenőleg/ – munkáltatóinak megnevezése, címe.
Amennyiben munkaviszonya a munkáltató kezdeményezésére szűnt meg, annak körülményeit, okát részletesen ismertesse:

Katonai adatok

26.

Teljesített-e katonai szolgálatot /mikor, hol, speciális katonai képzettsége/:

Jövedelmi viszonyaival, anyagi helyzetével összefüggő adatok

Önnek, házas- és élettársának:

27.

Főfoglalkozásából származó éves bruttó összjövedelme:

28.

Főfoglalkozásán kívüli éves bruttó 500 000 Ft-ot meghaladó jövedelmének forrásai:

29.

Adóhatósággal, társadalombiztosítással, pénzintézetekkel szemben fennálló tartozásai, pénzügyi kötelezettségei 15 évre visszamenőleg:

30.

Rendelkeznek-e érdekeltséggel hazai cégbíróságon bejegyzett gazdálkodó szervezetben:

a gazdálkodó szervezet megnevezése, címe, tevékenységi köre:

érdekeltség jellege /tulajdonos, résztulajdonos, vezető testület tagja, tanácsadó stb./:

a gazdálkodó szervezet megnevezése, címe, tevékenységi köre:

érdekeltség jellege /tulajdonos, résztulajdonos, vezető testület tagja, tanácsadó stb./:

a gazdálkodó szervezet megnevezése, címe, tevékenységi köre:

érdekeltség jellege /tulajdonos, résztulajdonos, vezető testület tagja, tanácsadó stb./:

31.

Van-e hivatalos kapcsolatuk külföldön bejegyzett gazdálkodó szervezettel, az együttműködés/kapcsolat jellege:

a gazdálkodó szervezet megnevezése, címe:

tevékenységi köre:

cégbejegyzés helye:

a gazdálkodó szervezet megnevezése, címe:

tevékenységi köre:

cégbejegyzés helye:

a gazdálkodó szervezet megnevezése, címe:

tevékenységi köre:

cégbejegyzés helye:

32.

Az elmúlt 15 év során folyt-e személyük vagy vállalkozásaikkal szemben végrehajtási eljárás /„igen” válasz esetén részletezze, mikor, miért, elrendelő bíróság, hatóság megnevezése/:

Büntető és szabálysértési eljárások adatai

33.

Indult-e Ön vagy házastársa /élettársa/ ellen a nyilatkozat keltétől számított 15 éven belül olyan büntetőeljárás, amely büntetéssel fejeződött be /„igen” válasz esetén részletezze, hogy mikor, miért, az eljáró bíróság megnevezésével, a büntetés mértékének és a mentesülés időpontjának feltüntetésével/:

 

Indult-e Ön vagy házastársa /élettársa/ ellen a nyilatkozat keltétől számított 5 éven belül olyan szabálysértési vagy fegyelmi eljárás, amely büntetéssel fejeződött be /„igen” válasz esetén – a közlekedési szabálysértések kivételével – részletezze, mikor, miért, az eljáró hatóság megnevezésével, a büntetés mértékének feltüntetésével/:

34.

Jelenleg Önnek vagy házastársának /élettársának/ van-e függőben lévő büntető, szabálysértési, fegyelmi, illetve kártérítési ügye /„igen” válasz esetén – a közlekedési szabálysértések kivételével – részletezze, miért, eljáró bíróság, hatóság/:

Speciális adatok

35.

Hazai vagy külföldi munkavállalásakor dolgozott-e olyan munkakörben, melynek betöltése előtt biztonsági kérdőívet vagy biztonsági nyilatkozatot kellett kitöltenie /„igen” válasz esetén jelölje meg a munkahelyet, beosztásának megnevezését, időpontját/:

36.

Pályafutása során észlelet-e olyan körülményt, amely külföldi hírszerző szolgálat jelenlétére enged következtetni /kapcsolatépítési, beszervezési, kompromittálási kísérlet/, ha igen kérjük fejtse ki részletesen:

Önnek, házas- és élettársának:

37.

Milyen nagyságrendű magán jellegű kapcsolatot tartanak fenn külföldi állampolgárokkal? Nevezze meg a legfontosabb kapcsolataikat, maximum 15 főt:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

családi és utóneve:

születési helye, év, hó, nap:

lakcíme:

foglalkozása, munkahelye:

állampolgársága:

kapcsolat jellege, rövid jellemzése:

38.

Tart, vagy tartott-e kapcsolatot olyan személlyel, aki tudomása szerint jelenleg külföldi kormány vezető beosztású munkatársa vagy az volt? /Ha igen, akkor fejtse ki részletesen./

39.

Tart, vagy tartott-e kapcsolatot olyan személlyel, aki tudomása szerint külföldi hírszerző szolgálat vagy annak fedőszerve munkatársa vagy az volt? /Ha igen, akkor fejtse ki részletesen./

40.

Fogyaszt-e alkoholt, ha igen milyen mértékben:

 

szenvedett-e alkoholfüggőségben:

 

volt-e alkoholelvonókúrán:

41.

Alkalmilag vagy rendszeresen fogyasztott-e, forgalmazott-e, előállított-e kábítószert vagy kábító, bódító hatású drogokat, gyógyszereket, mikor, milyen mértékben, milyen fajtát:

42.

Van-e házasságon vagy élettársi közösségen kívüli partnerkapcsolata /homoszexuális is/:

43.

Áll, illetőleg állt-e kapcsolatban a demokratikus jogállam alkotmányos alapelveit tagadó vagy ilyen jellegű tevékenységet kifejtő szervezettel, mozgalommal, csoporttal stb. /ha igen, akkor fejtse ki részletesen/;

44.

A fentieken kívül ismert-e Ön előtt olyan körülmény (kockázati tényező), melynek jelzését a biztonsági ellenőrzés szempontjából szükségesnek tartja (pl. kompromittálásra, zsarolásra alapot adó információk):

45.

Megnevezhet referenciaszemélyeket, /max. 3 fő/, akik Önről tárgyilagos véleményt tudnak adni, és akikkel sem rokoni, sem függőségi viszonyban nem áll:

név, cím, telefon:

mióta ismerik egymást:

név, cím, telefon:

mióta ismerik egymást:

név, cím, telefon:

mióta ismerik egymást.

Kiegészítések, megjegyzések

Kiegészítések, megjegyzések

Kiegészítések, megjegyzések




BIZTONSÁGI NYILATKOZAT
Kijelentem, hogy az általam közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvényben meghatározott biztonsági ellenőrzés keretében személyemet érintően adatokat gyűjtsenek. Tudomásul veszem, hogy amennyiben a szükséges adatok más módon nem szerezhetők be, a nemzetbiztonsági szolgálatok – a törvény szerinti külső engdélyköteles eszközök kivételével – személyemet érintően titkos információgyűjtést folytathatnak. Tudomásul veszem, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a ki nem töltött kérdések tekintetében is elvégzik a szükséges biztonsági ellenőrzéseket.

A kérdőívet annak tudatában töltöttem ki, hogy a kérdésekre adott válaszokkal magamat vagy hozzátartozómat nem vagyok köteles bűncselekmény elkövetésével vádolni.

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

 

........................................

cím



Házastárs, élettárs, közös háztartásban élő felnőtt korú hozzátartozó nyilatkozata

Tájékoztattak arról, hogy házastársam, élettársam, hozzátartozóm biztonsági ellenőrzése személyemet is érintheti; ennek keretén belül, ha a szükséges adatok más módon nem szerezhetők be, a nemzetbiztonsági titkos információgyűjtést is folytathatnak.

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

 

........................................

cím

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

 

........................................

cím

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

 

........................................

cím

Kelt: ...................................................

........................................

aláírás

 

........................................

cím

 

Készült: 1 példányban/28 oldal
(null)

Kapja:

Készítette:

Javaslom az iraton szereplő adatok államtitokká minősítését az 1995. évi LXV. törvény Különös adatfajták című fejezetének 106. pontja alapján, az iktatás időpontjától számított .......... évig -.......... év ....................... hó .............. napjáig.
(null)

Kelt:

..........................................

javaslattevő aláírása

 

Jóváhagyom:

........................................

minősítő aláírása

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 12. §-a módosította.

*

Az aláírás napja: 1996. december 31.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére