• Tartalom

8/1996. (HK 5.) HM utasítás

8/1996. (HK 5.) HM utasítás

a Magyar Honvédség hosszú-, valamint középtávú átalakításával kapcsolatos új helyőrségbe költöző, volt HM kezelésű lakástulajdonnal rendelkező hivatásos katonák lakásai megvásárlásáról

1996.03.09.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontja alapján – a Magyar Honvédség hosszú-, valamint középtávú átalakításának irányairól és létszámáról szóló 88/1995. (VII. 6.) OGY határozatára (a továbbiakban: honvédség átalakítása), továbbá a Honvédelmi Minisztérium rendelkezése alatt lévő lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítéséről, valamint a lakhatás támogatásáról szóló 6/1994. (IV. 30.) HM rendeletre (a továbbiakban: R.) figyelemmel – az új helyőrségbe költöző, volt HM kezelésű lakástulajdonnal rendelkező hivatásos katonák lakása megvásárlására a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A honvédség átalakításában érintett hivatásos állományú katona (a továbbiakban: felajánló) volt HM rendelkezésű lakása ezen utasítás szabályai szerint felajánlható, ha

a) a szolgálat érdekéből új helyőrségbe helyezik át, és

b) a volt helyőrsége szerinti településen vagy annak környékén lévő, a Honvédelmi Minisztériumtól (a továbbiakban: HM) vásárolt volt HM rendelkezésű lakása tulajdonát annak érdekében ajánlja fel a HM-nek megvételre, hogy

c) az R. 8. § (3) és (6) bekezdése szerint az új helyőrségében HM rendelkezésű lakás bérleti jogát megszerezze.

(2) Az eladási ajánlat akkor fogadható el,

a) ha a lakás megvásárlása a lakásgazdálkodási érdekkel nem ellentétes és

b) a felajánlott lakás eladási árát a felek a (3) bekezdés szerint állapítják meg.

(3) A felajánlott, (1) bekezdés b) pont szerinti lakás ára a korábban, az R. 104. §-a alapján az adásvételi szerződésben megállapított eladási árának 10%-kal megemelt összege, amelyből levonásra kerül a felajánlót terhelő vételár hátralék. Az így megállapított összeget növelni kell a lakás megvásárlását követően a felajánló által a lakásra fordított értéknövelő beruházások igazolt értékével.

(4) A (2) bekezdés szerinti felajánlás a lakásgazdálkodási érdeket akkor nem sérti, ha

a) a lakás az R. szerint bérbeadható vagy,

b) a lakásgazdálkodási szerv azt értékesíteni, illetve más módon hasznosítani tudja.

(5) Az (1) bekezdés szerinti lakás akkor saját tulajdon, ha

a) a lakás a vételre felajánló, vagy házastársa (élettársa) tulajdonában, illetve közös tulajdonukban van, vagy

b) a volt HM rendelkezésű lakás az R. 99. § (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti személy tulajdonában áll.

(6) Ha a felajánlott lakás nem, vagy nem kizárólag a felajánló tulajdonában van, az adásvétel feltételeinek meglétéről a felajánló köteles gondoskodni.

2. § (1) A felajánló eladási ajánlatának elfogadásáról a honvédelmi miniszter dönt.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ajánlatot a felajánló szolgálati elöljárója veszi át és véleményével együtt 15 munkanapon belül a lakástulajdon helye szerinti helyőrségparancsnoknak megküldi. A helyőrségparancsnok az ajánlatot – a saját, illetőleg a felajánló szolgálati elöljárójának véleményével együtt – 15 munkanapon belül a vezérkari főnök útján felterjeszti döntésre a honvédelmi miniszternek.

(3) Ha a felajánló az 1. § (1) bekezdés szerinti megállapított feltételeknek nem felel meg, a felajánló életkörülményeire figyelemmel a honvédelmi miniszter – külön kérelemre – a felajánlást méltányosságból is elfogadhatja.

3. § (1) Az adásvétel lebonyolítása az R. szerinti területi lakásgazdálkodási szerv feladata.

(2) A felajánló a lakást az R. 33. §-ának (2) bekezdésében meghatározott állapotban köteles a helyi lakóházkezelő szervnek átadni. Az átadás-átvételt és a lakás műszaki állapotát a helyi lakóházkezelő szerv jegyzőkönyvben rögzíti.

4. § Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére