• Tartalom

12/1997. (HK 8.) HM utasítás

12/1997. (HK 8.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő tagjai devizaellátmányáról

1997.04.10.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő tagjai devizaellátmányát a következők szerint állapítom meg.

Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Magyar Honvédséggel, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) végrehajtására kiadott 140/1996. (VIII. 31.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott szervekkel (a továbbiakban együtt: kiküldő) jogviszonyban álló hivatásos, szerződéses katonákra és közalkalmazottakra, valamint a köztisztviselőkre (a továbbiakban együtt: kiküldöttek) terjed ki.

2. § (1) Az utasítás alkalmazásában akkor ideiglenes a külföldi kiküldetés, ha annak időtartama nem haladja meg a 90 napot.

(2) Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő állami vezetők, a tartós külföldi szolgálatot teljesítők és a külföldi tanulmányokat folytatók járandóságait külön rendelkezések szabályozzák.

A kiküldetés elrendelése

3. § (1) Ideiglenes külföldi kiküldetés elrendelésére jogosult:

a) a honvédelmi miniszter,

b) a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára,

c) a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök,

d) az MK Katonai Felderítő Hivatal főigazgatója,

e) az MK Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatója,

f) a katonai főügyész.

(2) A kiküldetést írásban kell elrendelni. Az elrendelés alapján az 1. számú melléklet szerinti „Kiutazási Engedély”-t az elrendelő vagy az általa kijelölt személy írja alá.

A juttatások rendszere

4. § Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő – a külföldi tartózkodására tekintettel – a jelen utasításban meghatározottak szerint jogosult:

a) külföldi napidíjra,

b) szállásköltségei megtérítésére,

c) utazási költségtérítésre és

d) indokolt esetben egyéb költségei megtérítésére.

Napidíj

5. § (1) A kiküldöttet arra a napra, amelyen a külföldön töltött idő tartama (határátlépéstől-határátlépésig számítva) eléri a nyolc órát, a teljes napidíj, arra a napra, amelyen a külföldön töltött idő tartama eléri a négy órát, de kevesebb mint nyolc óra, a napidíj ötven százaléka illeti meg. Ha a külföldi tartózkodás négy óránál rövidebb, a kiküldöttnek külföldi napidíj nem jár.

(2) A külföldi napidíjnak az egyes országokra megállapított alapösszegét a 2. számú melléklet tartalmazza.

(3) A mellékletben szereplő alapnapidíjnál 30%-kal magasabb, kiemelt napidíjra jogosult:

a) a tábornok,

b) a honvédelmi minisztériumi főosztályvezető (irodavezető, titkárságvezető), főosztályvezető-helyettes és osztályvezető,

c) a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményének és hivatalának vezetője,

d) a Magyar Honvédség dandár- vagy ennél magasabb szintű katonai szervezetének parancsnoka (vezetője, szolgálatfőnöke), valamint a katonai és légügyi (véderő) attasé,

e) a VI-os vagy ennél magasabb beosztási illetménykategóriába sorolt személy.

(4) A kiküldetést teljesítő csoport (delegáció) vezetője (ideértve a külön tárgyalást folytató delegáció-tagokat is), reprezentációs kiadások fedezetére – a részére megállapított napidíjon felül – az alapnapidíj 10%-ának megfelelő összegű kiegészítésre jogosult.

(5) A kirendelő indokolt esetben, az összes körülmény (a külföldi megélhetési költségek, a fogadó ország által biztosított ellátások stb.) figyelembevételével a (2)–(3) bekezdések szerinti alap-, illetőleg kiemelt napidíj összegét – a (6)–(7) bekezdésekben foglaltak figyelembevételével – felemelheti, illetve csökkentheti.

(6) Térítésmentesen biztosított élelmezés miatt a megállapított napidíjat reggeli esetén 10%-kal, ebéd és vacsora esetében további 20–20%-kal csökkenteni kell.

(7) A (4)–(6) bekezdésben foglaltak alkalmazása esetén sem haladhatja meg a csökkentés a megállapított teljes összegű alap- vagy kiemelt napidíj 50%-át, a felemelés mértéke pedig nem lehet több az alapnapidíj 50%-ánál.

(8) Ha a kiküldött ugyanazon a napon több országban járt, részére azon országra megállapított napidíjat kell alapul venni, amelyben hosszabb ideig tartózkodott.

6. § (1) A külföldi napidíj összegének a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló 1995. évi CXVII. törvény, valamint a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény alapján személyi jövedelemadó, illetőleg egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék-köteles része után a kiküldött köteles a személyi jövedelemadót, valamint az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot megfizetni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakra tekintettel a külföldi napidíj 2. számú melléklet szerinti alapösszegét kiküldöttenként bruttósítani kell a következők szerint:

a) A kiküldött adóköteles jövedelméhez igazodó legmagasabb személyi jövedelemadó-kulcs és a járulék-fizetésre kötelezetteknél a 6%-os nyugdíj- és 4%-os egészségbiztosítási járulék alapulvételével meg kell állapítani a bruttósítási együtthatót. A bruttósítási együttható = 1-[(adókulcs% + járulék%):100] x adóköteles hányad.

b) A bruttósított külföldi napidíj alapösszege a 2. számú melléklet szerinti alapösszeg és a bruttósítási együttható hányadosa.

(3) A kiküldött bruttó külföldi napidíját a bruttósított alapösszeg figyelembevételével kell megállapítani.

(4) A kiküldött részére kifizetésre kerülő (nettó) külföldi napidíj összegét a bruttósítás nélküli (nettó) alapösszeg alapján kell megállapítani és folyósítani.

(5) A (3) bekezdés szerinti bruttó és a (4) bekezdés szerinti nettó külföldi napidíj különbözetének forintra átszámított összegét személyi jövedelemadó-előlegként, valamint nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékként kell befizetni és a kiküldöttnél elszámolni. A külföldi napidíj-különbözetet a jogosultság időpontját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB deviza-árfolyamon kell forintra átszámítani.

(6) A külföldi napidíj különféle adókulcsokkal, valamint nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékkal, illetőleg járulékok nélkül bruttósított országonkénti alapösszegeit a 2. számú melléklet tartalmazza.

Szállásköltség-térítés

7. § (1) Ha a kiküldött feladatát a külföldre érkezés napján befejezni nem tudja, illetőleg azon a napon hazautazni nem tud, a számlával igazolt szállásköltség megtérítésére jogosult.

(2) A szállást, illetőleg a szálloda kategóriáját a kirendelő által meghatározott szempontok alapján kell megválasztani.

(3) A napi szállásköltség felső határát a kiutazás előtt meg kell határozni, ennél magasabb összegű költség csak kivételesen, előre nem látható körülmények bekövetkezése esetén, utólagos engedéllyel számolható el.

Utazási és szállítási költségtérítés

8. § (1) Vasúton, repülőgépen, illetőleg hajón történő utazás esetén a kiküldött részére a „Kiutazási Engedély” szerinti kocsiosztálynak megfelelő menetjegy, illetve indokolt esetben hálókocsijegy ára számolható el.

(2) Az ideiglenes kiküldetés állomáshelyére vasúton és hajón történő kiutazás és végleges hazautazás alkalmából a kiküldő szervezet a legszükségesebb ingóságok szállításának számlával igazolt költségeit 30 kg súlyhatárig téríti meg.

(3) Repülőgépen történő kiutazás és végleges hazautazás alkalmával a repülőtársaság által biztosított súlyhatáron felül 15 kg túlsúlyt a kiküldő terhére kell elszámolni.

9. § (1) A kiküldött a „Kiutazási Engedély” alapján szolgálati, illetőleg saját gépjárművet is igénybe vehet. Saját gépjármű igénybevétele azonban csak a külföldön is érvényes teljes körű CASCO biztosítással rendelkezők részére engedélyezhető. A CASCO biztosítás díja a kiküldöttet terheli.

(2) Szolgálati gépjárművel történő utazás esetén az utazással összefüggésben ténylegesen felmerült szolgálati jellegű és számlával igazolt költségeket (üzemanyag, javítás, autópályadíjak) a kiküldő szervezet megtéríti.

(3) Saját gépjárművel történő utazás esetén az érvényben levő rendelkezések szerint megállapított üzemanyag-felhasználás ellenértéke, továbbá járműhasználat címen a Magyar Honvédségben érvényes mindenkori költségátalány, valamint az esetleg felmerülő autópályadíj fizethető. Az üzemanyag felhasználás megállapításához a kiutazás előtt meg kell határozni a szolgálati utazás tervezett hosszát.

(4) Saját gépjármű igénybevétele esetén a szolgálati utazásnak az országhatáron belül megtett távolsága utáni üzemanyag-felhasználás ellenértéke forintban, az útvonal további részére külföldi fizetőeszközben fizethető. Az üzemanyag-felhasználás ellenértéke kiszámításánál az érintett országok számlával igazolt üzemanyagárait kell figyelembe venni.

Egyéb költségek

10. § A 7–9. §-okban nem szabályozott, előzetesen nem meghatározható egyéb költségek (szolgálati telefon, helyi utazások költsége, parkolási díj stb.) a kiküldetést elrendelő utólagos engedélyével számolhatók el.

Biztosítás

11. § (1) Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítők javára a kiküldetéssel kapcsolatos betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást a kiküldő szervnek kell kötni és annak költségét is ez a szerv viseli.

(2) A szolgálati gépjárműre kötött keret-CASCO biztosítás a gépjármű káreseményével összefüggésben az utasnak is biztosítást nyújt, így e körülményt – a kettős biztosítás elkerülése végett – annak megkötésénél figyelembe kell venni. Így kell eljárni a 9. § szerint igénybe vett saját gépjármű tekintetében is.

(3) A biztosítás megkötésével kapcsolatos feladatokat – az MH parancsnokának előzetes jóváhagyásával – a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgatója állapítja meg.

Egyéb jogosultsági szabályok

12. § (1) A kiküldöttet megillető pénzbeli járandóságokat a kirendelők, illetőleg az általuk parancsban kijelölt vezetők a „Kiutazási Engedély”-ben határozzák meg. Az útelszámoláshoz a szükséges bizonylatokat csatolni kell. A deviza-felhasználást – a napidíj kivételével – számlával kell igazolni.

(2) A külföldi kiküldetéssel kapcsolatosan elszámolható összegek megelőlegezésére – legfeljebb az utazás megkezdése előtt hét nappal – utazási előleget kell folyósítani.

(3) Az utazás elmaradása esetén a (2) bekezdés alapján felvett összeget legkésőbb 3 munkanapon belül vissza kell fizetni.

(4) A kiküldöttnek az általa felvett utazási előleg összegről a kiküldetésből történő hazatéréstől számított nyolc munkanapon belül kell elszámolni.

(5) Ha az (1) bekezdés szerint jogosan felhasználható összeget a (2) bekezdés alapján felvett összeg meghaladja, a különbözetet a hazatéréstől számított nyolc napon belül – bármely, a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett valutában – vissza kell fizetni a kiküldő szerv részére.

(6) A külföldi fizetőeszköz forintra történő átszámításakor a (2) bekezdés szerinti összeg felvételének időpontjában alkalmazott árfolyamot kell figyelembe venni. A Magyar Nemzeti Bank által nem jegyzett devizát a Világgazdaság c. napilap árfolyamközlésében (Világ valutái) meghatározott eladási árfolyam szerint USD-re kell átszámítani. Ha külföldön a valutát a fentiektől eltérő árfolyamon váltják át a helyi valutára, ez az árfolyam csak akkor fogadható el az útelszámoláskor, ha a kiküldött csatolja a külföldi hivatalos átváltóhely igazolását.

13. § (1) A külföldi kiküldetéssel kapcsolatos szervezési és egyéb ügyviteli feladatokat a Honvédelmi Minisztérium, valamint hivatalai és háttérintézményei esetében a HM Nemzetközi Főosztály, a Magyar Honvédség esetében az MH Protokoll Igazgatóság látja el.

(2) Az (1) bekezdés alá tartozók, valamint az MK Katonai Biztonsági Hivatal pénzügyi ellátását egységesen az MH Protokoll Igazgatóság végzi.

(3) Az MK Katonai Felderítő Hivatal az (1)–(2), az MK Katonai Biztonsági Hivatal pedig az (1) bekezdésben szereplő feladatokat saját hatáskörében látja el.

Záró rendelkezések

14. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba azzal, hogy a 6. § rendelkezéseit 1997. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a 119/1992. (HK 24.) HM utasítás, valamint az ezt módosító 27/1994. (HK 13.) HM utasítás hatályát veszti.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 12/1997. (HK 8.) HM utasításhoz

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HONVÉDELMI MINISZTERE


KIUTAZÁSI ENGEDÉLY

(a kiutazás kezdőnapja előtt legalább 14 nappal
kell megküldeni a pénzügyi ellátást végzőhöz)

I.

A kiutazást elrendelő (parancs/szám:).......................................................................

II.

A kiutazás helye: ..........................................................................................................

III.

A kiutazás célja: ............................................................................................................

IV.

A kiutazás kezdete, vége: ............................................................................................

V.

A kiutazó(k):

Neve, rendfokozata

beosztás v. beo., ill. kat.

személyazonosító
szám:

A kiutazó csoport vezetője:

1.

.........................................

............................................

..............................................

A kiutazó csoport tagjai:

2.

.........................................

............................................

..............................................

3.

.........................................

............................................

..............................................

4.

.........................................

............................................

..............................................

5.

.........................................

............................................

..............................................

6.

.........................................

............................................

..............................................

A kijelölt ügyintéző neve és telefonszáma: ...............................................................................

VI.

A kiutazó csoport részére felszámítható napidíj:

1.

Állami vezetők napidíja: ......................................................................................................

2.

Kiemelt napidíj: ...................................................................................................................

3.

Alap napidíj: ........................................................................................................................

4.

HM rend. 5. § (6) szerinti napidíj korrekció: .......................................................................

5.

Napidíj kiegészítés: ..............................................................................................................

VII.

Szállásköltség fő/nap: ..................................................................................................

VIII.

Szállítási költségek: ....................................................................................................

1.

Az igénybe vehető szállítási eszköz megnevezése: ..............................................................

2.

Menetrendszerűen közlekedő szállítási eszközök esetén kocsiosztály, illetve kategória megjelölés: ...........................................................................................................................

3.

Szolgálati gépjármű engedélyezése esetén üzemanyag és egyéb költségelőleg összege az adott pénznemben: ...............................................................................................................

4.

Saját gépjármű engedélyezése esetén:

– Külföldön is érvényes teljes körű CASCO biztosítási kötvény száma: ..............................

– Gépjármű típusa, forgalmi rendszáma: .............................................................................

– Engedélyezett km belföldön: .............................................................................................

– Engedélyezett km külföldön: ............................................................................................

– Üzemanyag- és egyéb költség-előleg összege az adott pénznemben: ...............................

IX.

A kiutazó csoport részére utólagos elszámolásra kiadható egyéb költségelőlegek:

megnevezése (célja):

összege és a valuta neme:

.............................................................

....................................................................

.............................................................

....................................................................

.............................................................

....................................................................

.............................................................

....................................................................

Megjegyzés: ............................................................................................................................

Dátum: ......................................, ....... év ................... hó ....... nap

................................

aláírás

2. számú melléklet a 12/1997. (HK 8.) HM utasításhoz

Az ideiglenes külföldi szolgálatot teljesítők napidíja (1997. január 1-jétől érvényes összegek)

 

 

 

 

BRUTTÓSÍTOTT ÖSSZEG

 

Ország megnevezése

valuta-

alap-

 

 

 

 

 

 

nem

összeg

31%-os
adókulcs

35%-os
adókulcs

39%-os
adókulcs

42%-os
adókulcs

 

 

 

 

TB=10%

 

TB=0%

 

TB=10%

 

TB=0%

 

TB=10%

 

TB=0%

 

TB=10%

 

TB=0%

 

I. EURÓPA

Albánia

USD

26

27,11

26,83

27,23

26,94

27,34

27,06

27,43

27,14

Nagy-Britannia Egyesült Királyság

GBP

20

20,86

20,64

20,94

20,73

21,03

20,81

21,10

20,88

Ausztria

ATS

370

385,82

381,84

387,43

383,42

389,06

385,02

390,30

386,22

Belgium

BEF

1007

1050,05

1039,22

1054,45

1043,52

1058,89

10467,87

1062,24

1051,15

Bulgária

USD

24

25,03

24,77

25,13

24,87

25,24

24,97

25,32

25,05

Ciprus

USD

27

28,15

27,86

28,27

27,98

28,39

28,10

28,48

28,18

Cseh Köztársaság

USD

24

25,03

24,77

25,13

24,87

25,24

24,97

25,32

25,05

Dánia

DKR

229

238,79

236,33

239,79

237,31

240,80

238,29

241,56

239,04

Finnország

FIM

154

160,58

158,93

161,26

159,59

161,93

160,25

162,45

160,75

Franciaország

FRF

183

190,82

188,85

191,62

189,64

192,43

190,43

193,04

191,02

Görögország

USD

28

29,20

28,90

29,32

29,02

29,44

29,14

29,54

29,23

Hollandia

NLG

55

57,35

56,76

57,59

56,99

57,83

57,23

58,02

57,41

Horvátország

USD

38

39,62

39,22

39,79

39,38

39,96

39,54

40,08

39,67

Írország

GBP

19

19,81

19,61

19,90

19,69

19,98

19,77

20,04

19,83

Jugoszlávia

USD

38

39,62

39,22

39,79

39,38

39,96

39,54

40,08

39,67

Lengyelország

USD

26

27,11

26,83

27,23

26,94

27,34

27,06

27,43

27,14

Németország

DEM

62

64,65

63,98

64,92

64,25

65,19

64,52

65,40

64,72

Novégia

USD

41

42,75

42,31

42,93

42,49

43,11

42,66

43,25

42,80

Olaszország

USD

37

38,58

38,18

38,74

38,34

38,91

38,50

39,03

38,62

Orosz Föderáció

USD

26

27,11

26,83

27,23

26,94

27,34

27,06

27,43

27,14

Portugália

USD

26

27,11

26,83

27,23

26,94

27,34

27,06

27,43

27,14

Románia

USD

24

25,03

24,77

25,13

24,87

25,24

24,97

25,32

25,05

Spanyolország

ESP

3850

4014,60

3973,17

4031,41

3989,64

4048,37

4006,24

4061,18

4018,79

Svájc

CHF

60

62,57

61,92

62,83

62,18

63,09

62,43

63,29

62,63

Svédország

SEK

237

247,13

244,58

248,17

245,60

249,21

246,62

250,00

247,39

Szlovák Köztársaság

USD

24

25,03

24,77

25,13

24,87

25,24

24,97

25,32

25,05

Szlovénia

USD

38

39,62

39,22

39,79

39,38

39,96

39,54

40,08

39,67

II. ÁZSIA

India

USD

24

25,03

24,77

25,13

24,87

25,24

24,97

25,32

25,05

Indonézia

USD

30

31,28

30,96

31,41

31,09

31,55

31,22

31,65

31,32

Irak

USD

52

54,22

53,66

54,45

53,89

54,68

54,11

54,85

54,28

Irán

USD

61

63,61

62,95

63,87

63,21

64,14

63,48

64,35

63,67

Izrael

USD

44

45,88

45,41

46,07

45,60

46,27

45,79

46,41

45,93

Japán

JPY

6332

6602,71

6534,57

6630,37

6561,66

6658,25

6588,97

6679,32

6609,60

Jemeni Köztársaság

USD

34

35,45

35,09

35,60

35,23

35,75

35,38

35,86

35,49

Jordánia

USD

30

31,28

30,96

31,41

31,09

31,55

31,22

31,65

31,32

Kína

USD

36

37,54

37,15

37,70

37,31

37,85

37,46

37,97

37,58

Koreai Köztársaság

USD

37

38,58

38,18

38,74

38,34

38,91

38,50

39,03

38,62

Kuvait

USD

29

30,24

29,93

30,37

30,05

30,49

30,18

30,59

30,27

Libanon

USD

41

42,75

42,31

42,93

42,49

43,11

42,66

43,25

42,80

Mongólia

USD

30

31,28

30,96

31,41

31,09

31,55

31,22

31,65

31,32

Pakisztán

USD

24

25,03

24,77

25,13

24,87

25,24

24,97

25,32

25,05

Srí Lanka

USD

31

32,33

31,99

32,46

32,12

32,60

32,26

32,70

32,36

Szaúd-Arábia

USD

30

31,28

30,96

31,41

31,09

31,55

31,22

31,65

31,32

Szíria

USD

46

47,97

47,47

48,17

47,67

48,37

47,87

48,52

48,02

Törökország

USD

24

25,03

24,77

25,13

24,87

25,24

24,97

25,32

25,05

Vietnam

USD

25

26,07

25,80

26,18

25,91

26,29

26,01

26,37

26,10

III. AFRIKA

Algéria

USD

31

32,33

31,99

32,46

32,12

32,60

32,26

32,70

32,36

Angola

USD

40

41,71

41,28

41,88

41,45

42,06

41,62

42,19

41,75

Dél-afrikai Köztársaság

USD

30

31,28

30,96

31,41

31,09

31,55

31,22

31,65

31,32

Egyiptom

USD

28

29,20

28,90

29,32

29,02

29,44

29,14

29,54

29,23

Etiópia

USD

36

37,54

37,15

37,70

37,31

37,85

37,46

37,97

37,58

Kenya

USD

24

25,03

24,77

25,13

24,87

25,24

24,97

25,32

25,05

Líbia

USD

44

45,88

45,41

46,07

45,60

46,27

45,79

46,41

45,93

Marokkó

USD

29

30,24

29,93

30,37

30,05

30,49

30,18

30,59

30,27

Mozambik

USD

43

44,84

44,38

45,03

44,56

45,22

44,75

45,36

44,89

Nigéria

USD

29

30,24

29,93

30,37

30,05

30,49

30,18

30,59

30,27

Szudán

USD

43

44,84

44,38

45,03

44,56

45,22

44,75

45,36

44,89

IV. AMERIKA

Argentína

USD

35

36,50

36,12

36,65

36,27

36,80

36,42

36,92

36,53

Brazília

USD

37

38,58

38,18

38,74

38,34

38,91

38,50

39,03

38,62

Chile

USD

27

28,15

27,86

28,27

27,98

28,39

28,10

28,48

28,18

Columbia

USD

31

32,33

31,99

32,46

32,12

32,60

32,26

32,70

32,36

Kanada

CAD

39

40,67

40,25

40,84

40,41

41,01

40,58

41,14

40,71

Kuba

USD

27

28,15

27,86

28,27

27,98

28,39

28,10

28,48

28,18

Mexikó

USD

30

31,28

30,96

31,41

31,09

31,55

31,22

31,65

31,32

Nicaragua

USD

51

53,18

52,63

53,40

52,85

53,63

53,07

53,80

53,24

Panama

USD

25

26,07

25,80

26,18

25,91

26,29

26,01

26,37

26,10

Paragvay

USD

27

28,15

27,86

28,27

27,98

28,39

28,10

28,48

28,18

Peru

USD

42

43,80

43,34

43,98

43,52

44,16

43,70

44,30

43,84

Urugvay

USD

33

34,41

34,06

34,55

34,20

34,70

34,34

34,81

34,45

USA

USD

37

38,58

38,18

38,74

38,34

38,91

38,50

39,03

38,62

Venezuela

USD

35

36,50

36,12

36,65

36,27

36,80

36,42

36,92

36,53

V. AUSZTRÁLIA, ÓCEÁNIA

Ausztrália

USD

41

42,75

42,31

42,93

42,49

43,11

42,66

43,25

42,80

Új-Zéland

USD

26

27,11

26,83

27,23

26,94

27,34

27,06

27,43

27,14

Megjegyzés:

1. A nem egész napi, illetőleg a táblázatban szereplőtől eltérő nettó alapösszegű külföldi napidíj bruttósítása úgy történik, hogy a nettó összeget osztani kell az aktuális bruttósítási együtthatóval. (Például az USA-ban öt és fél napi tartózkodás esetében – ha a kiküldött alapnapidíjra jogosult – a kifizetett valuta összege 37x5,5=203,5 USD, melynek bruttósított összege, ha az illető maximális adókulcsa 39%-os és járulékot is fizetnie kell, 203,5:0,951=213,99 USD). A 213,99 USD és a kifizetésre kerülő 203,5 USD különbözete 10,49 USD, amely a személyi jövedelemadó, valamint a nyugdíj- és egészségbiztosítási-járulék fedezetéül visszatartásra kerül.

2. A fenti példa szerint a kiküldött forintra átszámított bevétele (1997. 01. 15-ei devizaárfolyamon, 1 USD=165,35 Ft) 213,99x165,35=35 383 Ft, amelyből az adóköteles jövedelem 10%, vagyis 3538 Ft, s amit 1380 Ft adó és 354 Ft nyugdíj- és egészségbiztosítási-járulék terhel. (A forintra átszámított és ki nem fizetett bruttósítási összeg – 1734 Ft – e két tétel befizetését fedezi.)

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére