• Tartalom

13/1997. (V. 8.) PM rendelet

13/1997. (V. 8.) PM rendelet

a vám- és pénzügyőrség hivatásos állományú tagjai illetményéről és illetményjellegű juttatásairól1

2008.03.30.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 342. §-a (2) bekezdésének e), f) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a vám- és pénzügyőrség hivatásos állományú tagjaira (a továbbiakban: pénzügyőr) terjed ki.

Hatáskör az illetmény megállapítására

2. § (1)2 A pénzügyőr állományba vételekor a beosztási illetményének megállapítására tábornok, főtiszt és tiszt esetén – ha jogszabály másként nem rendelkezik – az országos parancsnok, zászlós és tiszthelyettes esetén az állományilletékes parancsnok jogosult.

(2)3 A beosztási illetmények Hszt. 245/O. §-a szerinti eltérítésére a pénzügyi fedezet biztosítását követően az állományilletékes parancsnok, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (a továbbiakban: VPOP) állományába tartozók esetén az országos parancsnok jogosult.

(3)–(9)4

Alapilletmény

3. § (1) A Hszt. 102 § (1) bekezdése alapján magasabb fizetési fokozatba való besorolásokat annak a hónapnak az első napjától kell végrehajtani, amelyik hónapban a várakozási idő letelt.

(2) Az alapilletményt érintő intézkedéseket – így különösen kinevezés, előléptetés, fegyelmi határozat szerinti csökkentés – a változás napjától kell megtenni.

(3) Az állományilletékes parancsnok az irányítása alá tartozó szervek állománytáblája alapján meghatározott beosztási illetmény keretet nem lépheti túl.

Illetménykiegészítés

4. § (1)5 A pénzügyőr a Hszt. 103. §-a, 103/A. §-a és 245/H. §-ának (4) bekezdése alapján illetménykiegészítésre jogosult.

(2) Vezénylés esetén – amennyiben a vezénylés ideje meghaladja a 30 naptári napot – az illetménykiegészítést a vezénylés első napjától – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – a tényleges szolgálatteljesítés helye szerinti mértékben kell folyósítani.

(3) Amennyiben a vezényeltnek az eredeti szolgálati helyén magasabb illetménykiegészítés jár, részére továbbra is azt kell folyósítani.

Illetménypótlékok

5. § (1)6 Az illetménypótlék megállapítására és megszüntetésére az állományilletékes parancsnok, a VPOP állományába tartozók esetén az országos parancsnok parancsban intézkedik.

(2) Pótlékra jogosult az is, akit legalább 30 napos időtartamra pótlékra jogosító munkakörbe vezényelnek, vagy pótlékra jogosító munkakör ellátásával megbíznak, és a pótlék folyósításának egyéb feltételei adottak. Ez esetben a pótlék a vezénylés, illetve a megbízás első napjától jár.

(3) Az illetménypótlék egyidejűleg több jogcímen is folyósítható.

(4)7 Áthelyezés és vezénylés miatt bekövetkező munkakörváltozás esetén – amennyiben a pénzügyőr korábbi munkaköre alapján megállapított pótlékát meg kell vonni, illetve új munkaköre alapján pótlékra válik jogosulttá – az áthelyező, vezénylő állományilletékes parancsnok köteles a pótlék megszüntetéséről, a fogadó állományilletékes parancsnok pedig köteles az új pótlék megállapításáról parancsban intézkedni.

Idegennyelv-tudási pótlék

6. § (1) A vám- és pénzügyőrségnél valamennyi szolgálati beosztásban szükséges az idegen nyelv használata.

(2) A ritka idegen nyelv tudása alapján, valamint a kettőnél több idegennyelv-vizsgával rendelkező pénzügyőrt a harmadik és a további nyelvek után kiegészítő nyelvpótlék is megilleti.

(3) A kiegészítő nyelvpótlék mértéke az illetményalap

5%-a alapfokú nyelvvizsga esetén,

10%-a középfokú nyelvvizsga esetén,

20%-a felsőfokú nyelvvizsga esetén.

(4) Az idegennyelv-tudási pótlékra való jogosultságot, a pénzügyőr által benyújtott kérelem és az állami nyelvvizsga eredményét igazoló bizonyítvány vagy az azzal egyenértékű okirat alapján a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.

(5)8 A vám- és pénzügyőrségnél a Hszt. 104. § (5) bekezdése szerinti mértékű idegennyelv-tudási pótlék folyósítandó a szomszédos országok hivatalos nyelvéből szerzett államilag elismert „A”, „B” vagy „C” típusú nyelvvizsga megléte esetén.

6/A. §9 A címzetes vezetői beosztás vezetői illetménypótlékra nem jogosít.

7. § Az ügyeleti pótlék mértéke az illetményalap

7,4%-a az országos parancsnokságon,

5,0%-a területi vámszerveknél, középfokú szervnél,

3,8%-a alsó fokú szervnél és hatósági jogkörrel nem rendelkező középfokú szervnél.

8. §10 (1) Akciószolgálati pótlékra jogosult a pénzügyőr, ha szolgálati időben a beosztással járó munkaköri feladata alapján akcióban vesz részt.

(2) Az akcióban teljesített túlszolgálati órák után nem jár akciószolgálati pótlék, mivel a túlszolgálatért a pénzügyőrt díjazásban vagy szabadidőben kell részesíteni.

9. §11 Nyomozói pótlékra jogosultak a nyomozó hatósági feladatokat ellátó szervek hivatásos állományú tagjai, valamint a vámhivatalnál munkaköri leírásuk szerint szabálysértési feladatokat ellátók, továbbá mindezek szakmai felügyeletét ellátó szervek hivatásos állományú tagjai, amennyiben beosztásuk ellátása során közvetlenül bűnüldözési, így különösen felderítői, bűnmegelőzési tevékenységet látnak el.

10. § Utasforgalmi pótlékra jogosult az utasforgalmat ellenőrző vámhivatal parancsnoka és az e tevékenységet felügyelő helyettese is.

11. § Szemlepótlékra jogosult a pénzügyőr, ha a határ- vagy a belterületi vámhivatalnál rendszeresen a kereskedelmi forgalomban vámellenőrzést, illetőleg jövedéki ellenőrzést lát el. Pótlékra jogosult a vámhivatal parancsnoka és az e tevékenységet felügyelő helyettese is.

12. § Egészségkárosító kockázatnak kitett beosztásnak minősül a röntgengép kezelői beosztás, a vám-laboratóriumban a vegyészmérnöki és laboránsi beosztás.

13. § Rendszeresen zeneszolgáltatást végzőnek minősül a zenész, ha szolgálati feladataként a próbákon, rendezvényeken, a zenekar fellépésén közreműködik.

14. § Kutyavezetői pótlék a pénzügyőrt akkor is megilleti, ha a szolgálati feladatát valamilyen oknál fogva átmenetileg nem látja el, de a kutya gondozását változatlanul végzi (pl. szabadság, betegség). Nem jogosult pótlékra, ha a kutya gondozását, annak kórházi ápolása miatt egy naptári hónapot meghaladó időn túl nem végzi.

14/A. §12 Rendszeresen gépjárművet vezetőnek kell tekinteni azt a pénzügyőrt, aki havonta legalább négy alkalommal szolgálati gépjárművet vezet.

Túlszolgálat

15. § (1) Az elrendelhető túlszolgálat évi 300 óra. A 150 óráig terjedő túlszolgálatot szabadidőben kell kiadni [Hszt 88. § (2) bekezdés]. Ha a túlszolgálat szabadidőben történő kiadása a szolgálat ellátását veszélyeztetné, az állományilletékes parancsnok engedélyezheti a 150 órán belüli túlszolgálat díjazását.

(2) A szolgálatteljesítési idő negyedéves, éves keretben történő meghatározása esetén a túlszolgálati órákat a tárgy negyedévet, illetve a tárgyévet követő hónap illetményével kell elszámolni.

(3) Az eseti pótlékok – akciószolgálati, ügyeleti, készenléti pótlék – elszámolásakor a túlszolgálatért díjazásban és szabadidőben a pénzügyőr nem részesülhet.

Napidíj

16. §13

Megbízás

17. § (1) Ha a pénzügyőr a megbízást az eredeti beosztásának ellátása mellett látja el:

a)14 magasabb beosztású helyettesítése esetén az illetményalap 70%-ának,

b) azonos beosztású helyettesítése esetén az illetményalap 50%-ának,

c) alacsonyabb beosztású helyettesítése esetén az illetményalap 30%-ának

megfelelő díjazás illeti meg.

(2) A helyettesítési díj mértékét az (1) bekezdésben foglaltaknál magasabban kell megállapítani,

a) az országos parancsnokságon szolgálatot teljesítők esetében 15%-al,

b) a középfokú szervnél 10%-kal.

(3)15 A helyettesítés megszűnése esetén a helyettesítési díj visszavonásáról a megállapítónak parancsban kell intézkedni.

Az illetményfolyósítás szabályai

18. § (1) A szabadságmegváltás kifizetésére kizárólag szolgálati viszony megszűnése esetén van lehetőség. Összegének kiszámításakor az egy munkanapra jutó távolléti díjat kell figyelembe venni, s a szabadságnapok számával szorozni.

(2) Az illetményből történő levonás szabályainak alkalmazása esetén az illetménnyel azonosnak kell tekinteni:

a) a szolgálati beosztásból felfüggesztett részére folyósított csökkentett távolléti díjat is,

b) a nyugállományba helyezett hivatásos állományú tag részére folyósítandó nyugdíjat helyettesítő kéthavi illetményt, kivéve az elhalálozás esetét, amikor az elhalt után nyugdíjra jogosult családtagnak kifizetett illetményből levonásnak nincs helye.

(3) A közép-, illetve alsó fokú szerv a hozzá érkezett, az állományába tartozó pénzügyőr fizetési kötelezettségét elrendelő végrehajtható okiratot (bírósági, hatósági ítélet, végzés, határozat) köteles az érintett egyidejű tájékoztatása mellett a VPOP illetmény-számfejtési egységéhez továbbítani.

Illetményelőleg

19. § (1) A pénzügyőr kérelmére rendkívül indokolt esetben illetményelőleg folyósítható. Az állományilletékes parancsnok a kérelemben foglalt indokok valódiságát vizsgálni köteles. A kérelem csak abban az esetben fogadható el, ha a folyósítás elmaradása a kérelmet benyújtó családi, szociális körülményeit jelentős mértékben hátrányosan befolyásolná.

(2) Az illetményelőleg összege a folyósításkori minimálbér ötszörösét nem haladhatja meg, a visszafizetés időtartama hat hónapnál nem lehet hosszabb, s a részletek nagysága a levonási korlátokat nem haladhatja meg.

Étkezési hozzájárulás

20. § (1) Az étkezési hozzájárulás a mindenkori személyi jövedelemadó törvény által meghatározott adómentes mértékig étkezési utalvány formájában illeti meg a pénzügyőrt.

(2) Az étkezési hozzájárulás minden hónapra utólag jár.

(3) Nem adható étkezési hozzájárulás a kedvezményes étkeztetésben részesülőknek.

Jubileumi jutalom

21. § Amennyiben a jubileumi jutalom kifizetésére esedékességét követően kerül sor, akkor a kifizetéskori távolléti díjat kell alapul venni.

Távolléti díj

22. § (1) Távolléti díjat az alábbi esetekben kell folyósítani:

a) alap- és pótszabadság,

b) egészségügyi szabadság,

c) munkaszüneti napi munkavégzés,

d) a szerződésben megállapított fizetett tanulmányi munkaidő-kedvezmény idejére,

e) a Hszt 70. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) Távolléti díjjal kell elszámolni a végkielégítés Hszt. szerinti idejét, a túlszolgálatot, a külön juttatást, a jubileumi jutalmat a Hszt. 112. § szerinti mérték szerint.

Átlagkeresettel díjazott idők

23. § (1) A felmentési időre átlagkeresetet kell fizetni akkor is, ha a felmentési idő egy részében a pénzügyőr ténylegesen munkát végez.

(2) A 30 napnál hosszabb átlagkeresettel díjazott idő jutalmazásnál jogosító időként nem vehető figyelembe.

Nyugdíjat helyettesítő kéthavi illetmény

24. § A nyugdíjat helyettesítő kéthavi illetményt az országos parancsnokság a nyugdíjazást követő hónapban hivatalból utalja ki.

Értelmező rendelkezések

25. § E rendelet alkalmazásában:

a) középfokú szerv a hatósági jogkörrel rendelkező területi vámszervek; a Vám- és Pénzügyőrség hatósági jogkörrel rendelkező Központi Járőrszolgálat Parancsnoksága; a Vám- és Pénzügyőrség technikai anyagi eszközökkel való ellátása, a vámadatok számítástechnikai feldolgozása és a külkereskedelmi statisztika szolgáltatása, a vámkezeléshez szükséges laboratóriumi vizsgálatok elvégzése, továbbá a pénzügyőrök alapképzése, valamint az egészségügyi, szociális és kulturális ellátás megszervezése érdekében létrehozott vámszervek,

b) szolgálati elöljáró az országos parancsnok, a főigazgató, a főosztályvezető, a középfokú szerv parancsnoka,

c) állományilletékes parancsnok az országos parancsnokság állományába tartozók, valamint a középfokú szervek parancsnokai és helyettesei tekintetében az országos parancsnok.

26. § Ez a rendelet kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

1

A rendeletet a 2010: CXXII. törvény 174. § (3) bekezdés 7. pontja hatályon kívül helyezte 2011. január 1. napjával.

2

A 2. § (1) bekezdése a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdése a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (3)–(9) bekezdését a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 10. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

5

A 4. § (1) bekezdése a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § (1) bekezdése a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. § (4) bekezdését a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 3. § (2) bekezdése iktatta a szövegbe.

8

A 6. § (5) bekezdését a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 4. §-a iktatta be, szövege az 5/2008. (III. 27.) PM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A 6/A. §-t a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 5. §-a iktatta a szövegbe.

10

A 8. § a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 6. §-ával megállapított szöveg.

11

A 9. § a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 7. §-ával megállapított szöveg.

12

A 14/A. §-t a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 8. §-a iktatta a szövegbe.

13

A 16. §-t a 22/2001. (VI. 15.) PM rendelet 22. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

14

A 17. § (1) bekezdésének a) pontja a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 17. § (3) bekezdését a 31/2002. (X. 29.) PM rendelet 9. § (2) bekezdése iktatta a szövegbe.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére