• Tartalom

14/1997. (HK 8.) HM utasítás

14/1997. (HK 8.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tartósan külföldön foglalkoztatott tagjai ellátásáról

1997.04.10.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tartósan külföldön foglalkoztatott tagjai ellátását a következők szerint állapítom meg.

Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Magyar Honvédséggel, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) végrehajtására kiadott 140/1996. (VIII. 31.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott szervekkel (a továbbiakban: kiküldő) jogviszonyban álló hivatásos, szerződéses katonákra és közalkalmazottakra (a továbbiakban együtt: kiküldöttek) terjed ki.

2. § (1) Az utasítás alkalmazásában akkor tartós a külföldi foglalkoztatás, ha annak tervezett időtartama megszakítás nélkül a 90 napot meghaladja.

(2) A külföldi tanulmányokat folytatók járandóságait külön rendelkezések tartalmazzák.

3. § (1) A kiküldöttet a hazai illetménye a kiküldetés időtartamára – a (2)–(4) bekezdésekben foglaltak figyelembevételével – változatlanul megilleti.

(2) A katonák hazai illetményét az illetményrendszernek a szolgálat érdekében vezényelt tagjaira vonatkozó szabályai szerint kell megállapítani.

(3) A közalkalmazottak a jogállásukat szabályozó rendelkezések szerinti illetményrendszer alapján jogosultak a hazai illetményre.

(4) A kiküldöttek hazai illetményét a kiküldetés ideje alatt a személyi állományt érintő általános illetményemelések alkalmával emelni kell.

4. § A kiküldött a kiküldetés időtartama alatt a személyi állomány jutalmazási rendszerében előírtak szerint jutalmazható.

Devizaellátmány

5. § (1) A kiküldött a kiküldetés időtartamára devizaellátmányra jogosult.

(2) A kiküldött devizaellátmányának havi összegét az egyes beosztásokra az 1. számú mellékletben meghatározott szorzószámok, a 2. számú mellékletben országonként meghatározott alapösszegek, valamint a 11. §-ban foglaltak figyelembevételével, az állományilletékes parancsnok (vezető) állapítja meg.

(3) A kiküldött részére a devizaellátmány a kiküldetés megkezdése napjától a végleges hazatérés napjáig jár.

(4) A kiküldött külföldi állomáshelyén részmunkaidőben foglalkoztatott családtagja ellátmányra jogosult, melynek összegét a foglalkoztatás időtartamának figyelembevételével kell az 1. számú melléklet szerinti szorzószámok alapján megállapítani.

(5) A devizaellátmányt a 2. számú melléklet szerinti valutában kell folyósítani.

6. § (1) A kiküldött részére – a devizaellátmányon felül – az engedéllyel külföldön vele egy háztartásban élő házastársa és az általa eltartott (2) bekezdés szerinti gyermeke után – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – családtagi pótlék jár.

(2) Családtagi pótlék a saját, az örökbefogadott, illetőleg a nevelt gyermek után 16. életéve betöltéséig, illetőleg ha középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, a tanulmányok befejezésig, de legfeljebb a gyermek 20 éves koráig jár.

(3) Nem jár családtagi pótlék az után a családtag után, akit bármely munkáltató külföldön foglalkoztat és ellátmányának (díjazásának) az összege a 2. számú melléklet szerinti devizaellátmány alapösszegét meghaladja.

(4) A családtagi pótlék összege:

a) a házastárs után a kiküldött ellátmányának a 20%-a;

b) a gyermek után a 2,5 szorzószámmal számított ellátmány

– 12 éves korig a 10%-a,

– 12 éves kor felett a 15%-a.

(5) A kiküldött családtagi pótlékkal növelt devizaellátmánya több jogosult esetén sem haladhatja meg a 2. számú melléklet szerinti alapösszeg ötszörösét.

7. § (1) A kiküldöttet az évi rendes szabadsága a külföldi szolgálat ideje alatt is megilleti, amelyet évente egy alkalommal kell kiadni és általában belföldön kell eltölteni.

(2) Amennyiben a kiküldetés március 31-e után kezdődik, a kiküldött rendes szabadságát a kiutazást megelőzően, a végleges hazautazás évében járó szabadságát pedig a hazatérést követően kell kiadni.

(3) A kiküldő a szabadság letöltését – indokolt esetben a szolgálat érdekében – az (1) és a (2) bekezdésben meghatározottaktól eltérő módon is szabályozhatja.

8. § (1) A kiküldöttet a szabadsága [ideértve a (3) bekezdés alá nem tartozó külföldön eltöltött szabadságot is], vagy bármely okból történő ideiglenes hazatérése alatt – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – az ellátmány 30%-a illeti meg.

(2) Az igényjogosult családtagok után a szabadság, vagy bármely okból történt ideiglenes hazatérés időtartamára – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – a családtagi pótlék 30%-a jár.

(3) A szolgálati érdekből külföldi állomáshelyen eltöltött szabadság idejére az ellátmányt és a családtagi pótlékot teljes összegben kell folyósítani. Ugyancsak teljes összegben jár az ellátmány a szolgálati célból hazarendelt kiküldött részére a hazai tartózkodás ideje alatt.

9. § (1) A kiküldött harmadik országba történő kiküldetése esetén az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítőkre vonatkozó szabályok szerinti térítésre (pl. szállás-költségtérítésre stb.), valamint a harmadik országra meghatározott napidíj 40%-ára jogosult.

(2) A kiküldött részére az akkreditálása ideje alatt – az eredeti ellátmány változatlan összegben történő folyósítása mellett – a napidíj 60%-a jár.

(3) Ha a kiküldött a külföldi állomáshelyének országában – székhelyén kívül – teljesít kiküldetést a napidíj 40%-ára jogosult.

(4) A kiküldöttet magyarországi szolgálati útja alkalmával megilletik a belföldi kiküldetésre vonatkozó szabályok szerinti térítések.

10. § A külföldön eltöltött keresőképtelenség idejére a kiküldött ellátmányát – a betegség időtartamától függetlenül – teljes összegben kell folyósítani.

11. § (1) A devizaellátmány és családtagi pótlék összegének a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló 1995. évi CXVII. törvény, valamint a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény alapján személyi jövedelemadó, illetőleg egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék-köteles része után a kiküldött köteles a személyi jövedelemadót, valamint az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot megfizetni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakra tekintettel a devizaellátmány 2. számú melléklet szerinti alapösszegét kiküldöttenként bruttósítani kell a következők szerint:

a) A kiküldött adóköteles jövedelméhez igazodó legmagasabb személyi jövedelemadó-kulcs és a járulékfizetésre kötelezetteknél a 6%-os nyugdíj- és 4%-os egészségbiztosítási járulék alapulvételével meg kell állapítani a bruttósítási együtthatót. A bruttósítási együttható = 1–[(adókulcs% + járulék%):100] x adóköteles hányad.

b) A bruttósított alapösszeg a 2. számú melléklet szerinti alapösszeg és a bruttósítási együttható hányadosa.

(3) A kiküldött bruttó devizaellátmányát és bruttósított családtagi pótlékát a bruttósított alapösszeg figyelembevételével kell megállapítani és folyósítani.

(4) A kiküldött részére kifizetésre kerülő (nettó) devizaellátmány és családtagi pótlék öszegét a bruttósítás nélküli (nettó) alapellátmány alapján kell megállapítani és folyósítani.

(5) A (3) bekezdés szerinti bruttó és a (4) bekezdés szerinti nettó devizaellátmány és családtagi pótlék különbözetének forintra átszámított összegét személyi jövedelemadó-előlegként, valamint nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékként kell befizetni és a kiküldöttnél elszámolni. A devizaellátmány különbözetet a jogosultság időpontját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB deviza árfolyamon kell forintra átszámítani.

(6) A devizaellátmány különféle adókulcsokkal, valamint nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékkal, illetőleg járulékok nélkül bruttósított országonkénti alapösszegeit a 2. számú melléklet tartalmazza.

Utazási és szállítási költségtérítés

12. § (1) A kiküldött és családtagi pótlékra jogosító hozzátartozója jogosult a külföldi szolgálati helyre történő első kiutazása és végleges hazautazása alkalmával az utazással, valamint az ingóságok szállításával összefüggésben indokoltan felmerült költségeinek a megtérítésére.

(2) A kiküldött és az (1) bekezdés szerinti családtag szabadságra történő haza- és visszautazása költségeit a kiküldő évente egy alkalommal megtéríti.

(3) Az (1)–(2) bekezdésben foglaltakon túlmenően a kiküldött részére a kiküldő engedélye alapján kifizethető:

– a közvetlen hozzátartozójának (házastárs, gyermek, szülő), valamint a házastársa szülőjének hazai elhalálozása esetén a saját és a családtagi pótlékra jogosító hozzátartozó haza- és visszautazása,

– a családtagi pótlékra jogosító hozzátartozójának (indokolt esetben kísérőjének) szülés, egészségügyi kivizsgálás vagy gyógykezelés céljából hazai intézetbe és az állomáshelyre való visszautazása

ténylegesen felmerült költsége.

(4) Az (1)–(3) bekezdésekben foglaltakon túlmenően a kiküldő indokolt esetben a kiküldött egyéb utazási költségeihez is hozzájárulhat.

(5) A kiküldött és a családtagi pótlékra jogosult hozzátartozó hazai egészségügyi kivizsgálásra, vagy gyógykezelésre való utazását, illetve kísérő kirendelésének szükségességét az MH egészségügyi csoportfőnöke igazolja.

13. § (1) Az utazásnál igénybe vehető szállítási eszközt (kocsiosztály stb.) a kiküldő szerv vezetője határozza meg.

(2) Az állomáshelyre történő kiutazás és végleges hazautazás alkalmából a kiküldő a legszükségesebb ingóságok szállításának számlával igazolt költségeit a következő súlyhatárokig téríti meg:

a) vasúton, közúton, hajón és – európai országokba – repülőgépen teheráruként történő szállítás esetén a kiküldött után 300, a házastárs után 150, gyermekenként további 50–50 kg-ig;

b) az Európán kívüli országokba történő utazásnál repülőgép igénybevétele esetén – nem kísért légiteherként – a kiküldött után 100, a házastárs után 50, gyermekenként további 20–20 kg-ig. Amennyiben a szállítás konténerbérléssel valósul meg – a tényleges számla szerinti összeget – a légiteherként engedélyezett összeg erejéig lehet elszámolni.

(3) Repülőgépen történő első kiutazás és végleges hazautazás, valamint az Európán kívüli országokból szabadságra és arról vissza történő utazás alkalmával a repülőtársaság által személyenként biztosított súlyhatáron felül 10–10 kg túlsúlyt a kiküldő terhére kell elszámolni.

14. § (1) Amennyiben a kiküldött szolgálati gépjárművel hajtja végre az első kiutazást, illetve az ideiglenes vagy végleges hazatérést, részére és a vele együtt utazó hozzátartozók részére csak az utazással összefüggésben ténylegesen felmerült, számlával igazolt (üzemanyag, szállás stb.) költségek téríthetők, egyéb költségtérítésre (napidíj stb.) nem jogosultak.

(2) A kiküldött saját gépjárművel történő utazása esetén részére – a napidíj kivételével – az ideiglenes belföldi kiküldetést teljesítőkre vonatkozó szabályok szerinti költségtérítés jár.

Lakhatás

15. § (1) A kiküldöttnek a külföldi szolgálatteljesítés helyén a kiküldő köteles berendezett lakást biztosítani, illetőleg a lakásbérlet, valamint a lakásfelújítás és karbantartás indokolt költségeit megtéríteni.

(2) A kiküldött részére a lakásnak a kiküldő által történő rendelkezésre bocsátásánál a lakásbérletről szóló belföldi jogszabályokban meghatározott lakásigény mértékét, a szolgálati követelményeket, gazdaságossági szempontokat, továbbá az állomáshelyen érvényesülő sajátosságokat kell figyelembe venni.

(3) A kiküldött részére a lakást a kiküldő szerv vezetője által meghatározott berendezéssel és felszereléssel kell ellátni.

16. § (1) A lakásbérlet, továbbá a lakás, a garázs és a szolgálati gépjármű biztosítási díját, valamint – ha az a rendeltetésszerű használat során vált szükségessé – a lakásberendezés felújításának és cseréjének költségeit a kiküldő megtéríti.

(2) A bérelt lakások – a bérleti szerződés szerinti – felújítási és karbantartási költségeit a kiküldő megtéríti.

(3) A lakáshoz kapcsolódó külön szolgáltatások (villany-, gáz-, víz- és csatornadíj, fűtés, hűtés, szemétszállítás stb.) díja a kiküldöttet terheli. Amennyiben ezek együttes összege egy-egy naptári éven belül meghaladja a kiküldött ellátmánya és családtagi pótléka együttes összegének (a továbbiakban: összellátmányának) az 5%-át, az ezt meghaladó részt a kiküldő átvállalhatja.

(4) Amennyiben a lakbér a külön szolgáltatások alapdíját is magában foglalja, úgy a szolgáltatások díjául a kiküldött összellátmányának 5%-át kitevő összeget kell megállapítani. Ennél kisebb mértékű befizetés csak akkor engedélyezhető, ha a térítendő összeg nem éri el a kiküldött összellátmányának 5%-át.

(5) A kiküldő a telefonfelszerelés költségét, a telefonállomás alapdíját, valamint a szolgálati beszélgetések díját megtéríti.

17. § (1) A kiküldött szállodában történő átmeneti elhelyezése esetén a kiküldött köteles megtéríteni a szállodai szoba árának

– ha egyedülálló, a 20%-át,

– ha családos, a 10%-át.

(2) A térítés összege nem lehet magasabb a kiküldött összellátmánya időarányos részének 5%-ánál. Az ezt meghaladó költségeket – ide nem értve az igénybevett egyéb szállodai szolgáltatásokat (étkezés, mosatás stb.) – a kiküldő megtéríti.

Egyéb jogosultsági szabályok

18. § (1) A kiküldött részére kiküldetése alkalmával, a központi keret terhére kéthavi bruttó alapilletménye összegéig terjedő illetményelőleg folyósítható, legfeljebb 12 havi törlesztéssel.

(2) A kiküldöttnek a kiküldetés megkezdésekor, egyszeri alkalommal devizaellátmány-előleg adható, melynek összege nem haladhatja meg a hat havi devizaellátmány összegét. A hat hónapot meg nem haladó tartós kiküldetés esetén legfeljebb 3 havi devizaellátmány összege fizethető ki előlegként. A kiküldöttnek az előlegként felvett teljes összeget – legkésőbb a végleges hazatérés napjáig – devizában vissza kell fizetnie.

19. § (1) A kiküldött részére – a feladat jellegétől függően – a kiküldő szolgálati gépjárművet biztosíthat.

(2) Saját tulajdonú gépkocsi szolgálati célú igénybevétele egyedi elbírálás alapján történhet a kiküldő szervezet vezetője által meghatározott feltételekkel.

20. § (1) A kiküldött külföldön történő elhalálozása esetén a vele külföldön egy háztartásban élő családtagja részére az elhalálozást követő 30 napra az elhalálozott devizaellátmányát ki kell fizetni.

(2) A kiküldött, illetve családtagja külföldön történt elhalálozása esetén a hazaszállítási költségek a kiküldőt terhelik.

(3) A kiküldött elhalálozása esetén az általa a 17. § alapján felvett illetményelőlegnek és devizaellátmány–előlegnek az elhalálozást követően esedékes, egyébként visszafizetendő részét a kiküldő szervezet vezetője törli.

21. § (1) A kiküldött és családtagi pótlékra jogosító hozzátartozója külföldi gyógykezelésének és gyógyszerellátásának költségeit a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény 16/C. § (2) bekezdése szerinti mértékben a kiküldő szervezet téríti meg.

(2) A kiküldött és családtagi pótlékra jogosító családtagjai a külföldön felmerülő, és egyéb gyógyászati költségek elszámolásának előfeltételeként a kiutazás előtt, valamint évente egyszer – a szabadság időtartama alatt – egészségügyi orvosi vizsgálaton kötelesek megjelenni és a szükséges kezeléseken részt venni.

22. § A kiküldött az ellátmánnyal kapcsolatos túlfizetésből eredő, valamint a külföldön felmerült egyéb tartozását abban a pénznemben köteles megfizetni, amelyben a tartozás fennáll.

23. § A tartós kiküldetéssel kapcsolatos szervezési, ügyviteli és pénzügyi feladatokat az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítők devizaellátmányáról szóló 12/1997. (HK 8.) HM utasítás 13. §-a szerint kell ellátni.

Záró rendelkezések

24. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba azzal, hogy a 6. § rendelkezéseit 1996. április 1-jétől, a 11. § rendelkezéseit pedig 1997. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Az utasítás hatálybalépésével a 116/1992. (HK 24.) HM utasítás, valamint az ezt módosító 53/1993. (HK 18.) HM utasítás, a 24/1995. (HK 14.) HM utasítás és a 65/1995. (HK 2/1996.) HM utasítás a hatályát veszti.

(3) Az utasítás hatálybalépésekor a kiküldött részére folyósított devizaellátmány és családtagi pótlék – a feltételek változatlansága esetén – nem csökkenthető.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 14/1997. (HK 8.) HM utasításhoz

Kimutatás a tartósan külföldön foglalkoztatottak devizaellátmányának szorzószámairól

Fsz.

Beosztás megnevezése

Szorzószám

1.

Katonai és légügyi (véderő) attasé

3,2–4,5

2.

Haderőnemi attasé

3,0–4,0

3.

Katonai és légügyi (véderő) attasé-helyettes

2,5–3,5

Tudományos fokozattal rendelkező szakértő

Egyetemi, főiskolai végzettséggel rendelkező vezető szakértő

4.

Katonai és légügyi (véderő) attaséhivatal titkára egyetemi, főiskolai végzettséggel
rendelkező beosztott szakértő

2,0–3,0

5.

Egyetemi, főiskolai végzettséggel rendelkező ügyintéző

1,5–2,5

6.

Egyetemi, főiskolai végzettséggel nem rendelkező ügyintéző

1,0–2,0

7.

Egyéb megbízás keretében rendszeres jellegű foglalkoztatás

1,0–0

2. számú melléklet a 14/1997. (HK 8.) HM utasításhoz

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG

HONVÉDELMI MINISZTERE


A tartós külföldi szolgálatot teljesítők devizaellátmánya
(1997. január 1-jétől érvényes összegek)

(null)

Ország megnevezése

Valuta-
nem

Alap-
összeg

BRUTTÓSÍTOTT ÖSSZEG

31%-os
adókulcs

35%-os
adókulcs

39%-os
adókulcs

42%-os
adókulcs

TB=10%

 

TB=0%

 

TB=10%

 

TB=0%

 

TB=10%

 

TB=0%

 

TB=10%

 

TB=0%

 

Anglia

GBP

498

519,3

513,9

521,5

516,1

523,7

518,2

525,3

519,8

Ausztria

ATS

8344

8700,7

8610,9

8737,2

8646,6

8773,9

8682,6

8801,7

8709,8

Belgium

BEF

23221

24213,8

23963,9

24315,2

24063,2

24417,5

24163,4

24494,7

24239,0

Bulgária

USD

646

673,6

666,7

676,4

669,4

679,3

672,2

681,4

674,3

Cseh Köztársaság

USD

690

719,5

712,1

722,5

715,0

725,6

718,0

727,8

720,3

Egyiptom

USD

735

766,4

758,5

769,6

761,7

772,9

764,8

775,3

767,2

Finnország

FIM

3485

3634,0

3596,5

3649,2

3611,4

3664,6

3626,4

3676,2

3637,8

Franciaország

FRF

3929

4097,0

4054,7

4114,1

4071,5

4131,4

4088,4

4144,5

4101,3

Görögország

USD

704

734,1

726,5

737,2

729,5

740,3

732,6

742,6

734,9

Hollandia

NLG

1219

1271,1

1258,0

1276,4

1263,2

1281,8

1268,5

1285,9

1272,4

Horvátország

USD

720

750,8

743,0

753,9

746,1

757,1

749,2

759,5

751,6

Izrael

USD

853

889,5

880,3

893,2

883,9

897,0

887,6

899,8

890,4

Jugoszlávia

USD

720

750,8

743,0

753,9

746,1

757,1

749,2

759,5

751,6

Kanada

USD

665

693,4

686,3

696,3

689,1

699,3

692,0

701,5

694,2

Kína

USD

775

808,1

799,8

811,5

803,1

814,9

806,5

817,5

809,0

Lengyelország

USD

725

756,0

748,2

759,2

751,3

762,4

754,4

764,8

756,8

Németország

DEM

1220

1272,2

1259,0

1277,5

1264,2

1282,9

1269,5

1286,9

1273,5

Olaszország

USD

719

749,7

742,0

752,9

745,1

756,0

748,2

758,4

750,5

Orosz Föderáció

USD

796

830,0

821,5

833,5

824,9

837,0

828,3

839,7

830,9

Románia

USD

761

793,5

785,3

796,9

788,6

800,2

791,9

802,7

794,4

Spanyolország

USD

776

809,2

800,8

812,6

804,1

816,0

807,5

818,6

810,0

Svájc

CHF

1115

1162,7

1150,7

1167,5

1155,4

1172,5

1160,2

1176,2

1163,9

Szlovák Köztársaság

USD

690

719,5

712,1

722,5

715,0

725,6

718,0

727,8

720,3

Szlovénia

USD

720

750,8

743,0

753,9

746,1

757,1

749,2

759,5

751,6

Törökország

USD

660

688,2

681,1

691,1

683,9

694,0

686,8

696,2

688,9

Ukrajna

USD

741

772,7

764,7

775,9

767,9

779,2

771,1

781,6

773,5

USA

USD

735

766,4

758,5

769,6

761,7

772,9

764,8

775,3

767,2

Megjegyzés:

1. Törthavi, illetőleg a táblázatban szereplőtől eltérő nettó alapösszegű ellátmány bruttósítása úgy történik, hogy a nettó összeget osztani kell az aktuális bruttósítási együtthatóval. (Például az USA-ban fél havi tartózkodás esetében - ha a kiküldött az alapösszegre jogosult – a kifizetett valuta összege 735:2=367,5 USD, melynek bruttósított összege, ha az illető maximális adókulcsa 39%-os és járulékokat is fizetnie kell, 367,5:0,951=386,4 USD). A 386,4 USD és a kifizetésre kerülő 367,5 USD különbözete 18,9 USD, amely a személyi jövedelemadó, valamint a nyugdíj- és egészségbiztosítási-járulék fedezetéül visszatartásra kerül.

2. A fenti példa szerint a kiküldött forintra átszámított bevétele (1997. 01. 15-ei devizaárfolyamon, 1 USD=165,35 Ft), 386,4x165,35=63 891 Ft, amelyből az adóköteles jövedelem 10%, vagyis 6389 Ft, s amit 2492 Ft adó és 639 Ft nyugdíj- és egészségbiztosítási-járulék terhel. (A forintra átszámított és ki nem fizetett bruttósítási összeg – 3131 Ft – e két tétel befizetését fedezi.)

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére