• Tartalom

15/1997. (BK 16.) BM utasítás

A belügyminiszter 15/1997. (BK 16.) BM

utasítása

1997.12.11.
a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata ügyrendjének módosításáról*
1. A Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatáról (a továbbiakban: Szolgálat) szóló 49/1995. (V. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 5. §-ában kapott felhatalmazás alapján — az igazságügy-miniszterrel és a pénzügyminiszterrel egyetértésben — a Szolgálatnak a 18/1995. (BK 19.) BM utasítással kiadott ügyrendjét ezen utasítás melléklete szerint módosítom.
2. A Szolgálat vezetője az utasítás hatályba lépését követő 60 napon belül a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 75. §-ára figyelemmel készítse el a Szolgálat titkos információgyűjtésének szabályzatát.
3. Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.
Kuncze Gábor s. k.,
belügyminiszter
Melléklet
a 15/1997. (BK 16.) BM utasításhoz
1. A Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata ügyrendjének (a továbbiakban: Ügyrend) 2. a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
,,a) a Szolgálat tevékenységét az Rtv. 97. §-a (1) bekezdésének g) pontjában meghatározott rendvédelmi szervek (a rendőrség, a határőrség, a polgári védelem állami szervei, a hivatásos tűzoltóság, a büntetés-végrehajtási testület és a PM Vám- és Pénzügyőrség állománya) körében végzi.
A Szolgálat hatásköre kiterjed a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 44. §-ának (1) bekezdése alapján rendelkezési állományba helyezettekre is, az i) pontban meghatározott okból rendelkezési állományba helyezettek kivételével.”
2. Az Ügyrend 3. c) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
,,c) nem tartozik a Szolgálat feladatkörébe a rendvédelmi szervek alapfeladatai ellátásával kapcsolatos szakmai vezetési kérdések vizsgálata, kivéve, ha annak gyakorlata jog-, vagy szabályellenes és emiatt megelőző intézkedés válik szükségessé.”
3. Az Ügyrend 6. a) alpontja helyébe a következő szövegrész lép:
,,a) A Szolgálat bűnfelderítői tevékenységét bűncselekmény gyanúja esetén az alapos gyanú megállapításáig, vagy kizárásáig folytatja. Az alapos gyanú megállapítása esetén feljelentést tesz a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozó hatóságnál, amellyel a büntető eljárás eredményes befejezéséig együttműködhet.”
4. Az Ügyrend 6. b) alpontja helyébe a következő szövegrész lép:
,,b) Amennyiben az információgyűjtés befejezésekor a beszerzett adatok fegyelmi eljárás elrendelésének feltételeit alapozzák meg, a Szolgálat a nyílt információgyűjtés során beszerzett iratokat átadja a fegyelmi jogkört gyakorló vezetőnek.”
5. Az Ügyrend 8. pontja az alábbi bekezdésekkel egészül ki:
,,— a rendvédelmi oktatási intézmények vezetőivel,
— a vezénylés és berendelés alapján szolgálatot ellátó állomány tényleges munkavégzése szerinti szervezeti egység vezetőjével.”
6. Az Ügyrend II. fejezetének főcíme helyébe a következő lép:
,,A Szolgálat alaptevékenysége”
7. Az Ügyrend 10. pontja hatályát veszti.
8. Az Ügyrend 11. e) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép és a 11. pont kiegészül a következő f) alponttal, egyidejűleg a jelenlegi f) és g) alpont jelölése g) és h) pontra változik:
,,e) betekinthet a rendvédelmi szerveknél folyamatban lévő, vagy irattározott titkos információgyűjtés, vagy büntető- és szabálysértési eljárás olyan irataiba, amelyek a Szolgálat hatáskörébe tartozó bűncselekmények tekintetében az állomány érintettségére utaló adatokat tartalmaznak;
f) igénybe veheti a belügyminiszter irányítása alá tartozó valamennyi rendvédelmi szerv személyügyi és egyéb számítógépes, valamint manuális nyilvántartását.”
9. Az Ügyrend 12. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
,,12. A Szolgálat a R. mellékletében meghatározott bűncselekmények gyanúja esetén a gyanú megalapozása, vagy kizárása érdekében az Rtv. VII. Fejezetében foglalt titkos információgyűjtést folytat.
Az Rtv. 68. §-ában szabályozott adatkérést az arra hatáskörrel rendelkező nyomozó szerv útján teljesíti. Nem vehető igénybe adatkérés teljesítésére az a nyomozó szerv, amelynek állományába a szolgálat eljárásával érintett személy tartozik, továbbá az a nyomozó hatóság, amelynek vezetőjével szemben merül fel bűncselekmény elkövetésének a gyanúja.”
10. Az ügyrend 13., 14., 15., 16. pontja hatályát veszti.
11. Az Ügyrend 19. pontjának második és harmadik mondata helyébe a következő rendelkezés lép:
,,A titkos információgyűjtés során keletkezett adatok kezelésére a 21/1996. (VIII. 31.) BM rendeletet kell alkalmazni.”
12. Az Ügyrend 21. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
,,21. A Szolgálat funkcionális feladatai ellátásával kapcsolatos ügyvitelre a BM Adatkezelési és Ügykezelési Szabályzatát, az egyes rendvédelmi szervekkel kapcsolatos tájékoztatásra, írásos információcserére az érintett szerv ügykezelési szabályait is alkalmazni kell.”
13. Az Ügyrend VI. fejezetének főcíme helyébe a következő szöveg lép:
,,A Szolgálat irányítása, felügyelete, szervezete és vezetése”
14. Az ügyrend VI. fejezetében foglaltak alkalmazása szempontjából a Szolgálat vezetőjének jogállása főigazgatóra módosul.
A Szolgálat szervezeti egységeinek elnevezése osztályról főosztályra, alosztályról osztályra, vezetőik jogállása főosztályvezetőre, illetőleg osztályvezetőre változik.
15. Az Ügyrend 27. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
,,27. A belügyminisztert irányító tevékenységében a Belügyminisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott vezető segíti, aki egyúttal ellátja a Szolgálat tevékenységének felügyeletét is.”
16. Az Ügyrend 28. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
,,28. A Szolgálatot az R. 2. §-ának (1) bekezdése szerint kinevezett vezető a jogszabályok, az állami irányítás egyéb jogi eszközei, a belügyminiszter egyedi utasításai szerint vezeti.”
17. Az Ügyrend 29/1. alpontja a következő rendelkezéssel egészül ki:
,,Hatáskörébe tartozik a rendvédelmi szervet irányító minisztériumban vezénylés vagy berendelés alapján szolgálatot ellátók, továbbá a Rendőrtiszti Főiskolán hivatásos állományban lévő oktatók és hallgatók bűnmegelőzési ellenőrzése és a bűnfelderítés.”
18. Az Ügyrend 33. b) és c) alpontja hatályát veszti.
19. Az Ügyrend 35. b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
,,b) Dönt a Szolgálat Ügyrendje és munkaköri leírása szerint hatáskörébe tartozó ügyekben.”
20. Az Ügyrend 37. c) alpontjának első mondata helyébe az alábbi rendelkezés lép:
,,Dönt a Szolgálat Ügyrendje és munkaköri leírása szerint hatáskörébe tartozó ügyekben.”
21. Az Ügyrend 37. f) alpontja hatályát veszti.
22. Az Ügyrend 39. g) alpontja és a 39. h) alpont második mondata hatályát veszti.
*

Az utasítást a 8/2004. (BK. 6.) BM utasítás 1. pontja hatályon kívül helyezte 2004. április 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére