• Tartalom

26/1997. (HK 11.) HM utasítás

26/1997. (HK 11.) HM utasítás

a túlszolgálat elrendelésének és ellentételezésének részletes szabályairól

1997.06.10.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 87–88. §-aira – a túlszolgálat elrendelésének és ellentételezésének részletes szabályairól a következő utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya kiterjed:

a) a Magyar Honvédségnél szolgálatot teljesítő hivatásos és szerződéses állományú katonákra, valamint

b) a Hszt. végrehajtásáról szóló 140/1996. (VIII. 31.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdésének a) pontja alapján a honvédségen kívüli szerveknél szolgálatot teljesítő hivatásos és szerződéses katonákra is.

2. § (1) A Hszt. 84–86. §-aiban foglaltak alapján minden katonai szervezetnél meg kell állapítani a szolgálatteljesítési időt és azt az állományilletékes parancsnok (vezető) által jóváhagyott „munkarend”-ben kell közzétenni.

(2) A katonai szervezetek parancsnokai követeljék meg, hogy a személyi állomány a szolgálatteljesítési idő kezdetére a szolgálati helyére beérkezzen és azt a szolgálatteljesítési idő vége előtt csak az ő, vagy az általa felhatalmazott személy engedélyével hagyja el.

(3) A szolgálati helyre való beérkezés és az onnan történő eltávozás időpontját „munkaidő-nyilvántartás”-ban rögzíteni kell.

3. § (1) A Hszt. 87. §-a szerinti túlszolgálat csak a 2. § szerinti (munkarendben meghatározott) szolgálatteljesítési időn kívüli időre és alkalmanként legalább egy óra időtartamban rendelhető el.

(2) A túlszolgálat elrendelésére az állományilletékes parancsnok (vezető) jogosult.

(3) A túlszolgálatot parancsban (határozatban) kell elrendelni és azt az érintettel a túlszolgálat megkezdése előtt legalább 24 órával közölni kell. Sürgős esetben a túlszolgálat közlésénél ettől a határidőtől el lehet tekinteni. Ez utóbbi esetben a túlszolgálat elrendelését a következő parancsban kell rögzíteni.

(4) A Hszt. 87. § (3) bekezdése szerinti rendkívüli esetben a túlszolgálat a (3) bekezdésben foglaltaktól eltérő módon is elrendelhető.

(5) A túlszolgálatot elrendelő parancsban (határozatban) a túlszolgálat célját és időtartamát is meg kell jelölni.

(6) A túlszolgálat elrendelése esetén is biztosítani kell a Hszt. 86. § (3) bekezdése szerinti 8 órás pihenőidőt.

(7) Az elrendelt túlszolgálat időtartama naptári évenként nem haladhatja meg a Hszt. 87. § (2) bekezdése szerinti maximális 300 órát.

4. § (1) Csak a 3. §-ban foglaltak szerint elrendelt túlszolgálatért jár szabadidő vagy díjazás.

(2) Naptári éven belül az első 150 óra túlszolgálatot szabadidővel, az azt meghaladót pedig díjazással kell megváltani. Az első 150 órán belüli túlszolgálatért díjazás csak kivételesen – a Hszt. 88. § (2) bekezdésében meghatározott esetben – fizethető, azonban egy naptári éven belül ekkor sem haladhatja meg a díjazott túlszolgálat mennyisége a 150 órát.

(3) Az állományilletékes és annál magasabb parancsnok (vezető) túlszolgálatáért szabadidő vagy díjazás nem állapítható meg.

5. § (1) A teljesített túlszolgálat ellentételezésekor – a Hszt. 88. § (4) bekezdésében meghatározott 30 napos határidőre tekintettel – a kiadott szabadidő 8 óránál (1 munkanapnál) rövidebb is lehet.

(2) A túlszolgálati díj összegének a megállapításánál a túlszolgálatot megelőző hónapra érvényes havi távolléti díj összegét osztani kell 174-gyel és az így megkapott egy órai távolléti díjat meg kell szorozni a teljesített túlórák számával. A heti pihenőnapon vagy munkaszüneti napon teljesített túlszolgálat esetében a díjazást kétszeres összegben kell folyósítani.

6. § Túlszolgálati díj csak a katonai szervezet részére jóváhagyott túlszolgálati díjkeret terhére folyósítható, és ezt a szabályt a túlszolgálat elrendelésekor is figyelembe kell venni.

7. § A Hszt. 88. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartásban a teljesített túlszolgálat mellett az ellentételezés formáját (szabadidő, túlszolgálat díj), valamint ezek mennyiségét és a kiadás, illetőleg kifizetés időpontját is be kell jegyezni.

8. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban az 1997. január hó 1-jét követően elrendelt túlszolgálatok esetében kell alkalmazni.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére