• Tartalom

29/1997. (IX. 3.) PM rendelet

29/1997. (IX. 3.) PM rendelet

a közteherjegy forgalomba hozataláról, a közteherjeggyel kapcsolatos eljárási, forgalmazási és elszámolási szabályokról1

2000.01.01.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített befizetéséről szóló 1997. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: T.) 12. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § (1)2 A közteherjegy pénzügyi célra készült bélyeg, mely kizárólag a T.-ben meghatározott közterhek megfizetéséhez használható fel.A közteherjegyek 100, 200, 500 és 1000 forintos címletekben kerülnek forgalomba. Forgalmazásukra a posta jogosult.

(2) Az alkalmi munkavállalói könyvbe beragasztott közteherjegyet a munkáltató a nevével történő átírással köteles értékteleníteni.

2. § A közteherjegyek műszaki adatait a melléklet tartalmazza.

3. § A közteherjegyek előállítását, tárolását, kezelését és forgalmazását biztonságosan, az illetéktelenek hozzáférési lehetőségének kizárásával kell végezni. Az erre vonatkozó szabályokat az előállító és a forgalmazó köteles kialakítani, és betartásukat folyamatosan ellenőrizni.

4. § (1) A forgalmazás során megrongálódott, megsérült vagy jogszabályváltozás miatt feleslegessé vált közteherjegyeket selejtezési eljárásban kell megsemmisíteni.

(2) A selejtezés kizárólag a Pénzügyminisztérium engedélyével történhet. A selejtezést az e célra szervezett, a forgalmazó és a Pénzügyminisztérium munkatársaiból álló bizottság végzi.

(3) A selejtezési bizottság a selejtezés feltételeinek fennállását és a selejtezendő mennyiség tételes számbavételét rögzítő jegyzőkönyv felvétele mellett az (1) bekezdés szerinti közteherjegyeket elégetéssel vagy bezúzással megsemmisíti.

5. § (1) A közteherjegy forgalmazója a havi értékesítésről a következő hónap 15. napjáig elszámolást készít a Pénzügyminisztérium részére. Az értékesített közteherjegyek ellenértékének a forgalmazási költséggel csökkentett részét a forgalmazó a tárgyhót követő hó 23. napjáig utalja a Magyar Államkincstár által vezetett 10032000-01850073 ,,Közteherjegy ellenértéke'' lebonyolítási számla javára.

(2) A Magyar Államkincstár az (1) bekezdésben meghatározott összegből minden hó utolsó napján a T. 7. §-ában foglalt részesedés szerint teljesíti az utalásokat, a fennmaradó hányadot pedig az APEH ,,Személyi jövedelemadó'' számlájára utalja.

6. § E rendelet a kihirdetésekor lép hatályba, rendelkezéseit 1997. szeptember 1. napjától kell alkalmazni.

Melléklet a 29/1997. (IX. 3.) PM rendelethez

1. A közteherjegyek közös műszaki adatai:
A közteherjegyek fekvő téglalap alakúak, nyomtatásuk ofszet eljárással, két színben történik UV pelyhező szálakat tartalmazó, optikai fehérítő-mentes, 110 g/m2 tömegű, enyvezett bélyegpapíron. Perforálási méretük 18,00 X 12,13 mm, a perforálási lyukak közötti távolság a 18,00 mm-es oldalon 1,80 mm, a 12,13 mm-es oldalon 1,73 mm, a perforálási lyuk mérete 1,00 mm.
Az alaprajzolatot lineárisan futó – a perforáció alatt is folyamatos, de a perforált pontokon áttört – guilloche mintázat alkotja. Az alaprajzolat bélyegképenként ritmikusan ismétlődő. Az értékjelzés plasztikus hatású, és az alaprajzolatra árnyékot vet.
2.3 Az egyes címletek műszaki adatai:
a) a 100 forintos címletű közteherjegy alaprajzolata UV-fényben fluoreszkáló, narancssárga festékkel nyomtatott. Az alaprajzolaton középen fekete színű számokkal 100, felette fekete színű betűkkel KÖZTEHERJEGY, a szám alatt fekete színű betűkkel FORINT felirat van;
b) a 200 forintos címletű közteherjegy alaprajzolata UV-fényben fluoreszkáló, zöld festékkel nyomtatott. Az alaprajzolaton középen fekete színű számokkal 200, felette fekete színű betűkkel KÖZTEHERJEGY, a szám alatt fekete színű betűkkel FORINT felirat van;
c) az 500 forintos címletű közteherjegy alaprajzolata UV-fényben fluoreszkáló, kék festékkel nyomtatott. Az alaprajzolaton középen fekete színű számokkal 500, felette fekete színű betűkkel KÖZTEHERJEGY, a szám alatt fekete színű betűkkel FORINT felirat van;
d) az 1000 forintos címletű közteherjegy alaprajzolata UV-fényben fluoreszkáló, piros festékkel nyomtatott. Az alaprajzolaton középen fekete színű számokkal 1000, felette fekete színű betűkkel KÖZTEHERJEGY, a szám alatt fekete színű betűkkel FORINT felirat van .
1

A rendeletet a 8/2010. (III. 18.) PM rendelet 8. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2010. április 1. napjával.

2

Az 1. § (1) bekezdésének második mondata a 29/1999. ( XII.10.)PM rendelet 1.§-ával megállapított szöveg.

3

A Melléklet 2.pontja a 29/1999. ( XII.10.) PM rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére