• Tartalom

35/1997. (HK 14.) HM utasítás

35/1997. (HK 14.) HM utasítás

a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről

1997.07.01.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés l) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium irányítása alatt álló hivatalai és háttérintézményei (a továbbiakban: HM), valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) hivatásos és továbbszolgáló állományú katonái, köztisztviselői, továbbá közalkalmazottai – a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 9/1997. (HK 7.) HM utasítás alapján – engedélyezett külföldi szolgálati utazásaival, továbbá a hazánkba érkező külföldiek fogadásával kapcsolatos protokolláris és vendéglátási kérdésekre terjed ki.

(2) A tartós külszolgálatot teljesítőkre, a külföldi tanintézetekben tanulmányokat folytatókra – ideértve a rövid időtartamú tanfolyamokat is – a tudományos továbbképzésben résztvevők tanulmányi útjaira, az ösztöndíjszerződések alapján külföldön tartózkodókra, a hadtörténeti kutatókra, valamint a nemzetközi kötelezettségek alapján külföldön feladatokat teljesítőkre – ezen utasításban megfogalmazottak figyelembevételével – külön rendelkezések vonatkoznak.

(3) Nemzetközi megállapodásnak jelen utasítástól eltérő rendelkezése esetén a nemzetközi megállapodást kell alkalmazni.

(4) A protokolláris és vendéglátási teendőket az MH Protokoll Igazgatóság (a továbbiakban: MH PI) koordinálja. A HM Kabinet tagjai számára a koordinációt a HM protokoll főmunkatárs végzi.

2. § (1) Ezen utasítás alapján a meghatározott jogosultságok és járandóságok a (3) bekezdés szerinti személyi kategóriák szerint vehetők igénybe.

(2) A személyi kategóriákban foglalt beosztási kategóriák a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú tagjainak beosztási kategóriákba történő részletes besorolásáról és a szolgálati beosztásokban elérhető rendfokozatokról szóló 19/1996. (XII. 30.) HM rendelet szerint értelmezendők. A köztisztviselők és a közalkalmazottak személyi kategóriákba sorolása a beosztásuknak megfelelő, – ugyanezen rendeletben foglalt – beosztási kategóriák szerint történik.

(3) Személyi kategóriák:

A. kategória

honvédelmi miniszter

B. kategória

a) államtitkárok, illetve államtitkári besorolású személyek

b) helyettes államtitkárok, illetve helyettes államtitkári besorolású személyek

C. kategória

a IX. beosztási kategóriájú személyek

D. kategória

a VIII., VII. beosztási kategóriájú személyek

E. kategória

a VI. beosztási kategóriájú személyek

F. kategória

az A–E. kategóriába nem tartozó vagy alacsonyabb beosztású személyek

(4) Az utasítás mellékleteiben meghatározottaktól való indokolt eltérést:

a) a B. kategóriában a honvédelmi miniszter,

b) a C–F. kategóriában a HM állományába tartozók esetében a HM kabinetfőnök, HÁT, a Magyar Honvédség állományában lévő személyek tekintetében a Magyar Honvédség vezérkari főnökének első helyettese engedélyezi.

Szolgálati utazásokkal kapcsolatos jogosultságok

3. § (1) A kiutazások alkalmával a 2. § (3) bekezdés szerinti A–B. kategóriában szereplő személyek jogosultak a kormányvárót vagy VIP várót igénybe venni.

(2) Amennyiben a külföldre utazáshoz a 2. § (3) bekezdésében jelölt személyek katonai repülőgépet vesznek igénybe, úgy a repülőgépen az MH PI az utazás alatt – a beosztási kategóriáktól függő mértékű – repülő ellátást biztosít.

(3) A 2. § (3) bekezdés szerinti C. kategóriában felsorolt személyek a HM kabinetfőnök, HÁT, illetve a VKF I. helyettes külön engedélyével külföldre utazásaik alkalmával a repülőtéri VIP várót igénybe vehetik.

(4) A külföldre utazó személy az utasítás 1. sz. mellékletben meghatározottak szerint jogosult személyi, illetőleg szimbolikus ajándék külföldre vitelére a fogadó partner megajándékozása céljából.

4. § A 2. § (3) bekezdése szerinti C–F. kategóriába tartozó személyek nem jogosultak külföldi tartózkodásuk során viszontrendezvényt tartani.

Delegációk fogadása

5. § A 2. § (3) bekezdése szerinti A–B. kategóriába tartozó személyek meghívására érkező azonos, vagy magasabb szintű külföldi delegációk a kormányváró, illetőleg a VIP váró igénybevételére jogosultak.

6. § (1) A külföldi vendég, illetve delegáció ellátási szintjét a vendég, illetve a tényleges vendéglátó besorolása közül a magasabb szintű határozza meg.

(2) A külföldi delegációkat – szintjüknek megfelelően a 2. sz. mellékletben meghatározottak szerint – lehetőleg MH szállodában (budapesti tartózkodás esetén az MH PI kezelésben lévő hotelekben) kell elhelyezni.

(3) A (2) bekezdésben foglaltaktól a szálloda telítettsége vagy a külföldi delegáció tagjai kérése alapján lehet eltérni, azonban ez utóbbi esetben az általa igénybe vett szállás költségét a külföldi fél viseli.

(4) A fogadó fél fizeti a külföldi delegáció szállásköltségét a (3) bekezdés szerinti esetben is, ha azt a HM meghívására érkező delegáció esetében a HM kabinetfőnök, HÁT, az MH meghívására érkező delegáció esetében a Magyar Honvédség vezérkari főnökének első helyettese engedélyezi.

7. § (1) A külföldi delegáció tagjai részére napi háromszori étkezést kell biztosítani az utasítás 3. sz. mellékletében megjelöltek szerint, kivéve, ha a viszonosság figyelembevételével az érkeztetésük nem indokolt.

(2) A külföldi delegáció tagjai – kivéve a 2. § (3) bekezdésében az A–B. kategóriában felsoroltakkal azonos szintű személyek – részére elsősorban az MH intézményeiben kell biztosítani a napi étkezéseket.

(3) Az utasítás 2. § (3) bekezdés szerinti A–E. kategóriába tartozó személyek vendégeiként Magyarországra látogató külföldi delegáció részére egy alkalommal – elsősorban az MH intézményeiben – díszétkezést kell biztosítani, amelyen a magyar tárgyaló delegáció is részt vesz. A díszétkezés normáit az utasítás 4. sz. melléklete tartalmazza.

(4) A külföldi delegáció főétkezésein – a díszétkezés kivételével – a fogadó magyar fél vezetője vagy a helyettesítésére kijelölt személy, valamint a delegáció állandó kísérője és a tolmács vehet részt.

(5) A külföldi delegáció programjának lebonyolításához szükséges személyzet (protokolltiszt, állandó kísérő, tolmács, gépkocsivezető) szükséges létszámát és ellátását a fogadási tervben kell szerepeltetni. A jóváhagyott létszámtól való indokolt eltérést a fogadást engedélyező hagyja jóvá.

(6) A kulturális és büfé költségeket a külföldi résztvevők száma alapján az 5. sz. mellékletben megjelölt normák szerint kell megállapítani.

(7) A külföldi delegáció tagjainak az 1. sz. mellékletben meghatározott mértékben adható szimbolikus, illetve személyi ajándék.

8. § (1) A külföldi delegáció tagjai szállítására az MH PI-nél rendelkezésre álló személygépkocsikat és mikrobuszokat kell elsősorban igénybe venni.

(2) Amennyiben a külföldi vendég „védett személy”*, úgy részére az ORFK Köztársasági Őrezred térítésmentesen személyi biztosítót és személygépkocsit, valamint rendőrségi előfutót és zárógépkocsit biztosít.

(3) Amennyiben a külföldi vendég nem „védett személy”, úgy részére a (2) bekezdésben felsorolt szolgáltatások térítés ellenében történő megrendelését a HM meghívására érkező delegáció esetében a HM kabinetfőnök, HÁT, az MH meghívására érkező delegáció esetén az MH vezérkari főnökének első helyettese engedélyezi.

9. § Más állami szerv (pl. Országgyűlés, Kormány, minisztérium) vendégeként hazánkban tartózkodó hivatalos külföldi delegációk HM-et, illetőleg MH-t érintő látogatásai programját és költségeinek, valamint a fogadó szerv kérelmére esetleges elszállásolásuk, étkezésük stb. költségeinek elszámolását a HM vonatkozásában a HM kabinetfőnök, HÁT, az MH tekintetében a MH vezérkari főnök első helyettese engedélyezi.

10. § (1) A honvédelmi miniszter, illetve az MH parancsnoka, vezérkari főnök partnerei által vezetett hivatalos látogatásra érkező delegációk részére katonai tiszteletadással és zászlófelvonással egybekötött fogadást kell biztosítani.

(2) Az (1) bekezdésben jelöltektől eltérő szintű delegációk esetében katonai tiszteletadással és zászlófelvonással egybekötött fogadás a HM vonatkozásában a HM kabinetfőnök, HÁT, az MH vonatkozásában az MH vezérkari főnök első helyettese döntése szerint biztosítható.

Az ajándékozás rendje

11. § Az éves utazási és fogadási terveknek megfelelően az utasítás mellékleteiben meghatározott értékösszegek figyelembevételével a HM protokoll főmunkatárs és az MH PI a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatalával (a továbbiakban: HM KPSZH) együttműködve tervezi az éves ajándékok szükségletét és az éves költségvetés előirányzatát. A HM protokoll főmunkatárs és az MH PI a költségvetési keret figyelembevételével elkészíti az éves beszerzési tervet, amelyet a HM kabinetfőnök, HÁT, illetve az MH tekintetében az MH vezérkari főnökének első helyettese hagy jóvá.

12. § (1) Az éves utazási, illetőleg fogadási tervben szereplő, továbbá az engedélyezett terven felüli utazásért vagy fogadásért felelős szerv vezetőjének írásos igényére – az utasításban szabályozott értékhatáron belül – a szükséges ajándékot az MH PI átadja, és erről nyilvántartást vezet.

(2) A 2. § bekezdés szerinti A–B. kategóriában a HM állományúak szimbolikus és személyi ajándékát a HM protokoll főmunkatársa vagy megbízottja veszi át.

(3) A Honvédelmi Minisztérium követelménye alapján az MH PI biztosítja a hazánkba akkreditált katonai attasék részére szervezett éves és terven felüli programok megvalósítási feltételeit. A minisztériumi követelményeket az integrációs és nemzetközi ügyeket felügyelő helyettes államtitkár és a HM kabinetfőnök, HÁT együttesen határozzák meg.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feltételek megteremtéséhez szükséges költségvetési igényt az MH PI a HM KPSZH-val együttműködve tervezi.

13. § A külföldi tanintézetekben tanulmányokat folytatók, ideértve a rövidtávú tanulmányokat folytatókat is, a tudományos továbbképzésben résztvevők, az ösztöndíj szerződések alapján külföldön tartózkodók, a hadtörténeti kutatók protokoll kötelezettségei ellátására jelen utasításban meghatározott normákat kell alkalmazni.

14. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő hónap első napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdések szabályozásáról szóló 54/1993. (HK 18.) HM utasítás hatályát veszti.

(2) Ezen utasítás hatálya alá tartozó fogadásokkal kapcsolatban felmerülő igényléseket az MH PI részére a 6. sz. mellékletben foglaltak szerint kell megküldeni.

(3) Ezen utasítás mellékleteinek szükség szerinti módosítására az MH PI igazgatója – a HM KPSZH főigazgatójával való előzetes egyeztetés után – tesz javaslatot.


Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 35/1997. (HK 14.) HM utasításhoz

SZEMÉLYI AJÁNDÉK KÖLTSÉGEI

Ajándékozó kategória

Ft/fő

A.

6000,- Ft-ig

B.

4000,- Ft-ig

C.

3000,- Ft-ig

D–F.

2000,- Ft-ig



SZIMBOLIKUS AJÁNDÉK
Szimbolikus ajándékként a Magyar Honvédség hagyományainak megfelelő és az európai gyakorlatban elfogadott tárgyak (kard, dísztőr, fegyvernemi jelzéses kristályváza, plakett, könyv stb.) adhatók át – a kölcsönösség elve alapján.

2. számú melléklet a 35/1997. (HK 14.) HM utasításhoz

SZÁLLODAI ELHELYEZÉSEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK KÖLTSÉGEI

Kategóriák

Szállodai elhelyezés

Minibár Ft/fő

Telefon telefax

A.

lakosztály

1 500,-

elszámolható

B.

lakosztály

1 000,-

elszámolható

C.

lakosztály *
2 ágyas szoba

D–F.

1 ágyas szoba

*Lakosztály csak MH objektum esetén vehető igénybe.

3. számú melléklet a 35/1997. (HK 14.) HM utasításhoz

NAPI ELLÁTÁS KÖLTSÉGEI

 

Kategória

Napi ellátást Ft/fő

A.

11 000,-

 

B.

8 000,-

C.

5 000,-

D.

4 500,-

E–F.

3 000,-

 

 

Az MH objektumban a „Napi ellátás” egy főre eső összegének:

A, B kategória esetén:

50%-a,

C–F. kategória esetén:

75%-a

használható fel.

4. számú melléklet a 35/1997. (HK 14.) HM utasításhoz

DÍSZÉTKEZÉSEK KÖLTSÉGEI

Vendég, vendéglátó kategória:

 

A.

7000,- Ft-ig/fő

B.

6000,- Ft-ig/fő

C.

4500,- Ft-ig/fő

D–E.

3500,- Ft-ig/fő

A programokon közreműködőkre: 2 000 Ft-ig/fő költség számolható el.

Az MH objektumokban a „Díszétkezés” egy főre eső összegének:

A, B kategória esetén

50%-a,

C–E. kategória esetén

75%-a

használható fel.

5. számú melléklet a 35/1997. (HK 14.) HM utasításhoz

A JÓVÁHAGYOTT PROGRAM ALAPJÁN SZÁMÍTHATÓ KULTURÁLIS ÉS BÜFÉ KÖLTSÉGEK

Kategória

Kulturális költség

Büfé költség

 

Ft/fő/alkalom

Ft/fő/nap

A.

3 000,- Ft-ig

1 400,- Ft-ig

B.

2 400,- Ft-ig

1 100,- Ft-ig

C.

1 800,- Ft-ig

650,- Ft-ig

D.

1 200,- Ft-ig

400,- Ft-ig

E.

900,- Ft-ig

300,- Ft-ig

F.

600,- Ft-ig

200,- Ft-ig

6. számú melléklet a 35/1997. (HK 14.) utasításhoz

(null)

.......................................

szerv megnevezése

 

Nyt. szám:

 

 

 

 

 

.........................

.............................

......................

 

a Magyar Honvédség Protokoll Igazgatóság
igazgatója

 

 

Budapest

 

 

 

Tisztelt Úr!

 

 

A ................................................................ meghívására érkező delegációval kapcsolatban az éves tervben jóváhagyott program és a mellékelt jóváhagyó ügyirat alapján az alábbi szolgáltatásokat és ellátást kérem biztosítani:

A) A delegációra vonatkozó adatok

1.

Ország:

2.

Fogadó szerv, személy:

3.

Érkező delegációs vezetője:

4.

Érkező delegáció létszáma:

5.

A delegáció érkezési ideje:

 

elutazási ideje:

6.

A magyar delegáció vezetője:

7.

A magyar delegáció létszáma:

8.

Technikai személyzet létszma:

9.

Állandó kísérő:

10.

Ügyintéző neve, telefonszáma:

11.

Besorolási kategória1:

12.

Egyéb:

 

 

B) Igényelt szolgáltatások

 

1. Kormányváró biztosítása ............. fő részére érkezéskor, elutazáskor.

2. VIP váró biztosítása ............. fő részére érkezéskor, elutazáskor.

3. Ideiglenes határnyitás biztosítása ........... fő részére érkezéskor, elutazáskor.

4. A delegáció szállítására ......... db személygépkocsi, ......... kisbusz biztosítása 199...... év ............... hónap ............ naptól ............... hónap ........... napig.

A gépjármű kiállítási ideje:

A gépkocsivezetők jelentkezzenek:

5. Szállás biztosítása ................. fő részére, a következő megoszlásban:

............ db lakosztály ............ db kétágyas szoba ............ db egyágyas szoba

199..... év ...... hó ...... naptól ..... hó ..... napig

6. Étkezés biztosítása:

 

 

Reggeli
fő/alkalom

Ebéd
fő/alkalom

Vacsora
fő/alkalom

Vendég:

Technikai személyzet:

7. Díszétkezés biztosítása ........... fő vendég és ........... fő közreműködő részére.

Helye: .............................................................

Ideje: ..............................................................

8. Büfé biztosítása: ........... fő részére, ............ alkalommal.

9. .......... fő tolmács biztosítása. (......... fő ............... nyelvű, ......... fő ............... nyelvű, ......... fő .......... nyelvű)

199..... év ............... hó ........ naptól ............... hó ........ napig

10. Személyes, illetve szimbolikus ajándék biztosítása ..... fő részére.

11. Kulturális program biztosítása ..... fő részére, ..... alkalommal.

12. Delegációt biztosító szerv: .....

Biztosítók létszáma: ..... fő.

13. Egyéb, esetlegesen felmerülő szolgáltatások (fotó, virág, zászló stb.) biztosítása a delegáció érkezésekor/elutazásakor.

C) Előzetes költségvetés

 

B/1.

(kormányváró)

Ft

B/2.

(VIP váró)

Ft

B/3.

(ideiglenes határnyitás)

Ft

B/4.

(szállítás)

Ft

B/5.

(szállás)

 

Ft

B/6.

(étkezés)

 

Ft

B/7.

(díszétkezés)

 

Ft

B/8.

(büfé)

 

Ft

B/9.

(tolmács)

 

Ft

B/10.

(ajándék)

 

Ft

B/11.

(kulturális költség)

 

Ft

B/12.

(személyi biztosítás)

 

Ft

B/13.

(egyéb)

 

Ft

Összesen:

 

 

Ft

Melléklet: Programtervezet

........................., 199....... év ........................ hó ..... nap

(szerv vezetőjének aláírása)


1 A hatályos jogszabályok szerint.

*,

160/1996. (XI. 5.) Korm. r. a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére