• Tartalom

39/1997. (HK 15.) HM utasítás

39/1997. (HK 15.) HM utasítás

a közbeszerzések ellenjegyzésének és a kötelezettségvállalás bejelentésének HM költségvetési fejezeten belüli eljárási rendjéről

1997.07.24.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés b) és e) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján a közbeszerzések ellenjegyzésének és a Kormánynak az államháztartás alrendszereinek bankszámla-vezetési, pénzellátási, előirányzat-felhasználási, költségvállalás bejelentési rendjéről szóló 211/1996. Korm. rendelet 38. §-a végrehajtásának a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) költségvetési fejezeten belüli eljárási rendjét a következők szerint szabályozom:

Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya kiterjed

a) a Honvédelmi Minisztériumra;

b) a Honvédelmi Minisztérium költségvetési fejezet közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó intézményekre, háttérintézményekre, hivatalokra;

c) a Magyar Honvédség katonai és egyéb szervezeteire;

(a továbbiakban az a)–c) szervezetek együtt: szervezet).

2. § (1) Az utasítást a közbeszerzésről szóló törvény hatálya alá tartozó, valamint a közbeszerzés értékhatárát meghaladó beszerzésekre (a továbbiakban: beszerzések) kell alkalmazni.

(2) Az utasítás hatálya nem terjed ki a fejezeti kezelésű intézményi előirányzatok terhére történő beszerzésekre és a kiemelt jelentőségű beruházásokra.

3. § (1) A szervezet feladatainak ellátását (végrehajtását) szolgáló beszerzések a kiadási előirányzatokat terhelő fizetési (vagy más teljesítési) kötelezettség vállalása (a továbbiakban: kötelezettségvállalás) a szervezet vezetőjének vagy az általa megbízott személynek a hatásköre.

(2) A beszerzések kötelezettségvállalásai csak ezen utasításban előírt ellenjegyzés után történhetnek, írásban. A kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött kiadási előirányzata biztosítja-e a fedezetet.

Az ellenjegyzés rendje

4. § (1) A beszerzések kötelezettségvállalásait egyedileg, az utasítás melléklete szerinti „Szerződéskivonat az ellenjegyzési eljáráshoz” okmányon (a továbbiakban: szerződéskivonat) a kötelezettségvállalást megelőzően ellenjegyeztetni kell.

(2) Az ellenjegyzést a HM Pénzügyi és Számviteli Szolgálatok (a továbbiakban: HM PSZSZ), valamint a szakmai alárendeltségbe tartozó pénzügyi és számviteli osztályok végzik.

(3) Az ellenjegyzői hatáskörök a közbeszerzések hatálya alá eső – a mindenkori éves költségvetési törvényben megállapított – értékhatár %-ában a következők:

a) az adott szervezet pénzügyi és számviteli referense, (vezetője)     300%-ig,

b) a HM Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóságok (a továbbiakban: HM TPSZI) igazgatói     1000%-ig,

c) a HM PSZSZ szakmai alárendeltségébe tartozó pénzügyi és számviteli osztályok vezetői     1000%-ig,

d) a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) főigazgatója     1000% felett.

A pénzügyi és számviteli vezetők ellenjegyzői jogkörüket távollétük idejére a szervezetszerű helyettesüknek átadhatják.

(4) A beszerzést végző szervezet

– ha nem azonos a közbeszerzési eljárás kezdeményezőjével, a szerződés tervezet alapján 5 példányban készítse el a szerződéskivonatot, majd annak 4 példányát küldje meg a közbeszerzési eljárás kezdeményezőjének;

– amennyiben azonos a közbeszerzési eljárás kezdeményezőjével, a szerződés tervezet alapján 4 példányban készítse el a szerződéskivonatot.

(5) A közbeszerzési eljárás kezdeményezőjének – mint kötelezettségvállalásra jogosult – egyetértése esetén a szerződéskivonat mind a 4 példányát aláírásával ellátva adja át a szervezete pénzügyi és számviteli vezetőjének, referensének.

(6) A pénzügyi és számviteli vezető, referens vizsgálja meg a szükséges előirányzat szabad keret meglétét, majd meghatározott formában kitölti a pénzügyi és számviteli záradékot a szerződéskivonat mind a 4 példányán és egyidejűleg leköti a szükséges előirányzatot a tervezett teljesítéseknek megfelelő időpontokra.

(7) A HM PSZSZ szintjein, és a szakmai alárendeltségébe tartozó pénzügyi és számviteli osztályoknál a pénzügyi és számviteli záradék kitöltéséhez olyan nyilvántartást kell kialakítani és folyamatosan vezetni, amely költségvetési (al-)címenként és ezen belül költségvetési (al-)tételenként naprakészen, teljeskörűen – a bejelentési kötelezettség alá nem tartozókat is figyelembe véve – mutatja a kötelezettségvállalással még leköthető szabad kereteket.

(8) A kötelezettségvállaló szervezet pénzügyi és számviteli vezetője, referense a szükséges előirányzati szabad keret igazolását jelentő pénzügyi és számviteli záradékkal ellátott szerződéskivonat mind a 4 példányát az ellenjegyzésre jogosult részére a szerződéskivonat kézhezvételétől számított 5 munkanapon belül megküldi.

(9) Az ellenjegyzésre jogosult a kincstári szabad keret rendelkezésre állása esetén a szerződéskivonat mind a négy példányát ellenjegyzi, egy példányt nyilvántartásba vesz, három példányt pedig a szerződéskivonat kézhezvételétől számított 5 munkanapon belül kell megküldeni az érintetteknek.

A 4 példány elosztása a következő:

– 1. számú példány HM KPSZH,

– 2. számú példány illetékes HM TPSZI, illetve az önálló pénzügyi és számviteli osztály,

– 3. számú példány adott szervezet pénzügyi és számviteli referense,

– 4. számú példány beszerzést végző szervezet.

A 4. számú példányt a szerződés mellé kell csatolni.

Az ellenjegyzés megtagadását indokolni kell.

(10) A szerződés csak a kötelezettségvállaló és az ellenjegyző aláírását, valamint a szükséges előirányzati szabad keret igazolását tartalmazó szerződéskivonat 4. számú példánya megléte esetén köthető meg.

(11) Halasztást nem tűrő esetekben a soron kívül pénzügyi ellenjegyzési eljárást a HM KPSZH főigazgatója engedélyezi. A kötelezettségvállaló a soron kívüliséget főcsoportfőnök, hivatalvezető, illetve annál magasabb beosztású személy útján kezdeményezi.

(12) Ha a kötelezettségvállalásban változás történik (szerződésmódosításra kerül sor), az (1)–(10) bekezdésekben meghatározottak szerint kell ismételten eljárni.

A kötelezettségvállalás bejelentési rendje

5. § (1) A beszerzést végző szervezet, amennyiben nem azonos a közbeszerzési eljárás kezdeményezőjével, a szerződéskötést követően a szerződés egy példányát haladéktalanul megküldi a közbeszerzési eljárás kezdeményezőjének, a kötelezettségvállalónak.

(2) A pénzügyi és számviteli vezető, referens a kötelezettségvállalónál lévő szerződést egyezteti a hozzá tartozó szerződéskivonat nála lévő példányával. Egyezőség esetén a 211/1996. Korm. rendelet 38. §-ában előírt kötelezettségvállalási bejelentést a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) területileg illetékes fiókja részére a meghatározott módon és formában végzi el úgy, hogy a kötelezettségvállaló mellett azt ellenjegyzőként írja alá. Eltérés esetén tisztázza annak okát.

(3) A bejelentést két példányban kell elkészíteni, amelyből az 1. számú példányt a Kincstár területileg illetékes fiókjához kell megküldeni, a 2. számú példányt pedig a szerződéskivonat 3. számú példányához kell csatolni.

(4) Ha a bejelentett kötelezettségvállalásban változás történik, az (1)–(3) bekezdésekben meghatározottak szerint kell eljárni.

(5) A szerződéskivonat 3. számú példányát, a kötelezettségvállalás bejelentés 2. számú példányát és ezek módosításait a kötelezettségvállaló pénzügyi és számviteli szervezeténél e célra felfektetett gyűjtőben egy folyószám alatt kell elhelyezni.

(6) A kötelezettségvállalás kincstári befogadását – a Kincstár visszaigazolását követően – a megfelelő szerződéskivonat 3. számú példányára rá kell vezetni.

(7) A kötelezettségvállalás teljesítését követően, kifizetéskor a Kincstár területileg illetékes fiókjához megküldendő „Átutalási megbízás” mellé csatolt „Átutalási megbízás kiegészítő szelvény”-en a Kincstár által adott kötelezettségvállalás hivatkozási számot kell feltüntetni.

Záró rendelkezések

6. § (1) Az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2) Az 1997. költségvetési évben az utasítás rendelkezéseit – a HM PSZSZ vonatkozásában, a HM KPSZH főigazgatója által az 1997. év pénzügyi és számviteli biztosítása érdekében kiadott, a katonai szervezetek költségvetési gazdálkodásának irányításával és felügyeletével kapcsolatos megbízások szerinti felelősök – az 1996. évi gazdálkodási rendnek megfelelően hajtsák végre.

(3) Ezen utasítás hatályba lépését megelőző és a 211/1996. Korm. rendelet 38. § hatálya alá elő kötelezettségvállalásokat az ott meghatározott módon és formában a hatálybalépést követő 30 napon belül a kötelezettségvállaló szervezetnek kell bejelentenie a pénzügyi és számviteli vezetője, referense útján, annak ellenjegyzésével 1997. január 1-jétől visszamenőlegesen a Kincstár területileg illetékes fiókjához.


Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 39/1997. (HK 15.) HM utasításhoz

SZERZŐDÉS KIVONAT
az ellenjegyzési eljáráshoz
(null)

SZERZŐDÉS AZONOSÍTÓ:

Import engedély szám:

Szerződés tárgya:

Szerződő partner neve:

Szerződés aláírója:

Meghatalmazott név:

Meghatalmazó okmány szám:

Kelt:

Ügyintéző személy neve:

Szerződés értéke (SZÉ):

..................................Valuta

 

Kötéskori árfolyam .......……………………..

Becsült bruttó összeg:

Ft

Fizetés módja:

Átutalás......Akkreditív..... Előrefizetés.......

 

Előleg...... Okmányos inkasszó

Teljesítés helye:

Szerződés véghatárideje:

...........év........................ hó................. nap.

Paritás:

.......................Helye

Rész-szállítás

Igen..............................Nem ......................



Tervezett teljesítések

Fsz.

Helye

Ideje (év, hó)

Bruttó összeg

Megjegyzés

................................ 19.............. hó.......-n

................................ 19.............. hó.......-n

............................................... P. H.

............................................... P. H.

beszerző

kötelezettségvállaló

 

Pénzügyi és számviteli záradék:

Költségvetési (al-) cím

Költségvetési (al-) tételszám

Éves keret

Lekötve

Jelenlegi lekötés

További szabad keret

................................ 19.............. hó.......-n

............................................ P. H.

pénzügyi és számviteli vezető

Ellenjegyzői záradék:

 

................................ 19.............. hó.......-n

 

............................................ P. H.

ellenjegyző

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére