• Tartalom

40/1997. (HK 15.) HM utasítás

40/1997. (HK 15.) HM utasítás

a Magyar Honvédség központi beszerzési és értékesítési rendszerének szabályozásáról

1997.07.24.
A Magyar Honvédség központi beszerzési és értékesítési rendszerének kialakításáról és a rendszer működésére vonatkozó szabályokról a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés e), f), j) és l) pontja alapján az alábbi utasítást adom ki.
I. Fejezet


Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség központi beszerzésben és értékesítésben érintett szervezeteire terjed ki.

2. § A központi beszerzésekhez kapcsolódó kötelezettségvállalás bejelentésének rendjét – valamint az államháztartás alrendszereinek bankszámla-vezetési, pénzellátási, előirányzat-felhasználási, költségvetési befizetési és letéti kezelési, valamint kötelezettségvállalás bejelentési rendjéről szóló 211/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet 38. §-ában meghatározott feladatokat – a honvédelmi miniszter külön utasításban állapítja meg.

Értelmező rendelkezések

3. § (1) Központi beszerzés: fejezeti kezelésű előirányzatok, valamint a felsőszintű gazdálkodó szerv hatáskörébe tartozó előirányzat terhére végrehajtott tárgyi eszköz, készlet, anyag, ipari javítás és szolgáltatás beszerzése, mind hazai, mind külföldi viszonylatban.

(2) Központi értékesítés: a központi készletekben tárolt, a Magyar Honvédség számára felesleges, vagy katonai felhasználásra már végleg nem alkalmas tárgyi eszközök, készletek, selejt- és hulladékanyagok értékesítése.

(3) Haditechnikai termék és szolgáltatás: a haditechnikai eszközök és szolgáltatások kiviteléről, behozataláról, illetve reexportjáról szóló 48/1991. (II. 23.) kormányrendelet mellékletében meghatározott termékek és szolgáltatások, amelyek polgári kereskedelmi forgalomba nem, vagy csak külön engedéllyel kerülhetnek, illetve vehetők igénybe.

(4) Import beszerzés: közvetlenül külföldi gazdálkodó (termelő, forgalmazó, vagy kormány) szervezettől való beszerzés, vagy hazai kereskedelmi forgalomba hozatali, vagy egyéb szakhatósági engedéllyel még nem rendelkező termék, szolgáltatás beszerzése.

(5) Felsőszintű gazdálkodó szerv: adott anyagnemre vonatkozóan a Magyar Honvédség egészére szakmai irányítási és ellátási felelősséggel tartozó, továbbá ezen feladatkör ellátásához hatáskörébe utalt központi költségvetési előirányzatokkal rendelkező irányító szervezet.

(6) Anyagnemfelelős szolgálati ág főnök: a felsőszintű gazdálkodó szerv vezetője.

(7) Központi ellátó szerv: azon elemi költségvetéssel rendelkező szervezet (ellátó központ, főigazgatóság), amelynek egyes előirányzatai felett az adott anyagnemfelelős szolgálati ág főnöke, meghatározott előirányzatai felett viszont saját maga rendelkezik és a hatáskörébe utalt vagyontárgyakkal részben önállóan gazdálkodik.

(8) Haditechnikai eszköz: azon haditechnikai termék, amely a számviteli előírások szerint egyedi nyilvántartásra kötelezett.

(9) Haditechnikai anyag: azon haditechnikai termék, amelyet a számviteli előírások szerint készletként kell nyilvántartani és feldolgozásának adott formájában csak a honvédség használja.

4. § (1) A (2) bekezdés szerinti körben központi beszerzést a HM Beszerzési Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) és a központi ellátó szervek végezhetnek.

(2) Központi beszerzésre jogosult:

a) a Hivatal

– az Országgyűlés, a Kormány határozatai alapján, illetve a HM kezdeményezésére megvalósuló haditechnikai korszerűsítési programok végrehajtásában a fejezeti kezelésű előirányzatok terhére;

– az utasítás hatálya alá eső szervezetek importbeszerzéseire, haditechnikai eszközök ipari javítására, valamint a központosított közbeszerzésbe nem sorolt hajtóanyagok beszerzésére kizárólagosan;

– mindazon beszerzésekre, amelyekre az anyagnemfelelős szolgálati ág főnökök megbízást adnak a részére;

b) a központi ellátó szerv

– mindazon hazai beszerzésre, amelyre az elöljáró anyagnemfelelős szolgálati ág főnöke utasítást ad, vagy hatáskörébe utalt.

(3) A Hivatalnak adott megbízásnak tartalmaznia kell a beszerzési feladat tárgyát, határidejét és az arra biztosított bruttó fedezetet. A megbízás rögzíti a felsőszintű gazdálkodó szerv beszerzéshez kapcsolódó jog- és hatáskörét, részletezi az elszámolás rendjét és a vonatkozó előírásokat, az esetleges együttműködésre kijelölt egyéb szervezeteket, valamint minden olyan adatot és információt, mely szükséges ahhoz, hogy a beszerzés a megbízó szándékainak megfelelően végrehajtható legyen.

(4) A Hivatal részére megbízásban meghatározott feladat a megbízás kézhezvételétől kezdődik és a megbízás tárgyát képező termékeknek vagy szolgáltatásoknak a megbízást adó felsőszintű gazdálkodó szerv, vagy az általa kijelölt katonai szervezet képviselője részére történő átadásával zárul.

(5) A Hivatal a megbízás kezdetétől, annak befejezéséig a vonatkozó jogszabályok és belső rendelkezések keretein belül, a megbízó igényeinek figyelembevételével, de önállóan hozza meg döntéseit a beszerzés végrehajtásának minden mozzanatában. Amennyiben a beszerzés végrehajtása során olyan előre nem látott nehézségek és teljesíthetetlen feltételek állnak elő, melyek a megbízásban kapott felhatalmazást meghaladják, a HM Beszerzési Hivatal a megbízás módosítását kezdeményezi a felsőszintű gazdálkodó szerv vezetőjénél. A létrejött módosításban csak az eredeti megbízástól eltérő feltételeket és feladatokat kell szerepeltetni.

(6) A beszerzési feladat végrehajtása után és a megbízás befejeztével a Hivatal a megbízást adónak elszámol.

5. § (1) A Magyar Honvédség feleslegessé vált haditechnikai eszközeinek és anyagainak értékesítését a központi értékesítésre kijelölt szervek végzik.

(2) Központi értékesítésre jogosult:

a) a Hivatal

– a feleslegessé váló és hadrendből kivont haditechnikai eszközökre a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök (továbbiakban: MHPK, VKF) külön intézkedése alapján;

– mindazon haditechnikai eszközökre és anyagokra, melyeket az MH anyagi-technikai főcsoportfőnöke külön intézkedéssel a hatáskörébe utal;

– mindazon haditechnikai eszközökre és anyagokra, melyeket a felsőszintű gazdálkodó szerv saját hatáskörben megbízással értékesítésre a Hivatalnak átad;

b) a központi ellátó szerv

– szakanyagainak minősülő haditechnikai eszközeire és anyagaira, amelyekre az adott anyagnemfelelős szolgálati ág főnöke utasítást ad, vagy amelyeket hatáskörébe utalt;

c) a miniszter által külön intézkedésben meghatalmazott szervezet

– a megkülönböztetett haditechnikai eszközökre és anyagokra.

(3) A Honvéd Vezérkar által kiemelt – az eredeti célra nem alkalmas, illetve hadihasználható – haditechnikai eszközök és készletek értékesítése az MHPK VKF engedélyével történik.

(4) A központi ellátó szerv csak az anyagnemfelelős szolgálati ág főnöknek, az MH ATFCSF által jóváhagyott éves selejtezési intézkedéseiben meghatározott, központi készletbe vont, SÉ (selejt értékesítés) minősítésű haditechnikai eszközöket, valamint az így kiselejtezett szétbontás és a használható részegységek és alkatrészek ellátásba történő visszaforgatása után maradt hulladék anyagokat értékesítheti. A feleslegesnek minősített részegységeket, alkatrészeket és anyagokat az MH egészére érvényes minősítési jogkörrel rendelkező anyagnemfelelős szolgálati ág főnök írásos intézkedésben jelöli ki értékesítésre.

II. Fejezet


A központi beszerzésben és értékesítésben érintett szervek hatásköre és feladatai

A Hivatal hatásköre és feladatai

6. § (1) A HM és MH szervezetektől kapott beszerzésre, vagy értékesítésre vonatkozó megbízásai alapján elvégzi a közbeszerzések HM költségvetési fejezeten belüli eljárási rendjéről szóló 8/1997. (HK 5.) HM utasításban meghatározott közbeszerzési eljárással kapcsolatos feladatokat.

(2) Lebonyolítja a közbeszerzési és egyéb beszerzési eljárásokat, melyek során a megbízás alapján a saját nevében szerződéseket köt, piackutatást és piacfelmérést végez, gyűjti, rendszerezi, elemzi a piaci információkat, a HM és az MH gazdálkodó szervei részére erről adatszolgáltatást nyújt.

(3) A beszerzések szerződés szerinti ütemezéséről tájékoztatja az MH Gazdálkodási Csoportfőnökséget, a megbízást adó felsőszintű gazdálkodót, valamint a beszerzési feladatba bevont központi ellátó szervezeteket a rájuk vonatkozó mértékben. A szerződéseket akadályozó tényezőkről értesíti a megbízást adó szervezetet és a megbízás módosítását kezdeményezi.

(4) A szerződések teljesítése nyomán beérkező anyagokat, illetve teljesített szolgáltatásokat átadja a központi ellátó szervezeteknek, vagy a megbízó által kijelölt szervezetnek. Az anyagi átvételt igazoló okmányok alapján a költségviselő felé kezdeményezi a teljesített szerződések ellenértékének kifizetését, melyhez biztosítja a szükséges bizonylatokat és okmányokat.

(5) A Hivatal a felsőszintű gazdálkodók megrendeléseinek költségfedezetére előre biztosított pénzeszközökkel a teljesítés után 3 munkanapon belül elszámol. Azokban az esetekben, melyekben a Hivatal az általa végzett beszerzésben nem közvetlen kifizető, az elszámolásokról negyedévenként összefoglaló jelentést készít a megbízó részére úgy, hogy az az előírt negyedévenkénti és éves beszámolási időszakban a megbízónál rendelkezésre álljon.

(6) Folyamatosan és közvetlenül kapcsolatot tart a megbízásokat adó felsőszintű gazdálkodó szervezetekkel, a központi ellátó szervekkel az import, valamint a belföldi szerződések teljesítésének vonatkozásában.

(7) Az importbeszerzéseket, a haditechnikai eszközök ipari javíttatását, valamint a központosított közbeszerzésbe nem sorolt hajtóanyagok beszerzését kizárólagos jogosultsággal végzi. Megkéri az ehhez szükséges hatósági engedélyeket, lebonyolítja a kapcsolódó vám, szállítmányozási és bankügyleteket. Az anyagi átvételt végrehajtó központi ellátó szervezetek információi alapján intézi a felmerülő reklamációs és garanciával összefüggő ügyeket.

(8) Az MH Gazdasági Csoportfőnökséggel együttműködve szervezi a beszerzési, valamint egyéb kereskedelmi témájú tárgyalásokat, haditechnikai és hadfelszerelési konferenciákat, bemutatókat és konzultációkat.

(9) A HM és az MH szervek megbízásai alapján végzi a külföldi kereskedelmi utazások szervezését és elszámolását.

(10) Megbízás esetén elvégzi a hazai ipari javításokkal és beszerzésekkel kapcsolatos minőségbiztosítási feladatokat.

(11) Az értékesítési körébe utalt haditechnikai eszközök és anyagok vonatkozásában önállóan végez piackutatást, vevőkör nyilvántartást és marketing tevékenységet, ármeghatározást és standard árjegyzékek kidolgozását (a megbízó minimál árának figyelembevételével), értékesítési tárgyalások és versenyeztetési eljárások lebonyolítását, analitikus és szintetikus nyilvántartások vezetését, be- és elszámolásokat, az ehhez szükséges pénzügyi átutalásokat, befizetések teljesítését, az állami költségvetés felé történő elszámolást, a tevékenység ellenőrzésének, időszakos elemzésének megszervezését és végrehajtását. Az MH ATFCSF-ség engedélyével, a tárolást végző katonai szervezettel együttműködve szervezi a vevők részére az anyagbemutatást.

Az MH Gazdálkodási Csoportfőnökség hatásköre és feladatai

7. § (1) A felsőszintű gazdálkodó szervekkel együttműködve részt vesz a tárgyévre jóváhagyott költségvetés lebontásában.

(2) Megtervezi a felsőszintű gazdálkodó szervek által meghatározott beszerzési feladatok alapján a költségvetési támogatás és saját bevétel felhasználásának ütemezését és az érintett pénzügyi szervek útján figyelemmel kíséri ennek megvalósulását.

(3) Biztosítja a felsőszintű gazdálkodóknál a Hivatal felé az általuk megadott megbízások teljesítéséhez szükséges pénzügyi fedezetet úgy, hogy az a kötelezettségvállalás szerinti időben rendelkezésre álljon.

(4) A tárgyév folyamán folyamatosan adatokat szolgáltat a kiemelt beszerzések helyzetéről az MH ATFCSF-ség vezetői, a Honvéd Vezérkar, a Honvédelmi Minisztérium érintett szervei részére.

(5) A felsőszintű gazdálkodó szervek jelentései, illetve a Hivatal tájékoztatása alapján döntésre előkészíti a beszerzési feladatok módosításával kapcsolatos javaslatokat és intézkedik a kiadási és támogatási előirányzatok módosítására.

(6) A tárgyév elején a felsőszintű gazdálkodó szervek által készített jegyzékek alapján összeállítja és március 31-ig a MHPK, VKF-nek felterjesztésre előkészíti a felesleges (inkurrens) értékesíthető haditechnikai termékek összesített kimutatását és a döntést követően erről a felsőszintű gazdálkodó szerveket és központi értékesítőket értesíti. A tárgyév folyamán elvégzi a Hivatal által szervezett értékesítésekkel kapcsolatos döntés előkészítéseket.

(7) Döntésre előkészíti az MH tagjai kereskedelmi utazásainak engedélyezését.

(8) Gyűjti a katonai szervezetek közbeszerzési eljárásairól felterjesztett jelentéseket és éves összegzéseket, majd ezen jelentéseket a tárgyévet követő év január 10-ig megküldi a Hivatalnak.

A felsőszintű gazdálkodó szerv hatásköre és feladatai

8. § (1) A tárgyévre jóváhagyott költségvetés lebontása folyamatában felülvizsgálja a szakterülete tárgyévi költségvetési tervjavaslatainak összeállításakor tervezett feladatokat és a jóváhagyott központi előirányzatokkal összhangban, az alkalmazó fegyvernemi főnökségekkel együttműködve véglegesíti a tárgyévi központi beszerzési igényeit.

(2) Meghatározza az alárendeltségébe tartozó központi ellátó szervek tárgyévi beszerzési és értékesítési feladatait. Tételesen összeállítja a Hivatalnak átadásra kerülő beszerzési és értékesítési megbízásokat, majd elkészíti az időszerűvé váló egyes megbízásokat. Szervezi és irányítja az alárendeltségébe tartozó szervezetek megbízásokkal kapcsolatos feladatait.

(3) A központi ellátó szervek által bonyolított beszerzéseknél jelentkező minőségbiztosítási feladatokba a Hivatalt minőségbiztosítási illetékességből minden esetben be kell vonni.

(4) Együttműködik a központi értékesítőkkel a beszerzési és értékesítési feladatok végzésében. Az alárendeltségébe tartozó központi ellátó szervezetek útján közbeszerzési eljárást kezdeményez. Az állami vagy szolgálati titkot érintő beszerzéssel kapcsolatos eljárásokat megelőzően, a közbeszerzések HM költségvetési fejezeten belüli eljárási rendjéről szóló 8/1997. (HK 5.) HM utasítás alapján javaslatot tesz a közbeszerzési törvény alkalmazását kizáró előzetes döntésre.

(5) A tárgyév folyamán alárendeltjei negyedéves, valamint eseti jelentései alapján értékeli a szakterület beszerzési és értékesítési helyzetét és a feladatok esetleges módosítására az érintettek részére megteszi a szükséges javaslatokat.

(6) A tárgyév kezdetén összeállítja és február 28-ig az MH Gazdálkodási Csoportfőnökségnek megküldi a szakterületén feleslegessé vált és értékesíthető haditechnikai termékeik jegyzékét. A tárgyév folyamán közreműködik a központi értékesítők által szervezett értékesítésekkel kapcsolatos döntéselőkészítő munkákban.

A központi ellátó szervek hatásköre és feladatai

9. § (1) A felsőszintű gazdálkodó szervek által meghatározott beszerzési feladatok alapján kidolgozza és egyedileg specifikálja a hazai és import beszerzési igényeket. A hatáskörüket meghaladó beszerzéseket a felső szintű gazdálkodó szerv utasítására átadja a Hivatalnak.

(2) Lebonyolítja és megtervezi a saját hatáskörébe eső hazai beszerzési feladataikat, a részére meghatározott keretszámoknak megfelelően. A felsőszintű gazdálkodó szerv főnökének intézkedése alapján a gazdálkodási körébe tartozó termékekre, szolgáltatásokra kiterjedően a közbeszerzésre vonatkozó előírásoknak megfelelően megrendeléseket ad, szerződéseket köt.

(3) Összeállítja és a kiemelt termékek beszerzőinek megadja a központosított közbeszerzési eljárás körébe tartozó termékek MH szintű szükségletét. A beszerzőktől kapott tájékoztatás alapján meghatározza a katonai szervezetek részére az országosan kiemelt termékek beszerzési forrásait.

(4) Megtervezi a beszerzések költségvetési támogatási ütemezését és az MH Gazdálkodási Csoportfőnökség útján igényli a támogatást.

(5) A jogszabályoknak megfelelően vezeti saját beszerzéseikkel kapcsolatos analitikus nyilvántartását és elvégzi a szükséges pénzügyi bonyolítást.

(6) A Hivatal információi alapján elvégzi az ipari javításba adással kapcsolatos előkészítési feladatokat, diszpozíciói alapján végzi a beszerzett haditechnikai eszközök és anyagok mennyiségi átvételét, a Hivatal záradékolásait követően elvégzi a beszerzések számláinak kiegyenlítését és adatokat szolgáltat a reklamációs és garanciális ügyintézéshez.

(7) A felsőszintű gazdálkodó szerv részére az általa meghatározott követelmények szerint a Hivatal diszpozíciója alapján átvett szakanyagokról negyedévenként, saját hatáskörben végzett beszerzésekről félévente, illetve a tárgyévi elszámolás időszakában összesített jelentést terjeszt fel.

(8) A felsőszintű gazdálkodó szervek által meghatározott módon és időben összeállítja és felterjeszti a szakterületén feleslegessé vált és értékesíthető haditechnikai termékek jegyzékét.

(9) Az anyagnemfelelős szolgálati ág főnökének döntése alapján, a 4. §-nak megfelelően lebonyolítja a szakanyag értékesítéseket. Végzi a központi értékesítők értékesítéseivel kapcsolatos készletezési, átadási, szállítási feladatokat.

III. Fejezet


Az értékesítések szabályai

A haditechnikai eszközök értékesítésének szabályai

10. § (1) A kiselejtezett haditechnikai eszközök nyilvántartásának – az eszközök Magyar Honvédség rendszeréből való kikerüléséig – meg kell felelnie a hatályban lévő eszköznyilvántartás általános szabályainak.

(2) A haditechnikai eszközök és anyagok értékesítése céljából történő bemutatását, a tárolást végző katonai szervezet – amennyiben az nem a szakanyagot kezelő és ellátó központ – az értékesítés engedélyezésére jogosult írásos engedélye alapján készíti elő és hajthatja végre. Az engedélyt az értékesítési megbízással rendelkező központi értékesítő szervezet adja ki.

(3) Az értékesítendő eszközök és anyagok átadásra történő előkészítését az érintett katonai szervezet csak a központi értékesítő szervezet által megküldött, a szerződő felek által már aláírt szerződés egy példányának birtokában kezdheti meg. Ettől eltérni az értékesítési megbízással rendelkező központi értékesítő szervezet vezetőjének kérelme alapján az MH ATFCSF írásos engedélyével lehet.

(4) Az értékesítés előkészítési munkáinak megkezdésére az anyagnemfelelős szolgálati ág főnök csak akkor adhat ki utasítást, ha a számára megküldött szerződés és annak mellékletei:

a) részletesen rögzítik a technikai eszköz specifikációját (megkívánt állapotát, felszereltségét, tartozékait stb.) és mennyiségét;

b) tételesen tartalmazzák az eszköz későbbi alkalmazhatóságára, felhasználására vonatkozó kitételeket, korlátozásokat, amelyeket a nemzetközi megállapodásokban és a célországban előírt, valamint a hazai fegyverkereskedelemre vonatkozó jogszabályok és megszerzett engedélyek szerint be kell tartani;

c) tartalmazzák, hogy az eszközök a jogszabályoknak és a vonatkozó belső rendelkezéseknek megfelelően, vagy azt meghaladó mértékben hatástalanításra kerültek. Amennyiben az eszközök különlegességük miatt a hazai előírásoktól eltérő további hatástalanítást igényelnek, meg kell adni a további hatástalanítás leírását is, illetve annak minimális követelményeit.

(5) Az állam-, illetve szolgálati titoknak minősülő rendszerek hadihasználható állapotban történő értékesítése csak az MHPK, VKF engedélyével történhet. Az engedély birtokában, a berendezések felfedhetőségének megakadályozása céljából teljes, vagy részleges kiépítéseket, vagy más, az eredmény tekintetében azzal egyenértékű műszaki megoldásokat kell alkalmazni. Az erre vonatkozó utasítást, szükség esetén részletes technológiát az anyagnemfelelős szolgálati ág főnök adja meg az előkészítést végző katonai szervezet számára.

(6) A szerződések és azok kiegészítései, illetve módosításai az okmányok eredetiségének igazolása érdekében az érintett szervezetek között telefaxon nem továbbíthatók, azok csak hivatalos kézbesítés, vagy személyes átadás útján fogadhatók el.

(7) A szerződést előkészítő megbeszéléseket a központi értékesítéssel megbízott szervezet vezetője szervezi, azon a megbízó anyagnemfelelős szolgálati ág főnök személyesen, vagy képviselője útján vesz részt. Az előkészítő tárgyalásokról minden esetben jegyzőkönyvet kell készíteni olyan részletességgel, hogy abból a résztvevők nyilatkozatai, bejelentései, állásfoglalásai egyértelműen megállapíthatók legyenek.

(8) Az értékesítési ár kialakítása a piaci viszonyok ismeretében történik. Az ár meghatározási tárgyalásokra a megbízást adó felsőszintű gazdálkodó szakértőjét a központi értékesítő szervezetnek minden esetben meg kell hívni. Az ajánlati ár végső kialakítása azonban az értékesítési megbízással rendelkező központi értékesítő szervezet hatáskörébe tartozik. Az értékesítési megbízás adására feljogosított szolgálati személy minimál árat határozhat meg. Ennek kikötését és mértékét a megbízásban kell rögzítenie, mely esetben a központi értékesítést végző szervezet ármegállapítási jogosultsága csak az így meghatározott határ felett érvényesíthető.

11. § (1) Az aláírt szerződés, vagy egyedi elbírálás esetén az MH ATFCSF engedélyének kézhezvétele után az anyagnemfelelős szolgálati ág főnök írásos intézkedést ad ki, amelyben részletesen megszabja alárendeltjei feladatát. Az intézkedésben az alárendeltek számára meghatározza, hogy az előkészítés mely fázisainál tervezi a részfeladatok, majd annak befejezésével a teljes feladat teljesítésének ellenőrzését. Az intézkedés tartalmazza, hogy az előkészítést végző katonai szervezet parancsnoka mikor, milyen formában és tartalommal tegyen jelentést az előkészítés szakaszairól és befejezéséről. Amennyiben az értékesítés előkészítése más alárendeltségébe tartozó MH szerveket is érint, az anyagnemfelelős magasabb szintű intézkedés összeállítását és kiadását kezdeményezi.

(2) Az anyagnemfelelős szolgálati ág főnök kizárólag a központi értékesítő szervezet vezetőjével állhat kapcsolatban az előkészítés során. A vevő csak a központi értékesítő szervezet és az anyagnemfelelős szolgálati ág főnök képviselőjének kíséretében léphet be az előkészítést végző katonai szervezet telephelyére, raktáraiba.

(3) Az előkészítést végző katonai szervezet parancsnoka és a feladatban érintett alárendeltek értékesítéssel összefüggő utasítást, vagy parancsot csak az értékesítést engedélyező anyagnemfelelős szolgálati ág főnöktől fogadhatnak el.

(4) Az előkészítést végző katonai szervezet parancsnoka, a feladatban érintett alárendeltek és a vevő, illetve annak képviselői között összeférhetetlenség nem állhat fenn.

(5) Az értékesítés előkészítését végző katonai szervezet parancsnoka, a vevőnek történő átadás előtt köteles jelenteni az anyagnemfelelős szolgálati ág főnökének az előkészítés befejezését. Az anyagnemfelelős szolgálati ág főnök, vagy megbízott képviselője végzi el az előkészítettség végső ellenőrzését, amely a szerződésben rögzítettek végrehajtásának tételes vizsgálatára terjed ki. Az anyagnemfelelős szolgálati ág főnök az eredményes ellenőrzés után írásos formában igazolja az értékesítő szervezet vezetője számára az előkészítés megfelelőségét és engedélyezi a vevő részére történő átadást.

(6) Az előkészített technikai eszközt a megállapodás szerinti telephelyen kell átadni a vevő átvételre feljogosított képviselőjének. Az átadás-átvételről jegyzőkönyvet kell készíteni, amely az átadás szerződés szerinti megtörténtét igazolja.

(7) Külső szerv által bonyolított, külföldre történő értékesítés esetén a központi értékesítést végző szervezet vezetője csak a (6) bekezdésben megkövetelt átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírása után engedheti meg a helyszíni vámkezelési eljárás megindítását.

(8) Amennyiben az értékesítésre előkészített és átadott technikai eszközt az átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírása után a vevő azonnal nem szállítja el, azt biztonságosan lezárt, becsomagolt és leplombált állapotban – mint a vevő tulajdonát – az előkészítő katonai szervezet rövid időre őrizheti, azonban erről a tényről külön írásos megállapodást kell készíteni.

(9) Valamennyi elkészült okmányt, dokumentumot, szerződést, értékesítést, írásos intézkedést nyilvántartási számmal kell ellátni és külön erre a célra felfektetett gyűjtőben kell iktatni és a vonatkozó ügyviteli szabályok szerint megőrizni.

A haditechnikai anyagok értékesítésének szabályai

12. § (1) A haditechnikai anyagok értékesítéséhez történő átcsoportosítására, előkészítésére, ládajelzések festésére stb. csak az anyagnemfelelős szolgálati ág főnök adhat ki utasítást a központi értékesítő szervezet által aláírt szerződés kézhezvétele után.

(2) Az aláírt szerződésnek egyértelműen tartalmaznia kell az értékesítésre kerülő anyag megnevezését, különleges specifikációit (évjárat, sorozat, szavatosság stb.) mennyiségét és a szállítással, vámolással kapcsolatos információkat.

(3) A vevő az értékesítésre kerülő anyagok előzetes megtekintését a rezsim szabályok betartása mellett az értékesítő szervezet és az anyagnemfelelős szolgálati ág főnök képviselőjének kíséretében végezheti.

(4) Az értékesítésre kerülő anyagot tároló ellátó központ parancsnoka és az értékesítési feladatba bevont alárendeltek az értékesítésre váró, illetve átadásra előkészített anyagokról információt csak a szolgálati ág főnök, vagy megbízott képviselője engedélyével, illetve jelenlétében adhatnak.

(5) Az értékesítés előkészítését végző katonai szervezet parancsnoka és az értékesítési feladatba bevont alárendeltek a feladatra vonatkozó utasítást csak az értékesítését engedélyező anyagnemfelelős szolgálati ág főnöktől fogadhat el.

(6) Az átadásra előkészített anyagokat a megállapodásban rögzített telephelyen, az értékesítő szervezet képviselőjének jelenlétében kell átadni a vevő átvételre feljogosított képviselőjének. Az átadás-átvételről jegyzőkönyvet kell készíteni, amely az átadás szerződés szerinti megtörténtét igazolja.

(7) Az anyag vámoltatása csak az átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírása után történhet.

(8) A vevőnek az általa megvásárolt anyagokat és eszközöket legkésőbb a számla kifizetése után a tárolást végző katonai szervezet telephelyéről el kell szállítania. Az értékesítési ügylet szerződésszerű lezárása után az eszközök és anyagok továbbtárolása, a vevő ez irányú megbízatásainak fogadása és teljesítése tilos.

(9) A tárolást végző ellátó központoknak az értékesített anyagok MH készletéből való kiadásba helyezését a szerződés alapján készített „N” utalvány alapján kell végezniük.

IV. Fejezet


Záró rendelkezés

13. § Az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a Magyar Honvédség központi beszerzési és értékesítési rendszerének szabályozásáról szóló 94/1997. MH ATFCSF intézkedés, valamint az üzemanyag beszerzéssel kapcsolatos feladat- és hatáskörök szabályozásáról szóló 198/1993. MH ATFCSF intézkedés a hatályát veszti.


Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére