• Tartalom

43/1997. (HK 16.) HM utasítás

43/1997. (HK 16.) HM utasítás

a közalkalmazottak 1997. évi soron kívüli illetményfejlesztése végrehajtásáról*

1997.07.30.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetével egyeztetve – a közalkalmazottak 1997. évi soron kívüli illetményfejlesztése végrehajtására a következő utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium hivatalai és háttérintézményei, a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok, a katonai felsőoktatási intézmények, valamint – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott egészségügyi intézmények (kórházak, rehabilitációs intézetek) kivételével – Magyar Honvédség katonai szervezetei (a továbbiakban együtt: katonai szervezet) állandó- és időszakos főfoglalkozású, valamint részfoglalkozású közalkalmazotti állományára (a továbbiakban: közalkalmazottak) terjed ki.

2. § (1) Az ez évi illetményfejlesztés alkalmával képződött illetménytartalék felhasználásával a közalkalmazotti állomány részére 1997. február hó 1-jei hatállyal visszamenőleg bérkorrekciós jellegű, soron kívüli illetményemelés végrehajtását rendelem el.

(2) Az (1) bekezdés szerinti illetményemelésben azok a közalkalmazottak részesíthetők, akiknél a közalkalmazotti jogviszony 1997. július hó 1-jén fennáll és nincsenek felmentve a munkavégzés alól.

(3) A közalkalmazotti jogviszonyban állók közül a GYES-en és GYED-en lévők, valamint a sorkatonai szolgálatot teljesítők ugyancsak jogosultak illetményemelésre.

3. § (1) Az illetményfejlesztés végrehajtásához a katonai szervezeteknél az a 3/1997. (HK 4.) HM utasítás szerinti illetményfejlesztés alapját képező béralapok után 0,5%-os mértékű illetményfejlesztési pénzkeretet kell képezni.

(2) Az állományon kívüliek béralapja csak az 1997. július 1-jén ténylegesen foglalkoztatottak után és csak annyi hónapra fejleszthető, ahány hónapra a foglalkoztatás engedélyezve van.

4. § (1) A 3. § alapján képzett illetményfejlesztési pénzkereteket az illetmények differenciált emelésére kell felhasználni.

(2) Az illetményemelési pénzkeretekből tartalék nem képezhető és átcsoportosítás nem hajtható végre a katonai szervezetek között.

5. § (1) A differenciált illetményemelés jogcímei az alábbiak lehetnek:

a) az 1997. június 30-ig megállapított százalékos mértékű, alsó-felső határok közötti pótlékok további emelése;

b) a feltételek fennállása esetén további pótlék megállapítása, teljesítménypótlék odaítélése;

c) fizetési fokozat szerinti illetmények további emelése.

(2) Az (1) bekezdés szerinti (differenciálásra szolgáló) illetményfejlesztési keretből kell biztosítani az illetményemelések éjszakai- és műszakpótlék vonzatát is.

6. § A betöltetlen munkakörökre lekötött illetményeket egységesen a 3. § (1) bekezdésében szereplő illetményfejlesztési mérték szerint kell megnövelni.

7. § Az illetményemelés helyi elveit a munkáltatói jogokat gyakorló katonai szervezet parancsnoka (vezetője) a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének helyi szervével egyeztetve alakítsa ki, amennyiben a katonai szervezetnél szakszervezet működik.

8. § Az illetményfejlesztés végrehajtásához a 3. § alapján felszámított béralapokat a katonai szervezetek – az MH szervek a középirányító katonai szervezetek útján – a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivataltól 1997. július 25-ig igényeljék.

9. § Az illetményemelésekre besorolási parancsban (határozatban) kell intézkedni. A közalkalmazottak részére az illetmények változásáról értesítést kell kiadni.

10. § Az illetményemelést úgy kell végrehajtani, hogy az augusztus 4-ei illetményfizetéskor már a felemelt összegek kerüljenek folyósításra. Az időbeni kifizethetőség érdekében a besorolásokról és az illetményemelésekről a feladásokat a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság részére legkésőbb 1997. július 15-ig kell megküldeni.

11. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit 1997. július hó 1-jétől kell alkalmazni.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 69/1999. (HK 24.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2000. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére