• Tartalom

44/1997. (HK 16.) HM utasítás

44/1997. (HK 16.) HM utasítás

a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományának soron kívüli illetményfejlesztéséről*

1997.07.30.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományának soron kívüli illetményemeléséről az alábbi utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya – a 2. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével – a Magyar Honvédségnél 1997. július 1-jén szolgálatot teljesítő hivatásos és szerződéses állományú katonákra terjed ki, ide értve az 1997. július 1-jén felmentési idejüket töltő hivatásos és szerződéses katonákat is, ha a szolgálatteljesítés alól – a nyugdíjazás esetét kivéve – a fenti időpontban nincsenek mentesítve.

2. § (1) Az új illetményrendszerre való áttérés során létrejött illetményfeszültségek csökkentése érdekében, az illetmény megtakarítások terhére a hivatásos és szerződéses katonákat – a (2) bekezdésben felsoroltak kivételével – 1997. július hó 1-jével soron kívüli illetményemelésben kell részesíteni.

(2) Nem kaphatnak illetményemelést azok, akik részére 1997. január 1-jén, vagy azt követően illetménykiegészítés került megállapításra, illetőleg akiknél az 1997. január 1-jei illetményfejlesztés során az illetményemelkedés mértéke elérte, vagy meghaladta a 20%-ot, valamint azok, akiknek a beosztási illetménye a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 6. számú melléklete szerinti szorzószámmal számított összeget eléri, vagy meghaladja.

3. § (1) A soron kívüli illetményemelés végrehajtásához a katonai szervezeteknek illetményemelési pénzkeretet kell képezni, amelynek egy főre eső összege az illetményemelésre jogosult

– tisztek esetében 3660 Ft,

– tiszthelyettesek esetében 2026 Ft.

(2) Nem képezhető illetményemelési pénzkeret azon tisztek és tiszthelyettesek után, akik – a 2. § (2) bekezdése alapján – nem kaphatnak illetményemelést.

4. § (1) A tisztek és a tiszthelyettesek illetményemelési pénzkeretét külön kell képezni, és azok között csak a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal előzetes engedélyével lehet átcsoportosítani.

(2) Az illetményfejlesztési keretből tartalékot képezni nem lehet.

(3) Az illetményfejlesztési keretekről, illetőleg azok felhasználásáról analitikus nyilvántartást kell vezetni.

5. § Az illetményfejlesztési keret kizárólag a beosztási illetmények kötelező és differenciált emelésére fordítható, s az illetményemelést a következők szerint kell végrehajtani:

a) Az illetményemelésre jogosult hivatásos és szerződéses katonák beosztási illetményét – a b) és c) pontokban foglaltak figyelembevételével – kötelező jelleggel

– a tisztek esetében 1500 Ft-tal,

– a tiszthelyettesek esetében 1000 Ft-tal

fel kell emelni. A kötelező illetményemelés végrehajtása után fennmaradó pénzkeret a beosztási illetmények differenciált emelésére fordítható.

b) Az illetményemelésre jogosult hivatásos és szerződéses katonák ez évi illetményemelkedése azonban a júliusi illetményemeléssel együttesen nem haladhatja meg 20%-nál nagyobb mértékben az 1996. december havi illetmény összegét. Így szükség esetén az a) pont szerinti mértékek értelemszerűen csökkennek. Az év közbeni kategória, illetőleg fizetési fokozatból adódó illetményemeléseket viszont ebből a szempontból figyelmen kívül kell hagyni.

c) Az a) és b) pont szerinti illetményemelés esetében sem haladhatja meg a beosztási illetmény összege a Hszt. 6. számú melléklete szerinti szorzószámmal számított összeget.

6. § A beosztási illetményemelési javaslat kialakításánál a helyi érdek-képviseleti szervezetek véleményét is ki kell kérni.

7. § (1) Az illetményemelést úgy kell végrehajtani, hogy az 1997. augusztus 4-ei illetményfizetéskor már a felemelt összegek kerüljenek folyósításra. Az időbeni kifizethetőség érdekében a beosztási illetményemelésekről a feladásokat a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság részére legkésőbb 1997. július 15-ig kell megküldeni.

(2) Az illetményemelésre besorolási parancsban kell intézkedni.

8. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 1997. július hó 1-jétől kell alkalmazni.

(2) A júliusi illetményemelésre tekintettel 1997. július hó 1-jét követően hivatásos és szerződéses állományba vettek beosztási illetményét

a) tisztek esetében legalább 24 500 Ft-ban,

b) tiszthelyettesek és tisztesek esetében legalább 22 000 Ft-ban

kell megállapítani.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 69/1999. (HK 24.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2000. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére