• Tartalom

45/1997. (HK 17.) HM utasítás

45/1997. (HK 17.) HM utasítás

a katonai felsőoktatási intézmények nemzetközi kapcsolattartásával összefüggő egyes feladatokról*

1997.08.29.
A katonai felsőoktatási intézmények nemzetközi kapcsolattartásának elősegítése, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szerveivel való együttműködés biztosítása érdekében – a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (HM), a HM hivatalaira és háttérintézményeire, valamint a Magyar Honvédségre (MH) terjed ki (a továbbiakban együtt: HM, MH szerv).

(2) A katonai felsőoktatási intézmények (a továbbiakban együtt: intézmény) az utasítás rendelkezéseit a HM, illetve MH szervekkel létrejött megállapodás alapján alkalmazzák.

Az intézmény programja

2. § (1) Az intézmény a felsőoktatásról szóló, többször módosított 1993. évi LXXX. törvény 64. §-a (2) bekezdése g) pontjával összhangban – saját költségvetési kerete terhére – a fegyveres erőkhöz nem tartozó külföldi intézményekkel nemzetközi oktatási és kutatási kapcsolatok kialakítására és fejlesztésére jogosult. Az ehhez szükséges fedezetet az intézmény költségvetésének tervezésére vonatkozó általános szabályok szerint kell biztosítani.

(2) Az intézmény a külföldi fegyveres erőkhöz tartozó oktatási és kutatási intézményekkel, katonai szervezetekkel, államigazgatási szervekkel, vagy nemzetközi közjogi szervezetekkel való kapcsolattartás során a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 9/1997. (HK 7.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) szabályait alkalmazza, és az e körbe eső programok lebonyolításához a HM programfelelős szerveire vonatkozó szabályai szerint írásban igényelhet támogatást. A költségkeretet az intézmény saját keretétől elkülönítetten kell kezelni.

(3) A Budapesten akkreditált külföldi katonai attasékkal az intézmény az attasé, illetve az attaséhivatal beosztottjának személyét érintő tanulmányi ügyben (pl. előadás tartására való felkérés) tarthat kapcsolatot. Az egyéb kapcsolattartás a HM Nemzetközi Főosztálya (a továbbiakban: NFO) útján történik.

Részvétel a HM vagy az MH szerv programjaiban

3. § (1) A HM vagy az MH szervei az intézményt, illetőleg az intézmény vezetőjének hozzájárulásával az intézmény szervezetéhez tartozó személyeket (oktató, hallgató, egyéb foglalkoztatott) felkérhetik az Ut.-on alapuló egyes feladataik ellátásában való részvételre. Ilyen esetben a részvétel költségeit – ideértve a részt vevő személyek devizaellátását is – a HM, vagy az MH kerete terhére kell biztosítani. Felkérésnek kell tekinteni azt is, ha az intézményt a HM vagy az MH nemzetközi kapcsolattartására vonatkozó tervében programfelelősként feltüntetik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti felkérés teljesítése esetén az intézmény az Ut. szabályait – az 1. § (2) bekezdése szerinti megállapodás alapján – a HM szerveivel azonos módon alkalmazza.

Közös programok

4. § (1) A HM vagy az MH szervek az Ut. hatálya alá eső egyes programokat az intézménnyel közösen bonyolíthatnak le. Ilyen esetben a HM vagy az MH szerv minősül az Ut. alkalmazásában programfelelős szervnek.

(2) Közös lebonyolítás esetén a program végrehajtásának módjára és a költségek viselésére a részt vevő felek megállapodása az irányadó.

A HM és az MH szervek feladatai

5. § (1) Az NFO a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztálya (a továbbiakban: OTF) útján – az Ut. III. részében szereplő dokumentumok alapján – szükség szerint, de legalább évente egyszer, minden év február 28. napjáig írásban tájékoztatja az intézményt a honvédelmi tárca külkapcsolatainak irányelveiről, prioritásairól, valamint az intézményt érintő programokról.

(2) Az intézmény a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő ügyekben – ha az utasítás másképp nem rendelkezik – a HM-mel az OTF útján tart kapcsolatot.

(3) Ha valamely HM vagy MH szervhez az utasítás hatálya alá tartozó ügyben az intézménytől, vagy más szervtől érkezik megkeresés, a megkeresést eltérő rendelkezés hiányában az OTF-hez kell továbbítani.

(4) Az intézmény felkérésére az intézmény külföldön szervezett programjának előkészítésében és lebonyolításában a magyar katonai attasé hivatal részt vehet. Az erre vonatkozó felkérést a HM NFO-hoz kell előterjeszteni. A HM szervei és a katonai attasé hivatalok az ügyben a katonai attasékkal történő kapcsolattartásról, valamint a katonadiplomáciai tevékenység irányításával, felügyeletével kapcsolatos feladatokról szóló 10/1997. (HK 7.) HM utasítás rendelkezései szerint járnak el.

(5) Az intézmény részére a deviza biztosítását és elszámolását szolgáltatásként az MH Protokoll Igazgatósága végzi. Ha az intézmény erre a szolgáltatásra igényt tart, a devizaellátáshoz szükséges fedezet biztosítása érdekében a szükséges előirányzatot átadja az MH Protokoll Igazgatósága részére. Az MH Protokoll Igazgatósága a devizaellátást az intézmény nemzetközi kapcsolattartáshoz elkülönített költségvetési kerete terhére [2. § (1) és (2) bekezdés] az intézmény vezetőjének rendelkezése szerint, a vonatkozó szabályok betartásával biztosítja.

(6) Az intézmény és az MH Protokoll Igazgatósága az (5) bekezdésben foglaltakon túl megállapodhat további, a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő szolgáltatások (menetjegyek beszerzése, szállás, étkeztetés biztosítása stb.) nyújtásában is.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 15. napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is megfelelően alkalmazni kell.

(2) Felkérem az intézményt, hogy a bevezető részben említett célok megvalósítása érdekében a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő terveiről, illetőleg a lebonyolított programokról szükség szerint, de évente legalább egyszer, minden év december 15. napjáig írásbeli tájékoztatást ad az OTF részére.


Dr. Fodor István s. k.,

MH politikai államtitkár

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 16. §-a módosította.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére