• Tartalom

47/1997. (HK 17.) HM utasítás

47/1997. (HK 17.) HM utasítás

a honvédségi ösztöndíjról és folyósításának rendjéről*

1997.08.22.
A Magyar Honvédség katonai felsőoktatási intézményekben nem megszerezhető szakképzettségű hivatásos állománya utánpótlásának érdekében a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) honvédségi ösztöndíjas képzésben érdekelt szervezeteire, valamint a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolára (a továbbiakban: BJKMF) terjed ki.

2. § (1) A honvédelmi miniszter honvédségi ösztöndíjat alapít, amelynek elnyerésére a polgári felsőoktatási intézmények nappali tagozatos, első alapképzésében részt vevő hallgatók pályázhatnak.

(2) A honvédségi ösztöndíj a főiskolák utolsó előtti vagy utolsó évfolyamát, illetve az egyetemek 3. vagy magasabb évfolyamát végző hallgatók részére hirdethető meg a katonai felsőoktatási intézményekben nem oktatott szakokon. E rendelkezéstől a honvédelmi miniszter – különösen indokolt esetben – eltérést engedélyezhet.

3. § (1) A honvédségi ösztöndíjas – a megkötött tanulmányi szerződés alapján – a honvédségtől a (2)–(6) bekezdésben foglaltak szerint honvédségi ösztöndíjra, tanszertámogatásra és tandíjtérítésre jogosult.

(2) A honvédségi ösztöndíj alapösztöndíjból és tanulmányi pótlékból áll, annak havi összege a köztisztviselői illetményalap és az 1. számú mellékletben meghatározott szorzószámok szorzata.

(3) Az alapösztöndíjat a tanulmányok megkezdésétől a tanulmányok befejezésének időpontjáig, a tanulmányi pótlékot pedig a lezárt félévet követő félévben kell – a tanulmányi szünidőket is beleértve – folyósítani.

(4) A honvédség az ösztöndíjas által ténylegesen kifizetett tandíj összegét – tandíjtámogatás címén – megtéríti.

(5) A honvédségi ösztöndíjas a hivatásos és hadköteles katonák egyes illetményen kívüli pénzbeli járandóságairól, szociális juttatásairól, illetményelőlegéről és támogatásáról szóló 17/1996. (XII. 29.) HM rendelet 28–29. §-ai szerint jogosult tanszertámogatásra.

(6) A honvédségi ösztöndíj, a tandíj- és tanszertámogatás a félév és évismétlés ideje alatt csak akkor fizethető, ha arra nem az ösztöndíjas hibájából került sor.

4. § (1) A HM és MH szervezetek honvédségi ösztöndíjjal érintett hivatásos állomány-utánpótlási igényüket – az egyetemi, illetve főiskolai karok, szakok és évfolyamok meghatározásával – évenként július 31-ig küldik meg a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztályának (a továbbiakban: OTF).

(2) Az évenként köthető honvédségi ösztöndíjszerződésekre vonatkozó adatokat a katonai felsőoktatási intézményekbe évente felvehető hallgatók számáról és a felvétel különös feltételeiről szóló 8/1995. (VII. 21.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdése alapján évente december 31-ig a „Beiskolázási terv” határozza meg.

(3) Az OTF a honvédségi ösztöndíj elnyerésére évente március 31-ig pályázati felhívást ad ki, amely tartalmazza a jelentkezés feltételeit, az alkalmasság-vizsgálati kötelezettséget és annak feltételeit, valamint az elbírálás rendjét.

(4) Az alkalmasság-vizsgálati eljárásra az R. szabályai az irányadóak, azt a BJKMF koordinálja.

(5) A pályázatra jelentkezők részére az alkalmasság-vizsgálatot az MH Egészségügyi Alkalmasságvizsgáló Intézet (a továbbiakban: EÜAVI) végzi. A vizsgálat eredményéről az EÜAVI tájékoztatja a pályázót és a BJKMF-et.

(6) Az alkalmasnak minősített hallgatók pályázatait az OTF, illetve az érintett HM és MH szervezetek képviselőiből álló bizottság bírálja el és dönt a honvédségi ösztöndíj-szerződések megkötéséről.

5. § (1) A honvédségi ösztöndíj-szerződés mintáját az utasítás 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az ösztöndíj-szerződésben rendezni kell

a) az ösztöndíj és egyéb juttatások mértékéről, folyósításának leghosszabb időtartamáról,

b) a felmondási okokról és a visszafizetési kötelezettség feltételeiről,

c) a hallgatói jogviszonyra és szüneteltetésére vonatkozó szabályokról, és

d) a hivatásos tiszti állományba lépés feltételeiről és szabályairól.

6. § (1) Honvédségi ösztöndíj-szerződés azzal a hallgatóval köthető, aki:

a) magyar állampolgárságú,

b) büntetlen előéletű,

c) cselekvőképes,

d) 18–25 éves életkorú, és

e) a hivatásos állomány tagjára vonatkozó egészségügyi, pszichikai és fizikai követelményeknek megfelel.

(2) A honvédségi ösztöndíj-szerződést – a HM képviseletében – a BJKMF főigazgatója köti meg. A szerződés megkötéséről a BJKMF tájékoztatja az érintett felsőoktatási intézményt, és hadköteles esetében az illetékes hadkiegészítő parancsnokságot.

(3) A honvédségi ösztöndíjjal kapcsolatos pénzügyi és személyügyi feladatokat a BJKMF látja el.

7. § (1) A honvédségi ösztöndíj-szerződést fel kell bontani, ha:

a) a hallgató a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgarendjében az adott tevékenységre meghatározott, kreditrendszer esetén a továbbtanuláshoz szükséges kritérium-követelményeket nem teljesíti,

b) a hallgató az egészségi állapotában bekövetkezett maradandó változás miatt a hivatásos szolgálat ellátására alkalmatlanná válik,

c) a felsőoktatási intézmény fegyelmi bizottsága a hallgatót „meghatározott időre eltiltás a tanulmányok folytatásáról”, vagy „kizárás a felsőoktatási intézményből” fegyelmi büntetésben részesíti,

d) az ösztöndíjas a magatartása miatt a hivatásos szolgálatra méltatlanná válik,

e) azt a szerződő felek bármelyike kezdeményezi, vagy

f) a hallgatói jogviszony az oklevél megszerzése előtt megszűnik.

(2) A honvédségi ösztöndíj-szerződés felbontása esetén, ha arra az (1) bekezdés a), c) vagy d) pontja alapján kerül sor – az ösztöndíjas a felvett honvédségi ösztöndíjat, a tandíj- és tanszertámogatást köteles visszafizetni. Ha a szerződés az (1) bekezdés e) vagy f) pontja alapján bontják fel, az ösztöndíjas csak akkor köteles az általa felvett honvédségi ösztöndíjat, a tandíj- és a tanszertámogatást visszafizetni, ha a szerződésbontást saját maga kezdeményezte, illetve arra a saját hibájából került sor.

(3) A szerződés felbontásáról a BJKMF tájékoztatja az érintett felsőoktatási intézményt, a képzésben érintett HM, illetve MH szervezeteket, valamint hadköteles esetében az illetékes megyei hadkiegészítő parancsnokságot is.

8. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg a katonai főiskolákon, a külföldi tanintézetekben és a honvédségi ösztöndíjjal tanulók hivatásos állományba vételéről szóló 20/1986. (HK 6.) HM parancs, a honvédségi ösztöndíjas hallgatók beiskolázásáról, kiképzési szakválasztásuk és tanulmányaik felügyeletéről szóló 68/1987. (HK 17.) MN kiképzési főfelügyelői és MH személyügyi főcsoportfőnöki együttes intézkedés és az MN Karikás Frigyes Katonai Kollégium honvédségi ösztöndíjas hallgatói egyes járandóságairól szóló 46/1986. (HK 17.) MN pénzügyi szolgálatfőnöki és az azt módosító 67/1991. (HK 18.) MH közgazdasági és pénzügyi szolgálatfőnöki és a 46/1995. (HK 32.) MH pénzügyi és számviteli csoportfőnöki intézkedés a hatályát veszti.

(2) A jelenleg honvédségi ösztöndíj-szerződés alapján tanuló hallgatók juttatásaira és kötelezettségeire a szerződéskötéskor hatályos rendelkezéseket kell a tanulmányok befejezéséig alkalmazni.


Dr. Fodor István s. k.,

MH politikai államtitkár

1. számú melléklet a 47/1997. (HK 17.) HM utasításhoz

A honvédségi ösztöndíjas hallgatók juttatásai

I. Havi alapösztöndíj: a köztisztviselői illetményalap 30%-a.

II. A havi tanulmányi pótlék szorzószáma az előző félév tanulmányi eredménye alapján:

tanulmányi átlageredmény

szorzószám

– 2,99

nem jár

3,00 – 3,50

0,10

3,51 – 4,00

0,20

4,01 – 4,50

0,25

4,51 – 5,00

0,30

2. számú melléklet a 47/1997. (HK 17.) HM utasításhoz

BOLYAI JÁNOS

számú példány

KATONAI MŰSZAKI FŐISKOLA

Nyt. szám:

HONVÉDSÉGI ÖSZTÖNDÍJ-SZERZŐDÉS


amely létrejött egyrészről a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: adományozó) képviseletében eljáró Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola főigazgatója, másrészről a pályázatot elnyert ........................................ [19....... év ................................ hó .......... nap ............................................ (helységben) született, anyja neve: ...........................................] egyetemi (főiskolai) hallgató (a továbbiakban: ösztöndíjas) között a tanulmányai /még hátralévő/ időtartamára az alábbi feltételekkel:

1. Az adományozó a honvédségi ösztöndíj-szerződés alapján az ösztöndíjasnak az erre vonatkozó rendelkezés szerint meghatározott

a) ösztöndíjat folyósít;

b) tandíjat megtérít;

c) külön megállapított egyéb juttatásokat biztosít.

2. Az adományozó az 1. pont szerinti juttatások folyósítását szüneteltetheti, ha az ösztöndíjas saját hibájából tanévet (félévet) ismétel.

3. Az ösztöndíjas köteles:

a) ................................................ egyetem (főiskola) nappali tagozata .................................... szakán tanulmányi és vizsgakötelezettségének ..... tanulmányi félév alatt, a legjobb tudása szerint eleget tenni;

b) a tanulmányai befejezését követően a Magyar Honvédséggel hivatásos szolgálati viszonyt létesíteni és legalább az ösztöndíj folyósításának időtartamával megegyező ideig hivatásos katonai szolgálatot teljesíteni.

4. A szerződés felbontására a tanulmányok folytatása alatt akkor kerül sor, ha:

a) a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgarendjében az adott félévre meghatározott, kreditrendszer esetén a továbbtanuláshoz szükséges kritérium követelményeket nem teljesíti,

b) az ösztöndíjas egészségi állapotában bekövetkezett maradandó változás miatt a hivatásos szolgálat ellátására alkalmatlanná válik,

c) az ösztöndíjas „meghatározott időre eltiltás a tanulmányok folytatásától”, vagy „kizárás a felsőoktatási intézményből” fegyelmi büntetésben részesült,

d) az ösztöndíjas a magatartása miatt a hivatásos szolgálatra méltatlanná válik,

e) az ösztöndíjas hallgatói jogviszonya az oklevél megszerzése előtt megszűnik;

f) azt az ösztöndíjas vagy az adományozó kezdeményezi.

5. Az ösztöndíjas tudomásul veszi, hogy ha a szerződésben vállaltakat a saját hibájából nem teljesíti, akkor a 4. bekezdés b) pont, valamint az adományozó kezdeményezésére történt szerződésbontás kivételével köteles teljes mértékben visszatéríteni a kifizetett ösztöndíjat, a megtérített tandíjat és a tanszertámogatást.

6. Ha az Országgyűlés vagy a Kormány döntése alapján a Magyar Honvédséget érintő létszámcsökkentés, vagy átszervezés miatt az ösztöndíjas a képzettségének és végzettségének megfelelő beosztásba nem helyezhető, akkor a feleket költségtérítési, illetve kártalanítási kötelezettség nem terheli.

7. Az ösztöndíjas az e szerződéssel kapcsolatos jogsérelme esetén – a BJKMF főigazgatója útján – felülvizsgálati panasszal élhet a honvédelmi miniszterhez. A miniszter határozata ellen 30 napon belül keresetet nyújthat be a bírósághoz. A perre a Pesti Központi Kerületi Bíróság az illetékes.

8. Alulírott .................................................... kijelenti, hogy a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvényt, a fegyveres szervezetek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvényt ismeri és a szerződéses kötelezettségeit ezek ismeretében vállalja.

9. A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a szerződésben foglaltakat érintő valamely lényeges körülmény vagy a jogszabályok megváltozása esetén a szerződést, azoknak megfelelően közös megegyezéssel módosítják.

Budapest, 19.............. év .......................... hó .......... nap

Az adományozó képviseletében:

 

 

 

........................................

P. H.

........................................

főigazgató

ösztöndíjas

 

........................................

állandó lakcíme

 

........................................

ideiglenes lakcíme

*

Az utasítást a 72/2006. (HK 16.) HM utasítás 7. §-a hatályon kívül helyezte 2006. augusztus 18. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére