• Tartalom

5/1997. (BK 6.) BM utasítás

A belügyminiszter 5/1997. (BK 6.) BM utasítása

a Belügyminisztérium nemzetközi kapcsolatainak rendjéről*

1997.04.18.
A Belügyminiszter nemzetközi kapcsolatainak, euro-atlanti integrációs tevékenységének és segélykoordinációjának rendjéről kiadom az alábbi
utasítást.
Általános rendelkezések
1. Az utasítás hatálya kiterjed a Belügyminisztérium hivatali szervezeti egységeire (a továbbiakban: minisztérium) a minisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezeti egységekre, a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetekre (a továbbiakban együtt: belügyi szervek), valamint nevesített esetben a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalokra.
2. A belügyi szervek nemzetközi kapcsolatai fő irányainak kialakítása és a konkrét kapcsolatok felügyelete a belügyminiszter hatáskörébe tartozik, amelyet személyesen, illetve a jelen utasításban meghatározott esetekben a BM Nemzetközi Főosztály vezetője útján gyakorol.
3. A belügyi szervek nemzetközi együttműködésüket a belügyminiszter által — minden év október 30-ig — jóváhagyott, a Belügyminisztérium nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésére vonatkozó irányelvek alapján tervezik.
A nemzetközi kapcsolatok tervezése
4. A belügyi szervek — saját éves szakmai feladataihoz kapcsolódóan = éves nemzetközi tervet készítenek, amely magában foglalja azok költségvonzatát is. Ez tartalmazza:
a) az előző időszak értékelését,
b) a következő időszak célkitűzéseit,
c) a már ismert kiutazásokat,
d) a már ismert fogadásokat,
e) nemzetközi konferencia, szeminárium, továbbképzés, emlékülés (a továbbiakban: nemzetközi rendezvény) szervezését,
f) külföldi szakanyagok beszerzését és/vagy lefordíttatását, valamint hazai szakanyagok lefordíttatását.
5. Amennyiben egy kiutazás két vagy több belügyi szerv közös programja, a BM Nemzetközi Főosztály koordinálja a kiutazást. Az Országos Rendőr-főkapitányság és a BM Határőrség programjait a BM Rendvédelmi Felügyelet koordinálja.
6. A belügyi szervek a következő évre vonatkozó nemzetközi terveiket minden év november 30-ig megküldik a szakmai felügyeletet ellátó felettes vezetőjüknek (államtitkár, helyettes államtitkár), akik a véleményezett terveket december 10-ig megküldik a BM Nemzetközi Főosztályának. A nemzetközi terv elkészítéséhez a BM Nemzetközi Főosztály segítséget nyújt.
7. A minisztérium nemzetközi tervét a BM Nemzetközi Főosztály véleményezi, összeállítja és jóváhagyásra felterjeszti a miniszterhez.
8. A Minisztérium nemzetközi tervében foglalt feladatok végrehajtása a hivatali egységek és a nemzetközi főosztály közös felelősségére tartozik.
9. A minisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezeti egységek és a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetek nemzetközi tervét a szakmai felügyeletet ellátó vezető (államtitkár, helyettes államtitkár) és a BM Nemzetközi Főosztály egyetértését követően a szervezet vezetője hagyja jóvá. Ennek költségeit saját költségvetésükből fedezik.
10. Az év közben a minisztérium hivatali szervezeti egységeinél terven felül jelentkező nemzetközi kiutazási igényeket a minisztérium nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésére vonatkozó irányelvek figyelembevételével — a BM Nemzetközi Főosztály véleményezését követően a közigazgatási államtitkár vagy a politikai államtitkár engedélyezheti.
11. Terven felüli vagy a tervtől lényegesen eltérő (többletköltséget tartalmazó) igény esetén a minisztérium hivatali szervezeti egységei készítsenek részeltes szakmai indokolását és költségvetést tartalmazó felterjesztést és azt legkésőbb 5 nappal a tervezett kiutazás, illetve fogadás előtt küldjék meg véleményezésre a BM Nemzetközi Főosztályának.
12. A minisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezeti egységek és a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetek (kivéve a 13. pontban felsorolt vezetőket és a 24—27. pont szerinti integrációs programokat) beosztott állománya esetében a terven felüli igények a szervezeti és működési szabályzatukban foglaltak szerint kerülnek engedélyezésre.
13. Az országos rendőrfőkapitány, a BM Határőrség országos parancsnoka, a tűzoltóság országos parancsnoka, a polgári védelmi országos parancsnok és a helyetteseik, a Rendőrtiszti Főiskola parancsnoka, valamint a minisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezeti egységek vezetői tervezett és terven felüli kiutazásait és külföldi partnereik meghívását — a BM Nemzetközi Főosztály véleményezését követően — a szakmai felügyeletet ellátó vezető (államtitkár, helyettes államtitkár) engedélyezi.
14. Több szervezeti egység képviselőiből álló delegáció kiutazása esetén, a delegáció minden tagjának saját szakmai területe keretéből kell fedezni az utazás költségeit.
Nemzetközi megállapodások előkészítése, megkötése és végrehajtása
15. A nemzetközi szerződések (nemzetközi jogalanyok szerződései), tárcaközi és más nemzetközi intézményekkel tervezett együttműködési megállapodások (a továbbiakban együtt: megállapodások) előkészítése az érdekelt szakmai szervezetek bevonásával a Nemzetközi Főosztály feladata.
16. A nemzetközi megállapodás tárgya szerint illetékes belügyi szerv a BM Nemzetközi Főosztállyal közösen készíti el — a Belügyminisztérium nemzetközi kapcsolatai fejlesztésének irányelveit figyelembe véve — annak koncepcióját. A BM Nemzetközi Főosztály a koncepció alapján elkészíti a nemzetközi megállapodás, valamint a szükséges előterjesztés tervezetét, ellátja az ezzel kapcsolatos koordinációs feladatokat, beleértve a nemzetközi szakértői tárgyalások előtti hazai egyeztetést, illetve a szükséges felhatalmazások beszerzését.
17. Az egyeztetett nemzetközi megállapodás-tervezetet a BM Nemzetközi Főosztály diplomáciai úton megküldi a külföldi partnernek.
18. A BM Nemzetközi Főosztály — a felhatalmazás birtokában — javaslatot tesz a miniszternek a delegáció vezetőjére, tagjaira; nemzetközi megállapodás aláírása esetén az aláíró személyére, az aláírás helyszínére.
19. A nemzetközi megállapodás aláírásával és a további kormányzati és dokumentációs tevékenységgel, a szükséges jóváhagyással és kihirdetéssel, illetve közzététellel kapcsolatos feladatokat a BM Nemzetközi Főosztály végzi.
20. Belügyi szervek — jogszabály, nemzetközi szerződés eltérő rendelkezését, valamint a jelen utasítás 56. pontja hatálya alá tartozó szerződéseket kivéve — nemzetközi együttműködésre irányuló két- vagy többoldalú nemzetközi megállapodást külföldi szakmai szervezettel, nemzetközi szervezettel nem köthetnek. A nemzetközi együttműködésre irányuló megállapodást tartalma és nem elnevezése alapján kelt elbírálni.
21. A belügyi szervek külföldi szakmai szervezetekkel, intézményekkel, kormányzati szervekkel, nemzetközi szervezetekkel csupán nemzetközi szerződés keretében, tárcaközi együttműködési megállapodások, programok rendelkezései alapján az abban foglaltak szerint alakíthatnak ki együttműködést.
22. A nemzetközi megállapodások végrehajtása érdekében készített feladatterveket az illetékes belügyi szervek készítik el és azokat a BM Nemzetközi Főosztály egyezteti a külföldi partnerrel.
23. Más minisztériumtól, országos hatáskörű szervtől érkezett nemzetközi megállapodás vagy ilyen tárgyú kormány-előterjesztés koordinációja — a minisztérium álláspontjának kialakítása céljából — a BM Nemzetközi Főosztály feladata.
Az euro-atlanti integráció és a nemzetközi szervezetekkel való együttműködés
24. Az Európai Integrációs Tárcaközi Bizottságban, annak albizottságában és az EK Társulási Bizottságában a minisztériumot képviselő személyéről, valamint az Európai Integrációs Tárcaközi Bizottságban munkacsoport vezetőjének kijelöléséről dönt. Az EU szerveivel (így a Bizottság főigazgatóságaival, munkacsoportokkal és más szervekkel) történő rendszeres belügyi együttműködésbe bevonható személyek és szakmai szervezetek körét a közigazgatási államtitkár határozza meg. A döntésre vonatkozó javaslatot a BM Nemzetközi Főosztály koordinálja és terjeszti fel.
25. Az EU harmadik pillérével kapcsolatos feladatok koordinációját és szervezését a BM Nemzetközi Főosztály végzi.
26. Az Európai Tanács szakbizottságaiban, testületeiben a minisztériumot, illetve a kormányzatot képviselő személyre az illetékes belügyi szervek tesznek javaslatot, amelyet a BM Nemzetközi Főosztály koordinál, majd döntésre felterjeszti a miniszternek.
27. Regionális és univerzális nemzetközi szervezetekben (ENSZ, EU, OECD, NATO, UNHCR, IOM és más szerveztek) és azok bizottságaiban, illetve más nemzetközi szakosított szervezetekben, továbbá két- vagy többoldalú nemzetközi megállapodások alapján létrehozott testületekben a vezető, illetőleg a magyar felet képviselő személy kijelöléséről a közigazgatási államtitkár dönt. Az illetékes belügyi szervek javaslatát a BM Nemzetközi Főosztály koordinálja.
28. A 24—27. pontokban meghatározott szervezetek rendezvényein való részvételre vonatkozó javaslatot — a külföldi szervezet által megküldött dokumentumokról szóló összefoglalóval együtt — a BM Nemzetközi Főosztálynak kell megküldeni, amely a koordinációs feladatot és a felterjesztést elvégzi.
29. A minisztériumra háruló jogharmonizációs feladatokat a BM Nemzetközi Főosztály koordinálja és a feladat- és hatáskör szerint illetékes szakmai főosztályokkal és a BM Törvényelőkészítő Főosztállyal együttműködve látja el.
Nemzetközi kapcsolattartás
30. Nemzetközi megállapodás alapján, kivéve nemzetközi szerződés eltérő rendelkezését, továbbá államigazgatási eljárás általános szabályai szerinti megkeresés esetét, a minisztérium hivatali egységeinek levelezése a BM Nemzetközi Főosztály útján bonyolítható.
31. A miniszter, az államtitkárok és a helyettes államtitkárok nevében a 30. pont alapján küldendő leveleket a BM Nemzetközi Főosztály vezetőjének szignálásával kell aláírásra felterjeszteni.
32. A külföldi kormányzati és nem-kormányzati szervek belügyi szervekhez intézett hivatalos megkereséseit, meghívásait, találkozókra, rendezvényekre tett javaslatait — állásfoglalás céljából — haladéktalanul meg kell küldeni a BM Nemzetközi Főosztályának.
33. Külföldi állam budapesti külképviseletének vezető diplomatáival, vagy diplomáciai képviselőivel folytatandó megbeszélésről a BM Nemzetközi Főosztályt előzetesen értesíteni, a megbeszélés tartalmáról pedig feljegyzésben tájékoztatni kell.
34. A minisztérium felső vezetői a budapesti diplomáciai képviseletektől érkezett, különböző hivatalos rendezvényekre szóló meghívókat megküldik a BM Nemzetközi Főosztályának, amely javaslatot készít a résztvevők körére. A javaslatot a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.
Nemzetközi tárgyalások előkészítése, azokról feljegyzések készítése
35. A 24—27. pontokban meghatározott rendezvényeken képviselendő magyar álláspontot előzetesen, írásban meg kell küldeni a BM Nemzetközi Főosztályának olyan időben, hogy a Külügyminisztériummal való előzetes egyeztetésre sor kerülhessen. A BM Nemzetközi Főosztály az illetékes helyettes államtitkárnak megküldi a képviselendő magyar álláspont javaslatát, aki dönt annak jóváhagyásáról.
36. A külföldön és itthon folytatott kétoldalú nemzetközi megbeszéléseken, nemzetközi konferenciákon, nemzetközi szervezetek munkabizottságaiban (a továbbiakban: nemzetközi tárgyalások) képviselendő belügyi álláspont kialakításához a BM Nemzetközi Főosztály segítséget nyújt.
37. A helyettes államtitkár és magasabb szintű vezető nemzetközi tárgyalásairól és nemzetközi megállapodások aláírásáról a BM Nemzetközi Főosztály tájékoztatja az érintett belügyi szerveket.
38. A nemzetközi tárgyalásokról 5 munkanapon belül tömör tájékoztató jelentést kell készíteni, az 1. számú melléklet szerint.
39. A jelentés egy-egy példányát meg kell küldeni a felettes vezetőnek és a devizaellátmány elszámolásával együtt a BM Nemzetközi Főosztálynak, amely gondoskodik a jelentéseknek az érdekelt hivatali egységekhez és szervezetekhez való eljuttatásáról.
40. A BM Nemzetközi Főosztály nyilvántartást vezet a tervezett és megvalósult, illetve terven felüli kiutazásokról, fogadásokról, valamint nemzetközi rendezvényekről és tárgyalásokról, s ezt szerepelteti a BM Vezetői Információs Rendszerben (VIR).
Külföldre történő utazások szervezése és a Protokoll
41. A minisztérium hivatali szervezeti egységei, a belügyi szervek (az ORFK, HŐR, TOP, PVOP kivételével) kiutazásaival kapcsolatos utazásszervezési és pénzügyi elszámolás feladatokat az 5/1996. (BK 6.) BM utasítás szerint a BM Nemzetközi Főosztály végzi.
42. Az ORFK, HŐR, TOP, PVOP kiutazásairól és fogadásairól havonta tájékoztatja a 3. számú melléklet szerint a BM Nemzetközi Főosztályt.
43. A kiutazás esetén a 4. számú melléklet szerinti kiküldetési rendelvényt az utaztató szerv vezetője írja alá, és a kiutazás kezdete előtt 8 munkanappal (terven felüli kiutazás esetén legkésőbb 5 munkanappal) megküldi a BM Nemzetközi Főosztályának.
44. A jóváhagyott éves nemzetközi tervben szereplő kiutazás esetén a rendelvényt a BM Nemzetközi Főosztály vezetője vagy helyettese aláírja, ezt követően az utazási ügyintéző szükséges utazás-szervezési és pénzügyi feladatokat elvégzi.
45. A szolgálati gépjárművel történő kiutazás esetén a gépjárműnek a kiutazáshoz szükséges okmányait a KGF Gépjárműforgalmazási és Javítási Osztály biztosítja.
46. Az utazás megkezdése előtti utolsó munkanapon a kiutazó delegáció megbízottja, illetve a kiutazó a BM Nemzetközi Főosztály utazási ügyintézőjétől átveszi a szükséges okmányokat, illetve a valuta-ellátmányt.
47. Érvényes útlevélről a kiutazó gondoskodik, a vízumbeszerzésről — ha az szükséges — a BM Nemzetközi Főosztály.
48. A minisztérium hivatali egységeinek fogadásaival, nemzetközi rendezvényeivel összefüggő protokoll feladatokat a BM Nemzetközi Főosztály végzi. Egyéb rendezvény esetén csak a meghívott magas rangú külföldi tisztségviselő programját szervezi a BM Nemzetközi Főosztály.
49. A kiutazó a hazatéréstől számított 5 munkanapon belül köteles elszámolni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. Az elszámolást a külföldi kiküldetésről szóló jelentéssel (lásd: 38—39. pont) együtt kell leadni. A fenti kötelezettségét elmulasztó vagy azzal késedelmeskedő kiutazót fegyelmi felelősség terheli.
Segélykoordináció
50. A minisztérium nemzetközi segélykapcsolatainak (két- és többoldalú) technikai bonyolítását, koordinációját a BM Nemzetközi Főosztály végzi. Az országos koordinációs szervezetekben a BM Nemzetközi Főosztály képviseli a minisztériumot.
51. A segélyeket felajánló szervezetekkel, intézményekkel csak a BM Nemzetközi Főosztályon keresztül lehet kapcsolatot létesíteni.
52. A segélyek szakmai tartalmának kidolgozásáért a szakmailag illetékes szervezetek felelősek.
53. A segélyezésekkel kapcsolatos megbeszéléseken, tárgyalásokon a BM Nemzetközi Főosztály részvételét biztosítani kell.
54. A BM Nemzetközi Főosztály minden évben összegző jelentést készít a segélyek felhasználásáról, javaslatot tesz a következő évre vonatkozó prioritásokra. Ennek érdekében a minisztérium hivatali szervezeti egységei és szervei évente két alkalommal — az erre a célra rendszeresített, a 2. számú mellékletben szereplő kérdőív használatával — tájékoztatást adnak ezirányú tevékenységükről, a következő időszakra vonatkozó elképzeléseikről.
55. Nem tartoznak jelen utasítás hatálya alá az 500000 Ft-nál kisebb értékű segélyek.
Nemzetközi magánjogi szerződések
56. Nemzetközi magánjog hatálya alá tartozó (külföldi partnerrel kötött adásvételi szerződések, megrendelések) szerződéseket csak a BM Jogi Képviseleti Főosztály egyetértésével lehet megkötni.
A fővárosi és megyei közigazgatási hivatalok nemzetközi kapcsolataira vonatkozó szabályok
57. A fővárosi és megyei közigazgatási hivatalok (a továbbiakban: hivatalok) feladat és hatáskörükben a szomszédos országok hasonló szerveivel megállapodások kötését kezdeményezhetik a BM Nemzetközi Főosztálynál, illetve a BM Nemzetközi Főosztály egyetértésével azokat előkészíthetik.
58. A hivataloknak értelemszerűen alkalmazniuk kell a jelen utasítás 6., 14., 22., 33., 35., 37., 38. pontjait.
59. Az éves nemzetközi tervet a hivatalok saját költségvetésük terhére készítik, a hivatal vezetője azt a BM Nemzetközi Főosztály és a felügyeletet ellátó helyettes államtitkár egyetértése után hagyja jóvá.
Rendészeti attasé
60. A rendészeti attasé kiválasztásával, felkészítésével, szakirányításával kapcsolatos feladatokat a BM Nemzetközi Főosztály a Rendvédelmi Felügyelettel közösen végzi.
A brüsszeli rendészeti attasé szakirányítása a BM Nemzetközi Főosztály feladata, amelyet a Rendvédelmi Felügyelet és a feladat- és hatáskör szerint illetékes szakfőosztályok bevonásával végez.
Záró rendelkezések
61. A minisztérium feladat- és hatáskörébe tartozó nemzetközi jogi tárgyú dokumentumok belügyi szervek költségvetéséből finanszírozott magyar nyelvű és idegen nyelvre történt fordításának egy példányát a belügyi szerv köteles megküldeni a nemzetközi dokumentum tárat működtető BM Nemzetközi Főosztály részére (köteles példány).
62. Ez az utasítás közzététele napján lép hatályba.
63. Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Belügyminisztérium nemzetközi kapcsolatainak rendjéről szóló 761995. (BK 7.) BM utasítás és a külföldre történő utazások rendjéről szóló 2/1995. K. Á. intézkedés.
Kuncze Gábor s. k.,
belügyminiszter
1. számú melléklet az 5/1997. (BK 6.) BM utasításhoz
A nemzetközi tárgyalásokról készítendő jelentések főbb tartalmi elemei
1. Hol, mikor, kivel vagy kikkel (név, beosztás, minisztérium, szervezet) került sor megbeszélésre, kinek a kezdeményezésére?
2. Kik voltak a magyar tárgyalófelek?
3. Milyen témák kerültek napirendre?
4. Milyen dokumentumokat bocsátottak rendelkezésre?
5. A megbeszélésekből milyen feladatok adódnak, ezek határideje és felelőse?
6. Várható-e újabb találkozó, megbeszélés (történt-e meghívás — kit, milyen időpontra)?
7. A kapcsolatok, az együttműködés továbbfejlesztésére vonatkozó elképzelések.
8. Egyéb, a tárgyalási témához közvetlenül nem kapcsolódó hasznos tapasztalat, információ.
9. Mely belügyi hivatali egységnek, szervezetnek vagy kormányzati hivatalnak célszerű megküldeni a jelentést?
2. számú melléklet az 5/1997. (BK 6.) BM utasításhoz
Kimutatás a nemzetközi segélykapcsolatokról
1. Reláció (ország), nemzetközi szervezet:
2. A témakör megnevezése:
3. Az igénybevett segély formája:
szakértői tevékenység (1)
oktatás, képzés (2)
tapasztalatcsere (3)
tanulmánykészítés (4)
beszerzés (5)
egyéb (6,) éspedig:
4. A kapcsolat jellege:
kétoldalú államközi (1)
belügyminisztérium közötti (2)
nemzetközi szervezet felajánlása (3)
alapítványi felajánlás (4)
egyéb (5), éspedig:
5. A kapcsolat kezdeményezője (szerv és személy):
6. Segélyező intézmény:
7. Segélyező intézmény képviselője (név és beosztás):
8. BM képviseletében tárgyal(t) (név és beosztás):
9. A kapcsolat kezdete (év):
10. A kapcsolat (várható) lezárása (év):
11. Előirányzott segély összege:
12. A segélykeretből eddig felhasznált összeg(ek) (éves beosztásban):
13. A kapcsolat várható további alakulása:
14. A kapcsolat értékelése/véleményezése:
15. Megjegyzés (Nemzetközi Főosztálytól igényelt segítség stb.):
*

Az utasítást utóbb a 21/1999. (BK 13.) BM utasítás módosította. Az utasítást a 38/2001. (BK. 18.) BM utasítás 30. pontja hatályon kívül helyezte 2001. október 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére