• Tartalom

5/1997. (ÜK. 10.) LÜ utasítás

5/1997. (ÜK. 10.) LÜ u t a s í t á s

a lakásszerzés munkáltatói támogatásáról szóló 2/1994. (ÜK. 4.) LÜ utasítás módosításáról*

1997.10.31.
Az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsával, az Ügyészségi Dolgozók Országos Szakszervezetével és az Ügyészek Országos Egyesületével egyetértésben a következő utasítást adom ki:

1. § A lakásszerzés munkáltatói támogatásáról szóló – az 5/1996. (ÜK. 5.) LÜ utasítással, az 1/1997. (ÜK. 3.) LÜ utasítással és a 3/1997. (ÜK. 7–8.) LÜ utasítással módosított – 2/1994. (ÜK. 4.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 1. §-ában „– a Katonai Főügyészség és a területi katonai ügyészségek” szövegrész helyébe „– a Katonai Főügyészség, a Katonai Fellebbviteli Ügyészség és a területi katonai ügyészségek” szövegrész lép.

2. § Az Ut. 3. §-a (2) bekezdésének a) pontjában az „ügyészségi munkaviszonya” szövegrész helyébe az „ügyészségi szolgálati viszonya” szövegrész, d) pontjában az „ügyészségi munkaviszonyának” szövegrész helyébe az „ügyészségi szolgálati viszonyának” szövegrész, e) pontjában az „ügyészségi munkaviszonyban” szövegrész helyébe az „ügyészségi szolgálati viszonyban” szövegrész lép.

3. § Az Ut. 4. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A munkáltatói kölcsön összege lakásépítés, illetve vásárlás esetén a lakásépítési támogatással, az ügyészségi dolgozó és a vele együttköltöző személyek által visszaadott bérlakásért járó térítéssel, illetve elidegenített ingatlanért kapott vételárral csökkentett építési költség, illetve eladási ár 50%-áig, de az (1) bekezdés b)–c) pontjaiban említett esetekben legfeljebb az ügyész 1. fizetési fokozatára megállapított alapilletmény (a továbbiakban: legalacsonyabb ügyészi alapilletmény) háromszoros összegéig, az (1) bekezdésben nem említett esetekben pedig a legalacsonyabb ügyészi alapilletmény kétszeres összegéig terjedhet.”

4. § (1) Az Ut. 5. §-ának (2) bekezdésében „a kezdő ügyészi fizetés” szövegrész helyébe „a legalacsonyabb ügyészi alapilletmény” szövegrész, a „személyi alapbére” szövegrész helyébe pedig az „illetménye” szövegrész lép.

(2) Az Ut. 5. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A kölcsöntörlesztés havi összege minden év január hó 1. napjával az azt megelőző második naptári év első három negyedévére a KSH által hivatalosan közzétett infláció átlagos mértékének megfelelően emelkedik.”

5. § Az Ut. 9. §-ának (2) bekezdésében „az ügyészségi munkaviszonyát” szövegrész helyébe „az ügyészségi szolgálati viszonyát” szövegrész lép.

6. § Az Ut. – a 10. §-a után – a következő címmel és 10/A. §-sal egészül ki:

„A rendkívüli támogatás
10/A § (1) A rendkívüli támogatás meghatározott feladat ellátására biztosított költségvetési pénzeszközből, a juttatásban megjelölt célra folyósítható. Rendkívüli támogatás esetében az utasítás rendelkezéseit a (2)–(8) bekezdésben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A meghatározott feladat ellátására biztosított pénzeszközt a lakásépítési alapban elkülönítetten kell kezelni.
(3) A lakásszerzés kamatmentes kölcsönnel, illetve vissza nem térítendő juttatással támogatható.
(4) Rendkívüli támogatás esetén a munkáltatói kölcsön összege a 4. § (2)–(3) bekezdésben említett esetekben, az ott meghatározott mérték háromszorosáig terjedhet.
(5) A vissza nem térítendő támogatás összege a személyi jövedelem-adómentes mértékig terjedhet.
(6) A vissza nem térítendő támogatás esetében az utasítás 3. §-a (2) bekezdésének a)–b) és d) pontjában, 9. §-ában, továbbá 10. §-ának (1), (3)–(4) és (6) bekezdésében foglalt rendelkezéseket is megfelelően alkalmazni kell azzal az eltéréssel, hogy a dolgozónak az ügyészségi szolgálati viszonyát a juttatás folyósítását követő – a Bizottság által megállapított – legalább két, de legfeljebb tíz évi időtartamig kell fenntartania, s e kötelezettség megszegése estén a juttatás teljes összegét kell visszafizetnie.
(7) A Bizottságnak döntése előtt meg kell ismernie az illetékes legfőbb ügyész helyettes véleményét arról, hogy a kérelem megfelel-e a költségvetési juttatásban meghatározott célnak. Ha a Bizottság és az illetékes legfőbb ügyész helyettes véleménye eltérő, a legfőbb ügyész dönt a támogatás jogalapja tekintetében.
(8) Rendkívüli támogatás esetén a 3. § (2) bekezdésének c) és e) pontjában foglalt rendelkezéseket nem kell alkalmazni.”

7. § (1) Az Ut. melléklete 1. a) pontjának hatodik és hetedik francia bekezdésére vonatkozó lábjegyzetében a „szolgáltatott lakás.” szövegrész helyébe a „szolgáltatott, valamint az építési és használatbavételi (fennmaradási) engedélyben meghatározott céltól, illetőleg a rendeltetésétől tartósan eltérő célra használható lakás.” szövegrész lép.

(2) Az Ut. mellékletének 2. a) pontja az utolsó francia bekezdését követően a következő francia bekezdéssel egészül ki:

„– a kért rendkívüli, vissza nem térítendő támogatás összege: … Ft.”

(3) Az Ut. mellékletének 2. b) pontjában a „kölcsön” szövegrész helyébe a „támogatás” szövegrész lép.

8. § (1) Ez az utasítás – a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel – a közzététele napján lép hatályba.

(2) 1998. július 1. napján lép hatályba az utasítás 1. §-a, 3. §-a és 4. §-ának (1) bekezdése.

(3) Az utasítás 6. §-ában foglalt rendelkezések 1997. október 1. napjától alkalmazhatók.

(4) Az utasítás rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban lévő kérelmek esetében is alkalmazni kell.

Dr. Györgyi Kálmán s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK. 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére