• Tartalom

55/1997. (HK 19.) HM utasítás

55/1997. (HK 19.) HM utasítás

a baleset- és vagyonbiztosítás rendjéről

1997.09.18.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a baleset- és vagyonbiztosítás rendjéről a következő utasítást adom ki.
1. Az utasítás hatálya kiterjed: a Honvédelmi Minisztérium, a minisztérium felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a Magyar Honvédség (a továbbiakban együtt: MH) jogszabályban1 meghatározott baleset- és vagyonbiztosításaira, az ezzel kapcsolatos kötelezettségvállalásokra és a biztosító által nyújtott biztosítási szolgáltatások érvényesítésére.
2. Nem terjed ki az utasítás hatálya a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatala, a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatala által – speciális feladatokkal összefüggő – saját hatáskörben kötött biztosításokra.
3. A biztosításokkal kapcsolatos feladatokat (szerződéskötés, nyilvántartás, elszámolás, teljes körű ügyintézés) a pénzügyi és számviteli szervezetek látják el.
4. Biztosítás kötésére
a) az MH személyi állománya, gépjárművei teljes körére az MH központi költségvetése terhére – a gazdaságosság előnyeire figyelemmel – a Honvédelmi Minisztérium Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH);
b) indokolt esetben a szolgálati út betartásával felterjesztett (megküldött) kérelem alapján a HM KPSZH főigazgató engedélyével a kérelmező MH szerv vezetője (parancsnoka, igazgatója);
c) az MH által vállalkozás keretében végzett munkák tekintetében a vállalkozó MH szervezet vezetője (parancsnoka, igazgatója) jogosult.
5. A 4/a pont szerinti hatáskörbe tartozó biztosítások megkötéséhez, a biztosítási díjak központilag történő megfizetéséhez és elszámolásához szükséges tájékoztató adatokat – különös tekintettel az orvos-felelősségbiztosítás, a gépjárművek, az utasbiztosítások adataira –, az azokban bekövetkezett változásokat, az utasítás 1. pontjában meghatározott szerveknek – kérésre, adatszolgáltatásként – a HM KPSZH részére meg kell küldeni.
6. A 4/b pontban szereplő kérelemben be kell mutatni a tervezett biztosítás célját (mire vonatkozik), költségkihatását és a biztosítási díj fizetésének költségvetési forrását (fedezet meglétét). A 4/c. pontban említett biztosítás díját a vállalkozással elért bevételből kell fedezni.
7. Biztosítási szerződéskötés előtt tájékozódni kell az adott biztosítási üzletágat művelő biztosítók körében a biztosítási díj és a nyújtott biztosítási szolgáltatás színvonaláról. Jogszabályban2 meghatározott értékhatárt meghaladó biztosítás esetében versenytárgyalást kell meghirdetni. Szerződés csak a biztosítási díj és a nyújtott szolgáltatás együttes vizsgálatával megállapított legkedvezőbb ajánlatot tett biztosítóval köthető.
8. Az MH szervezeteinek a 4/b pontban meghatározottak szerint engedélyezett biztosítási szerződést és az abban bekövetkezett változtatást ellenjegyzésre meg kell küldeni a HM KPSZH-nak. A szerződésben foglaltak teljesítéséről – a fizetett biztosítási díj összegéről, a biztosító által teljesített szolgáltatásokról és azok összegéről – az éves költségvetési beszámoló mellékletében kell beszámolni.
9. A személyi állomány javára kötött balesetbiztosítás esetében a biztosítási szolgáltatás a biztosított életében a biztosítottat, halál esetén a biztosított írásos nyilatkozatával megjelölt kedvezményezettet, ezek hiányában a biztosított örökösét illeti meg3. A kedvezményezett megjelöléséhez az 1. számú melléklet szerinti nyilatkozatot ki kell állítani és a nyilatkozat egy példányát a biztosított pénzügyi személyi gyűjtőjében el kell helyezni.
10. Az MH költségvetése terhére fizetett biztosítások körében, a bekövetkezett biztosítási esemény (rokkantság, haláleset) alapján a biztosító által nyújtott szolgáltatás értékét a Magyar Honvédségnek a hadköteles katonával, továbbá a hivatásos (szerződéses) állományú, valamint köztisztviselő, közalkalmazott tagjával szemben fennálló kártérítési felelőssége megállapításánál figyelembe kell venni, és folyósításánál le kell vonni.
11. A biztosítási szerződés alapján a biztosítási szolgáltatás igénybevételéhez, megállapításához és a biztosítási összeg folyósításához a biztosítási szerződésben meghatározott okmányokat a biztosítónak meg kell küldeni.
12. A KPSZH – által kötött
a) balesetbiztosítások körében bekövetkezett biztosítási eseménynél a biztosítási szolgáltatás megállapításához és a biztosítási összeg folyósításához a 2. számú mellékletben felsorolt okmányokat a HM KPSZH-nak kell megküldeni;
b) vagyonbiztosítások körében a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, valamint a CASCO biztosítás tekintetében bekövetkezett biztosítási esemény alapján a biztosítási szolgáltatás megállapításához és a biztosítási összeg folyósításához szükséges eljárási szabályokat, a kiállítandó okmányok formáját és tartalmát az MH páncélos- és gépjárműtechnikai szolgálatfőnök hatályos intézkedése4 tartalmazza.
13. A biztosított honvédségi gépjárműben és a gépjárműben ülő személyek tekintetében a biztosítási káreseménnyel összefüggésben keletkezett olyan kárösszegre, amelyért a biztosító a biztosítási szerződésben meghatározott esetekben – ide értve az önrészesedés összegét is – kárszolgáltatást nem teljesít (meg nem térülő kár), a káreseményben felelős személy(ek) ellen a kártérítési eljárást a hatályos rendelkezés(ek)5 szerint le kell folytatni.
14. A KPSZH6 által kötött – ezen utasítás hatálybalépésekor – érvényben lévő biztosításokat a 3. számú melléklet tartalmazza.
15. Ez az intézkedés közzétételekor lép hatályba, egyidejűleg a Magyar Honvédség élet-, baleset- és vagyonbiztosítási rendjéről szóló 25/1995. (HK 19.) MH PSZCSF intézkedés hatályát veszti.

Keleti György s. k.,
honvédelmi miniszter

1. számú melléklet az 55/1997. (HK 19.) HM utasításhoz

Nyilatkozat (Minta)
Alulírott (név) .......................................... (rfk.) .................... (szül. év) .................................................... (anyja neve) ............................................... kijelentem, hogy a Magyar Honvédség által javamra kötött balesetbiztosítás alapján, egy bekövetkezett biztosítási esemény során biztosítási szolgáltatásként járó összeg felvételére kedvezményezettként*

................................................. (név) ...................... (szül. év) ...................... (anyja neve) (lakása) ....................................... (város) ...................................... utca .................. házszám

....................................... 199 ....... év .............................. hónap ..... nap

............................................

nyilatkozó aláírása

pénzügyi azonosító száma

Előttünk mint tanúk előtt:

1)

(Név) ..................................................

(szem. ig. sz.) .....................................

........................................ (város) .......................... utca ..... házszám

2)

(Név) ..................................................

(szem. ig. sz.) .....................................

........................................ (város) .......................... utca ..... házszám


* Több kedvezményezett esetén meg kell jelölni, hogy az egyes kedvezményezettek milyen arányban részesülnek a biztosítási összegből.

2. számú melléklet az 55/1997. (HK 19.) HM utasításhoz


Jegyzék

a HM KPSZH által kötött balesetbiztosítások körében bekövetkezett biztosítási eseménynél a biztosítási
szolgáltatás megállapításához és a biztosítási összeg folyósításához felterjesztendő okmányokról
1) Balesetről készült jegyzőkönyv
2) Illetékes orvosi szerv megállapítását tartalmazó határozat a maradandó egészségkárosodás mértékéről.
3) Kárbejelentő baleseti, betegségi szolgáltatás igényléséhez.
4) Balesetbiztosítási kárjelentés, balesetből eredő rokkantság, csonkolás és halál esetére.
5) Halálozás esetén (az előzőeken túl):
a) az elhunyt halotti anyakönyvi kivonata (másolatban);
b) a baleset kivizsgálásáról, megállapításairól és lezárásáról szóló katonai ügyészségi határozat;
c) a biztosítási díj felvételéhez szükséges, a kedvezményezettre vonatkozó – az utasítás 9. pontjában említett – „Nyilatkozat”, ennek hiányában az örökösi minőséget igazoló hagyatéki végzés.

Megjegyzés: a 3. és 4. pontban megnevezett nyomtatványt adott esetben a HM KPSZH-tól kell kérni.

3. számú melléklet az 55/1997. (HK 19.) HM utasításhoz

A HM KPSZH által kötött, érvényben levő biztosítások jegyzéke

Fsz.

A biztosítás

A biztosító neve

Megnevezése

Hatálya (mire terjed ki)

1.

A) Balesetbiztosítások

Az MH tanintézeteiben tanulók baleseti egészségkárosodás biztosítása

ÁB–AEGON Általános Biztosító Rt.
1091 Bp. Üllői út 1.

 

Tanulói biztosítás (TB–60)

2.

Repülőgép-helikopter személyzete, ejtőernyős ugrást végzők, tűzszerészek biztosítása

Az MH hivatásos, továbbszolgáló és szerződéses

ÁB–AEGON Általános Biztosító Rt.
1091 Bp. Üllői út 1.

 

– repülőgép-helikopter hajózó állományának

 

– tűzszerészi feladatokat ellátó állományának

 

 

– műszaki kiképzés keretében robbantást oktató-bemutató (erre külön kijelölt) állományának

 

 

– ejtőernyős ugrást végző állományának baleseti halál, baleseti rokkantság biztosítása

3.

Az MH repülőgépein szállított személyek biztosítása

Az MH repüólőgépén szállított
– hivatásos kiküldetésben levő
– csereüdültetés céljából
– tanulmányok folytatására külföldre utazó
– külföldön szolgálatot teljesítő, állomáshelyére és visszautazó
személyek baleseti halál, baleseti rokkantság biztosítása

ÁB–AEGON Általános Biztosító Rt.
1091 Bp. Üllői út 1.

 

 

 

 

4.

Búvár biztosítás

Búvár feladatokat ellátó MH hivatásos, továbbszolgáló és szerződéses
állományának baleseti halál és baleseti rokkantság biztosítása

ÁB–AEGON Általános Biztosító Rt.
1091 Bp. Üllői út 1.

5.

Utasbiztosítás

Külföldi szolgálati úton lévők baleseti halál, baleseti rokkantság, betegség és poggyász-biztosítása

AHICO Első Amerikai-Magyar Biztosító Rt. 1083 Budapest, Szigetvári u. 7.

6.

Békefenntartó erők balesetbiztosítása

Kormányzati szinten vállalt, külföldön békefenntartó szolgálatot ellátó személyi állomány baleseti halál és baleseti rokkantság biztosítása

PROVIDENCIA Osztrák-Magyar Biztosító Rt. 1146 Budapest, Hungária krt. 178-186.

7.

B) Vagyonbiztosítások

A MH forgalmi rendszámmal ellátott gépjárműveivel okozott károk biztosító által történő megtérítése

OTP–GARANCIA Biztosító Rt. 1054 Budapest, Vadász u. 12.

 

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás

8.

Keret-CASCO biztosítás

A HM személygépjárműveiben, mikrobuszaiban és vegyeshasználatú kishaszongépjárművei (2 t hasznos terhelésig) saját hibából eredően keletkezett károkra, valamint a biztosítási személyekkel kapcsolatban felmerült sérülésekre a biztosító balesetbiztosítási szolgáltatást nyújt

PROVIDENCIA Osztrák-Magyar Biztosító Rt. 1146 Budapest, Hungária krt. 178-186.

1

Jelenleg: a költségvetési szervek tervezésének, gazdálkodásának, beszámolásának rendszeréről szóló 156/1995. (XII. 26.) Korm rendelet 27. §-a.

2

Jelenleg: A Közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény és annak HM költségvetési fejezeten belüli eljárási rendjéről szóló 8/1997. (HK 5.) HM utasítás.

3

Lásd: Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 560–561. §.

4

Jelenleg: – az MH KPF-ség és az MH PCGTSZF-ség tájékoztatója az MH által üzemben tartott gépjárművek. CASCO biztosításáról (HK 1994/5.);
– a 25/1996. (HK 22.) MH PCGTSZF inzézkedéssel módosított 22/1994. (HK 28.) MH PCGTSZF intézkedés.

5

Jelenleg: – a hadköteles katonák kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 9/1997. (III. 19.) HM rendelet;
– a hivatásos katonák kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 10/1997. (III. 19.) HM rendelet;
– a köztisztviselők és a közalkalmazottak tekintetében a Munka Törvénykönyvében, a Köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben, a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározottak szerint.

6

A szerződéskötéskor MH PSZCSF-ség.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére