• Tartalom

63/1997. (HK 20.) HM utasítás

63/1997. (HK 20.) HM utasítás

a NATO-val sorra kerülő csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos feladatok végrehajtásának rendjéről*

1997.09.15.
A Magyar Köztársaságnak a Washingtonban 1949. április 4-én létrehozott Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozása érdekében a NATO-val sorra kerülő tárgyalásain részt vevő magyar tárgyaló delegáció felhatalmazásáról és a csatlakozási eljárással kapcsolatos további intézkedésekről szóló 2247/1997. (VIII. 29.) Korm. határozatra figyelemmel, a Hvt. 11. § (1) bekezdésének l) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a NATO-val sorra kerülő csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos tárcaszintű feladatok végrehajtását a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnökkel (a továbbiakban: MHPK VKF) egyetértésben az alábbiak szerint szabályozom:

1. § Ezen utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) és a Magyar Honvédségre (a továbbiakban: MH) az MK Katonai Felderítő Hivatalra (a továbbiakban: a KFH), az MK Katonai Biztonsági Hivatalra, valamint a honvédelmi miniszter irányítása alá tartozó valamennyi szervezetre és intézményre kiterjed. Az utasítás alkalmazása szempontjából a későbbiekben sorra kerülő szakértői tárgyalások a csatlakozási tárgyalások részét képezik.

2. § A NATO-val sorra kerülő csatlakozási tárgyalások valamennyi tárcaszintű feladatának irányításával a Honvédelmi Minisztérium integrációs és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát (a továbbiakban: HÁT) bízom meg. A csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos koordinációs feladatokat a HM és az MH vonatkozásában egyaránt a HM NATO és Multilaterális Együttműködési Főosztály (a továbbiakban: NMEF) látja el.

3. § A 2247/1997. (VIII. 29.) Korm. határozat 4. pontjának megfelelően a honvédelmi tárca részéről a csatlakozási tárgyaló delegációban dr. Gyarmati István helyettes államtitkár, Fodor Lajos altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnökének első helyettese, és Martinusz Zoltán, a HM NATO és Multilaterális együttműködési Főosztályának vezetője vesznek részt. A szakértői delegációk tagjait a csatlakozási tárgyaló delegáció vezetőjével, továbbá az érintett HM és MH szervezeti egységek vezetőivel történő konzultációt követően a HÁT jelöli ki.

4. § A csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban a HÁT közvetlenül szabhat feladatot a HM szervek, hivatalok, intézmények vezetőinek, továbbá közvetlenül kérhet információt az MHPK VKF-től, valamint a KFH főigazgatójából.

5. § A csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos feladatoknak valamennyi egyéb feladattal szemben prioritást kell adni. A csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos feladatok végrehajtása érdekében a HM és az MH érintett szervezeti egységeinek vezetői a túlszolgálat elrendelésének és ellentételezésének részletes szabályairól szóló 26/1997. (HK 11.) HM utasításban foglaltak figyelembe vételével szükség szerint túlmunkát rendelhetnek el, illetve felmentést adhatnak egyéb feladatok alól.

6. § A Honvédelmi Minisztérium valamennyi szervezeti egységénél legalább osztályvezetői beosztású koordinátort, továbbá a koordinátor távolléte esetére állandó helyettesítőt kell kijelölni, akitk az adott szervezeti egység vonatkozásában felelősek a feladatok végrehajtásával kapcsolatos naprakész adatszolgáltatásért és a koordináló főosztállyal való munkakapcsolat tartásáért. Az MH vonatkozásában a koordinációt az MHPK VKF által kijelölt szervezet végzi. A koordinátorok és az állandó helyettesítők nevét és a mindenkori elérhetőségükhöz szükséges adatokat 1997. szeptemer 17-ig az NMEF-nak kell megküldeni.

7. § A csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos bármilyen állásfoglalást, adatot vagy információt a tárgyaló delegációban részt vevő többi tárca vagy a NATO szervei felé csak a HÁT vagy az általa kijelölt vezető útján lehet továbbítani.

8. § A csatlakozási tárgyalások során keletkező valamennyi érdemi információt nem nyilvános információként kell kezelni. A csatlakozási tárgyalások menetéről és tartalmáról csak a HÁT vagy az általa kijelölt személy, illetve az MHVKF első helyettese nyilatkozhat.

9. § A csatlakozási tárgyalások végrehajtásával kapcsolatosan felmerülő valamennyi kiadás fedezetéül a tárca költségvetésében szereplő, az euró-atlanti integrációs feladatok végrehajtására biztosított fejezeti kezelésű előirányzat szolgál.

10. § Ez az utasítás aláírásának napján* lép hatályba.

Dr. Fodor István s. k.,

HM politikai államtitkár

*

Az utasítást a 69/1999. (HK 24.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2000. január 1. napjával.

*

Az aláírás napja: 1997. szeptember 15.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére