• Tartalom

64/1997. (HK 21.) HM utasítás

64/1997. (HK 21.) HM utasítás

az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulója megünneplését szervező operatív bizottság létrehozásáról*

1997.10.31.
Nemzeti történelmünk jelentős eseményének, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulójának és a magyar honvédség 150 évének méltó megünneplése érdekében az alábbi utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra és háttérintézményeire, valamint a Magyar Honvédség érintett szerveire terjed ki.

2. § Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, valamint a magyar honvédelem azóta eltelt 150 éves megünneplésének előkészítésére, koordinálására és szervezésére operatív bizottságot (a továbbiakban: bizottságot) hozok létre.

A bizottság összetétele:

elnök: Liszkay Csaba helyettes államtitkár, kabinetfőnök

elnökhelyettes: Takács Ferenc ezredes, a HM TKKF főosztályvezető helyettese,

titkár: Füleki Mihály, a bizottság titkára,

tagok: Dr. Gányi László ezredes, a HM OTF főosztályvezető helyettese,

Taligás Antal alezredes, a HM Sajtófőosztály osztályvezetője,

Lakó Zoltán százados, a HM KPSZH szervező főtisztje,

Péter László ezredes, a HVK humánszolgálati csoportfőnök helyettese,

Márhoffer István ezredes, a HVK osztályvezetője,

Illich Ferenc alezredes, a HVK Logisztikai Főcsoportfőnökség osztályvezetője,

Dr. Zachar József ezredes, a HM HIM tudományos főig. helyettese,

Dr. Lugosi József ezredes, a HM HIM múzeumigazgatója,

Sipos Géza ezredes, a Zrínyi Kiadó igazgatóhelyettese,

Helgert Imre ezredes, a Bp. Heő. Pk-ság parancsnok helyettese,

Dr. Varga István, média-kommunikációs szakértő.

3. §

1. A bizottság feladata kidolgozni az évfordulós tevékenység tartalmi irányait és megtervezni, szervezni a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség méltó felkészülését az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulója alkalmából sorra kerülő emlékező, ünneplő, valamint a honvédelem utóbbi másfél évszázadát idéző programokra. A bizottság koordinálja a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség keretében folyó központi megemlékezéseket, rendezvényeket, pályázatokat, közművelődési és sportprogramokat, a médiákban való megjelenést, megtervezi a kapcsolódó kiadványokat, tervezi és gondozza az évfordulóval kapcsolatos pénzügyi és egyéb kérdéseket.

2. A bizottság feladatkörében együttműködik az Ezeréves Államiságunk Évfordulója Emlékbizottság Titkárságával és a Művelődési és Közoktatási Minisztérium ezzel a szerepkörrel megbízott miniszteri biztosával.

4. §

1. A vezérkari főnök intézkedjék arra, hogy a különböző szintű parancsnokok az elkövetkező két évre tervezzék meg a saját környezetükben való megemlékezéseket történelmünk eme jeles eseményéről és az azt követő 150 év magyar katonáiról. Ennek során működjenek együtt a helyi önkormányzatokkal és a helyi sajátosságokat, a magyar hadtörténelem helyi eseményeit, dokumentumait, a személyi állomány és a lakosság kezdeményezéseit vegyék figyelembe. Az emlékező, ünneplő sorozatot használják fel a katonák és a honvédségi közalkalmazottak hazafias érzületeinek mélyítésére, a katonai szervezet arculatának kedvezőbbé tételére, a polgári lakossághoz fűződő kapcsolatok erősítésére.

2. A parancsnokok az elkészített terveket szolgálati úton küldjék meg, illetve a megemlékezéssel kapcsolatos fontosabb eseményekről, rendezvényekről, kiadványokról adjanak előzetes tájékoztatást a bizottságnak (HM Társadalmi Kapcsolatok és Kulturális Főosztály 1885 Budapest, Pf. 25).

Dr. Fodor István s. k.,
MH politikai államtitkár

*

Az utasítást a 69/1999. (HK 24.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2000. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére