• Tartalom

77/1997. (HK 26.) HM utasítás

77/1997. (HK 26.) HM utasítás

a Magyar Honvédség üdültetési rendszerének, üdülő- és gyermekintézményi hálózatának átalakításával kapcsolatos feladatokról*

1997.11.12.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) üdültetési rendszerének, üdülő- és gyermekintézményi hálózatának átalakításával kapcsolatos feladatok végrehajtására az alábbi utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az MH átalakításának részeként 1997. december 31-én megszűnik az MH Üdülők és Gyermekintézmények Főigazgatósága (a továbbiakban: MH ÜGYFI).

(2) Az intézményhálózatból 1998. január 1-től 6 központi üdülő minisztériumi háttérintézményi szervezeti formában, Balatonkenese központtal – HM Üdültetési, Rendezvényszervező és Továbbképzési Intézet néven – hat önelszámoló egységgel (a jelenlegi MH Balatonkenesei Honvédüdülő, MH Lovasberényi Honvédüdülő, MH Balatonlellei Honvédüdülő, MH Annavölgyi Honvédüdülő, MH Mátraházai Honvédüdülő, MH Óbudai Honvédüdülő), kiszélesített feladatkörrel, szabad kapacitás tekintetében az államháztartásról szóló törvényben meghatározott keretek között, vállalkozási lehetőségek kibővítésével működik tovább.

(3) A további két központi üdülő (MH Buják, valamint az MH Erdőbénye honvédüdülők) az MH hadrendjén belül, üdültetési alapfeladatának változatlanul hagyása mellett, kibővített feladatkörrel, MH Buják-, illetve MH Erdőbénye Kiképzési és Üdültetési Bázis megnevezéssel folytatja tevékenységét.

(4) Az MH parancsnoka, vezérkari főnök által kijelölt, és továbbműködtetésre alkalmas csapatpihenőhelyek (kiképzési és üdültetési bázisokként) vállalkozási lehetőségeiket és gazdasági önállóságukat kibővítve, a haderőnemi vezérkarok között az arányosság elve alapján újra elosztásra kerülnek. Azok a csapatpihenők, melyek – infrastruktúrájukat, műszaki feltételeiket, szolgáltatásuk színvonalát tekintve – a központi üdültetési rendszerbe bevonhatóak, önálló állománytáblával és költségvetéssel –, az erre nem alkalmasak pedig az MH parancsnoka, vezérkari főnök által kijelölt katonai szervezetek jóváhagyott állománytáblájában és költségvetésében működnek tovább.

(5) A hivatásos és szerződéses állomány tagjai, továbbá a Költségvetési Törvényben a Honvédelmi Minisztérium költségvetési fejezet alá tartozó szervekkel köztisztviselői, közalkalmazotti (ügyészi, ügyészségi alkalmazotti) jogviszonyban állók évente a köztisztviselői illetményalap 100%-ának megfelelő üdültetési hozzájárulásban részesülnek, a honvédségi üdülőket – családtagjaikkal együtt – önköltséges térítési díj fizetése mellett, a jogszabályban meghatározott igényjogosultak pedig kedvezményes térítési díjjal vehetik igénybe.

(6) A honvédségi gyermekintézmények 1998. szeptember 1-jétől, az új (1998–99-es) oktatási tanévtől kezdődően a területileg illetékes önkormányzatokkal folytatott tárgyalások függvényében – a működtetésre átadható ingatlanok esetében a tulajdonjog érintetlenül hagyása mellett – átadva működnek tovább. Ha az önkormányzatok az ingatlanok átvétele nélkül vállalnak kötelezettséget a gyermekek önkormányzati óvodákban és bölcsődékben történő elhelyezésére, a honvédségi gyermekintézmények megszűnnek. Az önkormányzat együttműködésének hiányában a gyermekintézmény vidéken az adott helyőrségben működő katonai szervezet, Budapesten pedig az MH Logisztikai Támogató Dandár létszámába és költségvetésébe kerül beépítésre.

(7) Az MH ÜGYFI megszüntetését követően az üdültetési rendszer és a gyermekintézmények működtetésével kapcsolatos szociálpolitikai-szakmai feladatokat (a tárca támogatási rendszerében megvalósuló különböző üdültetési, kiképzési és katonai rendezvények megtartása iránti igények felmérése, a rendelkezésre álló férőhelyek nyilvántartása, az igényjogosult állomány üdültetési lehetőségekről történő tájékoztatása, a beutalók biztosításával kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása stb.) a Honvéd Vezérkar Humán Főcsoportfőnökség végzi.

(8) Az üdültetési rendszer, üdülő- és gyermekintézményi hálózat működtetése fölötti felügyeletet a HM Gazdasági Ügyeket Felügyelő Helyettes Államtitkár a HM Közgazdasági és Vagyonfelügyeleti Főosztály (a továbbiakban: a HM KVF) útján látja el. Az üdülési lehetőségek elosztása feletti minisztériumi felügyeletet a kabinetfőnök, helyettes államtitkár látja el. Az átalakítással és a továbbműködéssel kapcsolatos feladatok előkészítésére, végrehajtására a HM KVF szervezetében egy önálló szervezeti egység kerül megalakításra.

Az MH üdültetési rendszerének átalakításával kapcsolatos feladatok

2. § A vonatkozó HM rendelet kiadása, és a jelenleg még hatályban lévő „Csapathadtáp Szakutasítás az állandó harckészültség időszakára VIII. rész. szociális ellátás és üdültetés” egyidejű visszavonása érdekében az MH parancsnoka, vezérkari főnök 1997. november 15-ig felterjeszti a Honvéd Vezérkar Humán Főcsoportfőnökség által előkészített, az üdültetés általános szabályzó rendszerét tartalmazó miniszteri rendelet-tervezetére vonatkozó javaslatot. A jogszabály előkészítési munkák során az intézményhálózatok továbbműködtetésével, a bevezetésre kerülő üdültetési hozzájárulás kifizetésének módszerével, a honvédségi üdülőkben történő felhasználás szabályaival kapcsolatos költségvetési és pénzügyi feltételrendszer kidolgozását a HM KVF és a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal a Honvéd Vezérkarral együttműködve végzi el.

3. § (1) Az MH ÜGYFI megszüntető határozatának tervezetét az érintett szakmai szervezetek javaslatai alapján a Honvéd Vezérkar Humán Főcsoportfőnökség 1997. december 1-ig készíti elő és – szolgálati úton – terjeszti fel jóváhagyásra.

(2) Az újonnan megalakuló szervezetek alapító okiratait a HM–MH szakmai szervek javaslatai alapján a HM háttérintézményként működő HM Üdültetési, Rendezvényszervező és Továbbképzési Intézet esetében a HM KVF, az MH hadrendjében működő kiképzési és üdültetési bázisok tekintetében pedig a Budapest Helyőrség Parancsnokság, illetve az illetékes haderőnemi vezérkarok – egyeztetve a Honvéd Vezérkar Humán Főcsoportfőnökséggel – készítik elő, és a szolgálati út betartásával 1997. december 15-ig terjesztik fel jóváhagyásra.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott időpontig a HM háttérintézmény esetében a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály, az MH kiképzési és üdültetési bázisok esetében a Honvéd Vezérkar javaslatot tesz a szervezetek munkaköri jegyzékeire, illetve állománytábláira.

(4) A HM Üdültetési Rendezvényszervező és Továbbképzési Intézet vezető beosztásainak a pályáztatásáról 1998. március 31-ig a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkár intézkedik.

4. § (1) A HM Üdültetési, Rendezvényszervező és Továbbképzési Intézet részére – az üdülők felújítása céljából – egyszeri támogatásként az 1997. évi dologi támogatás és az üdülésben résztvevők természetbeni juttatásként kapott kedvezménye miatt munkáltatót terhelő befizetések összegének 94%-a kerül biztosításra.

(2) Az ellátási színvonal megtartása érdekében legszükségesebb fejlesztési igényeket a HM KVF az érintett szakmai szervekkel együttműködve 1997. december 30-ig állítja össze.

A csapatpihenőhelyek átalakításával kapcsolatos feladatok

5. § (1) A továbbműködtetésre alkalmas csapatpihenőket az MH parancsnoka, vezérkari főnök az 1. § (4) bekezdése alapján 1997. november 30-ig jelöli ki, és határozza meg az állományilletékességet úgy, hogy azok az 1998. évben az előirányzat módosítás időszakában betervezésre kerüljenek az érintett katonai szervezetek létszámába és költségvetésébe. Az állománycsoportonkénti létszámokat – az MH jóváhagyott létszámkeretén belül – a Honvéd Vezérkar Védelmi Tervezési Főcsoportfőnökség 1997. december 15-ig adja meg.

(2) A megszűnő csapatpihenők értékesítésére a kincstári vagyon értékesítésére vonatkozó szabályok betartásával a HM Infrastrukturális Főosztály a Kincstári Vagyon Igazgatósággal együttműködve intézkedik.

A gyermekintézményi hálózat átalakítása

6. § (1) A gyermekintézmények továbbműködtetése, illetve a gyermekek elhelyezése tárgyában a Honvéd Vezérkar Humán Főcsoportfőnökségnek 1998. március 31-ig a tárgyalásokat le kell folytatnia a területileg illetékes helyi önkormányzatokkal. A tárgyalások eredményének függvényében 1998. április 30-ig MH parancsnoka, vezérkari főnök javaslatot tesz az önkormányzatok részére átadható, a megszüntetésre kerülő, valamint – önkormányzati együttműködés hiányában – az érintett helyőrségben továbbműködtetni indokolt gyermekintézményekre. Ezzel egy időben a HVK Humán Főcsoportfőnökség tájékoztatja az érdek-képviseleti szerveket, a gyermekintézményi dolgozókat, valamint a szülőket úgy, hogy a következő tanévre a gyermekek beíratását – az adott gyermekintézménytől függően – megtehessék.

(2) A gyermekintézmények 1998. január 1-től augusztus 31-ig tartó átmeneti időszakban teljes körűen (anyagi-technikai, elhelyezési stb. ellátás tekintetében) az adott helyőrségben működő, kijelölt katonai szervezethez kerülnek utalásra. Az átvevő katonai szervezeteket a MH parancsnoka, vezérkari főnök 1997. november 15-ig jelöli ki.

Záró rendelkezések

7. § (1) Az MH ÜGYFI megszüntetésével, az üdülő- és gyermekintézményi hálózat átalakításával összefüggésben érintett munkavállalók munkaviszonyának megszűnésével kapcsolatban a Honvéd Vezérkar Humán Főcsoportfőnökség – a jogszabályokban meghatározott határidők betartásával – intézkedik:

a) a Munkaügyi Központ értesítéséről,

b) a munkavállalók előzetes tájékoztatásáról,

c) a munkaviszony felmondásáról,

d) az érintett érdek-képviseleti és társadalmi szervezetek (óvodaszék/szülők) tájékoztatásáról.

(2) A munkavállalói felmentések miatt kifizetésre kerülő végkielégítések, társadalombiztosítási és munkaadói hozzájárulás, valamint a korengedményes nyugdíjazáshoz szükséges költségvetési fedezet összegét a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal a Pénzügyminisztériumtól igényli meg.

(3) Az MH ÜGYFI megszüntetése, és az 1. § (2) bekezdésében meghatározott üdülők HM háttérintézményi szervezeti formában történő továbbműködtetése következtében szükségessé váló átadás-átvételi feladatok végrehajtása érdekében az érintett szervezetek az 1997. évről készítendő „A” típusú intézményi költségvetési beszámolót az általános rendelkezések szerint készítik el, azzal, hogy a leltárt minden vagyonelemre kiterjedően teljes körű mennyiségi felvétellel kell alátámasztani.

(4) Az 1998. évi év üdültetéssel kapcsolatos, az 1. § (7) bekezdésében meghatározott szociálpolitikai-szakmai feladatokat az átállás folyamatosságának biztosítása érdekében az átmeneti időszakban az MH parancsnoka, vezérkari főnök által kijelölt szakmai szervezet végzi.

(5) Ez az utasítás az aláírása napján* lép hatályba.



Dr. Fodor István s. k.,

MH politikai államtitkár

*

Az utasítást a 69/1999. (HK 24.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2000. január 1. napjával.

*

Az aláírás napja: 1997. november 12.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére