• Tartalom

8/1997. (III. 26.) IM rendelet

8/1997. (III. 26.) IM rendelet

a büntetés-végrehajtási szervezetre vonatkozó kártérítési eljárás egyes szabályairól1

2008.05.16.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 342. §-a (2) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

A rendelet hatálya

1. § (1)2 A rendelet hatálya kiterjed a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára, a büntetés-végrehajtási intézetekre, intézményekre (a továbbiakban együtt: bv. intézet), illetőleg az e szerveknél szolgálatot teljesítő hivatásos állomány tagjára (a továbbiakban: ht. állomány tagja).

(2)3 Ha jogszabály másként nem rendelkezik, e rendelet előírásait kell alkalmazni a ht. állomány más szervhez vezényelt tagjára is.

Hatáskörök

2. § (1) Az állományilletékes parancsnok hatáskörébe tartozik a kártérítési ügy, ha a bv. intézet által a ht. állomány tagjának okozott kár nem haladja meg a hárommillió forintot.

(2) A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka (a továbbiakban: országos parancsnok) hatáskörébe tartoznak:

a) az (1) bekezdésben meghatározott értékhatár feletti kártérítési ügyek,

b) az (1) bekezdésben meghatározott értékhatárt el nem érő ügyek közül a Hszt. 176. §-a (2) bekezdésének megfelelően azok, amelyeknek ténybeli és jogi megítélése bonyolult, továbbá halálesettel, súlyos vagy maradandó egészségkárosodással, illetve csonkulásos balesettel függenek össze.

A kártérítési ügy felterjesztése

3. § Az állományilletékes parancsnok a Hszt. 172. §-ának alkalmazásakor a hatáskörébe nem tartozó ügyet három munkanapon belül köteles a Hszt. 176. §-ának (2) bekezdése szerint felterjeszteni az országos parancsnokhoz. Erről a károsultat egyidejűleg tájékoztatni kell.

Az utólagos mérséklés és részletfizetés

4. § (1)4 Az állományilletékes parancsnok a Hszt.161. §-a alapján, a jogerős határozatban megállapított kártérítés összegét a kártérítésre kötelezett ht. állomány tagjának írásbeli kérelmére utólag mérsékelheti.

(2) Az állományilletékes parancsnok a kártérítésre kötelezett ht. állomány tagjának írásbeli kérelmére engedélyezheti, hogy a kártérítés összegét havonta, egyenlő részletekben fizesse meg.

(3) Az állományilletékes parancsnok az (1) és (2) bekezdésben meghatározott esetekben az írásban benyújtott kérelmet haladéktalanul, de legfeljebb nyolc napon belül elbírálja.

A kártérítés mellőzése

5. § Az állományilletékes parancsnok mellőzheti a kártérítési eljárást, ha a bv. intézetet ért kár nem haladja meg a köztisztviselői illetményalap 20%-át.

Hatályba léptető és átmeneti rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2)5

(3) Az e rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyben a kártérítési eljárás megindításakor hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

1

A rendeletet a 81/2012. (XII. 28.) BM rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte 2013. január 1. napjával.

2

Az 1. § eredeti szövegének jelölését (1) bekezdésre változtatta a 27/2002. (XII. 20.) IM rendelet 1. §-a.

3

Az 1. § (2) bekezdését a 27/2002. (XII. 20.) IM rendelet 1. §-a iktatta be, egyidejűleg a § eredeti szövegének jelölését (1) bekezdésre változtatva.

4

A Magyar Közlöny 1997. évi 49. számában közzétett helyesbítésnek megfelelő szöveg.

5

A 6. § (2) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 18. §-ának 152. pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére