• Tartalom

8/1997. (HK 5.) HM utasítás

8/1997. (HK 5.) HM utasítás

a közbeszerzések HM költségvetési fejezeten belüli eljárási rendjéről

1997.03.12.

A közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény (a továbbiakban: törvény) végrehajtásának a HM költségvetési fejezeten belüli eljárási rendjét a honvédelemről szóló 1993. évi CX. tv. 11. § (1) bekezdés e), j) és l) pontja alapján a következők szerint határozom meg.

Az utasítás alkalmazási köre

1. § (1) Az utasítást a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) fejezeti költségvetésének címei, önálló előirányzatai, keretei felett teljes, vagy részjogkörrel rendelkező HM, illetve MH központi költségvetési szerveire, illetve részjogkörű egységeire kell alkalmazni.

(2) Az utasítás hatálya nem terjed ki a külön kormányrendeletben szabályozott központosított közbeszerzésekre.

(3) A közbeszerzési eljárás alá tartozó infrastrukturális feladatok (építési beruházások, felújítások, lakás- és ingatlangazdálkodási és környezetvédelmi feladatok) eljárási rendjét külön utasítás szabályozza.

2. § A törvény és az utasítás alkalmazása szempontjából:

(1) Áru: a 9006/1995. (SK 4.) KSH közleménnyel hatályba léptetett Belföldi Termékosztályozás* csoportosítási rendszere szerint az 1–8 pozíciókba sorolt termék, továbbá a termékhez fűződő, a termék értékét meg nem haladó értékű szolgáltatás, valamint olyan termékegyüttes, amelyek használhatósága csak a termékek összehangolása, együttműködése esetén lehetséges.

(2) Szolgáltatás: a 9025/1991. (SK 12.) KSH közleménnyel kiadott Szolgáltatások Jegyzékének osztályozási rendszere szerint az 1–7 pozícióba sorolt tevékenység.

(3) Importbeszerzés: közvetlenül külföldi gazdálkodó (termelő, forgalmazó) szervezettől való beszerzés, vagy hazai kereskedelmi forgalomba hozatali, vagy egyéb szakhatósági engedéllyel még nem rendelkező termék, szolgáltatás beszerzése.

(4) Haditechnikai termék és szolgáltatás: a haditechnikai eszközök és szolgáltatások kiviteléről, behozataláról, illetve reexportjáról szóló 48/1991. (II. 23.) Korm. rendelet mellékletében meghatározott termékek és szolgáltatások, amelyek polgári kereskedelmi forgalomba nem, vagy csak külön engedéllyel kerülhetnek, illetve vehetők igénybe.

(5) Fejezeti szintű költségvetés: a Honvédelmi Minisztérium költségvetési fejezetében a HM és MH szervek, szervezetek alaptevékenysége és ellátási feladatainak végzéséhez cím és alcímek szerinti csoportosításban biztosított költségvetési előirányzatok összessége.

(6) Közbeszerzési eljárást kezdeményező: azon szervezet vagy személy, amely a beszerzés elrendelésére gazdálkodási, illetve kiadási előirányzatát terhelő fizetési kötelezettség vállalási jogosultsággal rendelkezik. Kezdeményezők lehetnek alapító okiratukban besoroltak alapján az előirányzataik felett teljes jogkörrel, vagy részjogkörrel rendelkező költségvetési szervek, valamint részjogkörű költségvetési egységek, illetve azok vezetői.

(7) Ajánlatkérő: azon szervezetek, amelyek a közbeszerzési eljárás kezdeményezésére és lefolytatására önállóan jogosultak, vagy a közbeszerzési eljárás lefolytatására a kezdeményezőtől megbízást kaptak.

Ajánlatkérő lehet:

a) az Országgyűlés a Kormány határozatai alapján, illetve a HM kezdeményezésére megvalósuló haditechnikai korszerűsítési programok beszerzéseire, az utasítás hatálya alá eső szervezetek importbeszerzéseire, továbbá a haditechnikai eszközök ipari javítására, valamint a központosított közbeszerzésbe nem sorolt hajtóanyagok beszerzésére kizárólag

– a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatal;

b) egyéb, a törvény hatálya alá eső áru és szolgáltatás, valamint haditechnikai termékek és szolgáltatások beszerzése esetén

– HM és MH szervezetek megbízása alapján: a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatal;

– szakágazati gazdálkodás vonatkozásában: a központi ellátó szervezet az ellátási feladatkörébe tartozó azon közbeszerzésekre, melyet az anyagnemfelelős szolgálati főnök határoz meg a részére;

– intézményi és csapatgazdálkodási hatáskörben: az önállóan gazdálkodó, teljes jogkörrel rendelkező szervezet, a részben önállóan gazdálkodó, teljes- és részjogkörrel rendelkező szervezet, valamint részjogkörű egység.

Az állam- vagy szolgálati titkot érintő beszerzéssel kapcsolatos eljárás

3. § (1) A törvény 6. § a) pontjában meghatározott törvényi alkalmazást kizáró előzetes döntés kezdeményezésére javaslatot tehetnek:

a) a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetői;

b) a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök, az anyagi-technikai főcsoportfőnök, valamint az anyagnemfelelős szolgálati főnökök;

c) a fejezeti szintű költségvetés címei, önálló előirányzatai felett rendelkező HM hivatalok és háttérintézmények vezetői.

(2) Az (1) bekezdés szerinti javaslatot a szolgálati út betartásával a HM közigazgatási államtitkárához kell felterjeszteni. A javaslatban a beszerzés tárgyának, mennyiségi, érték és egyéb adatain túlmenően külön tételesen kell felsorolni azon ismérveket, amelyek a beszerzés állam-, vagy szolgálati titokkörbe való tartozásának tényét és a felmentés kérését indokolják.

(3) A javaslat Országgyűlés illetékes bizottsága felé történő továbbítását és a törvény alkalmazása alóli felmentés kérését – miniszteri jóváhagyás esetén – a HM közigazgatási államtitkár kezdeményezi.

A közbeszerzési eljárások

4. § (1) A közbeszerzések során a törvény által megengedett bármelyik közbeszerzési eljárás választható, ha az előírt feltételek is fennállnak a választott eljárásra. A közbeszerzési eljárás indításához rendelkezni kell a törvény 32. § (2) bekezdésében előírt feltételekkel, melyeket a közbeszerzési eljárás kezdeményezőjének, vagy ha a kezdeményező azonos az ajánlatkérővel, akkor az ajánlatkérőnek kell biztosítania. Amennyiben a közbeszerzési eljárás kezdeményezője nem azonos az ajánlatkérővel, az eljárás kezdeményezőjének írásban kell megbíznia az általa kiválasztott ajánlatkérőt és a megbízásban kötelezettséget kell vállalnia a beszerzés anyagi fedezetének, valamint az eljárással kapcsolatos egyéb járulékos költségek időbeni folyósítására.

(2) A közbeszerzési eljárás kezdeményezőjének – amennyiben nem azonos az ajánlatkérővel – a következő információkat, illetve nyilatkozatot biztosítania az általa megbízott ajánlatkérő számára:

– a javasolt közbeszerzési eljárás fajtáját (nyílt, meghívásos, tárgyalásos);

– az ajánlatkérés tárgyának megnevezését és a beszerzésre tervezett áru mennyiségét, illetve szolgáltatás részletes leírását;

– a beszerzésre biztosított bruttó fedezet nagyságát és költségek elszámolásának rendjét;

– a beszerzés teljesítésének határidejét, a szállítások ütemezését, valamint a teljesítés helyét;

– a beszerzés tárgyára vonatkozó részletes műszaki leírást (különösen műszaki és minőségi követelmények, a megfelelőség tanúsítása és ellenőrzése, valamint minőségbiztosítási rendszer tanúsítása tekintetében);

– a garanciavállalás, garanciális javítás időtartamát;

– az alkatrész utánpótlás biztosításának feltételeit és időtartamát;

– egyéb specifikációkat, amelyek az egyeztetés során a beszerzési eljárás lefolytatásához szükségessé válnak;

– nyilatkozatot arról, hogy az általa delegált bizottsági tagokkal és szakértőkkel szemben a törvény 31. § (2) és (4) bekezdése szerinti összeférhetetlenség nem áll fenn.

5. § A közbeszerzési eljárásnak törvényben meghatározottak szerinti lefolytatásáért – a közbeszerzési eljárást kezdeményező beszerzési igényeinek és egyeztetett követelményeinek figyelembevételével – az ajánlatkérő a felelős. Az ajánlati felhívás összeállításához, valamint a beérkezett ajánlatok elbírálására a közbeszerzési eljárás kezdeményezőjének és az ajánlatkérőnek bizottságot kell alakítania. A bizottságba a közbeszerzési eljárást kezdeményező és az ajánlatkérő a saját állományából, valamint külső szakértők felkérésével delegálja a bizottsági tagokat. A bizottság döntési jogkörrel nem rendelkezik, csak javaslatot tehet és szakvéleményével segíti döntésében a közbeszerzési eljárást elindító és lezáró határozatot meghozó személyt.

6. § A törvényben előírt felhívások, hirdetmények törvényi előírásoknak megfelelő közzétételét az ajánlatkérő végzi, mely költséget a közzététel utáni számla megérkezésekor a közbeszerzési eljárás kezdeményezője felé elszámolja.

Az ajánlatkérőre vonatkozó eljárási szabályok

7. § Az ajánlatkérő az elbírált ajánlatokról a törvény 64. § (1) bekezdésében meghatározott írásbeli összegzés egy példányát 15 napon belül tájékoztatásul a közbeszerzési eljárást kezdeményező részére is megküldi.

8. § (1) Az utasítás 2. § (7) a)–b) pontjában szereplő beszerzési eljárást lefolytató ajánlatkérőknek a tárgyévben végzett közbeszerzéseikről a törvény 64. § (2) bekezdésében előírt 7. számú melléklet szerinti éves összegzést kell készíteniük a tárgyévet követő január 5-ig. Ezen éves összegzésüket az MH katonai szervezetei az MH Gazdálkodási Csoportfőnökségen keresztül, egyéb szervezetek pedig közvetlenül a HM Beszerzési Hivatal részére január 10-ig kötelesek megküldeni.

(2) A HM Beszerzési Hivatal az ajánlatkérők által megküldött összegzések alapján fejezeti szintű éves összegzést készít. Az összegzést megküldi a Közbeszerzési Tanácsnak, majd egy-egy példányát tájékoztatásul felterjeszti a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkárának, az MH anyagi-technikai főcsoportfőnökének, és a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgatójának.

Hatálybalépés

9. § Az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, előírásait a hatálybalépést követően indított közbeszerzésekre kell alkalmazni.


Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Megjegyzés: a KSH hivatalos kiadványa.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére