• Tartalom

8/1997. (ÜK. 12.) LÜ utasítás

8/1997. (ÜK. 12.) LÜ u t a s í t á s

egyes legfőbb ügyészi utasítások módosításáról*

1998.01.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-a (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A nyomozás törvényessége feletti felügyeletről és a nyomozás befejezése utáni ügyészi feladatokról szóló – többször módosított – 7/1989. Legf. Ü. utasítás (a továbbiakban: Ut.) 2. §-a (1) bekezdésének a) pontja helyébe a következő lép:

„a) a Fővárosi Főügyészség: az Országos Rendőrfőkapitányság, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, a Határőrség Országos Parancsnoksága, a Budapesti Rendőrfőkapitányság és a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal,”

(2) Az Ut. 2. §-a (3) bekezdésének helyébe a következő lép:

(3) A nyomozást elrendelő, megtagadó és felfüggesztő határozatok, továbbá az Országos Rendőrfőkapitányság, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, a Határőrség Országos Parancsnoksága által hozott nyomozást megszüntető határozatok felügyeletét az (1) bekezdés szerinti, az egyéb nyomozást megszüntető határozatok felügyeletét a (2) bekezdés szerinti ügyészség gyakorolja.”

2. § Az Ut. a következő „Jelentéstételi kötelezettség” című 5/A §-sal egészül ki:

„5/A § (1) A bűncselekmény súlya, jellege miatt, vagy más okból kiemelkedő jelentőségű ügyekben, így különösen ha az ügy tárgyára, illetve az érintettekre figyelemmel helyi vagy országos érdeklődésre tarthat számot, az ügyész a nyomozás elrendeléséről és az előbbi körülményekről rövid úton jelentést tesz a felettes ügyésznek, amelyet utasításra írásban is megismétel.
(2) A megyei főügyész haladéktalanul jelentést tesz a Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti Főosztályának az (1) bekezdés szerinti ügyekben az ott írt tartalommal.”

3. § Az Ut. 32. § (2) bekezdése helyébe a következő lép:

„(2) A nyomozás elrendelések felügyeletének célja az alaptalan büntetőeljárások megakadályozása, ezen túlmenően a fokozott ügyészi felügyelet alá vonható, a terhelt bíróság elé állítására alkalmas, valamint az 5/A §-a szerinti jelentéstételi kötelezettség alá tartozó ügyek kiválasztása.”

4. § Az Ut. 40/D §-a helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a 40/D § számozása 40/E §-ra változik:

„40/D § A 40. §, 40/C §-ok rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell a Vám- és Pénzügyőrség és a Határőrség eljárására is.”

5. § Az ügyészségi nyomozásról szóló 10/1995. (ÜK. 12.) LÜ utasítás a következő „Jelentéstételi kötelezettség” című 1/A §-sal egészül ki:

„1/A § (1) A bűncselekmény súlya, jellege miatt, vagy más okból kiemelkedő jelentőségű ügyekben, így különösen ha az ügy tárgyára, illetve az érintettekre figyelemmel helyi vagy országos érdeklődésre tarthat számot, az Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetésével megbízott ügyész a nyomozás elrendeléséről és az előbbi körülményekről rövid úton jelentést tesz a főügyésznek, amelyet utasításra írásban is megismétel.
(2) A főügyész haladéktalanul jelentést tesz a Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti Főosztályának az (1) bekezdés szerinti ügyekben az ott írt tartalommal.”

6. § Ez az utasítás 1998. év január hó 1. napján lép hatályba, egyidejűleg az Ut. 32. §-ának (3) bekezdése hatályát veszti.

dr. Györgyi Kálmán s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 2/1999. (ÜK. 2.) LÜ utasítás módosította. Az utasítást az 5/2001. (ÜK. 6.) LÜ utasítás 17. § (2) bekezdés c) pontja hatályon kívül helyezte 2001. június 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére