• Tartalom

10/1998. (VI. 3.) HM rendelet

10/1998. (VI. 3.) HM rendelet

a katonai felsőoktatási intézményekbe évente felvehető hallgatók számáról és a felvétel különös feltételeiről1

1998.07.01.

A felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 115. §-a (2) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a katonai felsőoktatási intézményekre (a továbbiakban: intézmény), a felvételi eljárásban részt vevő szervezetekre, és azokra, akik az intézményben államilag finanszírozott felsőfokú alapképzésére, kiegészítő alapképzésére (a továbbiakban együtt: alapképzés), akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésre (a továbbiakban: felsőfokú szakképzés) és szakirányú továbbképzésre felvételre jelentkeznek.

(2) Az államilag nem finanszírozott, továbbá a doktori (PhD) képzésre történő jelentkezésre és felvételi eljárásra külön jogszabály, valamint az intézmény szabályzata irányadó.

2. § (1) Az intézményekbe évente állami finanszírozásban felvehető hallgatók számát szakok és képzési formák szerint – a Felsőoktatási és Tudományos Tanács állásfoglalására is figyelemmel – a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) a belföldi beiskolázási tervében határozza meg a tanulmányi évet megelőző év július 31-éig. A tervet a HM-szervek, a HM hivatalok és háttérintézmények, a Honvéd Vezérkar és a rendvédelmi szervek személyi utánpótlási igényei, valamint az intézmény képzési lehetőségei alapján a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztálya (a továbbiakban: OTF) készíti elő.

(2) A terv előkészítéséhez az adatokat a HM, a HM hivatalai és háttérintézményei vonatkozásában a HM Személyügyi Osztály, a Katonai Felderítő Hivatal, a Katonai Biztonsági Hivatal és a katonai felsőoktatási intézmények tekintetében e szervezetek személyügyi szervei, az MH részéről a HVK Humán Főcsoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HFCSF-ség) évente július 15-éig adja meg. A rendvédelmi szervek igényeit az OTF gyűjti össze.

(3) Az intézmény a költségtérítéses felvételi létszámra és a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásának általános szabályairól szóló 28/1995. (III. 24.) Korm. rendelet2 (a továbbiakban: R.) 2. §-a (3) bekezdésének b)e) pontjában meghatározott adatokra vonatkozó javaslatát a tanévet megelőző év július 31-éig megküldi az OTF-nek.

(4) Az R. 2. §-a (3) bekezdésében meghatározott adatokat az Oktatási Minisztérium3 részére a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban (a továbbiakban: Tájékoztató) történő közzététel céljából – legkésőbb augusztus 15-éig – az OTF szolgáltatja.

3. § (1) Az intézményi felvételi eljárás

a) egészségi, pszichológiai, élettani-erőnléti vizsgálatból (a továbbiakban: alkalmassági vizsgálat),

b) fizikai állapot felmérésből,

c) tantárgyi (írásbeli és/vagy szóbeli) vizsgá(k)ból áll.

(2) A jelentkezési lapokat a Tájékoztatóban meghatározott időre és intézménybe kell benyújtani. Az intézmény az alkalmasságvizsgálatra behívandók névjegyzékét és adatait március 10-éig a megyei (fővárosi) hadkiegészítő parancsnokságnak, valamint a Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézetének (a továbbiakban: EVI) küldi meg.

4. § (1) Az intézménybe történő felvétel feltétele a külön jogszabályban előírt alkalmassági, illetve fizikai követelmények teljesítése, valamint az intézmény által megállapított felvételi ponthatár elérése.

(2) Az intézménybe való jelentkezés különös feltételeit a rendelet melléklete tartalmazza azzal, hogy a polgári hallgatónak felvételre jelentkezőkre a hivatásos szolgálat vállalására vonatkozó feltételt nem kell alkalmazni.

(3) A meghatározott és a Tájékoztatóban közzétett képzési szintre, szakra, illetve formára polgári hallgatónak felvételre jelentkezők esetében a 3. § (1) bekezdés a) és b) pontja alól felmentés adható.

5. § (1) Az alkalmasságvizsgálatot a vonatkozó jogszabályok alapján az EVI, a repülő hajózónak jelentkezők alkalmasságvizsgálatát az MH Kecskeméti Repülőkórház az EVI-vel együttműködésben végzi. Az alkalmasságvizsgálatra való behívást a hadkiegészítő parancsnokságok az EVI-vel együttműködve végzik. A vizsgálaton egy évnél nem régebbi tüdőszűrésről, illetve három hónapnál nem régebbi nőgyógyászati szűrővizsgálatról szóló igazolást kell bemutatni.

(2) Az EVI tájékoztatja a megyei (fővárosi) hadkiegészítő parancsnokságokat az alkalmasságvizsgálat eredményéről és a vizsgálati lapot az intézménynek megküldi. A vizsgálatok eredményei a hadkiegészítő parancsnokságokon és az intézménynél tekinthetők meg. A vizsgálatok minősítése ,,alkalmas'' vagy ,,alkalmatlan'' lehet. Az alkalmatlan minősítés esetén a fellebbezés szabályait külön jogszabály határozza meg.

(3) Az alkalmasságvizsgálaton megfelelt hadköteles jelentkezők sorozását a területileg illetékes hadkiegészítő parancsnokságok április végéig végzik el, és erről tájékoztatják az intézményt.

(4) A fizikai állapot felmérést és a tantárgyi felvételi vizsgákat az intézmény szervezi és hajtja végre.

6. § (1) Az intézmény a ponthatárok meghatározásakor a meghirdetett szakokra felvételt nyertek létszámát közli az OTF-fel és a HVK HFCSF-séggel, a felvételi eljárás befejezését követő 15 napon belül pedig részükre értékelő tájékoztatást ad.

(2) Az intézmény értesíti a vizsgát tett jelentkezőket a felvételi eredményükről, illetve a tanévkezdés időpontjáról.

(3) A felvételt nyert hadkötelesek névjegyzékét az intézmény megküldi a területileg illetékes hadkiegészítő parancsnokságoknak, továbbá a tanévkezdést követően tájékoztatja a hadkiegészítő parancsnokságokat azoknak a hallgatóknak az adatairól, akik tanulmányaikat ösztöndíjas hallgatóként megkezdték.

7. § Ez a rendelet 1998. július 1-jén lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a katonai felsőoktatási intézményekbe évente felvehető hallgatók számáról és a felvétel különös feltételeiről szóló 8/1995. (VII. 21.) HM rendelet.

Melléklet a 10/1998. (VI. 3.) HM rendelethez

A felvétel különös feltételei
------------------
Feltételek
Első felsőfokú alapképzés
A: civil jelentkező
B: hiv. állomány tagja
Első kiegészítő alap-, szakirányú tovább-, illetve újabb oklevél megszerzésére irányuló képzés
C: civil jelentkező
D: hiv. állomány tagja
Akkreditált isk. felsőfokú szakképzés
E: civil jelentkező
F: hiv. állomány tagja
------------------
6 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány A: * C: * E: *
Cselekvőképesség A: * C: * E: *
Életkor A: 18–23 B: 18–40 C: 21– D: 25–45 E: 18–23 F: 18–35
Hivatásos szolgálat vállalása fegyveres szervnél A: * C: * E: *
A meglévő vagy tervezett beosztáshoz előírt végzettség/szakképzettség hiánya B: *
Az állományilletékes parancsnok véleménye B: * D: * F: *
Legalább 3 éves századparancsnoki vagy azonos szintű vezetői (szakmai) gyakorlat D: *
Az Országos Képzési Jegyzék 5.1. szintje szerinti szakképzettség F: *
_______
Megjegyzés: A táblázatban szereplő *-ok a feltétel szükségességét jelentik.
1

A rendeletet a 20/2012. (IX. 17.) HM rendelet 41. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2012. szeptember 25. napjával.

2

A rendeletet a 269/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet 20.§-ának (10) bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére