• Tartalom

10/1998. (HK 3.) HM utasítás

10/1998. (HK 3.) HM utasítás

a határidőn túli tartozásállomány kezelésének rendjéről

1998.02.26.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés e) és l) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a költségvetési szervek tervezésének, gazdálkodásának és beszámolásának rendszeréről szóló, többszörösen módosított 156/1995. (XII. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Gr.) 31/A., 44/A. és 44/B. §-ok rendelkezéseire – a határidőn túli tartozásállomány kezelésére és az azzal kapcsolatos adatszolgáltatás rendjére a következő utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (továbbiakban: HM), a HM közvetlen felügyelete és irányítása alatt álló szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: gazdálkodó szervezetek).

2. § A határidőn túli tartozásállomány és a tartós fizetésképtelenség kialakulásának megakadályozása érdekében szigorítani kell a költségvetési gazdálkodást. A gazdálkodó szervezetek vezetői kötelezettséget csak a havi előirányzat-felhasználási keretük ütemezésének figyelembevételével, a jóváhagyott előirányzatok terhére, a bevételi tervteljesítésre is tekintettel vállalhatnak.

3. § (1) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknél általuk elismert, esedékességet követő, határidőn túli tartozásállomány halmozódik fel, a melléklet szerinti tartalmú és formájú adatszolgáltatási bizonylatot (bizonylatokat) állítanak ki a pénzügyi és számviteli szervek, illetve a pénzügyi referensek közreműködésével, amelyek:

a) egy példányát az önálló pénzügyi és számviteli szervvel rendelkező gazdálkodó szervezetek – az MH Kulturális és Média Igazgatóság kivételével – a tárgyhónapot követő hónap 6-ig közvetlenül a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH);

b) két példányát a pénzügyi referenssel rendelkező gazdálkodó szervezetek és a MH Kulturális és Média Igazgatóság a területileg illetékes HM Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság (a továbbiakban: HM TPSZI)

részére küldik meg.

(2) A területileg illetékes HM TPSZI-k a jelentéseket összesítik és azt a szükséges esetekben a kijelölt gesztor (címgazda) részére megküldik.

(3) Az (1) bekezdés szerinti bizonylathoz (bizonylatokhoz) – 30 napon túli tartozásállomány megléte esetén – feljegyzést kell csatolni, amely tartalmazza:

a) a határidőn túli tartozásállomány kialakulásának okát;

b) a tartozásállomány megszüntetése érdekében tett intézkedéseket;

c) a saját hatáskörben nem rendezhető tartozásállomány számszaki és szöveges indokolását.

(4) Az adatszolgáltatási bizonylatok kitöltésére vonatkozó szabályokat a Gr. 1. számú melléklete szerinti kitöltési útmutatók tartalmazzák.

4. § (1) A logisztikai főigazgató, a haderőnemi vezérkari főnökök – a HM TPSZI-k (a kijelölt gesztor) közreműködésével – a bizonylatokon kimutatott tartozásállomány rendezése érdekében a hatáskörükben szükséges intézkedéseket tegyék meg.

(2) A bizonylat egy példányát záradékkal lássák el, amely tartalmazza:

a) a tartós fizetésképtelenség megszüntetése érdekében tett vagy tervezett intézkedéseket;

b) a hatáskörükben nem rendelkező tartós fizetésképtelenség megszüntetésére vonatkozó, felsőszintű döntést igénylő javaslatokat. Ez esetben számszaki és szöveges bizonyítással kell alátámasztani a jóváhagyott előirányzatot és a meghatározott feladatok fedezethiányát.

(3) A záradékkal ellátott bizonylatokat, a melléklet szerinti – költségvetési (al-) cím bontású, külön-külön csapat- és központi tagozatú – összesített adatszolgáltató bizonylatokkal együtt a HM KPSZH részére a tárgyhónapot követő hónap 6-ig megküldik. A melléklet szerinti összesített adatszolgáltatási bizonylatot (AT-01) a tartozásállomány hiánya (nemleges jelentés) esetén is kitöltve meg kell küldeni.

5. § (1) A HM KPSZH a bizonylatokat elemzi és a Gr. 31/A. § (1) bekezdése szerinti adatszolgáltatást a számlavezető kincstári fiók részére a tárgyhónapot követő hónap 8-áig megküldi.

(2) A bizonylatok elemzése alapján a HM KPSZH az érintett haderőnemi vezérkarral, a Logisztikai Főigazgatósággal és a Honvéd Vezérkar Logisztikai Főcsoportfőnökséggel együttműködve a hatáskörébe tartozó intézkedéseket a tartozásállomány megszüntetésére tegye meg.

(3) A hatáskörében nem rendezhető tartós fizetésképtelenség okának és felelősének megállapítása, valamint megszüntetése érdekében javaslatot tesz a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkár részére:

a) a Gr. 44/A. § (1) bekezdés szerinti értékhatár vagy határidő alatti tartozásállomány esetén az MH Gazdasági Ellenőrzési Hivatal, illetve a HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatal helyszíni ellenőrzésére;

b) a Gr. 44/A. § (1) bekezdése szerinti értékhatár és határidő elérése esetén a kincstári biztos kijelölésének kezdeményezésére és a kialakult tartozásállománnyal kapcsolatos vizsgálat elrendelésére a gazdálkodó szervezet parancsnoka (vezetője) és gazdasági vezetője személyi felelősségének megállapítása céljából.

6. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba. Rendelkezéseit először az 1998. január havi tartozásállomány esetén kell alkalmazni.

Dr. Fodor István s. k.,

MH politikai államtitkár

Melléklet a 10/1998. (HK 3.) HM utasításhoz

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG

HONVÉDELMI MINISZTERE

számú példány
Adatszolgáltatás a fizetési határidő lejártát követő tartozásállományról
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére