• Tartalom

101/1998. (V. 22.) Korm. rendelet

101/1998. (V. 22.) Korm. rendelet

a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény végrehajtásáról

2012.12.29.

A Kormány a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény 41. §-ának (1) bekezdésében (a továbbiakban: Utv.) kapott felhatalmazás alapján az Utv. végrehajtásáról a következőket rendeli el:

ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

1. § Ez a rendelet határozza meg:

a) az útlevél hatóságokat, feladat- és hatáskörüket, az úti okmánnyal összefüggő feladatok ellátásában közreműködő szervek feladatait;

b) az útlevél kivételével az egyéb úti okmányok fajtáit;

c) az eljárás részletes szabályait, valamint az úti okmányok kezelésére vonatkozó rendelkezéseket.

Az úti okmányok fajtái

2. §1 (1) E rendelet alkalmazásában az útlevél mellett az úti okmányok fajtái:

a) az ideiglenes úti okmány (emergency travel document);

b) a menekültként elismert személyek kétnyelvű úti okmánya;

c)2 az oltalmazottként elismert személyek úti okmánya;

d)3 a menedékesek úti okmánya;

e)4 a bevándorolt és a letelepedett jogállású személy, valamint a hontalan úti okmánya;

f)5 a menekültként elismert személy, az oltalmazottként elismert személy és a menedékes egyszeri visszautazásra jogosító úti okmánya.

(2) Ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik a határátlépési igazolványra való jogosultságra, az okmány kiadása iránti kérelemre és az okmány birtokban tartására, e rendeletben meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

ÚTLEVÉL HATÓSÁGOK ÉS HATÁSKÖRÜK

3. § (1)6 A magánútlevéllel, a szolgálati és a hajós szolgálati útlevéllel, valamint a határátlépési igazolvánnyal összefüggő hatósági ügyben elsőfokú útlevélhatóságként a Kormány a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (a továbbiakban: Hivatal) jelöli ki.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatain túl a Hivatal feladata és hatásköre:

a)–b)7

c)8 a hatáskörébe tartozó úti okmányok soron kívüli, sürgősségi, valamint azonnali eljárás keretében történő kiállítására vonatkozó kérelmek átvételére és az ilyen eljárásban kiállított úti okmányok kiadására ügyfélszolgálati irodát tart fenn;

d)9 az úti okmányokkal és a külföldre utazásra felhasznált személyazonosító igazolványokkal összefüggő feladatok ellátásában közreműködő szervekkel és a konzuli tisztviselőkkel való kapcsolattartásra ügyeleti szolgálatot működtet;

e)10

f)11 végzi az útlevelek megszemélyesítését és a biometrikus azonosítót tartalmazó tároló elem (a továbbiakban: tároló elem) adatokkal történő feltöltését;

g)12 ellátja a nemzeti dokumentum-aláíró hatósági és az országos aláíró hitelesítő hatósági feladatokat;

h)13 ellátja az országos ellenőrzőhitelesítő hatósági, valamint a nemzeti dokumentumellenőrző-hitelesítő hatósági feladatokat.

(3)14 A Hivatal nemzeti dokumentum-aláíró hatóságként létrehozza a dokumentum-aláíró tanúsítványt és elhelyezi azt a tároló elemben.

(4)15 A Hivatal aláíró hitelesítő hatóságként

a) kiadja a (3) bekezdés szerinti tanúsítványt,

b) létrehozza és kezeli – a biometrikus azonosítót tartalmazó tároló elemmel ellátott útlevelek és úti okmányok ellenőrzése céljából – a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) összes tagországa nemzeti dokumentum-aláíró hatóságának tanúsítványait és visszavonási listáit tartalmazó tanúsítványt és visszavonási listatárat,

c)16 az általa kibocsátott tanúsítványokat, valamint az azokhoz kapcsolódó visszavonási listákat elektronikus dokumentum formájában a konzuli tisztviselőkön keresztül eljuttatja a többi ICAO tagország országos aláíró hitelesítő hatóságához.

(5)17 A Hivatal országos ellenőrzőhitelesítő hatóságként

a) tanúsítványt bocsát ki a nemzeti dokumentumellenőrző-hitelesítő hatóság számára,

b) tanúsítványt ad ki a bővített hozzáférés-ellenőrzéssel védett adatok kiolvasására feljogosított külföldi hatóságok ellenőrző eszközei számára tanúsítványt kibocsátó külföldi dokumentumellenőrző-hitelesítő hatóságok számára.

(6)18 A Hivatal nemzeti dokumentumellenőrző-hitelesítő hatóságként biztosítja az útlevélben elektronikusan tárolt, bővített hozzáférés-ellenőrzéssel védett adatok kiolvasására jogosult magyar hatóságok ellenőrző eszközei számára a hozzáféréshez szükséges tanúsítványok kiállítását.

4. §19 (1)20 A Kormány az alábbi hatáskörök tekintetében útlevélhatóságként a külügyminisztert jelöli ki:

a) a diplomata- és külügyi szolgálati útlevéllel összefüggő hatósági eljárás,

b) a 10/C. § (2) bekezdésében foglalt esetben az ideiglenes úti okmány magyar állampolgár részére történő kiállításához szükséges előzetes hozzájárulás megadása.

(2)21 A konzuli tisztviselő hatáskörébe tartozik:

a)22 az ideiglenes magánútlevéllel kapcsolatos hatósági eljárás első fokon,

b) a 10/C. § (1) bekezdésében foglalt esetben az ideiglenes úti okmány magyar állampolgár részére történő kiállításához szükséges előzetes hozzájárulás megadása,

c)23 a menekültként elismert személy, az oltalmazottként elismert személy és a menedékes egyszeri visszautazásra jogosító úti okmányával kapcsolatos hatósági eljárás,

d)24 az úti okmány külföldi elvesztése vagy megsemmisülése miatt a bevándorolt, letelepedett jogállású személynek egyszeri visszautazásra kiadott úti okmánnyal kapcsolatos hatósági eljárás.

5. § (1)25 A bevándorolt, továbbá a letelepedett jogállású személy és a hontalan úti okmányával kapcsolatos hatósági ügyben elsőfokú útlevélhatóságként a Kormány a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak a kérelmező lakóhelye, hontalan esetén tartózkodási helye szerint illetékes területi szervét jelöli ki.

(2)26

6. §27 (1)28 A Kormány a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kérelmező lakóhelye szerint illetékes területi szervét jelöli ki elsőfokú útlevélhatóságként a menekültként elismert személyek kétnyelvű úti okmányával, az oltalmazottként elismert személyek úti okmányával, továbbá a menedékesek úti okmányával összefüggő hatósági ügyekben.

(2)29

7. §30 (1) Az úti okmányt előállító szerv, a kormányrendeletben meghatározott körzetközponti feladatokat ellátó, okmányirodát működtető települési (fővárosi kerületi) önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: körzetközponti jegyző), a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: jegyző), a magánútlevél tekintetében a konzuli tisztviselő az útlevélhatóságok feladatainak ellátásában közreműködőként vesz részt.

(2) A körzetközponti jegyző magánútlevél kiadásával összefüggő feladatai körében

a) átveszi a magánútlevél kiadására irányuló kérelmet,

b)31 e jogszabályban foglaltak szerint ellenőrzi a kérelmező személyi adatait és magyar állampolgárságát,

c) a kérelemnek megfelelő adattartalmú, elektronikus úton továbbítandó kérelmet állít elő,

d) a kinyomtatott, valamint a formanyomtatványon benyújtott kérelmet és csatolt mellékleteit megküldi a Hivatalnak,

e) az új okmány személyes átvétele esetén, illetve ha a postai úton továbbított okmányt az ügyfél nem vette át, gondoskodik az okmány ügyfélnek történő átadásáról és e tény nyilvántartásban történő rögzítéséről,

f) gondoskodik a postai úton továbbított és át nem vett okmányok megőrzéséről, majd a Hivatalnak selejtezés céljából történő megküldéséről,

g) gondoskodik az úti okmány érvénytelenítéséről,

h) kérelem esetén lehetővé teszi a tároló elem adattartalmának ellenőrzését.

(3)32 A konzuli tisztviselő a magánútlevél kiadásával összefüggő közreműködői feladatai körében:

a) átveszi a magánútlevél kiadására irányuló kérelmet,

b) ellenőrzi a kérelmező személyi adatait és magyar állampolgárságát,

c) a kérelemnek megfelelő adattartalmú, elektronikus úton továbbítandó kérelmet állít elő,

d) a kinyomtatott, valamint a formanyomtatványon benyújtott kérelmet és csatolt mellékleteit megküldi a Hivatalnak,

e) gondoskodik az úti okmánynak az ügyfél részére történő átadásáról, és az átadás tényéről a Hivatalt értesíti,

f) gondoskodik az át nem vett okmányok megőrzéséről, majd a Hivatalnak selejtezés céljából történő megküldéséről,

g) gondoskodik az úti okmány érvénytelenítéséről, valamint

h) kérelem esetén lehetővé teszi a tároló elem adattartalmának ellenőrzését.

A HATÁRÁTLÉPÉSI IGAZOLVÁNY33

8. §34 (1)35 A határátlépési igazolvány határátlépésre feljogosító okmány, mely annak a magyar állampolgárnak adható, akinek nemzetközi szerződésből eredő feladata vagy szolgálata ellátása érdekében az államhatár rendszeres átlépése szükséges.

(2)36

(3)37 A határátlépési igazolványra jogosultak körét és kiadásának feltételeit nemzetközi szerződés állapítja meg.

(4)38 A határátlépési igazolvány érvényességének időtartama – amennyiben nemzetközi szerződés eltérően nem rendelkezik – öt év.

(5)39 A határátlépési igazolványt vissza kell vonni a vonatkozó nemzetközi szerződésben foglaltak megszegése esetén.

(6)40 A határátlépési igazolványt az útlevélhatóságnál tizenöt napon belül le kell adni, ha az okmányra való jogosultság megszűnt.

9–10. §41

AZ EGYES ÚTI OKMÁNYOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK42

Az ideiglenes úti okmány
(emergency travel document)43

10/A. §44 (1)45 A magyar állampolgár az elveszett, eltulajdonított, megrongálódott, illetve személyazonosság megállapítására más módon alkalmatlanná vált útlevele vagy úti okmánya helyett ideiglenes úti okmányra jogosult, ha olyan ország területén tartózkodik, ahol nincs úti okmány kiállítására felhatalmazott konzuli tisztviselő.

(2) Az ideiglenes úti okmány Magyarországra történő hazautazásra, a magyar állampolgár állandó lakóhelye szerinti országba történő visszautazásra vagy kivételesen más célállomásra történő egyszeri utazásra jogosít.

(3) Más célállomásra történő egyszeri utazás céljából az ideiglenes úti okmány akkor kérelmezhető, ha ehhez a magyar állampolgárnak alapos érdeke fűződik.

10/B. §46 (1) A magyar állampolgár az ideiglenes úti okmány kiállítására vonatkozó kérelmét – a 10/A. §-ban foglalt feltételek fennállása esetén – az egy ideiglenes úti okmány létrehozásáról szóló, 1996. június 25-i 96/409/KKBP tanácsi határozat I. mellékletében meghatározott formanyomtatványon az Európai Unió bármely másik tagállamának diplomáciai vagy konzuli képviseletén (a továbbiakban: EU képviselet) nyújthatja be. A kérelmezőnek a kérelem benyújtásakor a személyazonossági és állampolgársági adatát tartalmazó, rendelkezésére álló okiratait be kell mutatni, és azok fénymásolatát a kérelemhez csatolni kell.

(2) Az ideiglenes úti okmány kiállításához a 10/C. §-ban meghatározott magyar hatóság előzetes hozzájárulása szükséges.

10/C. §47 (1)48 Az ideiglenes úti okmány kiállításához szükséges előzetes hozzájárulást – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – az ideiglenes úti okmány iránti kérelem benyújtásához legközelebb működő konzuli tisztviselő adja meg az EU tagállam képviselete részére.

(2)49 Amennyiben az EU tagállam képviselete az (1) bekezdésben meghatározott konzuli tisztviselőt eredménytelenül kereste meg, az ideiglenes úti okmány kiállításához szükséges előzetes hozzájárulást a külügyminiszter adja meg.

(3)50 A konzuli tisztviselő, illetve a külügyminiszter az EU tagállam képviselete által kiállított és megküldött, az ideiglenes úti okmány fénymásolatát tartalmazó iratot az okmány kiállításától számított egy évig megőrzi.

10/D. §51 Az előzetes hozzájárulás megadásához a magyar állampolgár által megadott személyazonosító és útiokmány-adatokat az útiokmány-nyilvántartásban, illetőleg a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásában a konzuli tisztviselő, illetőleg a külügyminiszter közvetlen adathozzáféréssel vagy a Hivatal útján ellenőrzi.

10/E. §52 (1)53 Az ideiglenes úti okmányt utazásra történő felhasználása után – elismervény ellenében – külföldön a konzuli tisztviselőnél vagy a Magyarország területére történő hazautazáskor a Rendőrségnél kell leadni.

(2)54 Az átvett ideiglenes úti okmányt a Rendőrség közvetlenül, a konzuli tisztviselő pedig a külügyminiszteren keresztül küldi meg a Hivatalnak.

Menedékesek úti okmánya55

11. §56 (1)57 Ha a menekültügyi hatóság által menedékesként elismert személy nem rendelkezik származási országa érvényes úti okmányával – kérelmére – hat hónapra érvényes úti okmánnyal kell ellátni.

(2)58 Az úti okmány csak érvényességi idején belül használható fel utazásra és a Magyarország területére való visszatérésre.

(3)59 Az úti okmány egyszeri kiutazásra és visszautazásra használható fel.

(4)60 A menedékes úti okmánya tartalmazza:

a) a kérelmező családi és utónevét, születési helyét, idejét, nemét, állampolgárságát vagy hontalanságát, arcképmását, saját kezű aláírását;

b) a menedékes jogállást igazoló okmány számát, az okmányt kiállító hatóság megnevezését, továbbá a kérelmező jogállására vonatkozó bejegyzést;

c) az úti okmány megnevezését, számát, keltét, érvényességi idejét, a kiállító magyar útlevélhatóság megnevezését és bélyegzőlenyomatát.

A menekültként elismert személyek kétnyelvű
úti okmánya és az oltalmazottként elismert személyek
úti okmánya61

11/A. §62 (1) A menekültként elismert személyek kétnyelvű úti okmánya és az oltalmazottként elismert személyek úti okmánya egy évig érvényes.

(2) Az oltalmazottként elismert személyek úti okmánya 32 számozott oldalt tartalmazó füzet.

(3) Az oltalmazottként elismert személyek úti okmánya tartalmazza:

a) a kérelmező családi és utónevét, születési helyét, idejét, nemét, állampolgárságát vagy hontalanságát, arcképmását, saját kezű aláírását;

b) a kérelmező oltalmazott jogállására vonatkozó bejegyzést;

c) az úti okmány megnevezését, számát, keltét, érvényességi idejét, a kiállító magyar útlevélhatóság megnevezését és bélyegzőlenyomatát.

A menekültként elismert személy, az oltalmazottként elismert személy és a menedékes egyszeri visszautazásra jogosító úti okmánya63

11/B. §64 (1)65 A menekültként elismert személy, az oltalmazottként elismert személy és a menedékes a lejárt, elveszett, eltulajdonított, megrongálódott, illetve személyazonosság megállapítására más módon alkalmatlanná vált úti okmánya helyett Magyarországra történő egyszeri visszautazásra jogosító úti okmányra jogosult.

(2) Az úti okmány tartalmazza:

a) a kérelmező családi és utónevét, születési helyét, idejét, nemét, állampolgárságát vagy hontalanságát, arcképmását, saját kezű aláírását;

b) a kérelmező menekült, oltalmazott vagy menedékes jogállására vonatkozó bejegyzést;

c) az úti okmány megnevezését, számát, keltét, érvényességi idejét, a kiállító magyar útlevélhatóság megnevezését és bélyegzőlenyomatát.

A bevándorolt és a letelepedett jogállású személy, valamint a hontalan úti okmánya66

12. §67 A bevándorolt és a letelepedett jogállású személy, valamint a hontalan úti okmánya tartalmazza:

a) a kérelmező családi és utónevét, születési helyét, idejét, nemét, állampolgárságát vagy hontalanságát, arcképmását, saját kezű aláírását;

b) a bevándorolt, letelepedett vagy hontalan jogállást igazoló okmány számát, az okmányt kiállító hatóság megnevezését, továbbá a kérelmező jogállására vonatkozó bejegyzést;

c) az úti okmány megnevezését, számát, keltét, érvényességi idejét, a kiállító magyar útlevélhatóság megnevezését és bélyegzőlenyomatát.

AZ ELJÁRÁS RÉSZLETES SZABÁLYAI

A kérelem

13. § (1)68 Az úti okmány kiadására irányuló eljárás – az Utv. 10. § (3) bekezdésében meghatározott kivétellel – kérelemre indul. A kérelem benyújtására – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – külön jogszabályban meghatározott formanyomtatvány szolgál.

(2)69 Az útlevél iránti kérelemről a Hivatal, a körzetközponti jegyző vagy a konzuli tisztviselő – a 15. § (3) bekezdésében meghatározott esetet kivéve – a kérelemnek megfelelő adattartalmú, elektronikus kérelmet állít elő, amely – a 17. § (1) bekezdésében foglalt kivétellel – tartalmazza a kérelmező saját kezű aláírását, arcképmását és – az Utv. 7. § (4) bekezdésében foglalt kivétellel – a tagállamok által kiállított útlevelek és úti okmányok biztonsági jellemzőire és biometrikus elemeire vonatkozó előírásokról szóló, 2004. december 13-i 2252/2004/EK tanácsi rendelet 1. cikk (2) bekezdés második mondata szerinti biometrikus adatát (a továbbiakban: második biometrikus adat), továbbá a kérelmező birtokában lévő előző útlevél érvénytelenítésére, visszahagyására vonatkozó bejegyzést is.

(3)70 Az úti okmány iránti kérelem, illetve az új úti okmány átvételekor leadott úti okmány átvételéről elismervényt kell kiállítani. A leadott útlevelet, a menekültként elismert személy kétnyelvű úti okmányát, illetve az oltalmazottként elismert személy úti okmányát a kérelmező kérésére érvénytelenítve vissza kell adni. A vissza nem adott útlevél megsemmisítéséről a Hivatal útján kell intézkedni, a menekültként elismert személy kétnyelvű úti okmányát, illetve az oltalmazottként elismert személy úti okmányát a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékes területi szerve megsemmisíti.

(4)71 A formanyomtatványt, illetőleg kinyomtatott és aláírt kérelmet, valamint a csatolt mellékleteket a körzetközponti jegyző megküldi, az elektronikus kérelmet elektronikus úton továbbítja a Hivatalnak.

(5)72 A konzuli tisztviselő a rendes eljárásban külföldön benyújtott magánútlevél iránti kérelem formanyomtatványát és a kinyomtatott és aláírt kérelmet, valamint a csatolt mellékleteket a külügyminiszteren keresztül megküldi, az elektronikus kérelmet elektronikus úton továbbítja a Hivatalnak.

14. § (1)73 A kérelmező

a) a magánútlevél és a második magánútlevél iránti kérelmet belföldön a körzetközponti jegyzőnél vagy a Hivatalnál, külföldön a konzuli tisztviselőnél,

b) a szolgálati és hajós szolgálati útlevél iránti kérelmet, valamint a magánútlevél, a második magánútlevél, a szolgálati és hajós szolgálati útlevél soron kívüli kiállítására vonatkozó kérelmet, továbbá a magánútlevél és a második magánútlevél sürgősségi kiállítására vonatkozó kérelmet a körzetközponti jegyzőnél vagy a Hivatalnál,

c) a magánútlevél és a második magánútlevél azonnali kiállítására vonatkozó kérelmet a Hivatalnál,

d) a diplomata- és külügyi szolgálati útlevél iránti kérelmet a külügyminiszternél,

e) az ideiglenes magánútlevél iránti kérelmet a konzuli tisztviselőnél,

f) a menekültként elismert személy kétnyelvű úti okmánya, az oltalmazottként elismert személy úti okmánya, valamint a menedékes úti okmánya iránti kérelmet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kérelmező lakóhelye szerint illetékes területi szervénél,

g) a bevándorolt és a letelepedett jogállású személy, valamint a hontalan úti okmánya iránti kérelmet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kérelmező lakóhelye vagy – hontalan esetében – tartózkodási helye szerint illetékes területi szervénél,

h) a menekültként elismert személy, az oltalmazottként elismert személy és a menedékes egyszeri visszautazásra jogosító úti okmánya iránti kérelmet a külképviseletnél

nyújthatja be.

(2)74 Az utazást elrendelő szervnek – a kérelmező nevében – a határátlépési igazolvány iránti kérelmet a Hivatalnál kell benyújtania.

15. § (1) Az úti okmány iránti kérelem előterjesztésekor a 14. § (1) bekezdésében foglalt esetekben – a (2)–(4) bekezdésben meghatározott kivételekkel – személyesen kell megjelenni.

(2)75 Kiskorú vagy gondnokság alatt álló kérelmét a törvényes képviselő nyújtja be. A személyes megjelenés kötelezettsége alól a kérelmező nem mentesül, kivéve, ha kiskorú, és útlevelének a második biometrikus adatot nem kell tartalmaznia.

(3) Meghatalmazott útján is előterjeszthető a kérelem, ha a személyes megjelenést a kérelmező egészségi állapota – a kezelőorvos által kiállított igazolás szerint – nem teszi lehetővé.

(4)76 Ha a külföldön élő vagy tartózkodó kérelmező konzuli tisztviselőnél történő személyes megjelenése aránytalan nehézséget okoz, az Utv. 7. § (4) bekezdése, valamint az Utv. 10. § (1) és (2) bekezdése szerinti kérelmét a konzuli tisztviselőhöz postai úton is benyújthatja. Ebben az esetben a kérelmező személyazonosságát és aláírását az érintett ország gyakorlata szerint erre felhatalmazott külföldi szerv vagy személy hitelesíti. A hitelesítés – nemzetközi egyezmény eltérő rendelkezése hiányában – akkor fogadható el, ha azt a konzuli tisztviselő diplomáciai felülhitelesítéssel látta el.

16. §77 A magyar állampolgárság a magyar állampolgárságról szóló törvényben meghatározottak szerint igazolható. Ha a kérelmező nem rendelkezik az állampolgárság igazolására alkalmas okmánnyal, az eljáró útlevélhatóság vagy az eljárásban közreműködő hatóság az állampolgárság megállapítása érdekében megkeresi a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt.

17. § (1)78 Az úti okmány iránti kérelem előterjesztésekor a kérelmező a kérelmezett úti okmány adattartalmát képező személyes adatait, azok ellenőrzésére szolgáló okiratokat, lakcímét, illetve értesítési címét, továbbá arcképmását és saját kezű aláírását köteles az eljáró útlevélhatóság rendelkezésére bocsátani. Írásképtelen kérelmező útlevelének aláírás rovata bejegyzést nem tartalmaz, kivéve, ha a kiskorú vagy gondnokság alatt álló személy kérelmét törvényes képviselője nyújtja be és írja alá. Az Utv. 7. § (4) bekezdésében foglalt kivétellel a kérelmező az útlevél kérelmezésekor köteles a második biometrikus adatot az útlevélhatóság rendelkezésére bocsátani.

(2)79 Az úti okmány iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező birtokában lévő előző, le nem járt érvényességi idejű úti okmányát, valamint illetékekről szóló törvényben80 meghatározott illeték, illetve a külön jogszabályban meghatározott igazgatási szolgáltatási díj megfizetését igazolni kell. Mellőzhető a kérelmező előző úti okmányának a kérelemhez történő csatolása, ha az érvényes és az állampolgár utazási szándékkal kéri annak visszahagyását. A visszahagyott úti okmányt az új úti okmány személyes átvételekor kell leadni. A körzetközponti jegyzőnél, a Hivatalnál vagy a külügyminiszternél előterjesztett útlevél iránti kérelem kivételével a kérelemhez csatolni kell még a kérelmező arcképmását (igazolványképét) is.

(3)81 Kiskorú vagy gondnokság alatt álló személy kérelméhez csatolni kell a szülőknek (törvényes képviselőnek) a közjegyző, a gyámhatóság, a konzuli tisztviselő, az útlevélhatóság vagy a körzetközponti jegyző előtt tett, az úti okmány kiadásához hozzájáruló nyilatkozatát vagy a szülői felügyelet megszűnését, illetőleg szünetelését igazoló okiratot.

(4)82 Nem kell csatolni a szülők (törvényes képviselők) hozzájáruló nyilatkozatát kiskorú vagy gondnokság alatt álló személy esetén az ideiglenes magánútlevél kiállítására irányuló kérelemhez, ha a kérelmező útlevele, illetőleg a külföldre utazáshoz felhasznált személyazonosító igazolványa a személyazonosság megállapítására alkalmatlanná vált, megrongálódott, elveszett, vagy azt eltulajdonították. Ebben az esetben az ideiglenes magánútlevelet – az Utv. 10. § (1)–(2) bekezdésében meghatározott keretek között – legfeljebb a korábbi magánútlevéllel megegyező érvényességi idővel lehet kiállítani.

(5)83 A szolgálati útlevél iránti kérelemhez csatolni kell az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter, ennek hiányában az országos hatáskörű szerv vagy hivatal vezetőjének az útlevél kiállítására irányuló, indokolt javaslatát.

18. § (1)84 A kérelmező személyi adatainak és úti okmányhoz való jogosultságának ellenőrzéséhez az úti okmány iránti kérelem előterjesztésekor be kell mutatni:

a)85 a kérelmező érvényes állandó személyazonosító igazolványát vagy más, a személyazonosságának igazolására alkalmas érvényes hatósági igazolványt, valamint – ha azzal rendelkezik – a személyi azonosítóról és a lakcímről szóló hatósági igazolványát;

b)86 az érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal vagy más, a személyazonosságának igazolására alkalmas érvényes hatósági igazolvánnyal nem rendelkező magyar állampolgár kérelmező születési, továbbá a névviselés megállapítására alkalmas házassági anyakönyvi kivonatát, valamint a külföldön élő kérelmező esetében – a 19. § (7)–(8) bekezdésében foglalt kivétellel – magyar állampolgárságát igazoló okiratot is;

c)87 kiskorú, valamint a gondnokság alatt álló kérelmező esetén a – b) pontban foglaltak mellett – a szülő (törvényes képviselő) állandó személyazonosító igazolványát vagy más, a személyazonosságát igazoló érvényes hatósági igazolványt, külföldi esetén úti okmányát, a gondnok-, illetve gyámkirendelő határozatot vagy az intézeti gyám igazolását az intézeti gyámság fennállásáról;

d)88 a kérelmező előző, le nem járt érvényességi idejű úti okmányát, ha annak visszahagyását kérte.

(2)89 Ha a kérelmező az előző úti okmányát nem tudja bemutatni, nyilatkoznia kell annak eltulajdonításáról, elvesztéséről, illetve megsemmisüléséről. Az eltulajdonításról tett nyilatkozat az úti okmány eltulajdonítása miatt tett feljelentésről készült jegyzőkönyv bemutatásával pótolható.

19. § (1)90 Az útlevél iránti kérelem előterjesztésekor a kérelmező jogosultságát, továbbá személyazonosságát és állampolgárságát ellenőrizni kell. Ennek során az igénylőlap adatait egyeztetni kell a személyazonosító igazolvány vagy a személyazonosság igazolására szolgáló más hatósági igazolvány, valamint a születési és házassági anyakönyvi kivonatának adataival. A kérelmezőnek – kiskorú vagy gondnokság alatt álló személy esetén a szülőnek (törvényes képviselőnek) – az igénylőlap ellenőrzését és az adatok valódiságát aláírásával kell igazolnia. Vizsgálni kell továbbá, hogy az arcképmás személyazonosításra alkalmas-e, illetőleg a kérelmező azonos-e a fényképen levő személlyel.

(2) Ha az úti okmány iránti kérelmet a 14. § (2) bekezdésében foglaltak szerint az utazást elrendelő szerv nyújtja be, a kérelmező személyazonosságát ez a szerv köteles ellenőrizni.

(3) Amennyiben a kérelmező személyazonosságát illetően kétség merül fel, az eljáró útlevél hatóság – szükség esetén az érintett személy meghallgatásával – elrendelheti a személyazonosítást.

(4)91 Ha a kérelem felvételénél végrehajtott adategyeztetéskor a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai nem egyeznek meg a bemutatott okmány vagy okirat adataival – a hazatérés céljából kiállított ideiglenes magánútlevél iránti kérelem kivételével – vizsgálni kell az eltérés okát, és indokolt esetben a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatait haladéktalanul helyesbíteni kell. A helyesbítést magyar állampolgár esetén kizárólag az elektronikus anyakönyvi nyilvántartás adatai alapján lehet elvégezni.

(5)92

(6)93 A konzuli tisztviselőnél benyújtott magánútlevél iránti kérelem esetén a személyazonosság és a magyar állampolgárság ellenőrzése az érvényes magyar útlevél vagy érvényes állampolgársági bizonyítvány, illetőleg az érvényes személyazonosító igazolvány alapján is elvégezhető.

(7)94 Az elveszett, eltulajdonított vagy megsemmisült érvényes magánútlevél helyett új útlevél kiadása esetén a kérelmezőnek magyar állampolgárságát nem kell igazolnia, ha az útlevélhatóság a magánútlevél visszavonására intézkedést nem tett.

(8)95 Magyar állampolgárságát nem kell igazolnia annak, akinek adatait a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartása külföldön élő magyar állampolgárként tartalmazza.

20. §96 Az Utv. 14. § (4) bekezdésében meghatározott szolgálati útlevél kiadását az útlevélhatóság megtagadja, ha az Utv. 16. § (1) bekezdésében meghatározott kizáró ok áll fenn.

20/A. §97

Különleges eljárások98

21. §99 (1) A konzuli tisztviselő a külföldön élő vagy tartózkodó állampolgár részére az ideiglenes magánútlevelet soron kívül állítja ki.

(2) Az útlevélhatóság az úti okmányt soron kívüli eljárás keretében hét napon belül kiállítja.

21/A. §100 Az útlevélhatóság a magánútlevelet, valamint a második magánútlevelet sürgősségi eljárás keretében a kérelem benyújtásától számított három napon belül kiállítja.

21/B. §101 Az útlevélhatóság a magánútlevelet, valamint a második magánútlevelet azonnali eljárás keretében a kérelem benyújtásától számított huszonnégy órán belül kiállítja

A második magánútlevél kiadása102

22. §103 (1) A második magánútlevél kiadása szempontjából az útlevélhatóság különös méltánylást érdemlő körülményként értékeli, ha az utazás célja szerinti országba történő beutazás a meglévő magánútlevélben elhelyezett bejegyzés miatt meghiúsulhatna, vagy emiatt a kérelmezőt más joghátrány érhetné.

(2) A beutazás megtagadásának vagy joghátrány okozásának lehetőségével kapcsolatban kétség esetén a külügyminiszter állásfoglalását kell kérni.

A HATÁROZAT

23. § (1)104 Ha a kérelmező a személyiadat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá tartozik, akkor az úti okmányt a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból átvett személyes adatokkal kell kiállítani.

(2)105 Az úti okmányt – a (2a) bekezdésben meghatározott kivétellel – a kérelmező a kérelem benyújtásakor tett kézbesítési címre vonatkozó nyilatkozatában foglaltaknak megfelelően

a) személyesen vagy törvényes képviselője útján a körzetközponti jegyzőnél,

b) külföldön a konzuli tisztviselőnél vagy a konzuli tisztviselő által – a könyvelt küldeményként történő kézbesítésre vonatkozó szabályoknak megfelelően – postára adott úti okmányt postai úton,

c) az eljáró útlevélhatóságnál, vagy

d) belföldön – a könyvelt küldeményként történő kézbesítésre vonatkozó szabályoknak megfelelően – postai úton

veheti át.

(2a)106 A sürgősségi, valamint az azonnali kiállítású úti okmányt a kérelmező személyesen vagy törvényes képviselője útján a Hivatalnál veheti át.

(3)107 A kérelmező az okmány és a benne lévő tároló elem tartalmát a körzetközponti jegyzőnél, a konzuli tisztviselőnél vagy az eljáró útlevélhatóságnál személyesen ellenőrizheti.

(4)–(5)108

(6)109 A megjelölt kézbesítési címre postai úton megküldött és át nem vett útlevelet a kérelmező személyesen veheti át a kézbesítési cím szerint illetékes körzetközponti jegyzőnél. Az át nem vett útlevelet – az átvételre való felhívást követően – a körzetközponti jegyző az útlevél kiállításától számított egy év elteltével visszaküldi a Hivatalnak. A Hivatal az át nem vett útlevelet beérkezését követően megsemmisíti, és gondoskodik e ténynek a nyilvántartásban való feltüntetéséről.

AZ ÚTI OKMÁNY BIRTOKBAN TARTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

24. § (1)110 Az úti okmány jogszerű birtokosa köteles az úti okmányát sértetlenül megőrizni, a hatóság felhívására bemutatni, visszavonás vagy visszatartás elrendelésekor az úti okmány átvételére jogosultnak átadni, illetőleg a jogosultság megszűnésekor az azt kiállító hatóságnak leadni.

(2)111

(3)112 Az úti okmányt másra átruházni, letétbe helyezni vagy biztosítékul átadni, illetőleg átvenni, abba – az Utv. 7. § (8) bekezdésében meghatározott szervek kivételével – bejegyzést tenni nem szabad.

(4)113 Akinek az úti okmányát eltulajdonították, megsemmisült, vagy elvesztette, köteles azt haladéktalanul, de legkésőbb a tudomásra jutástól számított három munkanapon belül az úti okmány iránti kérelem átvételére jogosult szervnél vagy az útlevélhatóságnál bejelenteni. Az úti okmány eltulajdonítása miatt a bejelentési kötelezettség a rendőrségnél tett feljelentéssel is teljesíthető.

(5)114 A bejelentésről – ha az nem a Hivatalnál történik – haladéktalanul értesíteni kell a Hivatalt. Ha a bejelentési kötelezettséget a rendőrségnél teljesítették, a rendőrség elektronikus úton értesíti a Hivatalt. A Hivatal haladéktalanul gondoskodik az úti okmány eltulajdonítása, megsemmisülése, elvesztése tényének az úti okmányok központi nyilvántartásban történő átvezetéséről.

(6)115 Az elveszettnek vélt és az erről szóló bejelentés után megtalált úti okmányról a megtalálástól számított három munkanapon belül értesíteni kell az úti okmány átvételére jogosult szervet, illetve az útlevélhatóságot.

(7)116 Az értesítésről – ha azt nem a Hivatalhoz tették meg – haladéktalanul tájékoztatni kell a Hivatalt. A Hivatal haladéktalanul gondoskodik a találás tényének a nyilvántartáson történő átvezetéséről.

Az úti okmány leadása

25. § (1)117 Az

a) európai parlamenti vagy országgyűlési képviselő, annak házastársa, gyermeke diplomata-útlevelét az Országgyűlés Hivatalánál,

b) Utv. 14. § (4) bekezdésében meghatározott személy szolgálati útlevelét a kiadásra javaslatot tevő szervnél,

c) a) és b) pontban meghatározott hivatalos útlevelek kivételével a hivatalos útlevelet az utazást elrendelő szervnél,

d) a)–c) pontban meghatározott útlevelek kivételével az összes úti okmányt az útlevélhatóságnál, vagy a körzetközponti jegyzőnél

tizenöt napon belül le kell adni, ha megszűnt az arra való jogosultság.

(2)118 Az európai parlamenti vagy országgyűlési képviselő, annak házastársa, gyermeke diplomata-útlevele esetében az Országgyűlés Hivatala, az Utv. 14. § (4) bekezdésben meghatározott személy szolgálati útlevele esetében a kiadásra javaslatot tevő szerv az Utv. 20. § (1) bekezdés b) pontja alapján érvénytelenné váló hivatalos útlevél jogosultját, a jogosultság megszűnését megelőző tizenöt nappal értesíti a jogosultság megszűnésének időpontjáról, a leadási kötelezettségről, annak határidejéről, valamint a leadás elmaradásának jogkövetkezményeiről.

(2a)119 A (2) bekezdésben meghatározott hivatalos útlevelek kivételével az utazást elrendelő szerv az Utv. 20. § (1) bekezdés b) pontja alapján érvénytelenné váló hivatalos útlevél jogosultját, a jogosultság megszűnését megelőző tizenöt nappal értesíti a jogosultság megszűnésének időpontjáról, a leadási kötelezettségről, annak határidejéről, valamint a leadás elmaradásának jogkövetkezményeiről.

(2b)120 Ha a hivatalos útlevél jogosultja az Utv. 20. § (1) bekezdés b) pontja szerint érvénytelenné vált hivatalos útlevelet a tizenöt napos határidőn belül nem adja le, akkor

a) az európai parlamenti vagy országgyűlési képviselő, annak házastársa, gyermeke diplomata-útlevele esetében az Országgyűlés Hivatala,

b) az Utv. 14. § (4) bekezdésében meghatározott személy szolgálati útlevele esetében a kiadásra javaslatot tevő szerv,

c) az a) és b) pontban meghatározott hivatalos útlevelek kivételével az utazást elrendelő szerv

a leadási határidő eredménytelen elteltét követő munkanapon értesíti az útlevélhatóságot.

(3)121 A külföldön élő vagy tartózkodó magyar állampolgár előző, le nem járt érvényességi idejű magánútlevelét (ideiglenes magánútlevelét) az új magánútlevél átvételével egyidejűleg köteles a konzuli tisztviselőnél személyesen leadni vagy postai úton eljuttatni.

(4)122 Az ideiglenes magánútlevelet az állampolgár hazautazását követően öt munkanapon belül köteles a Hivatalnál, a körzetközponti jegyzőnél vagy a jegyzőnél leadni.

(5)123 A jogosultja halála esetén a még le nem járt érvényességi idejű úti okmányt hozzátartozója – vagy akinek a birtokába került – tizenöt munkanapon belül, továbbá, aki úti okmányt talál, három munkanapon belül köteles a körzetközponti jegyzőhöz, a jegyzőhöz, a kiállító útlevélhatósághoz vagy külföldön a konzuli tisztviselőhöz személyesen vagy postai úton eljuttatni.

(6)124 Az úti okmányt az adatoldal átlyukasztásával kell érvényteleníteni. Az érvénytelenített úti okmányt kérelemre – az elhunyt úti okmánya esetén a hozzátartozó ilyen irányú kérelmére – vissza kell adni. Nem adható vissza az érvénytelenített úti okmány, ha az hamis vagy meghamisították.

26. §125 A hivatalos útlevél rendeltetésszerű használatával összefüggésben az utazást elrendelő szerv – az európai parlamenti vagy országgyűlési képviselő, továbbá házastársa, gyermeke diplomata-útlevele esetében az Országgyűlés Hivatala, az Utv. 14. § (4) bekezdésében meghatározott szolgálati útlevél esetében a javaslatot tevő szerv – ellenőrzi, hogy

a) a hivatalos útlevél kizárólag utazás céljából került felhasználásra,

b) a hivatalos útlevél a jogszabályban meghatározott határidőn belül került leadásra.

Az úti okmány cseréje

27. § Az úti okmány cseréjét kell kérni, ha

a) az állampolgárnak az úti okmányban szereplő adatai megváltoztak, vagy az

b) személyazonosításra alkalmatlanná vált, betelt, megrongálódott.

28. §126 Az ideiglenes magánútlevelet, a menekültként elismert személy, az oltalmazottként elismert személy és a menedékes egyszeri visszautazásra jogosító úti okmányát, a bevándorolt, letelepedett jogállású személynek egyszeri visszautazásra kiadott úti okmányát, a menedékesek úti okmányát a Magyarország területére való visszatéréskor le kell adni, amit a Rendőrség elismervény ellenében elvesz. A Rendőrség az ideiglenes magánútlevelet a Hivatalnak, a bevándorolt, a letelepedett, a menekült, az oltalmazott, a menedékes úti okmányát a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak haladéktalanul megküldi.

HIVATALOS ÚTLEVELEK ÉS A HATÁRÁTLÉPÉSI IGAZOLVÁNY NYILVÁNTARTÁSA, KEZELÉSE

29. §127 (1) A diplomata- – kivéve az európai parlamenti vagy országgyűlési képviselő, annak házastársa, gyermeke diplomata-útlevelét –, a külügyi szolgálati, a szolgálati – kivéve az Utv. 14. § (4) bekezdésében meghatározott személy szolgálati útlevelét – és a hajós szolgálati útlevél, valamint a határátlépési igazolvány esetén az utazást elrendelő szerv

a) nyilvántartást vezet, amely tartalmazza az úti okmány adatait, az utazónak történő átadás és visszavétel időpontját,

b) ellenőrzi a rendeltetésszerű – kizárólag hivatalos célú – felhasználást,

c) gondoskodik a biztonságos őrzésről,

d) az úti okmányt haladéktalanul megküldi az útlevélhatóságnak, ha az arra való jogosultság megszűnt.

(2) Az európai parlamenti vagy országgyűlési képviselő, annak házastársa, gyermeke diplomata-útlevele esetében az Országgyűlés Hivatala

a) nyilvántartást vezet, amely tartalmazza az úti okmány adatait, az utazónak történő átadás és visszavétel időpontját,

b) gondoskodik a biztonságos őrzésről,

c) az úti okmányt haladéktalanul megküldi az útlevélhatóságnak, ha az arra való jogosultság megszűnt.

(3) Az Utv. 14. § (4) bekezdésében meghatározott személy szolgálati útlevele esetében a kiadásra javaslatot tevő szerv

a) nyilvántartást vezet, amely tartalmazza az úti okmány adatait, az utazónak történő átadás és visszavétel időpontját,

b) ellenőrzi a rendeltetésszerű felhasználást,

c) gondoskodik a biztonságos őrzésről,

d) az úti okmányt haladéktalanul megküldi az útlevélhatóságnak, ha az arra való jogosultság megszűnt.

(4) Az útlevélhatóság az utazást elrendelő szervtől az (1) bekezdés a)–d) pontjában, az Országgyűlés Hivatalától a (2) bekezdés a)–c) pontjában meghatározott, a kiadásra javaslatot tevő szervtől a (3) bekezdés a)–d) pontjában meghatározott adatokat kérhet.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

30. § (1) Ez a rendelet 1998. szeptember 1-jén lép hatályba.

(2)–(3)128

(4)129

30/A. §130 E rendeletnek a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény végrehajtásáról szóló 101/1998. (V. 22.) Korm. rendelet módosításáról szóló 98/2010. (IV. 2.) Korm. rendelettel megállapított 7. § (3) bekezdését, 13. § (2), (4) és (5) bekezdését, 15. § (4) bekezdését, 18. § (1) bekezdés d) pontját, 19. § (6) bekezdését, valamint 23. § (1)–(3) bekezdését a magánútlevél iránti kérelem benyújtására és a közreműködői feladatok ellátására – a berlini székhelyű konzuli tisztviselő kivételével – 2010. december 1-jétől kell alkalmazni.

31. §131 (1)132 E rendelet 15. § (2) bekezdése, 17. § (1) bekezdése és 23. § (1) bekezdése a tagállamok által kiállított útlevelek és úti okmányok biztonsági jellemzőire és biometrikus elemeire vonatkozó előírásokról szóló, 2004. december 13-i 2252/2004/EK tanácsi rendelet 4. cikke (1) bekezdésének végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

(2) E rendelet 2. § a) pontja, valamint 10/A–10/E. §-a az egy ideiglenes úti okmány létrehozásáról szóló, 1996. június 25-i 96/409/KKBP tanácsi határozat I. melléklete, valamint II. melléklete 1–3. és 5. pontjának való megfelelést szolgálja.

(3) E rendelet 3. §-a (2) bekezdésének f) és g) pontja, valamint 3. §-ának (3) és (4) bekezdése a tagállamok által kiállított útlevelekben és úti okmányokban alkalmazott biztonsági jellemzők és biometria szabványaira vonatkozó műszaki előírások megállapításáról szóló 2005/II/28. bizottsági határozat melléklete 5.3. pontjának való megfelelést szolgálja.

(4)133 E rendelet 2. § (1) bekezdés b) és c) pontja, valamint 11/A. §-a a harmadik országok állampolgárainak, illetve a hontalan személyeknek menekültként vagy a más okból nemzetközi védelemre jogosultként való elismerésének feltételeiről és az e státuszok tartalmára vonatkozó minimumszabályokról szóló, 2004. április 29-i 2004/83/EK tanácsi irányelv 25. cikkének való megfelelést szolgálja.

1

A 2. § a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdésének új c) pontját a 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelet 111. § (1) bekezdése iktatta be, egyidejűleg az eredeti c)–d) pont jelölését d)–e) pontra változtatva.

3

A 2. § (1) bekezdése eredeti c) pontjának jelölését a 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelet 111. § (1) bekezdése d) pontra változtatta.

4

A 2. § (1) bekezdésének d) pontja a 115/2007. (V. 24.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése eredeti d) pontjának jelölését a 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelet 111. § (1) bekezdése e) pontra változtatta.

5

A 2. § (1) bekezdésének f) pontját a 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelet 111. § (2) bekezdése iktatta be.

7

A 3. § (2) bekezdésének a)–b) pontját a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

8

A 3. § (2) bekezdés c) pontja a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 3. § (2) bekezdésének d) pontja a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 2. §-ával megállapított, valamint a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

10

A 3. § (2) bekezdésének e) pontját a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

11

A 3. § (2) bekezdésének f) pontját a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése iktatta be.

12

A 3. § (2) bekezdésének g) pontját a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése iktatta be.

13

A 3. § (2) bekezdésének h) pontját a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése iktatta be.

14

A 3. § (3) bekezdését a 145/2003. (IX. 9.) Korm. rendelet 2. §-a iktatta be, szövege a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 3. § (4) bekezdését a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdése iktatta be.

16

A 3. § (4) bekezdésének c) pontja a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

17

A 3. § (5) bekezdését a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdése iktatta be.

18

A 3. § (6) bekezdését a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdése iktatta be.

19

A 4. § a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

20

A 4. § (1) bekezdésének felvezető szövege a 276/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdésének d) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 4. § (2) bekezdésének bevezető szövegrésze a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

22

A 4. § (2) bekezdésének a) pontja a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

23

A 4. § (2) bekezdésének c) pontját a 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelet 111. § (3) bekezdése iktatta be.

24

A 4. § (2) bekezdésének d) pontját a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 2. § (3) bekezdése iktatta be.

26

Az 5. § (2) bekezdését a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 17. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

27

A 6. § a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

29

A 6. § (2) bekezdését a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdésének a) pontja hatályon kívül helyezte.

31

A 7. § (2) bekezdés b) pontja a 98/2010. (IV. 2.) Korm. rendelet 6. §-a szerint módosított szöveg.

32

A 7. § (3) bekezdését a 98/2010. (IV. 2.) Korm. rendelet 1. §-a iktatta be.

33

A 8. §-t megelőző cím a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

34

A 8. §-t megelőző alcímet a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdésének a) pontja hatályon kívül helyezte.

35

A 8. § (1) bekezdése a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

36

A 8. § (2) bekezdését a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 17. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

37

A 8. § (3) bekezdése a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 5. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

38

A 8. § (4) bekezdése a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 5. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

39

A 8. § (5) bekezdése a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 5. §-ának (2) bekezdésével megállapított, valamint a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

40

A 8. § (6) bekezdését a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 4. § (3) bekezdése iktatta be, szövege a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

41

A 9–10. §-t és az azokat megelőző alcímet a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdésének a) pontja hatályon kívül helyezte.

42

A 10/A. §-t megelőző címet a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 5. §-a iktatta be.

43

A 10/A. §-t megelőző alcímet a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 5. §-a iktatta be.

44

A 10/A. §-t a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 5. §-a iktatta be.

45

A 10/A. § (1) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

46

A 10/B. §-t a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 5. §-a iktatta be.

47

A 10/C. §-t a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 5. §-a iktatta be.

48

A 10/C. § (1) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

49

A 10/C. § (2) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

50

A 10/C. § (3) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

51

A 10/D. §-t a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 5. §-a iktatta be, szövege a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

52

A 10/E. §-t a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 5. §-a iktatta be.

55

A 11. §-t megelőző alcíme a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 7. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

57

A 11. § (1) bekezdése a 115/2007. (V. 24.) Korm. rendelet 7. § (2) bekezdésével megállapított, valamint a 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelet 111. § (9) bekezdése szerint módosított szöveg.

58

A 11. § (2) bekezdése a 276/2011. (XII. 20.) Korm. rendelet 5. §-a szerint módosított szöveg.

59

A 11. § (3) bekezdése a 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelet 111. § (9) bekezdése szerint módosított szöveg.

60

A 11. § (4) bekezdését a 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelet 111. § (4) bekezdése iktatta be.

61

A 11/A. §-t megelőző alcímet a 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelet 111. § (5) bekezdése iktatta be.

63

A 11/B. §-t megelőző alcímet a 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelet 111. § (5) bekezdése iktatta be.

65

A 11/B. § (1) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

66

A 12. §-t megelőző alcím a 115/2007. (V. 24.) Korm. rendelet 7. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

67

A 12. § a 115/2007. (V. 24.) Korm. rendelet 7. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

68

A 13. § eredeti szövegének megjelölését (1) bekezdésre változtatta a 264/2002. (XII. 19.) Korm. rendelet 2. §-a, szövege a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

69

A 13. § (2) bekezdését a 264/2002. (XII. 19.) Korm. rendelet 2. §-a iktatta a szövegbe, egyidejűleg a § eredeti szövegének megjelölését (1) bekezdésre változtatta. A 13. § (2) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdésével megállapított, a 98/2010. (IV. 2.) Korm. rendelet 6. §-a szerint módosított szöveg.

70

A 13. § (3) bekezdését a 264/2002. (XII. 19.) Korm. rendelet 2. §-a iktatta be, szövege a 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelet 111. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

72

A 13. § (5) bekezdését a 264/2002. (XII. 19.) Korm. rendelet 2. §-a iktatta be, szövege a 98/2010. (IV. 2.) Korm. rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

73

A 14. § (1) bekezdése a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

74

A 14. § (2) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

75

A 15. § (2) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

77

A 16. § a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

78

A 17. § (1) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 1. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

79

A 17. § (2) bekezdése a 264/2002. (XII. 19.) Korm. rendelet 4. §-ával megállapított, valamint a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése és 13. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

82

A 17. § új (4) bekezdését a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése iktatta be, egyidejűleg az eredeti (4) bekezdés számozását (5) bekezdésre változtatva.

83

A 17. § eredeti (4) bekezdésének számozását (5) bekezdésre változtatta a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése.

84

A 18. § (1) bekezdése a 168/1999. (XI. 24.) Korm. rendelet 62. §-ával megállapított, bevezető szövegrésze a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

85

A 18. § (1) bekezdésének a) pontja a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

86

A 18. § (1) bekezdésének b) pontja a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

87

A 18. § (1) bekezdésének c) pontja a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése és 13. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

88

A 18. § (1) bekezdésének d) pontja a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése, a 98/2010. (IV. 2.) Korm. rendelet 6. §-a szerint módosított szöveg.

89

A 18. § (2) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 1. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

91

A 19. § új (4) bekezdését a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 12. §-a iktatta a szövegbe, egyidejűleg az eredeti (4)–(5) bekezdés számozását (5)–(6) bekezdésre változtatva. A 19. § (4) bekezdése a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 14. §-a, a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése, a 409/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet 10. § g) pontja szerint módosított szöveg.

92

A 19. § eredeti (4) bekezdésének számozását a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 12. §-a (5) bekezdésre változtatta. A 19. § (5) bekezdését a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

93

A 19. § eredeti (5) bekezdésének számozását a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 12. §-a (6) bekezdésre változtatta, szövege a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése, a 98/2010. (IV. 2.) Korm. rendelet 6. §-a szerint módosított szöveg.

94

A 19. § (7) bekezdését a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 7. §-a iktatta be.

95

A 19. § (8) bekezdését a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 7. §-a iktatta be, szövege a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

96

A 20. §-t a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, újonnan a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 4. §-a iktatta be.

97

A 20/A. §-t a 168/1999. (XI. 24.) Korm. rendelet 63. §-a iktatta be, szövegét a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 17. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

98

A 21. §-t megelőző alcím a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

99

A 21. § a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 6. §-ával megállapított szöveg.

100

A 21/A. §-t a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 7. §-a iktatta be.

101

A 21/B. §-t a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 8. §-a iktatta be.

102

A 22. §-t megelőző alcím a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 1. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

103

A 22. § a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 1. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

104

A 23. § (1) bekezdése a 98/2010. (IV. 2.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

105

A 23. § (2) bekezdését a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, újonnan a 98/2010. (IV. 2.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdése iktatta be, szövege a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 9. §-ával megállapított szöveg.

106

A 23. § (2a) bekezdését a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. §-a iktatta be.

107

A 23. § (3) bekezdését a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, újonnan a 98/2010. (IV. 2.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdése iktatta be.

108

A 23. § (4)–(5) bekezdését a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

109

A 23. § (6) bekezdését a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 13. §-ának (2) bekezdése iktatta be, szövege a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

110

A 24. § (1) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

111

A 24. § (2) bekezdését a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

112

A 24. § (3) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

113

A 24. § (4) bekezdése a 242/2007. (IX. 21.) Korm. rendelet 28. §-ával megállapított szöveg.

114

A 24. § új (5) bekezdését a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 10. § (1) bekezdése iktatta be, egyidejűleg az eredeti (5) bekezdés számozását (6) bekezdésre változtatva. A 24. § (5) bekezdése a 242/2007. (IX. 21.) Korm. rendelet 28. §-ával megállapított szöveg.

115

A 24. § eredeti (5) bekezdésének számozását a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 10. § (1) bekezdése (6) bekezdésre változtatta. A 24. § (6) bekezdése a 242/2007. (IX. 21.) Korm. rendelet 28. §-ával megállapított szöveg.

116

A 24. § (7) bekezdését a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 10. § (2) bekezdése iktatta be, szövege a 242/2007. (IX. 21.) Korm. rendelet 28. §-ával megállapított szöveg.

117

A 25. § (1) bekezdése a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

118

A 25. § (2) bekezdését a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, újonnan a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdése iktatta be.

119

A 25. § (2a) bekezdését a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdése iktatta be.

120

A 25. § (2b) bekezdését a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdése iktatta be.

121

A 25. § (3) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

122

A 25. § (4) bekezdése a 264/2002. (XII. 19.) Korm. rendelet 8. §-ával megállapított szöveg.

124

A 25. § (6) bekezdését a 122/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet 14. §-ának (2) bekezdése iktatta be, szövege a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

125

A 26. §-t a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 13. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, újonnan a 360/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 12. §-a iktatta be.

128

A 30. § (2)–(3) bekezdését a 98/2010. (IV. 2.) Korm. rendelet 7. §-a hatályon kívül helyezte.

129

A 30. § (4) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 1278. pontja hatályon kívül helyezte.

130

A 30/A. §-t a 98/2010. (IV. 2.) Korm. rendelet 5. §-a iktatta be.

131

A 31. §-t a 197/2006. (IX. 27.) Korm. rendelet 12. §-a iktatta be.

132

A 31. § (1) bekezdése a 117/2009. (VI. 4.) Korm. rendelet 12. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

133

A 31. § (4) bekezdését a 301/2007. (XI. 9.) Korm. rendelet 111. § (8) bekezdése iktatta be.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére