• Tartalom

11/1998. (HK 3.) HM utasítás

11/1998. (HK 3.) HM utasítás

a közalkalmazottak 1998. évi illetményfejlesztése végrehajtásáról*

1998.02.26.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetével egyeztetve – a közalkalmazottak 1998. évi illetményfejlesztése végrehajtására a következő utasítást adom ki.

1. § (1) Az utasítás hatálya – a (2) bekezdés szerinti közalkalmazottak kivételével – kiterjed a Honvédelmi Minisztérium hivatalai és háttérintézményei, a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok, a katonai felsőoktatási intézmények, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei (a továbbiakban együtt: katonai szervezet) azon állandó- és időszaki főfoglalkozású, valamint részfoglalkozású közalkalmazotti állományára, akiknek a közalkalmazotti jogviszonya 1998. február hó 1-jét megelőzően kezdődött és 1998. február hó 1-jén is fennáll. A GYES-en és GYED-en lévők, valamint a sorkatonai szolgálatot teljesítő közalkalmazottak ugyancsak jogosultak illetményemelésre.

(2) Nem jogosultak illetményemelésre azok a közalkalmazottak, akik 1998. február 1-jén a közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnése miatt fel vannak mentve a munkavégzés alól.

2. § (1) A közalkalmazottak 1998. évi illetményfejlesztésének átlagos mértéke 16%.

(2) Az illetményfejlesztés végrehajtásához a katonai szervezeteknél az 1998. február 1-jén érvényes létszámok és átlagbérek alapján számított béralapok után az (1) bekezdés szerinti mértékű illetményfejlesztési keretet kell képezni.

3. § (1) A 2. § alapján képzett illetményfejlesztési pénzkereteket az illetmények kötelező jellegű és differenciált emelésére kell felhasználni.

(2) Az illetményemelési pénzkeretekből – a 4. § (1) bekezdés b) pontjának harmadik francia bekezdése szerinti kötelező pótlékemelés fedezete kivételével – tartalék nem képezhető és a katonai szervezetek között átcsoportosítás nem hajtható végre.

4. § (1) Az illetményfejlesztés során kötelező jelleggel kell biztosítani:

a) 1998. január 1-jétől a fizetési fokozat szerinti illetmények három évenkénti kötelező emelése miatti, valamint a minimálbérre (19 500 Ft) történő felemelésből származó illetményemelkedéseket;

b) 1998. február 1-jétől

– a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) illetményrendszerének módosítása miatt – vagyis az 1998. február 1-jétől érvényes illetménytábla figyelembevételével – a fizetési fokozat szerinti illetmény növekedését,

– az illetménypótlékok alapjaként a Kjt. által 1998. február 1-jével meghatározott 13 500 Ft figyelembevételével számított pótléknövekményeket;

– a vonatkozó jogszabályok által – a szükséges feltételek fennállása esetén – kötelezően odaítélendő pótlékokat (pl.: az oktatás területén a számítógép-kezelő pótlék stb.).

(2) Az (1) bekezdés szerinti kötelező jellegű illetményemelések után fennmaradó pénzkeretet differenciált illetményemelésre lehet felhasználni, melynek jogcímei az alábbiak lehetnek:

a) az 1998. január 31-ig megállapított százalékos mértékű, alsó-felső határok közötti pótlékok további emelése,

b) a feltételek fennállása esetén további pótlék megállapítása;

c) fizetési fokozat szerinti illetmények további emelése.

(3) A (2) bekezdés szerinti (differenciálásra szolgáló) illetményfejlesztési keretből kell biztosítani az (1)–(2) bekezdés szerinti illetményemelések éjszakai- és műszakpótlék vonzatát is.

5. § A betöltetlen munkakörökre lekötött illetményeket egységesen a 2. §-ban szereplő illetményfejlesztési mérték szerint kell megnövelni.

6. § A 4. § (2) bekezdése szerinti differenciált illetményemelést a munkáltatói jogokat gyakorló katonai szervezet parancsnoka (vezetője) a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének helyi szervezetével egyeztetve hajtsa végre, amennyiben a katonai szervezetnél szakszervezet működik.

7. § (1) A 2. § alapján az illetményfejlesztés végrehajtásához felszámított béralapokat a katonai szervezetek – a pénzügyi ellátásukat végző HM Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóságoktól (a továbbiakban: HM TPSZI) igényeljék. A HM TPSZI-k az igényeket összesítve jelentik azt a gesztori feladatokat ellátó HM TPSZI-nek, amelyek a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivataltól a szükséges fedezetet 1998. február 23-ig igényeljék.

(2) Azok a katonai szervezetek, ahol önálló pénzügyi és számviteli osztályok működnek, az (1) bekezdéstől eltérően, közvetlenül a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivataltól igényeljék a béralapokat.

(3) Az illetményfejlesztést megelőzően a közalkalmazottak besorolását, pótlékainak és keresetkiegészítésének megállapítását – figyelemmel a Kjt. és a honvédségnél foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyával összefüggő egyes kérdésekről szóló 25/1992. (XI. 25.) HM rendeletre – felül kell vizsgálni.

8. § Az illetményemelésekre besorolási parancsban (határozatban) kell intézkedni. A közalkalmazottak részére az illetmények változásáról értesítést kell kiadni.

9. § Az 1998. évi közalkalmazotti illetményemelést úgy kell végrehajtani, hogy a március 3-ai illetményfizetéskor már a felemelt összegek kerüljenek folyósításra. Az időben kifizethetőség érdekében a besorolásokról és az illetményemelésekről a feladásokat a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság részére legkésőbb 1998. február 12-ig kell megküldeni.

10. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 1998. február hó 1-jétől kell alkalmazni.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 80/2001. (HK 1/2002.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2002. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére