• Tartalom

13/1998. (BK 10.) BM utasítás

13/1998. (BK 10.) BM utasítás

a fegyverzeti és vegyivédelmi eszközellátás tervezésének, tartalékképzésének szabályozásáról*

1998.06.01.
A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervezetek technikai ellátásával kapcsolatos fegyverzeti anyag, vegyivédelmi eszköztervezésekhez, a feladatokhoz igazodó normatívák kidolgozásának elősegítése és az ésszerű tartalékok kialakítása érdekében kiadom az alábbi
utasítást.
I.
Általános szabályok
1. Az utasítás hatálya kiterjed:
a) a rendőrség, a határőrség, a polgári védelem hivatásos szervei, a hivatásos állami tűzoltóság, valamint a Rendőrtiszti Főiskola szervzeteire, a hivatásos, a szerződéses (állománytáblázatban szerepeltetésükig) a sorozott, a köztisztviselői és a közalkalmazotti állományára (a továbbiakban: igényjogosult szervezetek és személyi állomány),
b) a lőfegyverekre, a lőszerekre, a gránátokra, a pirotechnikai, optikai, fegyverzeti és védő-kényszerítő eszközökre, a kiképzési főcikkekre és kabinetfegyverekre (a hivatásos állami tűzoltóság, valamint a köztisztviselői és közalkalmazotti állomány kivételével),
c) a légzésvédelmi, a bőrvédelmi eszközökre, a sugárzásjelző- és mérőműszerekre, a vegyijelző- és felderítő, a meteorológiai felszerelésekre, a mentesítő és fertőtlenítő anyagokra, a mentesítő technikákra, illetve egyéb vegyivédelmi eszközökre.
2. Az igényjogosult szervezetek és személyi állomány ellátása csak olyan felszerelések közül tervezhető, amelyek rendszeresítése megtörtént.
II.
A fegyverzeti ellátás tervezésének szabályai
3. Az igényjogosult szervezetek és személyi állomány részére az 1. számú mellékletben felsorolt eszközök tervezhetők személyi alapfelszerelések, személyhez, technikai eszközhöz rendelt felszerelések, alegységek- és egységkészletek, valamint kiképzési főcikkek formájában.
4. A személyi és egységfelszerelések tervezésének szempontjait a 2. számú melléklet tartalmazza.
5. A szolgálati lőszer, gránát és rakéta javadalmazására vonatkozóan a 3. számú melléklet iránymutatásai kötelezőek. A rendvédelmi szolgálatok sajátosságait figyelembe véve a végrehajtó szolgálat ellátásához szükséges mennyiségeket – az 1 javadalmazáson belüli készlet lépcsőzéseket – az igényjogosult szervezetek vezetői határozhatják meg.
III.
A vegyivédelmi ellátás tervezésének szabályai
6. Az igényjogosult szervezetek és személyi állomány részére a 4. számú mellékletben felsorolt eszközök tervezhetők személyi felszerelések, alegység- és egységkészletek formájában.
7. A személyi, valamint alapegység- és egységfelszerelések tervezését az 5. számú melléklet szempontjai szerint kell elvégezni.
IV.
Közös szabályok
8. Az igényjogosult szervezetek vezetői a utasítás hatálybalépését követő 60 napon belül határozzák meg a szervezetükre vonatkozó normát, majd a közigazgatási helyettes államtitkár előzetes egyetértését követően országos parancsnoki, főiskolai főigazgatói utasítással adják ki azt.
9. Az igényjogosult szervezetek vezetői az egyes állománykategóriák fegyverzetek alapfelszerelés fajtáinak meghatározása során a 2. számú melléket I. pontjában, vegyivédelmi eszközök tekintetében az 5. számú melléklet 1. pontjában felsoroltaknál kevesebb tételt is előírhatnak, de az egyes tételekhez rendelt mennyiségtől nem lehet eltérni.
10. A különleges alegységek és a tűzoltóság állományának személyi- és alegység felszerelését a speciális szükségleteknek megfelelően kell kialakítani. E szervezetek eltérhetnek a mellékletben meghatározottaktól a fegyverzeti- és vegyivédelmi eszközök rendseresítése során.
11. Az igényjogosult szervezetek – egység szintig – kötelesek technikai eszközigényüket eszközszükségleti táblázatba (a továbbiakban: ESZT) foglalni. Az ESZT tartalmát a szervezetek országos szintű szakmai, formáját a gazdasági-műszaki szakterülete határozza meg.
12. Az ESZT igényjogosult szervezeti összesített táblázatát a konkrét helyi norma elkészültét követő 90. napig kell a BM Műszaki Főosztály részére megküldeni 2 példányban. A BM Műszaki főosztály az ESZT egyik példányát láttamozás után visszaküldi, a másik példányt magánál tartja. Az ESZT-k helyzetéről a rendvédelmi szolgálatok gazdasági-műszaki területe évenként február 28-ig értékelő beszámolót terjeszt fel a BM Műszaki Főosztályára. A beszámolókat a BM Műszaki Főosztály értékeli és összegző álláspontját minden év március 20-ig a közgazdasági helyettes államtitkár részére felterjeszti, ennek kivonatát a központi forgótartalékot képező szervezet felé megküldi.
V.
A tartalékképzés tervezésének szabályai
13. A 4., 5. és 7. pont alapján megállapított eszközszükségletek után tartalékot kell képezni szervezeti tartalék és központi forgótartalék bontásban. A szervezeti tartalékot a felhasználás helyén – alegységnél – kell tárolni. Ha a biztonságos tárolóhelyiség és a személyi feltétel nem biztosított, az állományilletékes egység raktárát kell igénybe venni erre a célra. A központi forgótartalék tárolási helye a BM központi raktára. A tartalékolás mértékét a 6. számú melléklet tartalmazza.
14. A tartalékképzéssel kapcsolatos költségeket szervezeti szintű tartalék esetében az igényjogosult szervezet viseli. A BM Műszaki Főosztály mérje fel a központi forgótartalék készletek mennyiségének meglétét, majd a meglévő készletek és a 6. számú melléklet II. pontja szerinti maximális készlet közötti különbség költségét tervezze a fejezeti kezelésű előirányzatok, ágazati célfeladatok között a tartalék feltöltésére. A költségvetésben jóváhagyott céltámogatást a BM központi raktára a központi forgótartalék hiányának kiegyenlítésére veheti igénybe.
15. A központi forgótartalékból történő vételezés esetén a vételező szervezetet költségtérítés terheli a BM Központi raktára felé. A költségtérítésből származó bevételt a raktár kizárólag a központi forgótartalék pótlására használhatja fel.
16. A szavatossági időhöz kötött anyagok és eszközök szervezeti tartalékainak frissítése az igényjogosult szervezet vezetőjének a feladata, a szükséges pénzügyi fedezetet tervezni kell. A központi forgótartalék frissen tartásáról a BM központi raktára gondoskodik, ennek költségeit – a raktár időbeni jelzése alapján – a BM Műszaki Főosztály a fejezeti kezelésű költségek között tervezi.
VI.
Vegyes rendelkezések
17. Az utasítás mellékleteiben szereplő eszközök, anyagok, valamint felszerelések a fejezeti kiemelt termékek kategóriájába tartoznak, beszerzésükre a BM Beszerzési Szabályzatában előírtak alapján kerülhet sor.
18. A lejárt szavatosságú termékek megsemmisítését, annak költségét a készletező szervezet tervezi a használatból való kivonási szabályok szerint.
19. A minősített időszaki ellátási és tartalékolási szabályokat külön előírás tartalmazza. A polgári védelmi kötelezettség alapján megalakított polgári védelmi szervezetek számára a vegyivédelmi eszközöket a polgári védelem országos parancsnoka tervezi a közgazdasági helyettes államtitkár egyetértésével.
20. A közgazdasági helyettes államtitkár az utasítás hatálybalépését követő 90 napon belül adjon ki az egyes fegyverzeti- és vegyivédelmi eszközök alkatrészeire, valamint javítóanyagaira vonatkozó fenntartási készletnormát.
VII.
Értelmezős rendelkezések
21. Ezen utasítás alkalmazásában
a) alegység: a rendőrkapitányságok, a rendőr szakközépiskolák, a határőrizeti kirendeltségek, a határforgalmi kirendeltségek, a határvadász századok, a hivatásos állami tűzoltó parancsnokságok, a körzeti polgári védelmi parancsnokságok,
b) egység: a rendőr-főkapitányságok, a határőr igazgatóságok, a határőr tiszthelyettes képző iskolák, a megyei tűzoltó parancsnokságok, a megyei, fővárosi polgári védelmi parancsnokságok, a Rendőrtiszti Főiskola,
c) különleges alegység: a Rendőrség Különleges Szolgálata, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya, a rendőr-főkapitányságok beavatkozó osztályai, a Határőrség akció szolgálata, a hivatásos állami tűzoltóságok tűzoltási és mentési (vonulós) alegységei, a polgári védelmi veszélyfelderítő- és kárfelszámoló alegységek,
d) kiképzési főcikk: minden olyan éles lőfegyver – beleértve a 22 űrméretet is –, amelyet kizárólag lőkiképzésre alkalmaznak, olyan lőfegyver, ami csak vaktölténnyel üzemeltethető (pl.: a felhegesztett csőszűkítős fegyver), a vaktöltény, az oktató fegyver, a metszet fegyver, az oktató töltény, a különféle sugárzásmérő, -jelző, vegyifelderítő, -jelző, mentesítő és meteorológiai eszközök, amelyek csak oktatási célra alkalmasak, illetve az eredeti funkciójának megfelelő, hitelesített, működőképes eszköz közvetlen kiképzési mérések elvégzésére, a gázkamara gyakorlatok aktív gáza, a lejárt szavatosságú egyéni védőeszköz inaktív körülmények közötti gyakorlásra,
e) kabinetfegyver: az olyan éles lőfegyverek, amelyek a lőfegyverekkel elkövetett bűncselekmények rekonstruálására, összehasonlító lövések elvégzésére szolgálnak az ORFK Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet igazságügyi fegyverszakértői munkájánál.
VIII.
Záró rendelkezések
21. A kiképzések, gyakorlatok eredményes végrehajtása érdekében engedélyezem a tűzoltóságok részére az 1. számú melléklet „Pirotechnikai eszközök” csoportjából a színes füstjelzők, valamint a füst- és ködképzők használatra történő terveztetését.
22. A többször módosított 9/1978. BM utasítás és a 17/1978. BM utasítás „Titkos!” minősítését megszüntetem.
23. Ez az utasítás a közzétételét követő 1 hónap 1. napján lép hatályba. A 14. pont tartalék finanszírozására vonatkozó rendelkezéseit 1999. január 1-jétől kell alkalmazni.
24. A 26/1983. BM utasítás 4., 4. a) és 5. számú mellékletének a Központi Szertár sor „Ellátási tartalékkészlet” oszlopaiban meghatározottakat 1998. december 31-ig kell alkalmazni, azok 1999. január 1-jén hatályukat vesztik.
25. Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg – a 24. pontban foglaltak kivételével – hatályát veszti:
a) a fegyver, lőszer és egyéb fegyverzeti anyagok rendszerbe vételének, normáinak és tartalék készleteinek újbóli meghatározására kiadott 9/1978. BM utasítás és a módosítására kiadott 26/1983. BM, valamint a 28/1989. BM utasítás,
b) a 26/1983. BM utasítás végrehajtására kiadott 8/1984. BM I/II. csoportfőnöki intézkedés,
c) a 18–6233/1/1982. BM I/II–2. osztályvezetői körlevéllel kiadott „Törzskészleti norma” a fegyverzeti anyagokra,
d) a vegyivédelmi szakfelszerelések és eszközök rendszerbe vételének, normáinak és tartalék készleteinek újbóli meghatározásáról szóló 17/1978. BM utasítás,
e) a Magyar Népköztársaság Belügyminisztere 17/1978. utasításának egységes végrehajtására kiadott 3/1979. BM I/II. csoportfőnöki intézkedés,
f) a 7161/1/1982. BM I/II–2. osztályvezetői körlevéllel kiadott „Törzskészleti norma” a vegyivédelmi anyagokra.
Kuncze Gábor s. k.,
belügyminiszter
1. számú melléklet
a 13/1998. BM utasításhoz
Jegyzék
a fegyverzeti eszközigény tervezése során figyelembe vehető cikkekről
Egyéni maroklőfegyverek
7,65 X 17 mm-es pisztoly
9 X 18 mm-es pisztoly
9 X 19 mm-es pisztoly
Egyéni sorozatlövő lőfegyverek
9 X 18 mm-es automata pisztoly
9 X 19 mm-es géppisztoly
7,62 X 39 mm-es gépkarabély
Kollektív sorozatlövő lőfegyverek
7,62 X 54R mm-es géppuska
7,62 X 54R mm-es fedélzeti géppuska
14,5 X 114 mm-es fedélzeti géppuska
Puskák
22 puska
7,62 X 54R mm-es mesterlövő puska
12,7 X 107 mm-es mesterlövő puska
12,7 X 107 mm-es romboló puska
12/70-es kaliberű ismétlő rendszerű sörétes puska
Páncélelhárító eszközök
kézi páncélelhárító gránátvető
állványos páncélelhárító gránátvető
irányított páncéltörő rakéta komplexum
Hideg fegyverek
tőr tokkal
szurony tokkal
kard hüvellyel
Lőszerek
.22 lőszer különféle változatai
7,65 X 17 mm-es különféle változatai
9 X 18 mm-es lőszer különféle változatai
9 X 19 mm-es lőszer különféle változatai
7,62 X 39 mm-es lőszer különféle változatai
7,62 X 54R mm-es lőszer különféle változatai
12,7 X 107 mm-es lőszer különféle változatai
14,5 X 114 mm-es lőszer különféle változatai
12/70-es kaliberű lőszer különféle változatai
Gránátok, rakéták
védő- és támadó gyakorló kézigránát
védő- és támadó kézigránát
lőtéri gyakorló gránát (páncéltörő eszközökhöz)
kumulatív- és repesz gránát (páncéltörő eszközökhöz)
irányított páncéltörő rakéta
Pirotechnikai eszközök
színes jelzőrakéta
hangjelző
hang- és fénygránát
színes füstjelző
füst- és ködképző
Robbanóanyagok
plasztikus robbanóanyag
préstestek
gyújtózsinórok
gyutacsok
Optikai eszközök
nappali és éjszakai látcső
nappali és éjszakai célzókészülék, céltávcső
szögtávcső
tájoló
távolságmérő
Fegyverzeti eszközök
színes jelzőrakéta indító szerkezet
könnygázgránát kilövő vetőtoldattal
könnygáz- és ködgránát sorozatvető
lézeres célmegjelölő
védő kézigránát vetőszerkezet
Védő- és kényszerítő eszközök
rendőrbot különféle változatai
bilincs különféle változatai
könnygázszóró palack
elektromos sokkoló
univerzális könnygázgránát
speciális töltésű gránát
repesz- és/vagy lövedékálló, szúrásálló mellény
repesz- és/vagy lövedékálló sisak
ütésálló védőpajzs
ütésálló sisak
testvédő
2. számú melléklet
a 13/1998. BM utasításhoz
Iránymutatás a személyi- és (al) egységfelszerelések kialakításához
I. Személyi alapfelszerelések
1 db maroklőfegyver
1 db egyéni sorozatlövő lőfegyver
1 db kézi bilincs
1 db rendőrbot
1 db könnygázszóró palack
1 db nappali (binokuláris) látcső
1 db tájoló
II. Személyhez (beosztáshoz) rendelt felszerelések
7,62 X 54R mm-es mesterlövő puska
7,62 X 54R mm-es géppuska
12,7 X 107 mm-es mesterlövő puska
12,7 X 107 mm-es romboló puska
kézi páncélelhárító gránátvető
kézi könnygázgránát kilövő
repesz- és/vagy lövedékálló, szúrásálló mellény
repesz- és/vagy lövedékálló sisak
ütésálló védőpajzs
ütésálló sisak
hosszabbított rendőrbot
tőr tokkal
szurony tokkal
kard hüvellyel
elektromos sokkoló
III. 1. Alegységkészlet
védő- és támadó kézigránát*
7,62 X 39 mm-es gépkarabély
7,62 X 54R mm-es géppuska
kézi páncélelhárító gránátvető
állványos páncélelhárító gránátvető
irányított páncéltörő rakéta komplexum
éjszakai látcső
szögtávcső
színes jelzőrakéta indító szerkezet
univerzális könnygázgránát
speciális töltésű gránát
színes jelzőrakéta
hangjelző
színes füstjelző
füst- és ködképző
védő kézigránát vetőszerkezet
elektromos sokkoló
III. 2. Technikai eszközökhöz rendelt felszerelések
7,62 X 54R mm-es fedélzeti géppuska
14,5 X 114 mm-es fedélzeti géppuska
12/70-es kaliberű ismétlő rendszerű sörétes puska
állványos páncélelhárító gránátvető
irányított páncéltörő rakéta komplexum
nappali és éjszakai célzókészülék, céltávcső
lézeres célmegjelölő
távolságmérő
univerzális könnygázgránát
III.3. Egységkészlete
7,62 X 54R mm-es géppuska
védő- és támadó kézigránát
kézi páncélelhárító gránátvető
* A fegyverviselésre jogosult teljes személyi állomány – a Polgári Védelem kivételével – 1 db/fő védő kézigránát, a Határőrség határvadász századai és a határőrizeti kirendeltségei állománya + 1 db/fő támadó kézigránát mennyiségét alegységkészletként kell tárolni.
3. számú melléklet
a 13/1998. BM utasításhoz
Lőszer, gránát és rakéta javadalmazások
(1 javadalmazás)
1. Pisztoly
A teljességhez tartozó tárak összmennyisége tejesen töltve.
2. Géppisztoly
A teljességhez tartozó tárak összmennyisége teljesen töltve.
3. Gépkarabély
A teljességhez tartozó tárak összmennyisége teljesen töltve.
4. Géppuska, fedélzeti géppuska
A teljességhez tartozó hevedertárak, rakaszok összmennyisége teljesen töltve.
5. Kézigránát
A fegyverviselésre jogosult teljes személyi állomány – a Polgári Védelem kivételével – 1 db/fő védő kézigránát, a Határőrség határvadász századai és a határőrizeti kirendeltségei állománya + 1 db/fő támadó kézigránát.
6. Kézi- és állványos péncélelhárító gránátvető
A gránát hordtáska kapacitásának megfelelő mennyiség.
6.1. Irányított páncéltörő rakéta komplexum
8 db irányított páncéltörő rakéta
7. Puska
A teljességhez tartozó tárak összmennyisége teljesen töltve.
Ismétlő rendszerű lőfegyverek esetén minimum 15 db töltény.
7.1. 12/70-es kaliberű ismétlő rendszerű sörétes puska
Tárazható mennyiség háromszorosa.
4. számú melléklet
a 13/1998. BM utasításhoz
Jegyzék
a vegyivédelmi eszközigény tervezése során figyelembe vehető cikkekről
Egyéni légzésvédelmi eszközök
gázálarcok harci- és ipari gázok elleni szűrővel, valamint szénmonoxid szűrővel
oxigénlégző készülékek
sűrítettlevegős légzőkészülékek
Egyéni bőrvédelmi eszközök
szűrő típusú védőruhák
kiegészítő védőlepel szűrő típusú védőruhához
könnyű szigetelő típusú védőruhák
nehéz szigetelő típusú védőruhák
védőkesztyűk
Sugárzásjelző- és mérőműszerek
sugárzásjelzők
sugáradagmérők
egységes sugárzásmérők
sugárszintmérők
sugárszennyezettségmérők
Vegyijelző -és felderítő, valamint meterológiai eszközök
egyszerű (személyi) vegyijelző eszköz
automatikus és manuális rendszerű vegyijelzők
vegyifelderítő eszközök
mintavételi eszközök
meteorológiai felszerelések
Mentesítés és fertőtlenítés anyagai, eszközei
sugármentesítő anyagok
vegyimentesítő anyagok
fertőtlenítő anyagok
sugármentesítő csomagok
vegyimentesítő csomagok
kézi személy- és technikamentesítők
gépjármű alvázra szerelt személy-, technika-, ruházat- és terepmentesítők
Egyéb eszközök
vegyi- és sugárfelderítő járművek
műszereket, készülékeket működtető áramforrások
akkumulátortöltők
önleolvasós (egyéni) sugáradagmérők töltőkészülékei
5. számú melléklet
a 13/1998. BM utasításhoz
Iránymutatás a személyi-, alegység és egységfelszerelések kialakításához
1. Személyi felszerelések
1 db gázálarc készlet (szűrővel, szűrőkkel)
1 db légzőkészülék
1 öltözet védőruha kesztyűvel, védőlábbelivel
1 db egyéni sugárzásjelző
1 db önleolvasós (egyéni) sugáradagmérő
1 db egyszerű (személyi) vegyijelző eszköz
1 db személyi vegyimentesítő csomag
1 db fegyver vegyimenteső csomag
2. Alegység felszerelések
sugárzásjelzők
sugáradagmérők
sugárzásmérők
sugárszintmérők
sugárszennyezettség-mérők
vegyijelző eszközök
vegyifelderítő eszközök
mintavételi eszközök
meteorológiai felszerelések
egyéni vegyimentesítő készlet
kézi személy- és technikamentesítők
sugármentesítő anyagok
vegyimentesítő anyagok
fertőtlenítő anyagok
műszerek, készülékek áramforrásai
akkmulátortöltők
önleolvasós sugáradagmérők töltőkészülékei
3. Egységfelszerelések
vegyi- és sugárfelderítő járművek
gépjármű alvázra szerelt személy-, technikai-, ruházat- és terepmentesítők
mentesítő és fertőtlenítő anyagok az egységkészletű mentesítőkhöz
6. számú melléklet
a 13/1998. BM utasításhoz
Tartalékképzés
I. Szervezeti tartalék:
Az eszközszükségleti táblázat mennyiségének minimum 10%-a, maximum 20%-a, eszközfajtánként legalább 1 db.
Lőszerek, rakéták és gránátok:
– lőszerek: a javadalmazással megegyező mennyiség, a Határőrség 2 javadalmazást tartalékol (lőfegyver típusonként);
– irányított páncéltörő rakéta: 0,5 javadalmazás
– gránátok: az 1 javadalmazásának megfelelő mennyiség (típusonként);
– kézigránátok: külön tartalékot csak a határőrség képez a határvadász századok, illetve a határőrizeti kirendeltségek állománya részére 1 db/fő védő- és 1 db/fő támadó kézigránát mennyiségében.
Mentesítő és fertőtlenítő anyagok:
– a mentesítő technikánként: + egy feltöltés.
II. Központi forgótartalék
Az igényjogosult szervezetek összesített eszközszükségleti táblázata alapján a mennyiségek minimum 15%-a, maximum 20%-a, beleértve a lőszereket, gránátokat és kézigránátokat is.
Kézi lőfegyverek lőszereiből minimum 20%, maximum 30% (a bontatlan gyári csomagolás figyelembevételével) tartalékot kell képezni.
*

Az utasítást a 19/2005. (BK 12.) BM utasítás 24. pontja hatályon kívül helyezte 2005. július 9. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére