• Tartalom

2/1998. (HK 1.) HM utasítás

2/1998. (HK 1.) HM utasítás

az elhelyezési ellátás további biztosításáról szóló 72/1997. (HK 25.) HM utasítás módosításáról, és az átalakítással kapcsolatos egyéb feladatokról

1998.01.08.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás alapján az elhelyezési ellátás további biztosításáról szóló 72/1997. (HK 25.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) módosítása, illetve az átalakítással kapcsolatos egyéb feladatok végrehajtása érdekében a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumnak és a Magyar Honvédségnek (a továbbiakban: HM, illetve MH) a feladat végrehajtásában érintett szerveire, hivatalaira és háttérintézményeire terjed ki.

2. § (1) Az Utasítás 2. § (2) bekezdésének b) alpontja az alábbiak szerint módosul:

„b) a vállalkozási szerződést határozott időtartamra kell megkötni úgy, hogy a szolgáltatónak az ellátandó tevékenységet 3 gazdasági évre kell vállalnia, a felmondási időt pedig hat hónapnál rövidebb időtartamban nem lehet megállapítani.”

(2) Az Utasítás 2. § (3)−(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek, illetve a további (5)−(7) bekezdésekkel egészül ki:

„(3) Az utasítás 1. § (1) bekezdésében meghatározott elhelyezési feladatok ellátását végző szolgáltató szervezet(ek) a közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény alapján közbeszerzési eljárás keretében kerül(nek) kiválasztásra. A HM, mint az állami vagyon kezelője nevében, a honvédelmi miniszter megbízása alapján a megbízólevélben foglalt feltételek mellett ajánlatkérőként a HM Beszerzési Hivatala jár el.
(4) A pályázat nyertesével (nyerteseivel) a vállalkozási szerződést a honvédelmi miniszter megbízása alapján kétszintű döntéselőkészítési rendben a HM Beszerzési Hivatal vezérigazgatója köti meg.
(5) A kétszintű döntéselőkészítés biztosítása érdekében Közbeszerzési Értékelő Bizottságot (a továbbiakban: KÉB), valamint Szakértő Bizottságot (a továbbiakban: SZB) kell létrehozni. Az SZB az értékelés teljeskörűségének biztosítása érdekében műszaki, pénzügyi-gazdasági, jogi és minőségellenőrzési albizottságból áll.
(6) A KÉB vezetője a HM közigazgatási államtitkára, tagjai a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkára, a Honvéd Vezérkar vezérkari főnök helyettese, a HM Központ Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgatója, a HM infrastrukturális főosztályvezető, a HM közgazdasági és vagyonfelügyeleti főosztályvezető, a HM Beszerzési Hivatal vezérigazgatója, az MH logisztikai főigazgató és az SZB vezetője. Az SZB vezetője az MH Logisztikai Főigazgatóság elhelyezési csoportfőnöke. Az SZB tagjait a HM közigazgatási államtitkára az MH állományába tartozó személyek vonatkozásában a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök javaslata alapján jelöli ki.
a) Az SZB feladatai különösen:
a közbeszerzési eljárás lefolytatásának megtervezése, a részvételi felhívás, a műszaki dokumentáció és a részletes értékelési szempontok kidolgozása és jóváhagyásra történő felterjesztése a KÉB vezetőjéhez;
a részvételi felhívásra történő jelentkezések szakmai szempontok szerinti elsőszintű értékelése, a jelentkezések elfogadására vonatkozó javaslat kidolgozása, és felterjesztése a KÉB vezetőjéhez;
a tárgyalások lefolytatása, illetve a benyújtásra kerülő ajánlatok szakmai szempontból történő szakterületenkénti értékelési jegyzőkönyvvel alátámasztott részletes értékelése;
eredményes eljárás esetén a nyertessel megkötésre kerülő, a miniszteri döntésnek megfelelő szerződés előkészítése.
b) A KÉB feladatai különösen:
a részvételi felhívás, a műszaki dokumentáció, a részletes értékelési szempontok elbírálása, elfogadása közzétételének engedélyezése;
a részvételi felhívásokra történő jelentkezések elfogadásával kapcsolatos döntés;
az SZB által értékelt ajánlatoknak „az összességében legelőnyösebb ajánlat elve” szerinti elbírálása, ideértve a döntéshozatalt az ajánlattevők jogszabály alapján történő esetleges kizárásáról, egyes ajánlatok esetleges érvénytelenítéséről;
az eljárás eredményességének megítélése, valamint a közbeszerzési eljárás lezárására vonatkozó döntési javaslat meghozatala, a honvédelmi miniszterhez döntésre történő benyújtása, a döntést követően a nyertessel a szerződés megkötésének engedélyezése.
(7) A közvetlen tárgyalások lefolytatásának időszakára az SZB tagjait az egyéb munkavégzési kötelezettség alól a HM közigazgatási államtitkár, illetve a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök mentesítheti.”

3. § (1) Az Utasítás 4. §-ában előírt feladatokat a továbbiakban a lefolytatásra kerülő közbeszerzési eljárásra figyelemmel kell végrehajtani. Az elhelyezési szolgálat átalakításával összefüggésben jelen utasítás hatálybalépéséig kiadott szervezési jellegű MH szintű szakintézkedéseket az alábbi a) és b) alpontokban meghatározott szempontok szerint történt felülvizsgálatot, és a Honvédelmi Minisztériummal való egyeztetést követően legkésőbb 1998. január 30-ig módosítani kell:

a) Az elhelyezési ellátás rendjének átalakításából adódó szervezési jellegű MH feladatokat és azok ütemezését úgy kell meghatározni, hogy a teljes körű átállásra − a közbeszerzési eljárás lefolytatásának függvényében − várhatóan 1998. második félévében kerül sor.

b) Az átalakításban érintett személyi állomány munkajogi státusza az előző alpontban meghatározott időpontig nem változik. Ennek megfelelően kell meghatározni a közalkalmazotti állomány jogviszonyának megszüntetésével, illetve az új munkáltatóhoz történő átvételével, valamint a hivatásos állomány áthelyezésével kapcsolatos − jogszabályban előírt − munkajogi eljárási cselekmények ütemezését (tájékoztatási kötelezettség teljesítése, a munkaügyi központok értesítése, a személyi elbeszélgetések lefolytatása stb.).

(2) Az átalakításából adódó, az Utasítás 4. § c) alpontjában meghatározott szabályozási jellegű feladatokat − különös tekintettel az MH szerveinél maradó elhelyezési tevékenység szervezeti rendjének kialakításra, és a hatáskörök újraszabályozására − az államháztartásról szóló, többször módosított 1992. évi XXXVIII. törvény 109/F. §-ában foglaltakra figyelemmel, a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatósággal megkötendő vagyonkezelési szerződéssel, valamint a honvédelmi fejezet gazdálkodását szabályozó miniszteri utasítás rendelkezéseivel összhangban kell végrehajtani. Ennek érdekében − az ingatlankezeléssel, fenntartással kapcsolatos, jelenleg hatályban lévő normák (miniszteri utasítások, MH szintű szakintézkedések) teljes körű áttekintésével − legkésőbb 1998. május 31-ig a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök:

a) intézkedik a tárgykört szabályozó MH szintű szakintézkedések módosítására és/vagy hatályon kívül helyezésére;

b) javaslatot tesz a magasabb hatáskörbe tartozó szabályozók módosításra.

4. § Ez az utasítás az aláírása napján* lép hatályba, rendelkezéseit azonban 1998. január 1-jétől kell alkalmazni.

Keleti György s. k.,
honvédelmi miniszter

*

Az aláírás napja: 1998. január 8.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére