• Tartalom

2281/1998. (XII. 19.) Korm. határozat

2281/1998. (XII. 19.) Korm. határozat1

a Magyar Köztársaság és Románia Aktív Együttműködési és Partnerségi Kormányközi Vegyes Bizottsága Kisebbségügyi Együttműködési Szakbizottságának ajánlásairól

2002.11.07.

1. A Kormány jóváhagyja a Magyar Köztársaság és Románia Aktív Együttműködési és Partnerségi Kormányközi Vegyes Bizottsága által elfogadott, a Vegyes Bizottság Kisebbségügyi Együttműködési Szakbizottsága által kidolgozott, a mellékletben közzétett ajánlásokat.

2. Az ajánlások egyes pontjainak végrehajtásával a Kormány a következőket bízza meg:

a)–d)2

e) 8. pont

Felelős: belügyminiszter, igazságügy-miniszter

Határidő: folyamatos

f) 9. pont

Felelős: pénzügyminiszter, közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, belügyminiszter, külügyminiszter, Határon Túli Magyarok Hivatala elnöke

Határidő: folyamatos

g) 10. pont

Felelős: honvédelmi miniszter, külügyminiszter, Határon Túli Magyarok Hivatala elnöke

Határidő: 1999. február 28.

h)3

Melléklet a 2281/1998. (XII. 19.) Korm. határozathoz

A Kisebbségügyi Együttműködési Szakbizottság a j á n l á s a i a Kormányközi Vegyes Bizottság számára

A magyarországi román, illetve a romániai magyar kisebbség harmonikus fejlődése érdekében, jogainak biztosítása céljából, a Szakbizottság felkéri a Vegyes Bizottságot, hogy az alábbi ajánlások megtételét javasolja a két ország kormányainak:

1. A Szakbizottság javasolja, hogy a magyar kormány biztosítsa az alacsony tanulói létszámú román nemzetiségi kisiskolák finanszírozási gondjainak megoldását.

2. A magyar kormány nyújtson támogatást a Körösszakáli Román Nemzetiségi Iskola felújításához. A magyar kormány – a Gyulai Román Kollégium felépítését, illetve a Méhkeréki Román Általános Iskola, valamint a Körösszakáli Román Nemzetiségi Iskola felújításának befejezését követően – biztosítsa az érintett intézmények berendezését.

3. A román kormány segítse elő a 2. pontban nevesített román oktatási intézményeknek a román sajátosságokhoz igazodó felszerelését.

4. A magyar kormány biztosítsa a magyarországi ortodox román templomok számára a már folyamatban lévő felújítási munkák költségvetési támogatását.

5. A román kormány nyújtson anyagi támogatást a 4. pontban említett román egyházi intézmények felújításához.

6. A magyar kormány biztosítsa a Magyarországi Románok Kutatóintézete folyamatos működéséhez szükséges költségvetési forrásokat.

7. A magyar kormány vizsgálja meg a Gozsdu Alapítvány javai visszaszolgáltatásának lehetőségeit és módozatait. Erről tájékoztassa a román kormányt.

8. A magyar kormány kezdeményezze olyan törvényes keret megteremtését, mely biztosítja a magyarországi román kisebbség parlamenti képviseletét.

9. A Szakbizottság szükségesnek tartja, hogy Magyarország és Románia között minél több határátkelő szolgálja a két ország polgárai számára a zavartalan kapcsolattartást. Szorgalmazza további határátkelők kialakítását, különösen az olyan határmenti települések esetében, melyekben magyar oldalon román nemzetiségiek, román oldalon pedig magyar kisebbségiek számára könnyíthető meg ily módon az anyaországi kapcsolattartás.

10. A két kormány honvédelmi miniszterei között minél hamarabb jöjjön létre és kerüljön gyakorlati alkalmazásra a hadisírok és katonai temetők gondozásáról szóló megállapodás.

11. A román kormány vállalja, hogy felgyorsítja a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának ratifikálását, megteszi a szükséges előkészítő lépéseket, hogy azt mihamarabb a törvényhozás elé terjeszthesse.

12. A román kormány gyorsítsa föl a nemzeti kisebbségek védelméről szóló törvény előkészítésének munkálatait, és szorgalmazza annak elfogadását a kormányprogramban megjelölt határidő szerint.

13. A román kormány intézkedjen, hogy az oktatásra vonatkozó 36. sz. Sürgősségi Kormányrendelet előírásai maradéktalanul érvényesüljenek, és segítse elő a kormányrendelet mihamarabbi elfogadását a parlamentben, a kormányprogramnak megfelelően.

14. Az érvényben lévő 36. sz. Sürgősségi Kormányrendelet előírásai alapján, a két ország kormányfőinek 1997. októberi tárgyalásain készült Emlékeztető 1. pontjának szellemében, az önálló magyar állami egyetem létesítésének módozatait vizsgáló bizottság október 15-ére tervezett jelentése után készüljön el az egyetem létrehozásának és telepítésének terve.

15. A magyar fél kötelezettséget vállal, hogy szakmai és anyagi támogatást nyújt az 1999/2000-es tanévben beindítandó önálló magyar állami egyetem létesítéséhez. A megvalósítás érdekében ugyanilyen irányú kötelezettségvállalást javasol a román fél részére is.

16. A román kormány intézkedjen a diplomák kölcsönös elismeréséről szóló kétoldalú egyezmény ratifikálásának felgyorsítása érdekében. A már felállított Ekvivalencia Vegyes Bizottság munkáját gyorsítsa fel.

17. Románia kormánya bocsásson ki egy, a nemzeti kisebbségek nyelvének a közigazgatásban történő használatára, illetve a többnyelvű feliratokra vonatkozó jogi normák végrehajtásáról szóló utasítást, és tegye meg a megfelelő lépéseket ezen jogoknak a kormányprogrammal egyező parlamenti kodifikálása érdekében, ahogyan azt a 22/1997. sz. Sürgősségi Kormányrendelet kezdeményezte.

18. A vallásgyakorlás feltételeit biztosító törvényes keretek megteremtése érdekében a román kormány segítse elő a vallásügyi törvény kidolgozásának munkálatait, és szorgalmazza annak elfogadását a kormányprogramban megjelölt határidő szerint.

19. A román kormány intézkedjen az egykori egyházi javak leltározásáról szóló törvény kidolgozásának felgyorsításában, annak a kormányprogram szerinti határidőben történő elfogadásában.

20. A román kormány szabjon határidőt a közösségi javak visszaszolgáltatásáról szóló törvény kidolgozására és a törvényhozás elé terjesztésére. A törvény elfogadásáig hozzon határozatot további, olyan ingatlanok visszaszolgáltatása ügyében, melyek jogi helyzete nyilvánvaló és rendeleti úton szabályozható.

21. A román kormány gondoskodjon a Zala György alkotta aradi 1848–49-es emlékmű visszaállításáról az 1849. október 6-i esemény 150. évfordulója alkalmából.

1

Megjelent: Határozarok Tára 1998. évi 45. szám.

2

A 2. a)–2. d) pontot a 2333/2002. (XI. 7.) Korm. határozat 2. pontjának tizennyolcadik francia bekezdése hatályon kívül helyezte.

3

A h) pontot a 2125/1999. (V. 28.) Korm. határozat 4. pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére