• Tartalom

25/1998. (HK 9.) HM utasítás

25/1998. (HK 9.) HM utasítás

a katonai egészségügyi intézmények fenntartási és szakirányítási szabályainak átalakításával kapcsolatos feladatokról

1998.04.02.
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényben meghatározott feladatok végrehajtására, a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. §-ának (1) bekezdése l) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium (továbbiakban: HM) és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) – feladatban érintett – szerveire terjed ki.

2. § Az egészségügyi intézmények (Központi Honvédkórház, Kecskeméti Repülőkórház, Pécsi Honvédkórház, MH Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet, MH Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézet) hatékonyabb és gazdaságosabb működtetése, az MH-nak a nem alaprendeltetésből fakadó feladatoktól való fokozatos mentesítése érdekében elő kell készíteni az egészségügyi intézmények MH hadrendjéből való kivonását és átadását a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek körébe.

3. § (1) Az átalakítás előkészítési feladatait a HM szervezetén belül az utasítás hatályba lépésével egyidejűleg megalakuló Előkészítő Csoport és a HVK Egészségügyi Csoportfőnöksége hajtja végre.

(2) Az Előkészítő Csoport tevékenységét a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkárának közvetlen szakmai irányítása alatt végzi.

(3) Az Előkészítő Csoport vezetőjét – a feladat teljesítésének időtartamára – a gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkár javaslatára a miniszter nevezi ki. Az Előkészítő Csoport vezetője főosztályvezetői hatáskörrel rendelkezik.

(4) Az Előkészítő Csoport tagjait – a feladat teljesítésének időtartamára – a csoport vezetőjének javaslata alapján a HM közigazgatási államtitkára nevezi ki.

(5) Az Előkészítő Csoport állománya

Munkakörök megnevezése

M. körök száma

Besor. oszt.

Rendfokozat

Beoszt. kat.

a csoport vezetője

1

főov.

tbk.

VIII.

osztályvezető

1

ov.

ezds.

VI.

osztályvezető

1

ov.

ezds.

VI.

fv. ügyintéző

2

I.

alez.

V.

kv. ügyintéző

1

II.

 

 

(6) Az Előkészítő Csoport a feladatát 1998. április 15. és 1998. szeptember 30. közötti időben hajtja végre.

4. § Az Előkészítő Csoport feladatai:

– az egészségügyi intézmények fenntartásával, működtetésének rendjével kapcsolatos javaslatok kidolgozása;

– javaslat kidolgozása az intézmények gazdasági helyzetének stabilizálása érdekében megteendő azonnali intézkedésekre;

– a HVK egészségügyi csoportfőnökével együttműködésben az intézmények fenntartására és működési rendjének változtatására vonatkozó módosítási javaslatok kidolgozása;

– az intézmények szakirányítására vonatkozó módosító javaslatokkal összhangban a HVK Egészségügyi Csoportfőnökséggel egyeztetett javaslatok kidolgozása a katonai egészségüggyel kapcsolatos feladat- és hatáskörök HM és MH közötti megosztására;

– az átalakítás végrehajtása érdekében ütemterv kidolgozása, jóváhagyásra történő felterjesztése;

– az átalakítással kapcsolatos jogi, szervezési, pénzügyi, humán és vagyonfelmérési feladatok végrehajtása, illetve koordinálása;

– az átalakításban érintett szervezetek szakmai, szervezeti és humán feltételrendszere felülvizsgálatának irányítása;

– az átalakításban érintett egészségügyi intézmények feladatrendszerére, létszámára, szervezetére, valamint az intézmények vezetési rendjére vonatkozó elgondolások kidolgozása;

– az érintett szervezetek munkaköri jegyzékei tervezeteinek kidolgozása;

– az egészségügyi intézmények átalárendelésére vonatkozó határozatok, valamint az alapító okiratok elkészítése;

– az átalakítás előkészítéséből adódó feladatok irányítása, az átadás-átvétel előkészítése.

5. § A HVK Egészségügyi Csoportfőnökségének feladata:

– az intézmények szakirányítására vonatkozó utasítások és más rendelkezések felülvizsgálata;

– az Előkészítő Csoporttal közös előterjesztésben javaslat kidolgozása a szakirányítási és fenntartási feladatok hatékony intézményi működést biztosító szétválasztására;

– a HM közvetlen alárendeltségébe kerülő egészségügyi intézmények szakirányítási szabályait előíró honvédelmi miniszteri utasítás és vezérkari főnöki intézkedés tervezetének előkészítése, együttműködésben az Előkészítő Csoporttal.

6. § (1) A 4. és 5. §-ban meghatározott feladatok végrehajtás során:

a) az Előkészítő Csoport vezetője és a HVK egészségügyi csoportfőnöke köteles közvetlenül együttműködni;

b) az Előkészítő Csoport vezetője – a HVK egészségügyi csoportfőnökének egyidejű tájékoztatása mellett – az MH egészségügyi intézményeinek működésére vonatkozó bármely adatot szóban, vagy írásban közvetlenül az intézmények vezetőitől megkérhet.

(2) Az Előkészítő Csoport vezetője az átalakítás előkészítése feladatainak végrehajtásáról jelentést terjeszt elő a honvédelmi miniszternek.

(3) A HM Tervezési és Koordinációs Főosztálya az Előkészítő Csoport és más szervek bevonásával:

– előterjesztést készít az MH, valamint a HM és háttérintézményei létszámára vonatkozó 124/1997. (XII. 18.) OGY határozat módosítására 1998. szeptember 1-ig;

– előkészíti és jóváhagyásra előterjeszti az Előkészítő Csoportra vonatkozó munkaköri jegyzék módosítási javaslatot 1998. április 6-ig;

– előterjesztést dolgoz ki a Kormányhoz az MH középtávú tervében jóváhagyott hadrendjének módosítására 1998. szeptember 1-jéig.

7. § Ez az utasítás aláírásával egyidejűleg* lép hatályba.

Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az aláírás napja: 1998. április 2.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére