• Tartalom

33/1998. (HK 1 l.) HM utasítás

33/1998. (HK 11.) HM utasítás

a nukleárisbaleset-elhárítás ágazati feladatairól

1998.06.12.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontja alapján – figyelemmel az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (a továbbiakban: ONER) létrehozásáról szóló 248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 14. § (1) bekezdésére – az ágazati nukleárisbaleset-elhárítási feladatok végrehajtásának rendjét a következők szerint szabályozom:
I. Fejezet


Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM) és a honvédelmi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) szervezeteire.

2. § A honvédelmi ágazat, az ONER szervezetében részt vesz a hazai nukleáris, valamint a radioaktív anyagokat alkalmazó és tároló létesítményeknél, a nukleáris és radioaktív anyagok szállításakor, valamint az ország területén kívül és a világűrben bekövetkezett balesetekből eredő nukleáris veszélyhelyzet felmérésében, következményei csökkentésében és megszüntetésében, továbbá az MH személyi állományának megóvásában a nukleáris veszélyhelyzet következményeitől.

3. § A HM és az MH kijelölt szervezetei a 2. § szerinti feladatokat a Nukleárisbaleset-elhárítási Kormánybizottság (a továbbiakban: Kormánybizottság) követelményei alapján földi, légi sugárfelderítéssel, sugárellenőrzéssel, sugármentesítéssel, a sérültek szakorvosi, illetve szakosított szakorvosi ellátásával, valamint szükség esetén híd- és kompátkelőhelyek létesítésével végzik.

4. § (1) A honvédelmi miniszter (a Kormánybizottság elnökhelyettese) hagyja jóvá az ONER Honvédelmi Ágazati Szervezeti Működési Szabályzatát, valamint a MH Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (a továbbiakban: MH NBR) Operatív Törzs által készített Balesetelhárítási Intézkedési Tervet (a továbbiakban: BEIT), amely tartalmazza a nukleárisbaleset-elhárításra kijelölt és a nukleáris létesítmények által veszélyeztetett katonai szervezetek nukleáris veszélyhelyzetben való tevékenységének rendjét.

(2) A honvédelmi minisztert akadályoztatása esetén a közigazgatási államtitkár képviseli a Kormánybizottságban. A közigazgatási államtitkár jelöli ki a HM állományából a Kormánybizottság Titkárság munkáját nukleáris veszélyhelyzetben segítő, valamint a Kormánybizottság Műszaki Tudományos Tanácsában a tárcát képviselő személyeket.


II. Fejezet

Az ágazat szerveinek feladatai normál időszaki helyzetben

5. § (1) A HM Tervezési és Koordinációs Főosztály végzi az ágazati nukleárisbaleset-elhárítással kapcsolatos előkészítő, tervező, külső- és belső koordinációs feladatokat, ennek keretében kapcsolatot tart a Kormánybizottság szerveivel.

(2) Az MH Vegyivédelmi Információs Központ (a továbbiakban: MH VIK) állományában lévő Nukleárisbaleset-elhárítási Operatív Csoport (a továbbiakban: NBOCS) végzi az MH NBR normál időszaki feladatait. Feladata az MH NBR működésével kapcsolatos jogszabályok szakmai előkészítése, a rendszer tevékenységének tervezése, szervezése, az állomány felkészítésének irányítása, a működőképesség anyagi feltételrendszerének megtervezése, ellenőrzése.

(3) Az MH NBR normál időszaki tevékenységét az MH NBR Operatív Törzs vezetője felügyeli.

(4) A Honvédelmi Ágazati Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (a továbbiakban: HÁNBR) HM Operatív Csoport és az MH NBR három- és hatórás készenléti idejű erői kijelölt állománya szolgálati időn kívül elérhető, készenléti szolgálatot lát el.


III. Fejezet

Az ágazat szerveinek feladatai nukleáris veszélyhelyzetben

6. § (1) A HÁNBR az országos és ágazati BEIT-ek szerint végzi az ágazat nukleárisbaleset-elhárítási feladatait.

(2) A HÁNBR szervezete HM Operatív Csoportból és az MH NBR-ből áll.

(3) A HM Operatív Csoport, a honvédelmi miniszter szakmai tanácsadó szerve, amely koordinálja az ágazatra háruló országos nukleárisbaleset-elhárítási feladatok végrehajtását. Feladatát a miniszter irányításával, a közigazgatási államtitkár útján végzi, közvetlenül koordinálja a HM szintű nukleárisbaleset-elhárítási feladatokat. Állományát a közigazgatási államtitkár jelöli ki.

(4) Az MH NBR Operatív Törzs és a végrehajtó szervezetek közvetlen irányítására kijelölt irányító csoport alkotják az MH NBR irányító szerveit. Az MH NBR végrehajtó szervei: az MH nukleárisbaleset-elhárításra kijelölt szervezetei, valamint az MH Sugárfigyelő és Jelzőrendszer.

(5) Az MH NBR Operatív Törzs feladata nukleáris veszélyhelyzetben az MH NBR tevékenységének, valamint a veszélyeztetett csapatok megóvásának, mentésének, irányítása és a katonai felső vezetés döntéseinek előkészítése.

(6) Az MH parancsnoka, vezérkari főnök jelöli ki és határozza meg az MH NBR-t alkotó katonai szervezeteket, valamint a (4) bekezdésben szereplő irányító és végrehajtó szervek tevékenységének, vezetésének rendjét.

(7) Az MH NBR Operatív Törzs vezetőjét (a továbbiakban: Operatív Törzs vezető) és tagjait az MH parancsnoka, vezérkari főnök jelöli ki. Az Operatív Törzs vezető hatáskörét és feladatait az MH parancsnoka, vezérkari főnök szabályozza.

(8) A nukleárisbaleset-elhárítási feladatra kijelölt katonai szervezetek nukleáris veszélyhelyzeti együttműködését más ágazati és területi szervekkel az Operatív Törzs vezető koordinálja.

A nukleárisbaleset-elhárításban közreműködő szervezetek alkalmazási elvei

7. § A nukleárisbaleset-elhárítási feladatait vegyi-védelmi, műszaki, repülő, egészségügyi és szükség szerint területvédelmi csapatok végzik.

8. § Az MH személyi állománya nukleárisbaleset-elhárítási felkészítésben, a kijelölt csapatok pedig speciális kiképzésben részesülnek.

9. § Nukleárisbaleset-elhárítási feladat végrehajtásában csak a nukleárisbaleset-elhárításra kijelölt és felkészített, valamint megfelelő eszközökkel ellátott erők vehetnek részt. A feladatot végrehajtók esetében az atomenergia alkalmazása körében foglalkoztatott dolgozók sugárterhelésére vonatkozó dóziskorlátokat kell alkalmazni.

IV. Fejezet


Záró rendelkezések

10. § A HM Védelmi Hivatala a területi védelmi irodák útján közreműködik a fővárosi, megyei védelmi bizottságok és azok elnökei hatáskörébe utalt nukleárisbaleset-elhárítási tevékenységgel összefüggő döntések előkészítésében, végrehajtásában és koordinálásában.

11. § (1) A HÁNBR működésének fedezetét – az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer létrehozásáról szóló 248/1997. (XII. 20.) kormányrendelet 23. §-a [1999. évre a nukleárisbaleset-elhárítás helyzetéről és a fejlesztéséhez szükséges intézkedésekről szóló 2241/1997. (VII. 29.) kormányhatározat] alapján – a HM éves költségvetésében, fejezeti kezelésű önálló előirányzatként tervezik.

(2) A HÁNBR költségvetésére és a jóváhagyott nukleárisbaleset-elhárítási költségvetési keret elosztására, az Operatív Törzs vezető javaslatának figyelembevételével a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető terjeszt fel javaslatot a közigazgatási államtitkár részére.

12. § Az 5. § (4) bekezdésben meghatározott készenléti szolgálatot adók körét a közigazgatási államtitkár, illetve az MH parancsnok, vezérkari főnök határozza meg. A készenlétre kötelezettek a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény végrehajtására kiadott 140/1996. (VIII. 31.) Korm. rendelet 41. §-a szerint készültségi pótlékra jogosultak. A pótlék összegének megállapítása az MH személyi állománya illetményéről és illetményjellegű juttatásairól szóló 4/1997. (II. 12.) HM rendelet 29. §-a szerint történik.

13. § (1) Az MH BNR működési feltételeinek megteremtésére, a kijelölt erők felkészítésére, az alkalmazás megtervezésére, az MH parancsnokot, vezérkari főnököt a Kormánybizottságban képviselő személy, valamint a Kormánybizottság Operatív Törzsében az MH-t képviselő személyek kijelölésére, továbbá a 6. § (6)–(7) bekezdéseiben lévő feladatokra az MH parancsnoka, vezérkari főnök intézkedik.

(2) Az Operatív Törzs vezető naptári évenként értékeli az MH NBR tevékenységét és meghatározza a következő év feladatait, amelyről jelentést terjeszt fel a közigazgatási államtitkárnak.

14. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a nukleárisbaleset-elhárítás ágazati feladatairól szóló 29/1995. (HK 16.) HM utasítás a hatályát veszti.


Dr. Fodor István s. k.,

HM politikai államtitkár

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére