• Tartalom

37/1998. (HK 12.) HM utasítás

37/1998. (HK 12.) HM utasítás

a védelmi tervezésről*

1998.06.03.
A honvédelmi tárca védelmi tervező munkájának korszerűsítése, a védelmi tervezésnek az államháztartási reform keretében átalakuló állami tervező rendszerhez és a NATO közös védelmi tervező rendszeréhez való illesztése érdekében a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a védelmi tervező rendszer fejlesztésével és bevezetésével kapcsolatos feladatok végrehajtására a következő utasítást adom ki.

1. § A védelmi tervező rendszer (a továbbiakban: VTR) fejlesztéséről szóló 12/1996. (HK 7.) HM utasítás és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) abban meghatározott feladatait részletező, a védelmi tervező rendszer fejlesztéséről szóló 33/1996. MHVKF intézkedések alapján a honvédelmi tárcánál kiemelt feladatként folyik a tervezés korszerűsítése.

2. § (1) A VTR rendszerfejlesztése során a HM Kollégiuma által meghatározott alapkövetelményeknek megfelelően elkészült és a Védelmi Tervező Bizottság által elfogadásra került a VTR rendszerterv javaslata.

(2) A rendszerfejlesztés keretében kialakított tervezési folyamatrend gyakorlatba történő átültetése, valamint ezzel párhuzamosan az államháztartási reform kapcsán az állami tervezés rendszerében várható további változások figyelembevétele és – a NATO közös védelmi tervező rendszeréről folyamatosan beérkező információ alapján – a szövetségi tervezésbe való bekapcsolódás rendszerfeltételeinek megteremtése érdekében a VTR fejlesztését tovább kell folytatni.

3. § (1) A VTR fejlesztésével kapcsolatos feladatokat a HM és a HVK tervező szervei vezetőinek bevonásával létrehozott Védelmi Tervező Bizottság (a továbbiakban: VTB) fogja össze, amelyet a HM közigazgatási államtitkára vezet.

(2) A VTB feladata a VTR fejlesztésével kapcsolatos rendszerszintű irányelvek és állásfoglalások kiadása, valamint a rendszerfejlesztés egyes fázisainak lezárása és eredményeinek elfogadása.

(3) A VTB elnökének a katonai tervezés kérdéseiben illetékes helyettesét az MH parancsnok, vezérkari főnök (a továbbiakban: MHPK, VKF) jelölje ki.

(4) A VTB szükség szerint, de legalább évente kétszer ülésezik, működési rendjét és feladattervét maga határozza meg.

(5) A védelmi tervezés rendszerének fejlesztésével, a rendszerkísérletek végrehajtásával és a rendszer életbeléptetésével kapcsolatos részletes feladatokat a HM KÁT és az MHPK, VKF a jelen utasítás alapján kiadott együttes intézkedésben szabályozzák.

(6) Az (5) bekezdés szerinti együttes intézkedésben a feladatokat úgy kell ütemezni, hogy a VTR 2000. december 31-ig miniszteri utasítással teljeskörűen bevezethető legyen.

(7) A rendszer teljes körű bevezetése után a VTB összefoglalóan értékelje a rendszerfejlesztés eredményeit, mérje fel a folyamatos rendszer-karbantartás feladatait és tegyen javaslatot ezek végrehajtásának megszervezésére.

4. § Ez az utasítás az aláírása napján* lép hatályba, egyidejűleg a védelmi tervező rendszer fejlesztéséről szóló 12/1996. (HK 7.) és a védelmi tervezés 1996. évi feladatainak végrehajtásáról szóló 13/1996. (HK 7.) HM utasítások a hatályukat vesztik.

Dr. Fodor István s. k.,

HM politikai államtitkár

*

Az utasítást a 80/2001. (HK 1/2002.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2002. január 1. napjával.

*

Az aláírás napja: 1998. június 3.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére