• Tartalom

39/1998. (HK 12.) HM utasítás

39/1998. (HK 12.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szervezetei bélyegzővel történő ellátásának és a bélyegzők használatának szabályairól

1998.07.08.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés l) pontja alapján a bélyegzővel történő ellátás és a bélyegzők használata szabályairól a következő utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed:

a) a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter által irányított, felügyelt szervezetekre, a HM hivatalaira és háttérintézményeire (a továbbiakban együtt: HM szervezetek);

b) a miniszter által alapított gazdasági társaságokra (a továbbiakban: gt.-k);

c) a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH): katonai szervezeteire (a továbbiakban: katonai szervezetek);

d) ezen utasítás alkalmazásában az a)–c) szerintiek (a továbbiakban együttesen: szervezetek.)

(2) A szervezetek bélyegzővel való ellátását, a bélyegző központi nyilvántartás vezetését, a felhasználása ellenőrzését és selejtítését a Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) Védelmi Tervezési Főcsoportfőnökség, Szervezési Csoportfőnökség Bélyegzőkészítő és Ellátó Osztálya (a továbbiakban: BKEO) – a HM szervezetek, a gt.-k, az MK Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: KFH) és az MK Katonai Biztonsági Hivatal (a továbbiakban: KBH) esetében a HM titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető útján végzi.

(3) A bélyegzővel történő ellátás és a bélyegzők használatának részletes szabályait az utasítás melléklete tartalmazza.

A bélyegzők felosztása és minősítése

2. § (1) A bélyegzők feliratuk szerint hivatalos és nem hivatalos, felhasználásuk szerint alap-, segéd- és kisegítő-bélyegzők, típusuk szerint nedves-, száraz-, viaszbélyegzők, személyi pecsétnyomók lehetnek. A száraz-, a viaszbélyegzők és a személyi pecsétnyomók fém alapanyagúak.

(2) Hivatalos az a bélyegző, amelyen a szervezet minősített vagy nyílt hadrendi megnevezése szerepel.

(3) A hivatalos alapbélyegzők közé tartoznak a címeres és címer nélküli kör-, valamint a más alakú bélyegzők.

(4) A hivatalos segédbélyegzők közé tartoznak a fej, a címmel (bankszámlaszámmal, adóigazgatási számmal) kiegészített fej, az iktató, az érkeztető, az átjáró, a mellékletazonosító, a térkép- és a könyvnyilvántartó bélyegzők, valamint a számmal vagy betűjellel ellátott személyi pecsétnyomók.

(5) A nem hivatalos, kisegítő bélyegzők közé tartoznak a minősítési, az iratkezelési és postai, tábori postakezelési jelzések, valamint a záradékbélyegzők.

(6) Minden hivatalos bélyegzőt iratnak kell tekinteni. A békében nem élő katonai szervezetek hadrendi megnevezést tartalmazó bélyegző feliratától, formájától függetlenül „Titkos”! minősítésű, amely szolgálati titkot képez. A nyílt megnevezéssel ellátott bélyegző, a személyi pecsétnyomó, az aláírás bélyegző nyílt irat.

(7) A hivatalos bélyegzőre – mint iratra – egyebekben az Ált/3. cikkszámú, Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Titokvédelmi és Ügyviteli Szabályzatának (a továbbiakban: TÜSZ) rendelkezéseit kell alkalmazni.

A bélyegzők felirata

3. § (1) A hivatalos bélyegző jogszabályban, határozatban, alapító okiratban, vagy a szervezési alapokmányban meghatározottak szerinti megnevezéssel készíthető el.

(2) A bélyegző első (külső) sora:

– a HM-nél és a HM szervezeteknél a HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM;

– a KFH-nál és a KBH-nál a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG;

– a HVK és vezető szerveinél a HONVÉD VEZÉRKAR;

– az MH vezető szerveinél az MH SZÁRAZFÖLDI VEZÉRKAR, az MH LÉGIERŐ VEZÉRKAR;

– az ügyviteli szerveknél HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM vagy MAGYAR HONVÉDSÉG ÜGYVITEL;

– a futár és tábori posta szervezeteinél FUTÁR ÉS TÁBORI POSTA, illetve TÁBORI POSTA és TP;

– a mozgósítás esetén felállítandó cenzúra szerveknél KATONAI CENZOR;

– az összes többi a MAGYAR HONVÉDSÉG feliratot tartalmazza.

A gt.-k bélyegzői a Cégbíróság bejegyzésben rögzített megnevezéssel készíthetők el, a bejegyzés másolatát a HM Titokvédelmi és Ügyviteli Osztály (a továbbiakban: HM TÜO) útján kell a BKEO-nak megküldeni.

(3) A jogszabályban, határozatban, alapító okiratban, vagy a szervezési alapokmányban meghatározott megnevezésen kívül, valamely belső szervezeti elem megnevezésével ellátott hivatalos bélyegző használatára a HM szervezetek a HM titokvédelmi és ügyviteli osztályvezetőnek az egyetértése, az MH szervezetek a HVK Védelmi Tervezési Főcsoportfőnökség szervezési csoportfőnökének engedélye alapján jogosultak. A belső szervezeti elemeket a munkaköri jegyzék, illetve az állománytábla szerinti névvel kell jelölni.

(4) Beosztás megnevezésével bélyegző a honvédelmi miniszter, az államtitkárok és helyettes államtitkárok, valamint a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök, valamint helyettesei számára készíthető.

Záró rendelkezések

4. § BKEO a költségvetési tervezési utasítási rendnek megfelelően tervezi az utasítás 1. § (1) bekezdésben meghatározott szervezetek norma szerinti bélyegzőinek és személyi pecsétnyomóinak éves költségvetési előirányzat szükségletét.

5. § A HM szervezetek vezetői ezen utasítás hatálybalépését követő kettő hónapon belül, a HM szervezetek vezetői a melléklet 33. pontjában meghatározott bélyegzőnorma javaslataikat – 3 példányban készítik el és a HM TÜO útján – jóváhagyásra a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkárnak terjesztik fel.

6. § Ezen utasítás hatálybalépését követő négy hónapon belül, a HM szervezetek és gt.-k a vezetői közvetlenül küldik meg a BKEO-ra:

a) a normában nem szereplő bélyegzőket és pecsétnyomókat;

b) azon bélyegzők és pecsétnyomók lenyomatát (a BKEO-tól igényelt nyomtatványon) – központi nyilvántartásba vételre –, amelyeket nem a BKEO készített és utalt ki.

7. § (1) A békében nem élő katonai szervezet alap- és segédbélyegzői békeállapot időszakában kiképzésen és gyakorlaton sem használhatók fel, mozgósítás ellenőrzésekor, vagy azzal egybekötött „M” összekovácsolási gyakorlaton a tartalékos állománynak nem adhatók ki, valamint a tábori postaszámok nem ismertethetők.

(2) A bélyegzők továbbítása csak futár útján történhet.

8. § (1) Az utasítás melléklete 2–3. és 7. pontjaiban felsorolt szervek vezetői a bélyegzőhasználatra vonatkozó intézkedéseiket felülvizsgálják és ha szükséges – ezen utasítással összhangban –, három hónapon belül módosítják.

(2) Az utasításban foglaltakat a szervezetek parancsnokai (vezetői), a törzsfőnökök és az ügyviteli szervek állománya, továbbá a bélyegző használatáért felelős személyek részletesen, az ügyintézők a rájuk vonatkozó mértékben ismerjék meg. Előírásait évente, az ügyviteli továbbképzéseken, foglalkozásokon ismertetni kell.

(3) Az utasításban és mellékletében nem szabályozott – nem hivatalos, kisegítő – bélyegzők készítése igénylés alapján, csak térítés ellenében történhet.

(4) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg „A katonai szervezetek bélyegzővel történő ellátásának és a bélyegzők használatának szabályairól” intézkedő 55/1993. (HK 16.) HVK szervezési és hadkiegészítési csoportfőnök (VKFH) intézkedése, valamint a módosítására kiadott – 68/1994. (HK 13.) HVK szervezési és hadkiegészítési csoportfőnöki intézkedés hatályát veszti.


Dr. Fodor István s. k.,

HM politikai államtitkár

Melléklet a 39/1998. (HK 12.) HM utasításhoz

A bélyegzővel történő ellátás és a bélyegzők használatának részletes szabályairól

A hivatalos bélyegzők használatának részletes szabályai

1. Címeres, nagyméretű, szám nélküli körbélyegző használatának joga csak a szervezet (szerv) parancsnokát (vezetőjét) illeti meg. A bélyegző – annak minősítésétől függetlenül – felhasználható:

a) harci okmányok hitelesítésére;

b) személyügyi javaslatokra, minősítésekre és szolgálati jellemzésekre;

c) nyíltparancsokra, megbízólevelekre;

d) menetlevelekre;

e) igazolásokra;

f) nem katonai szervezetekkel való levelezésre;

g) szabályzatokban, utasításokban, intézkedésekben előírt, kitöltött és aláírt nyomtatványokra, utalványokra és minden elszámolási okmányra.

2. Címeres, nagyméretű, számmal ellátott körbélyegző felhasználását:

a) 1. szám esetén az 1. pont b)–g) alpontja esetében, az állományilletékes parancsnok (vezető);

b) 2. és 4. szám esetén az MH logisztikai főigazgató;

c) 3. szám esetén a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgatója határozza meg.

3. Egyéb címeres körbélyegzők (csoportos bélyegzők) használatát az alábbi szervek vezetői határozzák meg:

a) a személyügy feliratúakat – az alárendeltségtől függően – a HM személyügyi osztályvezető vagy a HVK Humán Főcsoportfőnökség személyügyi csoportfőnöke;

b) a futár és tábori posta feliratúakat a HVK Vezetési Főcsoportfőnökség híradó csoportfőnöke;

c) az ügyvitel feliratúakat – az alárendeltségtől függően – a HM titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető, illetve a HVK Vezetési Főcsoportfőnökség Általános Vezetési Csoportfőnökség titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető;

d) az ügyvitel „R” feliratúakat az MH Központi Rejtjelfelügyelet vezetőjének az egyetértésével – az alárendeltségtől függően – a HM titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető vagy a HVK Vezetési Főcsoportfőnökség Általános Vezetési Csoportfőnökség titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető;

e) a pénzügyi és számviteli feliratúakat a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgatója;

f) a helyőrség parancsnokság, helyőrségi rendészeti komendáns hivatal és helyőrségkomendáns feliratúakat a HVK Hadműveleti Főcsoportfőnökség hadműveleti-tervező csoportfőnök;

g) a laktanya elhelyezési szolgálat feliratúakat az MH logisztikai főigazgató;

h) a különböző fokú sorozóbizottság feliratúakat a HVK Humán Főcsoportfőnökség hadkiegészítési csoportfőnök.

4. A magánszemélyeknek adott igazolásokat, polgári szerv felé történt írásos megrendeléseket aláírással és címeres, nagyméretű, nyílt körbélyegző lenyomatával kell ellátni.

5. A HM és az MH szervezeteinek az egymással történő levelezésénél a címeres, nagyméretű körbélyegzőt használni nem kell.

6. A címeres, kisméretű, nyílt körbélyegzők felhasználhatók:

a) a szám nélkülit a hivatásos- és a sorállomány szolgálati igazolványának, a személyi állomány belépési engedélyén történt bejegyzések érvényesítésére;

b) az 1. számút a hivatásos állomány szolgálati igazolványának és a személyi állomány belépési engedélyének hitelesítésére;

c) a 2. számút a sorállomány igazolványába történő bejegyzés hitelesítésére;

d) a 3. számút a honvédségi gépjárművek forgalmi okmányainak hitelesítésére, valamint a környezetvédelmi és műszaki vizsgák igazolására;

e) a HVK Vezetési Főcsoportfőnökség II. jelzésű, a HVK Általános Vezetési Csoportfőnökség által kiadott jelszámos belépési engedélyek hitelesítésére.

A további sorszámmal ellátott bélyegzők használatát a szervezet parancsnoka (vezetője) határozza meg.

7. A címer nélküli, különböző formájú bélyegzők használatát a következő szervek vezetői határozzák meg:

a) a katonai cenzorbélyegzőket a HVK Vezetési Főcsoportfőnökség Általános Vezetési Csoportfőnökség titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető;

b) a futár és tábori postaszolgálat bélyegzőit a HVK Vezetési Főcsoportfőnökség híradó csoportfőnök;

c) a térképnyilvántartó bélyegzőket az MH Térképészeti Hivatal vezetője (MH térképész szolgálatfőnök);

d) az ügyviteli segédbélyegzőket – az alárendeltségtől függően – a HM titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető vagy a HVK Vezetési Főcsoportfőnökség Általános Vezetési Csoportfőnökség titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető;

e) az egészségügyi alkalmasságot megállapító orvosi, valamint a közegészségügyi járványügyi felügyelők bélyegzőit a HVK egészségügyi csoportfőnök;

f) a pénzügyi és számviteli bélyegzőket a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgatója;

g) az anyagátvevők és anyagbeszerzők bélyegzőit az illetékes anyagnem felelős szolgálatfőnökök (főigazgatók);

h) műszaki ellenőrző (bevizsgáló) állomás, technikai kiszolgáló állomások bélyegzőit az MH logisztikai főigazgató.

8. A belső szervezeti elem megjelölésével ellátott, valamint az előzőekben nem szabályozott bélyegzők használatára a szervezet parancsnoka (vezetője) intézkedik.

9. Az eredeti névaláírást helyettesítő bélyegző HM esetében a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkár, a HVK és MH szervezetek esetében a HVK vezetési főcsoportfőnök engedélye alapján adható ki. Az ilyen bélyegző közokirat hitelesítésére, illetve közokiraton nem alkalmazható. Más iratokon az ilyen bélyegző lenyomatát a címeres, szám nélküli, nagy körbélyegzővel hitelesíteni kell, a 6. pont e) alpontban meghatározottak kivételével.

10. Békeállapot időszakában a nyílt megnevezésű szervezetek a hivatalos bélyegzőiket korlátozás nélkül használhatják.

11. Az „M” szervezeteknek a nyílt megjelölésére, békében törzsszámot kell használni, amelyet a felállításáért felelős szervezet fejbélyegzője alá (géppel, tintával) kell feltüntetni.

12. A futár és tábori posta feliratú, sorszámozott bélyegzőkön feltüntetett törzsszámot háborúban tábori postaszámként kell használni.

13. A szervezetek rövidített megnevezését kell használni az összes ügyviteli iktató, érkeztető, átjáró, mellékletazonosító és térképnyilvántartó bélyegzőn.


Háborús hadrendi bélyegzők használatának szabályai

14. A katonai szervezet a magasabb készenlétbe helyezése esetén az „M” készenléti idő elérésétől kezdve használhatják a norma szerinti hadrendi bélyegzőiket. Addig a 11. pontban foglaltak szerint kell eljárni.

A katonai szervezet a tábori postaszám használatára történő áttérése után a minősített és a nyílt küldeményeik borítékjainak, csomagjainak címzésekor a feladó feltüntetésére a MAGYAR HONVÉDSÉG Tpsz: ..... feliratú fejbélyegzőt használja.

15. Kizárólag a békeállapot időszakában használt bélyegzőket a készenlét elérése után a katonai szervezetek – lenyomat alapján elkészített jegyzéken – küldjék meg a BKEO-nak. Ezt a feladatot a pénzügyi és számviteli szervezetek által használt bélyegzőkkel kapcsolatban az új bélyegzőknek a bankoknál történt bejelentése után kell végrehajtani.


A hivatalos bélyegzők elosztása

16. A HM-nél, a HVK és az MH vezető szerveinél a címeres nagy és kisméretű körbélyegzőket sorszám nélkül, illetve több példány esetén római számmal megkülönböztetve kell kiadni. A hivatalos bélyegzők elosztását és felhasználásának rendjét a HM-nél a HM szerv vezetője, valamint a HVK és az MH vezető szervek vezetői ezen utasítás alapján állapítják meg.

17. A HM és az MH valamennyi – a 16. pontban nem említett szervezete részére a címeres nagy és kisméretű körbélyegzőket szám nélkül, illetve több példány esetén arab számmal megkülönböztetve kell kiadni. A címeres, nagyméretű, szám nélküli körbélyegzőt a parancsnoknak (vezetőnek) kell kiadni.

18. A címeres, nagyméretű, arab számmal ellátott körbélyegzőket a következők szerint kell kiadni:

a) az 1. számút a törzsfőnöknek, amennyiben ilyen beosztást az állománytábla nem tartalmaz, úgy a parancsnok (vezető) helyettesnek;

b) a 2. és 4. számút a logisztikai főnöknek, illetve a gazdálkodást irányító szerv vezetőjének;

c) a 3. számút minősített időszakban a pénzügyi és számviteli szerv vezetőjének.

További sorszámozott, címeres, nagyméretű körbélyegzők elosztását a parancsnok (vezető) szabályozza.

19. A Budapest Fővárosi Hadkiegészítő Parancsnokság és a megyei Hadkiegészítő Parancsnokságok (a továbbiakban: hadkiegészítő parancsnokságok) címeres, nagyméretű körbélyegzőinek elosztását a 18. pont alapján, valamint az 5-ös számtól növekvő sorrendben, az állománytábla szervezeti sorrendjének megfelelően kell kiadni. A közepes és a kisméretű körbélyegzők elosztását a parancsnok (vezető) szabályozza.

20. A Magyar Honvédség Ügyvitel, illetve a Magyar Honvédség Ügyvitel „R” feliratú számozott, címeres, nagyméretű körbélyegzőket a vezetési pontok számától függően több példányban, megkülönböztetett jelzéssel kell kiadni.

21. A futár és tábori posta feliratú, számmal ellátott címeres, nagy és a közepes körbélyegzők elosztóját a HVK Vezetési Főcsoportfőnökség híradó csoportfőnök határozza meg.

22. A címeres, kisméretű, szám nélküli körbélyegzőt a parancsnoknak (vezetőnek) vagy helyettesének kell kiadni.

23. A címeres, kisméretű, számozott körbélyegzőket a következők szerint kell kiadni a felsoroltaknak:

a) az 1. számút a humán szervezet vezetőjének;

b) a 2. számút a mozgósítási kiegészítési szervezet részére;

c) a 3. számút az MH logisztikai főigazgatóság által kijelölt katonai szervezetek haditechnikai főnökének.

24. Az anyagbeszerzők, anyagátvevők részére kiadott sorszámos bélyegzők elosztását a parancsnok (vezető) sorszámos rendelkezésben szabályozza.

25. A parancsnok (vezető) hatáskörébe utalt, a 2–9. pontokban nem szabályozott hivatalos bélyegzők elosztását, kiadását, tárolását és felhasználását, helyi Titokvédelmi Szabályzatban, a lenyomat alapján történő éves ellenőrzést sorszámos rendelkezésben kell szabályozni.


A hivatalos bélyegzők nyilvántartásának, kiadásának és tárolásának általános szabályai

26. A szervezetek csak a BKEO által központilag kiadott és nyilvántartásba vett bélyegzőket használhatják.

27. Az ügyviteli szerveknél „Bélyegzők és pecsétnyomók nyilvántartást” kell felfektetni, azt főnyilvántartó könyvben nyilvántartásba venni és – a HM szervezetek kivételével – „H” kezelési jelzéssel kell ellátni. Vezetésére a TÜSZ vonatkozó pontjai az irányadók. A nyilvántartásba vett hivatalos bélyegzők csak eredeti formájukban használhatók fel. A bélyegzőket megváltoztatni, feliratukat módosítani vagy megcsonkítani szigorúan tilos!

28. A BKEO által központilag kiadott és nyilvántartásba vett bélyegzőket és személyi pecsétnyomókat a 27. pontban meghatározottak szerint lenyomat alapján kell nyilvántartani. A bélyegzők és személyi pecsétnyomók központi nyilvántartású iratok, azokra a nyilvántartási számot nem kell rávezetni. Ugyanazon nyilvántartáson belül elkülönítve kell nyilvántartani a hadrendi megnevezésű minősített, illetve nyílt bélyegzőket. Az elkülönített nyilvántartást az egyes bélyegzőfajták közti alszám kihagyással úgy kell biztosítani, hogy a pótlólag kiutalt azonos megnevezésű és minősítésű bélyegzőket a megfelelő helyen lehessen bevételezni. A nyilvántartás minősítése nyílt megnevezésű szervezetnél nyílt, minősített hadrendi megnevezésű vagy minősített hadrendi megnevezéssel is rendelkező szervezeteknél „Titkos!”, egyéb esetben nyílt. Az „M” szervezetek nyilvántartásának elkészítéséért és elkülönített tárolásáért a felállításért felelős szervezet vezetője a felelős.

29. A hivatalos bélyegző használatáért és biztonságos őrzéséért a használatra jogosult személy felelősséggel tartozik. A bélyegzők és a személyi pecsétnyomók használati joga másra át nem ruházható.

30. A bélyegző használatáért felelős személy a bélyegzőt:

a) csak hivatali munkával kapcsolatban használhatja;

b) a szervezet hivatalos helyiségből csak az állományilletékes parancsnok (vezető) vagy a helyettese engedélyével viheti ki. Feladatvégrehajtás közben tilos a bélyegzőt másra rábízni vagy őrizetlenül hagyni;

c) a munkaidő befejezése után, illetve a hivatalos helyiségből való távozáskor köteles elzárni, biztonságos őrzéséről gondoskodni és megakadályozni azt, hogy ahhoz illetéktelen személy hozzáférjen. A hivatalos bélyegzőket tilos munkaidő után asztalfiókban vagy faszekrényben tartani;

d) vezénylés, áthelyezés, a szolgálati viszony megszűnése (leszerelés), szabadság és betegség esetén is csak az ügyviteli szerv útján adhatja át sorszámos rendelkezésben kijelölt másik ügyintézőnek;

e) szolgálat átadás-átvétel esetén a váltásra kijelölt személynek a szolgálat belső leírásában, vagy külön erre a célra használt és a bélyegző minősítésével megegyező minősítésű munkafüzetben (könyvben) adhatja át;

f) ha elvesztette, vagy valamilyen oknál fogva eltűnt, a közvetlen elöljárójának (felettesének) azonnal jelentse.

31. A háborúban más hadrendi megnevezésre áttérő szervezetek, valamint a mozgósításkor megalakításra kerülő szervezetek a hivatalos bélyegzőiket a háborús iratkezelési okmányokkal együtt tárolják. Ennek betartásáért a szervezet vezetője, valamint a felállításért felelős szervezet parancsnoka (vezetője) a felelős.


A bélyegzőellátás rendje

32. A BKEO az egyedi és típusnormák alapján hivatalos bélyegzőkkel, személyi pecsétnyomókkal, valamint egyes kisegítő bélyegzőkkel közvetlenül látja el:

a) az újonnan felállításra (megalakításra) kerülő szervezeteket a hadrendbe lépés (megalakítás) időpontjáig;

b) a szervezés folytán megváltozott megnevezésű szervezeteket az új adatok érvénybelépésének időpontjáig;

c) a névadományozás folytán megváltozott megnevezésű szervezeteket az erről szóló határozatnak a Honvédelmi Közlönyben (a továbbiakban: HK) történő megjelenését követő 15 napon belül;

d) a gt.-ket térítés ellenében, a Cégbírósági bejegyzés vagy módosítás másolatának megküldését követő 15 napon belül.


A bélyegzőnormák

33. A katonai szervezetek részére szükséges bélyegzők mennyiségét – a szervezet rendeltetése és nagysága figyelembevételével, – a HVK védelmi tervezési főcsoportfőnök egyedi és típusnormák alapján határozza meg. A HM szervezetek bélyegző és személyi pecsétnyomó normáját, – amit a HM titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető útján kell felterjeszteni – a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkár hagyja jóvá. A normát meghatározó iratot a „Bélyegzők és pecsétnyomók nyilvántartásával” együtt kell tárolni. Megőrzésük az új norma megküldéséig tart. A bélyegzőellátás megküldő iratát, az esedékességet követő év ügyviteli iratainak tételes ellenőrzéséig kell megőrizni.

34. A személyi pecsétnyomók darabszáma a katonai szervezeteknél a hadiszervezetben rendszeresített tiszti, tiszthelyettesi és honvédségi közalkalmazotti állomány létszáma, a HM szervezeteknél a munkaköri jegyzékben rögzített létszám alapján kerül meghatározásra. A megállapított létszámon felül 10%-os tartalékot kell képezni.

35. A kisegítő bélyegzők nem normaköteles bélyegzők. Kiadásuk első ellátmányként (a gt.-k kivételével) térítésmentesen, pótlásuk térítés ellenében történik.


Csoportos bélyegzőellátás

36. Azok a bélyegzők, amelyeket a HM a HVK és az MH vezető szervei a saját szakterületük egészére rendelnek el használni – csoportos bélyegzők.

37. A csoportos bélyegzők igénylését a HM-re vonatkozóan a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkárhoz, az MH egészére a HVK védelmi tervezési főcsoportfőnökhöz írásban, részletes indokolással kell felterjeszteni. Az igénylésnek tartalmaznia kell a részletes elosztási tervet, a bélyegző méretét és feliratát. A katonai szervezetek csoportos bélyegzővel történő ellátása esetén a bélyegzők központi nyilvántartása és kiadása a BKEO hatáskörébe tartozik. Az MH vezető szervek a szakterületük egészére igényelt bélyegző felhasználásának szabályozottságára saját hatáskörben kötelesek intézkedni.

38. A csoportos bélyegzők feliratuktól függetlenül hivatalos bélyegzők, melyeket a szervezet bélyegző és személyi pecsétnyomó normájába, valamint nyilvántartásába pótlólag a kiküldő irat számának és küldőjének feltüntetésével – a norma módosításával egyidejűleg – kell felvenni.

39. Bevonásukra, az elosztási tervben történő módosításra az igénylő szerv a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkár, a HVK védelmi tervezési főcsoportfőnökön keresztül intézkedhet.

40. A csoportos bélyegzőellátás körébe tartozó új bélyegzők igénylését a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkárhoz, valamint a HVK védelmi tervezési főcsoportfőnökhöz, az esedékességet megelőző év augusztus 31-ig kell felterjeszteni.


A normától eltérő igények teljesítése

41. A szervezetek a normában nem szereplő, de a működéséhez szükséges hivatalos bélyegzőket indokolt esetben a HM szervezetek (ideértve a KFH-t, a KBH-t és a gt.-t is) HM kabinetfőnök, helyettes államtitkártól – a HM titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető útján – az MH szervezetei a HVK Védelmi Tervezési Főcsoportfőnöktől írásban, részletes indokolással, normamódosítással igényeljék. Az igénylést – a HM szervezetek, a HVK és az MH vezető szervei kivételével – csak a szolgálati elöljáró egyetértő javaslata esetén lehet megküldeni.

42. A bélyegzőigénylésnek tartalmaznia kell a bélyegző méretét és feliratát, minősítése a 2. § (6) bekezdésben meghatározottak alapján történik.


Az elhasználódott bélyegzők és személyi pecsétnyomók cseréje

43. A természetes elhasználódás miatt szükségessé vált bélyegző és személyi pecsétnyomó cseréjét (a gt.-nek térítés ellenében) közvetlenül a BKEO-tól kell kérni.

44. A bélyegzők használhatóságának állapotát a parancsnokok (vezetők) az éves ügyviteli ellenőrzés során tételesen ellenőriztessék. Amennyiben a bélyegzők állapota nem megfelelő, helyette igényeljenek újat. Békeállapot időszakában használt bélyegzőket azonnal, a hadihasználatra kiadottakat minden év március 1. és április 30. között kell igényelni.

45. A cserét igénylő iraton fel kell tüntetni az elhasználódott bélyegzők lenyomatát. Ha az elhasználódás olyan mértékű, hogy a felirat olvashatatlan, akkor a lenyomat mellé a bélyegző eredeti feliratát géppel ki kell írni. Az irat minősítésére a 2. § (6) bekezdésben meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

46. Az évszámmal ellátott bélyegzők következő évi igényeit minden év október 1-jéig – a HM szervezetek a HM TÜO útján – az MH szervezetek szolgálati úton a BKEO-nak küldjék meg.

47. A személyi pecsétnyomók cseréjére a 46. pontban meghatározottak az irányadók. A cserére vonatkozó kérelmet minden év március 1. és április 30. között kell megküldeni a BKEO-nak.


Az érvénytelen bélyegzők és személyi pecsétnyomók visszaküldése

48. A parancsnokok (vezetők) közvetlenül a BKEO-nak küldjék meg:

a) a hatályukat vesztett bélyegzőket azonnal;

b) az elhasználódott bélyegzőket a pótlás megérkezése után postafordultával;

c) a pénzügyi és számviteli szolgálat által használt bélyegzőket az új bélyegzőnek a banknál történt bejelentése után.

49. A megszüntetett szervezetek összes bélyegzőjét és a személyi pecsétnyomókat a szervezési intézkedésben, vagy a megszüntetésről szóló határozatban előírt felszámolási időpontig közvetlenül küldjék meg a BKEO-nak.

Bélyegző vagy személyi pecsétnyomó hiánya esetén a BKEO értesítse a megszüntetett szervezet jogutódját, ha az nem került kijelölésre, akkor a megszüntetett szervezet volt szolgálati elöljáróját, aki az 53–61. pontokban elrendeltek szerint köteles eljárni.

50. A 16–17. pontokban meghatározott esetben a készenlét elérése után azonnal terjesszék fel bélyegzőiket és személyi pecsétnyomóikat a BKEO-nak.


Eljárás bélyegzők és személyi pecsétnyomók elvesztése esetén

51. A hivatalos bélyegző elvesztése esetén a parancsnok (vezető) tegyen meg minden szükséges intézkedést a bélyegző felkutatása érdekében.

52. A nyílt megnevezésű hivatalos alap és segédbélyegzők elvesztését (az ügyviteli szerv által használt segédbélyegzők kivételével) a szervezet vezetője kivizsgáltatja – a központi nyilvántartásból való törléstől függetlenül –, saját hatáskörében intézkedik a helyi, megyei, illetve az országos napilapokban az elveszett bélyegző használatának letiltására.

53. A „Titkos!” minősítésű hivatalos bélyegző elvesztése esetén a jelentést külön intézkedés szerint kell megtenni.

Az elveszett „Titkos” minősítésű bélyegző minősítésének törlésére – a HM-nél a kabinetfőnök, helyettes államtitkár, az MH-nál a HVKF helyettes hozzájárulása alapján – a HVK védelmi tervezési főcsoportfőnök jogosult. A szolgálati út betartásával a kabinetfőnök, helyettes államtitkártól, illetve a HVK védelmi tervezési főcsoportfőnöktől kell kérni a minősítés törlését, aki a törléssel együtt intézkedik az új megnevezésre is.

54. A minősített és nyílt hivatalos bélyegző elvesztése esetén, az észleléstől számított nyolc napon belül jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyben az elvesztésért felelős személy nevét, rendfokozatát, beosztását és az elvesztés körülményeit fel kell tüntetni. A kísérőiratnak tartalmaznia kell a parancsnoki (vezetői) intézkedést.

55. A jegyzőkönyv egy példányát – a HM szervezetek a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkárnak – a HM titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető útján –, az MH szervezetek a HVK védelmi tervezési főcsoportfőnöknek – a HVK Vezetési Főcsoportfőnökség Általános Vezetési Csoportfőnökség titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető útján – küldik meg. A jegyzőkönyv kísérőiratában kérni kell a bélyegző érvénytelenítését és pótlását.

56. A BKEO a bélyegzőt a Honvédelmi Közlönyben érvénytelennek nyilvánítja és új bélyegzőt ad ki megkülönböztetett jelzéssel.

57. Hivatalos bélyegző törlése a „Bélyegzők és pecsétnyomók nyilvántartásából”, az érvénytelenítésnek a HK-ban való megjelenése után, a parancsnok (vezető) sorszámos rendelkezésére való hivatkozással történik.

A minősített bélyegző nyilvántartásból való törléséhez be kell szerezni a HM szervezetek esetében a HM titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető, MH szervezetek esetében a HVK Vezetési Főcsoportfőnökség Általános Vezetési Csoportfőnökség titokvédelmi és ügyviteli osztályvezető írásbeli hozzájárulását.

58. A bélyegző elvesztéséből eredő károk megtérítésére a kártérítési felelősségre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket kell alkalmazni. A BKEO a bélyegző újragyártásának költségét az új bélyegző kiadásával egy időben közli.

59. Személyi pecsétnyomók elvesztése esetén jegyzőkönyvet felvenni nem kell. A parancsnok (vezető) a TÜSZ 498. pontjában meghatározottak szerint járjon el. Az elveszett személyi pecsétnyomó árát a felelős személy köteles megtéríteni. A parancsnok (vezető) a személyi pecsétnyomót, a sorszámos rendelkezésre való hivatkozással a „Bélyegzők és pecsétnyomók nyilvántartásából” törölteti. Az elveszett személyi pecsétnyomó központi nyilvántartásból való törlésének kérésével egyidejűleg igényelhető az elveszett pecsétnyomó pótlása. A pótlás megérkezéséig tartalékból kell a szükségletet kielégíteni.

60. A szervezetek parancsnokai (vezetői) a BKEO-val minden év március 1. és április 30. között szolgálati úton (a HM szervezetek vezetői a HM TÜO útján) közöljék az elveszett személyi pecsétnyomók mennyiségét, sorszámát és a bevételi pénztárbizonylat számát.

61. A 26–27. pontokban leírtaktól való eltérés esetén (csonkítás, máshol készíttetés stb.) a parancsnok (vezető) a bélyegző elvesztésére vonatkozó kivizsgálási és jelentési szabályok alapján járjon el.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére