4/1998. (XI. 11.) EüM rendelet
4/1998. (XI. 11.) EüM rendelet
az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről
Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (11) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:
1. §1 Az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló, 2005. november 15-i 2073/2005/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: EK rendelet) alkalmazása mellett e rendelet előírásai szerint kell mikrobiológiai élelmiszer-biztonság szempontjából vizsgálni és elbírálni az
a)2 élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról szóló, 2002. január 28-i 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 2. cikke szerinti élelmiszert,
b) élelmiszerrel kapcsolatos tevékenység során használt berendezést, felszerelést, gépet, munkaeszközt, élelmiszerrel közvetlenül érintkező munkafelületet és csomagolóanyagot (a továbbiakban: termelési és technológiai eszközök); valamint
c) élelmiszerrel kapcsolatos tevékenységet végző személy tisztaságát.
2. §3 E rendelet alkalmazása során az EK rendelet 2. cikke szerinti fogalommeghatározásokat megfelelően alkalmazni kell. Továbbá e rendelet alkalmazásában
a) árukészlet: azonos termelői helyen előállított, azonos fajtájú és összetételű ömlesztett vagy azonos tömegben (térfogatban) csomagolt, azonos jelöléssel ellátott olyan élelmiszer, amelyről a tételjelleg nem állapítható meg,
b) elemi minta: az élelmiszernek a laboratóriumi vizsgálathoz megfelelő módon elkülönített legkisebb mennyisége,
c) fogyaszthatóság: az élelmiszer azon tulajdonsága, amelynek hiányában élelmiszer-biztonsági ok miatt emberi fogyasztásra alkalmatlan,
d) mikrobiológiai élelmiszer-biztonság: az élelmiszerben előforduló mikroorganizmusok olyan jellemző és mérhető értékei, melyek teljesülése esetén az adott élelmiszer az elfogadható mértéket meg nem haladó kockázat nélkül fogyasztható és eltartható,
e) kórokozó mikroorganizmus: olyan baktérium, vírus, fonalas vagy sarjadzó gomba, egysejtű vagy féreg, amely az élelmiszerben való jelenléte, illetve elszaporodása révén, toxinja vagy egyéb káros anyagcsereterméke útján az élelmiszert elfogyasztó személy egészségkárosodását, illetve betegségét okozhatja,
f) mintavétel: gyártási tételből, kereskedelmi árukészletből a vizsgálat mindenkori céljának megfelelő számú, egy vagy több azonos mennyiségű minta vagy elemi minta elkülönítése laboratóriumi vizsgálat céljára,
g) tartóssági (termosztálási) próba mikrobiológiai vizsgálat céljára: konzervféle olyan hőmérsékleten tartása, amelyen az esetleg benne lévő mikroorganizmusok elszaporodnak és keletkező anyagcseretermékeik a csomagolóanyag alakváltozását vagy a tartalom érzékszervileg észlelhető elváltozását okozhatják,
h) tételt vagy árukészletet minősítő mintavétel: tételből vagy árukészletből laboratóriumi vizsgálat céljára elemi minták olyan elkülönítése, hogy azok a mintavétel időpontjában megfelelően jellemezzék a tétel, árukészlet egészének összetételét és mikrobiológiai állapotát, a vizsgálat eredménye alkalmas legyen a teljes tétel vagy árukészlet megítélésére.
3. §4 (1) Az élelmiszer hatósági mikrobiológiai vizsgálatát és annak alapján a megítélését (a továbbiakban együtt: hatósági mikrobiológiai vizsgálat) az 1. számú melléklet alapján kell végezni.
(2) A forgalomba kerülő élelmiszernek – figyelemmel az EK rendeletben, valamint az 1. számú melléklet II. pontjában foglaltakra – a minőségmegőrzési időtartama végéig, illetve a fogyaszthatósága lejárati időpontjáig meg kell felelnie e rendelet élelmiszer-biztonsági kritériumainak.
(3)5 E rendelet szerinti hatósági mikrobiológiai vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörében eljáró vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok (a továbbiakban: élelmiszerlánc-felügyeleti szerv), valamint – az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 74. § (1) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva – a népegészségügyi hatáskörében eljáró fővárosi és vármegyei kormányhivatalok (a továbbiakban: közegészségügyi hatóság) végeznek.
4. § (1) Az élelmiszer mikrobiológiai vizsgálatának alapja az 1. számú mellékletben meghatározott szempontok szerint történő mintavétel és jegyzőkönyv készítése.
(2) Tétel vagy árukészlet megítélése céljából történő hatósági mintavétel esetén a vizsgált tételt, árukészletet a megítélésig tilos felhasználni vagy forgalomba hozni.
(3) Vendéglátás, közétkeztetés keretében, valamint tejkonyhán kiszolgált ételeket és azok készítéséhez használt nyersanyagot, természetes személy által saját gazdaságában előállított és forgalomba hozott nyers terméket, továbbá a turmix italokat elemi mintaként, egyedileg kell minősíteni.
(4)6 A közegészségügyi hatóság, illetve – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény szerinti élelmiszer-vállalkozásoknál – az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv vesz mintát
a) egészségi ártalom vagy annak gyanúja esetén, illetve annak megelőzése, tájékozódó, adatgyűjtő, feltáró, monitoring rendszerű vizsgálat végzése céljából;
b) ha jogszabály szerint az élelmiszer forgalomba hozatalához hatósági döntés szükséges.
5. § (1) Ha az 1. számú melléklet szerinti mikrobiológiai vizsgálat során olyan mikroorganizmus vagy annak anyagcsereterméke, rovar vagy rágcsáló okozta szennyeződés előfordulására merül fel gyanú, amely jelenléte, száma vagy mennyisége következtében egészségi ártalomhoz vezethet, úgy a vizsgálatokat abba az irányba is ki kell terjeszteni, és az eredményt az élelmiszer megítélésénél figyelembe kell venni.
(2) Nem kell mikrobiológiai szempontból vizsgálni azt az élelmiszert – kivéve, ha megbetegedést okozott, vagy megbetegedés okozásának alapos gyanúja merült fel – , amely érzékszervi bírálattal megállapíthatóan romlott, egyéb vizsgálat eredménye szerint fogyasztásra nem alkalmas, továbbá amelynek fogyaszthatósága időpontja lejárt, és ezért forgalomban nem tartható.
6. § (1) A hatósági mikrobiológiai vizsgálat eredménye tartalmazza a vizsgált mikroorganizmus fajtá(ka)t és/vagy csoporto(ka)t, ezek számát, illetve a mikrobaszám értéket, a talált toxin megnevezését és mennyiségét, továbbá – a vizsgálati eredmények alapján – a megítélést.
(2) Ha az élelmiszer kifogásoltságát a 2. számú mellékletben felsorolt mikroorganizmusok okozták, az élelmiszerből kitenyésztett mikroorganizmusokat a vizsgáló laboratóriumban a hatósági eljárás jogerős befejezéséig meg kell őrizni.
7. § Meg kell tiltani az élelmiszer forgalmazását, emberi fogyasztás céljára való felhasználását, szükség esetén átmeneti időtartamra a termelését, ha
a) az az 1. számú mellékletben meghatározott határértéket meghaladó mennyiségű mikroorganizmust tartalmaz,
b) az a 2. számú mellékletben meghatározott kórokozót határértéket meghaladó mennyiségben tartalmaz,
c) a csecsemők és gyermekek táplálására szolgáló, valamint a diétás élelmiszer bármely mikotoxinnal kimutatható mértékben szennyezett,
d) az a járványügyi vizsgálat alapján valószínűsítetten kórokozó mikroorganizmussal szennyezett.
8. § (1) Az e rendeletben előírtaknak nem megfelelő élelmiszer (a továbbiakban: kifogásolt élelmiszer) változatlan állapotban emberi fogyasztásra nem használható fel.
(2)7 Az 1. számú mellékletben technológiai higiéniai kritériumként szereplő előírások a Magyarország területén előállított élelmiszerek esetében alkalmazandóak. Ha az 1. számú mellékletben előírt élelmiszer-biztonsági kritériumok alapján történő ellenőrzések nem megfelelő eredményt adnak, az EK rendelet 7. cikkének (2) bekezdését a Magyarország területén előállított élelmiszerek tekintetében megfelelően alkalmazni kell.
(3)8
9. § A termelési és technológiai eszközök, valamint az élelmiszerrel kapcsolatos tevékenységet végző személyek tisztasági ellenőrzése, mikrobiológiai élelmiszer-biztonság szempontjából történő megítélése a 3. számú melléklet szerint történik.
10. § (1) Az élelmiszerek mikrobiológiai szennyeződéstől történő megóvásáról az előállító és a forgalmazó a tevékenysége során köteles gondoskodni.
(2) Az előállító által végzett mikrobiológiai vizsgálat nem helyettesíti a forgalomba hozatal előtt kötelező, jogszabályban előírt hatósági vizsgálatot.
(3) Az élelmiszer-előállítás során végezhető belső minőség-ellenőrzést szolgáló mikrobiológiai vizsgálatokat és az ajánlott határértékeket a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.
11. §9 Ha élelmiszer mikrobiológiai vizsgálatát végző más szerv tevékenysége során élelmezés-egészségügyi hatósági intézkedés szükségességét észleli, köteles haladéktalanul megkeresni/értesíteni a területileg illetékes közegészségügyi hatóságot és élelmiszerlánc-felügyeleti szervet.
12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba, és ezzel egyidejűleg az élelmiszerek élelmezés-egészségügyi mikrobiológiai szennyeződésének elhárításáról szóló 6/1978. (VII. 14.) EüM rendelet, valamint az azt módosító 9/1986. (IX. 17.) EüM és 18/1995. (VI. 8.) NM rendelet hatályát veszti.
(2)10 Ez a rendelet az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló, 2005. november 15-i 2073/2005/EK bizottsági rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.
13. §11 Az 1. és 4. számú mellékletnek az egyes mezőgazdasági tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2015. (VI. 25.) FM rendelettel megállapított rendelkezéseinek a műszaki szabványok és szabályok terén történő információszolgáltatási eljárás és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályok megállapításáról szóló, 1998. június 22-i 98/34/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv – 98/48/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel módosított – 8–10. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént.
1. számú melléklet a 4/1998. (XI. 11.) EüM rendelethez
MEGNEVEZÉS |
VIZSGÁLAT |
n |
c |
m |
M |
|
---|---|---|---|---|---|---|
1. Nyershús, hústermékek |
|
|
|
|
|
|
|
1.1. darabolt hús, belsőség, baromfi (nyers, egész és darabolt), és azon állatfajok, amelyekre a 2073/2005/EK rendelet nem tartalmaz szabályozást |
E. coli* |
5 |
2 |
50/g |
5×102 |
|
1.2.** feldolgozott hús, húsipari termék (vörösáru, felvágott, kolbász, nyers, füstölt és érlelt termék) |
S. aureus* |
5 |
1 |
103 |
104 |
2. Szárított zöldség és gyümölcs (pl. dió, mogyoró, kókuszreszelék stb.) |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
3. Üdítőital, gyümölcslé prezerv, koncent- |
Mikrobaszám* |
5 |
2 |
10 |
103 |
|
4. Gabona és gabonaipari termékek |
|
|
|
|
|
|
|
4.1. szójakoncentrátum és szójakészítmény, szójaizolátum |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
4.2. liszt, gabona- és kukoricaőrlemény, búzadara, korpa, rizs, gabonapehely, müzli |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
5. Fűszerek: fűszer és fűszerkeverék adalékanyag, technológiai segédanyag, élesztő, gyógynövény- és gyümölcsteák |
|
|
|
|
|
|
5.1 Fűszerek: fűszer és |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
5.2 Gyógynövény- és |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
||
5.3 Gyermekek részére készült |
|
|
- |
- |
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
||
6. Édes-, cukoripari és cukrászati termékek: |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
7. Kenyér, pékáru, zsemlemorzsa |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
8. Szárított, instant készítmények: pudingpor, |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
9. Szárított készítmények, hőkezelést igénylő termékek: |
|
|
|
|
|
|
|
9.1 tea (Camellia sinensis), |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
9.2 kávé, egyéb (száraz tészta) |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
10. Hidegkonyhai termékek (pl. saláták, |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
11.** Félkész és készételek (gyorsfagyasz- |
|
|
|
|
|
|
|
11.1. hőkezelés nélkül fogyasztható készétel (hűtött konyhai készétel is) |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
11.2. hőkezelés után fogyasztandó félkész étel |
Salmonella |
10 |
0 |
– |
0/25 g |
12. Egyéb, hőkezelés nélkül fogyasztható |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
értékelése
2. számú melléklet a 4/1998. (XI. 11.) EüM rendelethez14
1. Baktériumok és azok toxinjai:
Brucella fajok,
Campylobacter fajok (fogyasztásra kész élelmiszerek esetén),
Clostridium botulinum,
Coxiella burnetii,
Verotoxin termelő E. coli, S. aureus enterotoxin,
Francisella tularensis,
Mycobacterium fajok,
Salmonella typhi és Salmonella paratyphi A, B, C,
Shigella fajok,
Vibrio cholereae,
Yersinia enterocolitica,
és egyéb kórokozónak elismert, de itt fel nem sorolt baktérium.
2. Vírusok:
Hepatitis A,
Rotavírus,
Norwalk és Norwalk-like vírusok.
3. Protozoák:
Entamoeba histolytica,
Giardia lamblia,
Toxoplasma gondii,
Sarcosporidium fajok,
Cryptosporidium és egyéb protozoonok.
4. Férgek:
Cysticercus/Taenia,
Echinococcus,
Trichinella spiralis és egyéb Trichinella fajok.
3. számú melléklet a 4/1998. (XI. 11.) EüM rendelethez
1. Mintavétel
A személyi higiénia, a munkaeszközök, a belső munkahelyi környezet, valamint a csomagolóanyagok tisztaságát ellenőrző vizsgálatoknál elemi minta minden egyes tamponos törléssel, lenyomati, kaparékvételi stb. eljárással vett minta, valamint vizsgált eszköz, amelyek pontos azonosíthatóságát megfelelő jelzésekkel kell biztosítani. A fenti célból végzett mintavételnél a mintavételi jegyzőkönyvet hasonlóan kell elkészíteni, mint az élelmiszerek szúrópróbaszerű mintavételezésénél. Az elemi mintákat egyedileg kell elbírálni.
2. Megítélés
2.1. Csomagolóanyag (fém, üveg, fa, papír, műanyag, valamint kombinált anyagok)
Megfelelő a csomagolóanyag tisztasága, ha kórokozót nem tartalmaz és az élelmiszer csomagolásához használt anyag 10 X 10 cm felületen vizsgálva nem tartalmaz az 1. számú mellékletben felsorolt, Enterobacteriaceae családba tartozó mikroorganizmust, Enterococcus faecalist, sarjadzó vagy fonalas gombát.
Lenyomati mintavétellel vizsgálva a mikrobaszám 1 cm2 felületen 1–3, 100 cm2 felületre számítva 250 lehet.
Palack esetében a köbtartalom 10%-ának megfelelő mennyiségű steril öblítő folyadékot használva 1 cm3 térfogatra számítva a mikroorganizmus szám 1–3, 100 cm3 térfogatban legfeljebb 300 lehet.
Nem megfelelő a csomagolóanyag tisztasága, ha a 2. számú mellékletben felsorolt kórokozó mikroorganizmus mutatható ki, vagy a mikrobaszám a fenti tűrési határt meghaladja.
2.2. Felszerelés, munkaeszköz, edényzet, munkafelület (a továbbiakban: felület)
Az élelmiszerrel közvetlenül érintkező felület 10 X 10 cm területét, ennél kisebb felületű eszköznél a teljes felületet vizsgálva tisztítás, fertőtlenítés után a felületnek meg kell felelnie a 2.1. pontban írtaknak.
Munkavégzés előtt vizsgálva a felület kórokozó mikroorganizmussal nem lehet szennyezett. A munkavégzés közben vett minta szennyezettségének értékelésénél figyelembe kell venni a végzett munka jellegét.
2.3. Személyi tisztaság (kéz, munkaruha és kéztörlő)
Megfelelő tisztaságú a kéz a kézmosást követően, a még használatlan munkaruha, a használatban lévő kéztörlő, ha kórokozó mikroorganizmust nem tartalmaz.
Nem megfelelő a személyi tisztasági minta, ha 2. számú mellékletben szereplő kórokozó, Enterobacteriaceae családba tartozó mikroorganizmus vagy Enterococcus faecalis mutatható ki. Az elbírálásnál figyelembe kell venni a végzett munka jellegét.
Aszeptikus munkavégzésnél a személyi higiénia szigorúbb követelményeit a munkahely higiéniai szabályzatában kell előírni.
4. számú melléklet a 4/1998. (XI. 11.) EüM rendelethez15
MEGNEVEZÉS |
VIZSGÁLAT |
n |
c |
m |
M |
||
1. |
Nyershús, hústermékek |
||||||
1.1. |
darabolt hús, belsőség, darált hús is, baromfi (nyers, egész és darabolt) |
Salmonella* |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
1.2. |
gyorsfagyasztott hús, belsőség |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
1.3. |
feldolgozott hús, húsipari termék (vörösáru, felvágott, kolbász, nyers, füstölt és érlelt termék) |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
1.4. |
húsipari segédanyag (pl. szárított plazma, vér, zselatin) |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
1.5. |
belsőség feldolgozásával készült termék, sült hús |
Salmonella |
20 |
– |
– |
0/25 g |
|
2. |
Baromfi, baromfiipari termékek |
||||||
2.1. |
fagyasztott baromfi készétel, ami a fogyasztás előtt csak melegítést igényel |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
2.2. |
fogyasztásra kész baromfi, illetve baromfitermék |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
2.3. |
pácolt és hőkezelt füstölt baromfihús friss vagy fagyasztott |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
3. |
Tej, tejtermékek |
||||||
3.1. |
nyers tej, tejszín |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
3.2. |
pasztőrözött tej, tejszín |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
3.3. |
tejpor |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
3.4. |
vaj (pasztőrözött), ízesített vajkészítmény |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
3.5. |
fermentált tej, tejtermék, savanyított tejtermék, túró, túrókészítmény |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
3.6. |
kemény és félkemény sajt, lágy sajt****, gyúrt sajt |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
3.7. |
ömlesztett sajt |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
3.8. |
ultrapasztőrözött, tartós és féltartós tej |
Mikrobaszám |
5 |
– |
– |
1 alatt |
|
3.9. |
egyéb tejtermék |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
4. |
Tojás és tojáskészítmények |
||||||
4.1. |
fagyaszott tojás, pasztőrözött tojás, tojáspor, friss étkezési tojás |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
5. |
Hal és halkészítmények |
||||||
5.1. |
hal, kagyló, rák, egyéb halászati termék hőkezelés, illetve füstölés után |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
5.2. |
friss vagy fagyaszott hal, kagyló, rák vagy egyéb tengeri állat (panírozott halfilé is) |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
6. |
Növényi eredetű nyers termékek |
||||||
6.1. |
zöldség, gyümölcs, dió, mogyoró stb. (fagyasztott, szárított zöldség, gyümölcs is) |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
6.2. |
kókuszreszelék |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
6.3. |
élesztő |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
7. |
Gyümölcslevek |
||||||
7.1. |
rostos vagy szűrt gyümölcslé |
Mikrobaszám |
5 |
– |
– |
0/20 cm3 |
|
7.2. |
gyümölcslé prezerv, koncentrátum, szörp |
Mikrobaszám |
5 |
2 |
10 |
103 |
|
8. |
Gabona és gabonaipari termékek |
||||||
8.1. |
szójakoncentrátum és szójakészítmény, szójaizolátum |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
8.2. |
liszt, gabona- és kukoricaőrlemény, búzadara, korpa, rizs |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
9. |
Fagyasztott termékek |
||||||
9.1. |
felengedtetést vagy felmelegítést igénylő gyorsfagyasztott készétel, hőkezelt tésztaféle |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
9.2. |
gyorsfagyasztott félkész étel, hőkezelést igénylő termék |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
9.3. |
gyorsfagyasztott blansírozott zöldség |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
9.4. |
gyorsfagyasztott blansírozatlan zöldség |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
9.5. |
gyümölcskrém |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
9.6. |
gyorsfagyasztott nyers tésztaféle |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
10. |
Fűszerek |
||||||
10.1. |
fűszer és fűszerkeverék adalékanyag, technológiai segédanyag |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
11. |
Zsírok |
||||||
11.1. |
zsír, olaj, margarin |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
12. |
Édes- és cukrászipari termékek |
||||||
12.1. |
kakaó, csokoládé, cukrászipari |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
12.2. |
keksz, töltött vagy bevont egyéb |
Salmonella |
30 |
– |
– |
0/25 g |
|
13. |
Sütőipari termékek |
||||||
13.1. |
kenyér, pékáru |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
14. |
Szárított, instant készítmények |
||||||
14.1. |
pudingpor, krémpor, fagylaltpor |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
15. |
Szárított készítmények, |
||||||
15.1. |
tea, kávé, egyéb |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
15.2. |
gyermekek részére készült tea |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
16. |
Természetes ásványvizek |
A vonatkozó jogszabály előírása szerint |
|||||
17. |
Prezerv |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
18. |
Sör |
Coliform |
5 |
– |
– |
0/1 cm30/1 cm3 |
|
19. |
Sör pasztőrözött |
Coliform |
5 |
– |
– |
0/20 cm30/20 cm3 |
|
20. |
Bor és egyéb magasabb alkoholtartalmú ital |
P. aeruginosa |
5 |
– |
– |
0/1 cm3102 |
|
21. |
Hidegkonyhai termékek |
||||||
21.1. |
alacsony pH-jú (4,0 alatti) készítmények és ecetes felöntőlével készült saláta stb. |
Salmonella |
5 |
– |
– |
0/25 g |
|
21.2. |
pH 4,0 feletti készítmény |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
22. |
Készételek |
||||||
22.1. |
hőkezelés nélkül fogyasztható élelmiszer és készétel (hűtött konyhai készétel is), gesztenyepüré (gyorsfagyasztott is) |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
22.2. |
hőkezelés után fogyasztandó élelmiszer (fagyasztott készétel, félkész étel stb.) |
Salmonella |
10 |
0 |
– |
0/25 g |
|
23. |
Egyéb hőkezelés nélkül fogyasztható élelmiszerek |
||||||
23.1. |
olajos magvak: héjas, tisztított, pörkölt, sózott; gabonapehely, müzli, étkezési korpa |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
24. |
Méz |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
|
25. |
Cukor- és édesipari termékek |
||||||
25.1. |
cukorka, karamella, rágógumi |
Salmonella |
10 |
– |
– |
0/25 g |
Az 1. § bevezető szövegrésze a 46/2007. (X. 29.) EüM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.
Az 1. § a) pontja a 3/2015. (II. 6.) FM rendelet 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
A 2. § a 46/2007. (X. 29.) EüM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.
A 3. § a 46/2007. (X. 29.) EüM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.
A 3. § (3) bekezdése a 34/2015. (VI. 25.) FM rendelet 2. § (1) bekezdésével megállapított, a 4/2023. (I. 31.) AM rendelet 1. §-a szerint módosított szöveg.
A 4. § (4) bekezdése a 34/2015. (VI. 25.) FM rendelet 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
A 8. § (2) bekezdése a 46/2007. (X. 29.) EüM rendelet 4. § (1) bekezdésével megállapított, a 3/2015. (II. 6.) FM rendelet 2. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.
A 8. § (3) bekezdését a 46/2007. (X. 29.) EüM rendelet 4. § (2) bekezdése iktatta be, hatályon kívül helyezte a 3/2015. (II. 6.) FM rendelet 3. §-a.
A 11. § a 3/2015. (II. 6.) FM rendelet 2. § (1) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.
A 12. § (2) bekezdése a 46/2007. (X. 29.) EüM rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.
A 13. §-t a 34/2015. (VI. 25.) FM rendelet 2. § (3) bekezdése iktatta be.
Az 1. számú melléklet II. pontja a 46/2007. (X. 29.) EüM rendelet 6. §-ával megállapított, a 3/2015. (II. 6.) FM rendelet 2. § (2) bekezdése, a 34/2015. (VI. 25.) FM rendelet 2. § (4) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.
Az 1. számú melléklet III. pontjának 4. alpontja a 46/2007. (X. 29.) EüM rendelet 6. §-ával megállapított szöveg.
A 2. számú melléklet a 46/2007. (X. 29.) EüM rendelet 6. §-ával megállapított szöveg.
A 4. számú melléklet a Magyar Közlöny 1999. évi 8. számában közzétett helyesbítésnek megfelelő, a 34/2015. (VI. 25.) FM rendelet 2. § (4) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás