• Tartalom

4/1998. (HK 2.) HM utasítás

4/1998. (HK 2.) HM utasítás

a személyi állomány pénzbeni járandóságai folyósítási rendjéről*

1998.02.20.

Az éves részletes költségvetési tervjavaslatok elkészítésének rendjéről szóló 80/1997. (HK 27.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 4. § (5) bekezdésében foglaltak alapján a személyi állomány pénzbeni járandóságai (a továbbiakban: pénzbeni juttatások) folyósítási rendjére a következő utasítást adom ki.

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó hivatalokra, háttérintézményekre, a katonai nemzetbiztonsági szolgálatokra, a katonai felsőoktatási intézményekre, valamint a Magyar Honvédség szervezeteire (a továbbiakban együtt: katonai szervezetek) terjed ki.

(2) A jelen utasításban foglaltakat az általános gazdálkodási jogkörök figyelembevételével kell alkalmazni.

2. § (1) Az Ut. 8. számú mellékletében szereplő, helyileg kifizetésre kerülő pénzbeni juttatásokat a katonai szervezet ellátását végző pénzügyi és számviteli szolgálat (referens) fizeti ki. Az előbbi juttatások közül az adó- és járulékköteles kifizetésről, azzal egyidejűleg a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóságot (a továbbiakban: Számítóközpont) öt munkanapon, de legkésőbb az adott időszakra meghatározott feladási határidő lejártáig értesíteni kell.

(2) Az (1) bekezdés alá nem tartozó, személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulék levonás alá eső pénzbeni juttatásokat (a továbbiakban: központilag kifizetésre kerülő pénzbeni juttatások) – a 3. §-ban foglaltak szerint – a Számítóközpont lakossági folyószámlára való átutalással, ennek hiányában postai úton fizeti ki.

3. § (1) A havonta rendszeresen járó, központilag kifizetésre kerülő pénzbeni juttatásokat (pl. illetmény) úgy kell kiutalni, hogy az érintett jogállását szabályozó törvényben (pl. a hivatásos és szerződéses katonák esetében a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény) meghatározott időpontban a jogosult rendelkezésére álljon.

(2) Az esetenként járó, központilag kifizetésre kerülő pénzbeni juttatásokról – a 6. §-ban foglaltak kivételével a katonai szervezetek öt munkanapon belül értesítsék a Számítóközpontot, amely a feladások feldolgozását követően intézkedik az átutalásra. Az átutalásnak legkésőbb a pénzbeni juttatásra való jogosultság megnyílásának napjától számított 10 munkanapon belül kell megtörténnie.

Egyes pénzbeni juttatásokra vonatkozó speciális szabályok

4. § (1) A visszatérítés-köteles, központilag kifizetésre kerülő előlegekről (pl. illetményelőleg) annak odaítélésétől számított 5 munkanapon belül kell értesíteni a Számítóközpontot, amely az előleget a feladások feldolgozását követően, legkésőbb tíz munkanapon belül utalja át az arra jogosult részére.

(2) A visszatérítés-köteles előleg törlesztő részeinek levonását az előleg átutalását követő hónapra járó illetményből kell megkezdeni.

(3) A központilag kifizetésre kerülő előlegekről – függetlenül attól, hogy az a helyi vagy központi előlegkeretet terheli – egyaránt az állományilletékes katonai szervezet ellátását biztosító pénzügyi és számviteli szolgálat (referens) értesíti a Számítóközpontot.

5. § (1) Az állományilletékes döntéssel odaítélt jutalmakról a katonai szervezet ellátását végző pénzügyi és számviteli szolgálat (referens) három munkanapon belül értesítse a Számítóközpontot, amely legkésőbb a jutalmazási parancsban (határozatban) szereplő naptól (a parancs, határozat aláírása napjától) számított 8 munkanapon belül az érintett részére teljesíti az átutalást. A katonai szervezet adatszolgáltatási kötelezettségét értelemszerűen a tárgyjutalom esetében is alkalmazni kell.

(2) Az állományilletékes parancsnoknál magasabb szinten adományozott jutalom esetében az (1) bekezdésben szereplő határidőket a jutalmazásról szóló értesítésnek a pénzügyi és számviteli szolgálatnak (referensnek) történő bemutatás napjától kell számítani.

(3) Az (1) bekezdésben szereplő feladási kötelezettségek és határidők a parancsnoki és elöljárói segéllyel összefüggő feladatokra is vonatkoznak.

6. § (1) Az állományba nem tartozó személyek részére fizetett pénzbeni juttatások esetében az arra jogosultat tájékoztatni kell, hogy járandóságát folyószámlára vagy postai úton lakására utalva kaphatja meg. Ezen túlmenően nyilatkoztatni kell magán-nyugdíjpénztári tagságáról, illetőleg a magán-nyugdíjpénztári tagdíj átutalásához szükséges adatokról. Az előzőekkel kapcsolatos feladásokat, átutalásokat legkésőbb a feladatteljesítést követő 10 munkanapon belül kell megtenni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tájékoztatási és nyilatkozattételi kötelezettséget a tartalékos katonai szolgálatot teljesítő hadkötelesek esetében is alkalmazni kell azzal, hogy az illetményüket a rájuk vonatkozó jogszabály szerint kell átutalni.

A Számítóközpontra vonatkozó szabályok

7. § (1) A 2–6. §-okban szereplő pénzbeni juttatásokkal összefüggő adó- és járuléklevonási, befizetési, bevallási, valamint elszámolási, illetőleg a juttatásokat terhelő egyéb levonási kötelezettségeknek valamennyi katonai szervezetre vonatkozóan, összevontan, a Számítóközpont tesz eleget.

(2) A 2–6. §-okban foglalt feladatok végrehajtása érdekében szükséges feladási, adatszolgáltatási, informatikai eljárási rend szabályozására – a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) főigazgatója előzetes jóváhagyásával – a Számítóközpont igazgatója jogosult.

Záró és átmeneti rendelkezések

8. § (1) Az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban visszamenőleg 1998. január 1-jétől kell alkalmazni. Ezzel egyidejűleg a nettó finanszírozás rendszere, valamint a katonai szervezetek adó-, társadalombiztosítási és egyéb levonásokra vonatkozó bevallási (jelentési) kötelezettsége megszűnik. Az 1997. évi költségvetést érintő, decemberben – a 12. havi illetmény kivételével – kifizetett pénzbeni juttatásokból levont, illetve e juttatásokhoz kapcsolódó adók és járulékok (SZJA és munkavállalói járulék, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék, valamint társadalombiztosítási járulék és munkaadói járulék) bevallását, befizetését és elszámolását az 1997. évi szabályok szerint kell végrehajtani. 1998. január 1-jétől a tárca szintű adó- és járulék bevallása, befizetése és elszámolása (az 1997. decemberi illetmények után is) központilag, a Számítóközpont által történik.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az egyes pénzügyi elszámolások végrehajtásáról szóló 73/1994. (HK 2/1995.) MHPK intézkedés, az annak felhatalmazása alapján kiadott 67/1994. (HK 2/1995.) MH KPF és az ezekkel összefüggésben kiadott eseti intézkedések hatályukat vesztik.

(3) A hatályos jogszabályok alapján az egyes természetbeni juttatásokhoz kapcsolódó, munkáltatót terhelő, jövedelemadó és járulék fizetési kötelezettségek teljesítésére a Hivatal külön intézkedik.

(4) Az 1997. december 31-éig engedélyezett és helyileg kifizetésre került előlegek és azok még hátralévő törlesztő részeinek költségvetési és számviteli rendezésére a Hivatal külön intézkedik.


Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 17. §-a módosította.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére