• Tartalom

5/1998. (HK 2.) HM utasítás

5/1998. (HK 2.) HM utasítás

a köztisztviselők és közalkalmazottak térítésmentes és kedvezményes természetbeni élelmezési ellátásáról

1998.03.01.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdése l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a közalkalmazottak és köztisztviselők térítésmentes és kedvezményes természetbeni élelmezési ellátásáról a következő utasítást adom ki.
I. Fejezet



AZ UTASÍTÁS HATÁLYA

1. § (1) A Honvédelmi Minisztériumban (a továbbiakban: HM), a HM hivatalaiban és háttérintézményeiben, a katonai felsőoktatási intézményekben, továbbá a Magyar Honvédségnél (a továbbiakban: MH) köztisztviselői, vagy közalkalmazotti jogviszonyban állókra, valamint

(2) a katonai nemzetbiztonsági szolgálatoknál köztisztviselői vagy közalkalmazotti jogviszonyban állókra terjed ki.

II. Fejezet


TÉRÍTÉSMENTES TERMÉSZETBENI ÉLELMEZÉSI ELLÁTÁS
Az I. számú élelmezési normára természetben jogosultak

2. § Az I. számú élelmezési normára jogosultak felsorolását a Melléklet tartalmazza.

3. § A közalkalmazottak és köztisztviselők ezen utasításban meghatározott eseteket kivéve, a természetbeni térítésmentes ellátásra nem jogosultak.

A VI. számú élelmezési normára természetben jogosultak

4. § (1) Törzsvezetési és csapatgyakorlatokon, hadijátékokon részt vevő közalkalmazottak a gyakorlat kezdetétől a befejezés napjáig, ha részükre beosztásuknál fogva – ezen utasítás alapján – magasabb értékű élelmezési norma nincs megállapítva. (Ezen igényjogosultaknak csak a magasabb értékű élelmezési norma szerinti ellátás jár.)

(2) Külföldi katonák részvételével megtartásra kerülő törzsvezetési és csapatgyakorlatokon, hadijátékokon részt vevő magyar közalkalmazottak a norma kétszeres szorzóval számított értéke.

(3) Külföldi katonák részvételével megtartásra kerülő törzsvezetési és csapatgyakorlatokon, hadijátékokon részt vevő, beosztásánál fogva bármilyen címen természetbeni élelmezési ellátásban – élelmezési norma értékének megváltásában – részesülő közalkalmazott részére csak a (2) bekezdésben előírt ellátás jár.

(4) Külföldi katonák részvételével megtartásra kerülő törzsvezetési és csapatgyakorlatok, hadijátékok kiszolgálását végző közalkalmazottak, a gyakorlat időtartamára.

Repülő-műszaki élelmezési támogatás

5. § (1) A repülő-műszaki élelmezési támogatásra jogosultak: az MH repülő egységek, a Légijármű Javító Üzem, az MH Szolnoki Katonai Középiskola és Kollégium repülő tanműhelye, az MH Repülőanyag Ellátó Központ és a HM Katonai Légügyi Hivatal állományából a tartósan fokozott igénybevételnek kitett közalkalmazottak, ha azok az állománytáblákban előírt beosztási folyószámuk szerint a repülő eszközökön közvetlen üzembentartó és javító feladatot látnak el.

(2) Az élelmezési támogatás csak a ténylegesen beosztást betöltő (munkaköri leírás szerint repülő-műszaki beosztási folyószámú) közalkalmazottaknak jár.

(3) A repülő-műszaki élelmezési támogatást az igényjogosultak részére – az illetékes elöljáró által jóváhagyott nomenklatúra alapján – a katonai szerv parancsnoka, vezetője parancsban engedélyezi.

6. § (1) A repülő-műszaki élelmezési támogatás nem jár a 7. §-ban felsorolt igényjogosultnak:

a) ha bármilyen címen természetbeni ellátást kap (pl.: gyakorlat);

b) kórházi, rehabilitációs intézeti ápolás, kezelés alatt;

c) 5 munkanapot meghaladó egészségügyi szabadság, egészségügyi szolgálatmentesség vagy betegállomány alatt;

d) szolgálati kiküldetés idejére, amikor napidíj jár;

e) ha bármilyen címen a repülőmérnök-műszaki beosztásból, munkakörből a munkavégzés alól felmentik (felmondás, nyugállományba helyezés, más beosztásba helyezés, fizetés nélküli szabadság stb.) időtartamára.

(2) A felsorolt esetekben a havi járandóságot időarányosan (30 naptári nappal számolva) csökkenteni kell.

Pótélelmezési normára természetben jogosultak

7. § (1) A törzsvezetési és csapatgyakorlatokon, hadijátékokon éjszakai munkát végző közalkalmazottak, legfeljebb a résztvevők létszámának 50%-ra.

(2) A központi és a légierő harcálláspontokon 24 órás hadműveleti szolgálatot ellátó közalkalmazottak, a szolgálat napjain.

(3) Az MH laktanyáiban, kórházaiban vért adó közalkalmazottak, a véradás napján. A megállapított pótnormát csak akkor lehet elszámolni az élelmezési költségvetési támogatás terhére, ha a polgári vérellátó állomás a honvédség laktanyáiban vesz vért. A saját konyhát nem üzemeltető katonai szervezetek a magasabb pótnormát számolhatják el.

(4) A légvédelmi rakéta egységeinél és a központi üzemanyag raktárakban, speciális üzemanyagtöltést végző (laboráns) közalkalmazottak a munkavégzés napján.

(5) Az MH különböző sportbajnokságok döntőin részt vevő közalkalmazottak és köztisztviselők, a döntők napján.

(6) A pótnormára igényjogosultak létszámát a „Napi Összesített Létszámjelentés”-ben kötelező megadni és igazolni.

Élelmezési feljavítási normára természetben jogosultak

8. § (1) A közalkalmazottak, köztisztviselők és egyéb jogcímen jogosultak, az ebéd létszámra:

a) január 1-jén,

b) március 15-én,

c) május 1-jén,

d) május 21-én,

e) augusztus 20-án,

f) október 23-án,

g) december 25–26-án,

h) húsvét hétfőn,

i) pünkösd hétfőn,

j) alapkiképzés befejezése napján,

k) csapatzászló avatás alkalmával.

(2) Azonos ünnepnapra eső alkalomkor a feljavítási pótnormát egyszer lehet felszámítani.

Védőital-normára természetben jogosultak

9. § Védőital-normára természetben jogosultak a katonai szervezetek üzemeiben, műhelyeiben, munkahelyein a Szakmai Szabályzatban felsorolt beosztásokban dolgozó közalkalmazottak azokon a napokon, amikor a Szakmai Szabályzatban felsorolt munkakörökben legalább 3 órát dolgoznak.

Élelmezési hozzájárulásra természetben jogosultak

10. § (1) A katonai szervezetek élelmezési ellátást végző egységeiben a meghatározott személyek a munkaidejük alatt elkészített (kiosztásra kerülő) részétkezésre (étkezéstérítésre kötelezett személyek).

(2) Távoli helyőrségben lévő honvéd üdülőben bentlakó közalkalmazottak és a velük közös háztartásban élő családtagok.

Anyagjárandósági normára természetben jogosultak

11. § (1) 125 grammos pipereszappanra azok a közalkalmazottak és köztisztviselők, akiknél a szennyeződés szappanos, melegvizes mosással eltávolítható.

(2) 125 grammos pipereszappanra, az egészségügyi szolgálatban (kórházakban, csapatrendelőkben és a gyengélkedő szobákban) beosztásuknál fogva közvetlenül gyógyítással, betegápolással foglalkozó közalkalmazottak, a beosztás kezdő napjától annak megszűnéséig;

(3) szappanra, ipari kéztisztítószerre és bőrápoló készítményre, a fokozott szennyeződéssel járó munkahelyeken a közalkalmazott, ahol bőrét szappanos, melegvizes mosással el nem távolítható szennyeződés éri. A munkahelyeket, az igényjogosultak foglalkozás szerinti felsorolását és a járandóság mennyiségét a Szakmai Szabályzat írja elő.

(4) Az (1)–(3) bekezdésben meghatározott mennyiségek személyenként, havonta értendők.

Konyha és éttermi felszerelési normára természetben jogosultak

12. § Ezen utasítás alapján természetbeni ellátásra jogosultak:

(1) A köztisztviselők és közalkalmazottak, valamint egyéb jogcímen jogosultak, az ebédlétszám után.

(2) Az MH katonai szervezetek konyhái és étkezdéi szolgáltatásait igénybevevő közalkalmazottak és köztisztviselők, közvetlen hozzátartozói az ebédlétszám után. A közvetlen hozzátartozó személyek csak akkor, ha a katonai szervezet konyha- és étkezde kapacitása, valamint a személyzet a szolgáltatást teljesíteni tudja. E kedvezményhez az étkezdét üzemeltető parancsnok, (vezető) hozzájárulása szükséges.

III. Fejezet


KEDVEZMÉNYES TERMÉSZETBENI ÉLELMEZÉSI ELLÁTÁS FELTÉTELEI
Nyersanyag térítés ellenében kedvezményes természetbeni munkahelyi élelmezési ellátásra jogosultak

13. § (1) Az I. számú élelmezési norma szerinti kedvezményes természetbeni munkahelyi élelmezési ellátásra – nyersanyag térítés ellenében – jogosultak:

a) a köztisztviselők és a közalkalmazottak az állományilletékes katonai szervezet által üzemeltetett tiszti (összevont) étkezdében;

b) más helyőrségből szolgálati kiküldetésen lévő köztisztviselők és közalkalmazottak, bármely katonai szervezet által üzemeltetett tiszti (összevont) étkezdében;

c) a köztisztviselőkkel és közalkalmazottakkal kiküldetésben lévő hadköteles katonák, ha részükre az élelmezési norma pénzértékét kézhez fizették;

d) a köztisztviselők és közalkalmazottak közvetlen hozzátartozói (házastárs, eltartott gyermek, szülő) az ebéd étkezésre. A kedvezményes természetbeni ebéd igénybevételét az adott katonai szervezet parancsnoka (vezetője) engedélyezi;

e) a HM-től és MH-tól nyugállományba helyezett köztisztviselők és a közalkalmazottak, továbbá azok közvetlen hozzátartozói (házastárs, eltartott gyermek és szülő) az ebéd étkezésre. A kedvezményes ebéd helyben fogyasztását vagy elhordását, a konyha- és étkezde teljesítő képességét és a személyzet létszámát figyelembe véve, a tiszti (összevont) étkezdét üzemeltető parancsnok, vagy vezető engedélyezi.

(2) A kedvezményes természetbeni élelmezési ellátást az (1) bekezdés a) pontjában felsorolt igényjogosultak akkor is igénybe vehetik, ha

a) szabadságon;

b) táppénzes állományban;

c) gyermekgondozási segélyen

vannak.

(3) Az (1) bekezdés a) pontjában felsorolt igényjogosultak részére, amennyiben a katonai szervezetnél a kedvezményes étkezés természetben nem szolgáltatható ki (nincs üzemi étkeztetés), havonta kizárólag fogyasztásra kész étel vásárlásra feljogosító utalvány adható. Az igényjogosult egy adott hónapban csak egyféle (vagy a természetbeni ellátás) vagy (a törvényben előírt értékű utalvány) kedvezményt veheti igénybe.

(4) Fogyasztásra kész étel vásárlására feljogosító utalvány adható továbbá – orvosi igazolás alapján – a speciális élelmiszert fogyasztók részére (vegetáriánus, élelmiszer allergiás betegségben szenvedő, cukorbeteg stb.)


IV. fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

14. § (1) Ez az utasítás a közzétételt követő hónap első napján lép hatályba.

(2) Ezen utasítás szerinti természetbeni ellátás külföldi szolgálati út idejére nem jár.


Dr. Fodor István s. k.,

HM politikai államtitkár

Melléklet az 5/1998. (HK 2.) HM utasításhoz

Az I. számú élelmezési normára természetben jogosultak

1. Kihelyezés alkalmával az állandó helyőrségből kiképző táborba, kiképző bázisra elvonuló közalkalmazottak, a kiképző táborban, bázisra elvonulás napjától az állandó helyőrségbe történő visszatérés napjáig.

2. Átszervezés következtében helyőrséget változtató katonai szervezet közalkalmazottai, az áttelepülés megkezdésének napjától az új helyőrségbe érkezés napjáig (az áttelepülésben részt vevők létszámára).

3. Tanteremben levezetésre kerülő hadi játékokon, törzsvezetési gyakorlatokon és törzsgyakorláson részt vevő közalkalmazottak, ha a gyakorlat ideje alatt parancs (utasítás) szerint nem távozhatnak el.

4. Törzsvezetési és csapatgyakorlatok előkészítését végző logisztikai egységekkel, alegységekkel a helyőrséget elhagyó közalkalmazottak, a kitelepülés napjától a gyakorlat megkezdése napjáig, valamint a gyakorlat befejezésétől a felszámolás napjáig.

5. Megelőző, fokozott és teljes készenlét elrendelése esetén berendelt köztisztviselők és közalkalmazottak, ha a készenlét ideje alatt parancs (utasítás) szerint nem távozhatnak el.

6. Az MH parancsnokság arra jogosult főnöke és az MHPK, VKF harckészültségi intézkedésében meghatározott személyek által elrendelt magasabb készenléti ellenőrzések alkalmával az ellenőrzött katonai szervezet berendelt közalkalmazottai, az ellenőrzés időtartama alatti részétkezésre.

7. A speciális légvédelmi rakéta és tüzérállásokban, lokátor- és műszerkocsikban, továbbá a központi és a légvédelmi harcálláspontokon és vezetési pontokon 24 órás hadműveleti vagy ügyeleti szolgálatot ellátó közalkalmazottak, a szolgálatteljesítés napján.

8. Az MH különböző sportbajnokságai döntőin részt vevő közalkalmazottak és köztisztviselők a döntők napjain.

9. Éleslövészetek alkalmával a végrehajtó katonai szervezettől a lőtérre kivonuló közalkalmazottak a lőtéren tartózkodás idejére eső részétkezésre.

10. A távoli helyőrségben levő honvéd üdülőkben bentlakó közalkalmazottak, valamint a velük közös háztartásban élő családtagok, az étkezés térítésre kötelezettekre előírt térítés ellenében.

11. A Magyar Köztársaság fegyveres erőinek szolgálati szabályzatában felsorolt és beosztásuk mellett 24 órás ügyeleti szolgálatba vezényelt köztisztviselők és közalkalmazottak, a szolgálatteljesítés napján. Természetbeni ellátás hiányában étkezési utalványt kell kiadni. A szolgálat napján más normák alapján természetbeni ellátásra (élelmezési támogatásra) jogosultak ügyeleti étkezés térítés nélküli igénybevételére nem jogosultak.

12. A katonai szervezeteknél munkaszüneti napokon, továbbá a nemzeti ünnepeken az ünnepségen részt vevő köztisztviselők és közalkalmazottak, valamint a meghívható vendégek, az ebéd étkezésre.

13. A katonai szervezeteknél az alapkiképzés befejezésének napján a részt vevő közalkalmazottak és köztisztviselők, valamint a meghívható vendégek, az ebéd étkezésre.

14. A katonai szervezeteknél rendezett csapatzászló adományozási ünnepségen részt vevő közalkalmazottak és köztisztviselők, valamint a meghívható vendégek, az ebéd étkezésre.

15. A katonai szervezetek laktanyáiban a hadkötelesek sorozását végző (sorozó bizottság) közalkalmazottak és az egyéb címen jogosultak, a sorozás napján.

16. Helyőrségi báziskiképzésen az egységgel, alegységgel részt vevő közalkalmazottak, ha az étkeztetés a kiképző bázison (terepen) történik, a norma részhányadára.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére