• Tartalom

54/1998. (HK 16.) HM utasítás

54/1998. (HK 16.) HM utasítás

a gyermekes családok 1998. évi egyszeri anyagi támogatásáról*

1998.08.11.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a gyermekes családok 1998. évi egyszeri anyagi támogatásáról a következő utasítást adom ki.

1. § (1) A Honvédelmi Minisztériummal, a honvédelmi miniszter felügyelete és irányítása alatt álló hivatalokkal, háttérintézményekkel, katonai nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a katonai felsőoktatási intézményekkel, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteivel 1998. szeptember 15-én jogviszonyban álló hivatásos és szerződéses katonának, a teljes munkaidőben foglalkoztatott köztisztviselőnek és közalkalmazottnak (a továbbiakban együtt: állományba tartozó) (2) bekezdés szerinti, valamint a katonai kötelmekkel összefüggő baleset, vagy betegség következtében elhunyt hivatásos katona árvaellátásban részesülő gyermeke egyszeri anyagi támogatásban részesül.

(2) Egyszeri anyagi támogatásra az az állományba tartozóval közös háztartásban élő saját, örökbefogadott, vagy nevelt gyermek, illetőleg unoka jogosult,

– aki után a családi pótlékról és a családok támogatásáról szóló – többször módosított – 1990. évi XXV. törvény alapján jár, vagy annak 5. §-ában meghatározott jövedelemkorlátok figyelembevétele nélkül járna a családi pótlék, valamint

– aki felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat és 1998. szeptember 15-én még nem tölti be a 24. életévét.

2. § (1) A gyermekek egyszeri támogatásának bruttó összege gyermekenként 10 000 Ft.

(2) A gyermekek egyszeri támogatása a 17/1996. (XII. 29.) HM rendelet 14–17. §-ai, illetőleg az 51/1997. (HK 18.) HM utasítás szerinti egyszeri segélyre való jogosultságot nem érinti.

3. § (1) A gyermekek egyszeri támogatását a szülők (nagyszülők) 1998. szeptember hó 15-éig – a melléklet szerinti okmány kitöltésével – igényelhetik.

(2) A gyermekek egyszeri támogatását – az (1) bekezdés szerinti igénybejelentés figyelembevételével – az állományilletékes katonai szervezet pénzügyi és számviteli szervezete (referens) feladása alapján a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság (a továbbiakban: HM PSZNYI) haladéktalanul folyósítja a gyermek, vagy szülő bankszámlájára, illetőleg lakcímére.

(3) Az 1. § (1) bekezdése szerinti árvaellátásban részesülő gyermekek részére a támogatás folyósítása a HM PSZNYI által automatikusan történik.

4. § (1) Az egyszeri támogatásból a személyi jövedelemadóról szóló – többször módosított – 1995. évi CXVII. törvény 46. § (5) bekezdésében foglaltak figyelembevételével kell az adóelőleget levonni. Ha a szülő a melléklet szerinti igénybejelentésen nyilatkozik, hogy a gyermekének az adóévben az összevont adóalapot képező jövedelme nem haladja meg a 250 000 Ft-ot, az adóelőleg mértéke 20%.

(2) A folyósított egyszeri támogatásról a kifizetőnek a jogosult nevére kiállított adóigazolást kell kiadnia.

(3) A folyósított egyszeri támogatást az egyéb pénzbeli juttatások között – külön engedélyezett segélyként – kell elszámolni.

5. § Ez az utasítás az aláírása napján* lép hatályba.

Dr. Szabó János s.k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet az 54/1998. (HK 16.) HM utasításhoz

HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM
KÖZPONTI PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI HIVATAL

 

KATONAI SZERVEZET MEGNEVEZÉSE

„MINTA”

IGÉNYBEJELENTÉS

a gyermekek egyszeri támogatására
Alulírott .................................................................. (név) ................................... (rfok.), az alábbi, velem közös háztartásban élő gyermekem (gyermekeim) részére kérem a ......../1998. (HK ) HM utasítás szerinti egyszeri anyagi támogatás folyósítását.

Fsz.

A gyermek
neve, életkora

A közép-, vagy felsőfokú
oktatási tanintézmény
megnevezése

A gyermek
adóazonosító jele,
TAJ szám

A gyermek, vagy szülő
bankszámlaszáma,
illetőleg lakcíme

 

 

 

 

 

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy gyermekem (gyermekeim) összevont adóalapot képező 1998. évi jövedelme a 250 000 Ft-ot nem éri el.
A fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
............................................., 1998. augusztus hó -n.

 

 

 

...........................................................................

 

(szülő aláírása)

*

Az utasítást a 69/1999. (HK 24.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2000. január 1. napjával.

*

Az aláírás napja: 1998. augusztus 11.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére