• Tartalom

6/1998. (HK 2.) HM utasítás

6/1998. (HK 2.) HM utasítás

a Magyar Köztársaság Észak-atlanti Szerződés Szervezete mellett működő Képviseletén létesítendő Védelempolitikai Részleg és a Katonai Képviselő Hivatala szervezeti és működési rendjéről

1998.01.15.

A Magyar Köztársaság Észak-atlanti Szerződés Szervezete mellett működő Képviseletének (a továbbiakban: Misszió) létesítéséről szóló 2280/1997. (IX. 18.) Korm. határozat, továbbá a külügyminiszter és a honvédelmi miniszter 2/1997. együttes utasítása (a továbbiakban: együttes utasítás) alapján a Misszió Politikai Osztályának részét alkotó Védelempolitikai Részleg (a továbbiakban: PO VPR) és a Misszió keretein belül működő Katonai Képviselő Hivatala (a továbbiakban: KKH) szervezeti és működési rendjére az alábbi utasítást adom ki:

RENDELTETÉS

1. § (1) A PO VPR a Misszió keretein belül képviseli a Magyar Köztársaság biztonság- és védelempolitikai érdekeit az Észak-atlanti Szerződés Szervezeténél (NATO), a Nyugat-európai Uniónál (NYEU) és az Euro-atlanti Partnerségi Tanácsnál (EAPT), valamint kapcsolatot tart az e szervezetek mellett működő nemzeti képviseletekkel.

(2) A katonai képviselő képviseli a Magyar Honvédség parancsnokát, vezérkari főnököt (a továbbiakban: MHPK, VKF), vezeti a KKH-t, továbbá biztosítja a Magyar Honvédség képviseletét a NATO főparancsnokságainál és alárendelt parancsnokságainál, valamint kapcsolatot tart a NATO mellett működő nemzeti katonai képviseletekkel és a Nyugat-európai Unió (NYEU) Katonai tervező Sejtjével.

FŐ FELADATOK

2. § (1) A PO VPR biztonság- és védelempolitikai feladatokat lát el. Kapcsolatot tart az 1.1. bekezdésben megjelölt szervezetekkel és e szervezetek védelem- és katonapolitikai konzultatív és irányító testületeivel. Előmozdítja az együttműködést a megjelölt szervezetek és intézmények, valamint az azokhoz akkreditált képviseletek diplomatáival, munkatársaival. A PO VPR vezetője egyben a missziót vezető nagykövet (a továbbiakban: misszióvezető) védelmi tanácsadója.

(2) A PO VPR részt vesz a NATO, a NYEU, az EAPT és a Békepartnerség keretében felállított szervezetek és bizottságok munkájában, mely során képviseli a honvédelmi tárca érdekeit. Kapcsolatot tart fenn a NATO, a NYEU, az EAPT és a Békepartnerségben részt vevő országok képviseleteivel. Hozzájárul az euroatlanti integrációval kapcsolatos feladatok tervezéséhez, szervezéséhez, végrehajtásához és ellenőrzéséhez, különös tekintettel Magyarország NATO csatlakozásának előkészítésére, a Békepartnerségben való részvételre, a NATO vezetésével vagy részvételével megvalósuló katonai műveletekben és missziókban való részvételre és a NYEU-ban folyó tevékenységre. Biztonság- és védelempolitikai elemző-értékelő tevékenységet végez. Elemzi és értékeli a tanácskozásokon, értekezleteken, egyéb fórumokon és a személyes kapcsolattartásban elhangzottakat, melyekből jelentések útján folyamatosan tájékoztatja a Honvédelmi Minisztérium vezetését. Rendszeres védelempolitikai és katonai információkkal, javaslatokkal segíti a misszióvezető és a Politikai Osztály diplomatáinak munkáját. Segíti a feladatkörébe tartozó szervezetekhez kiutazó tárgyaló delegációk munkáját, háttéranyagok készítésével közvetlenül hozzájárul a szakértők munkájához. Tevékenysége során szorosan együttműködik a KKH-val, a KKH munkáját rendszeres információ szolgáltatással segíti.

(3) A KKH katonapolitikai és katonai feladatokat lát el. Kapcsolatot tart a NATO és a NYEU katonai hatóságaival és az azok alá rendelt valamennyi katonai szervezettel, konzultatív és irányító testülettel. Előmozdítja az együttműködést a megjelölt szervezetek és intézmények, valamint az azokhoz akkreditált képviseletek katonadiplomatáival, munkatársaival. Irányítja a NATO európai és atlanti főparancsnokságai mellett működő nemzeti katonai képviselet(ek), valamint a NATO alárendelt parancsnokságai mellett működő nemzeti összekötő csoport(ok) munkáját.

(4) A KKH részt vesz a NATO, az EAPT és a Békepartnerség keretében felállított katonapolitikai testületek és bizottságok munkájában, továbbá a NYEU katonapolitikai bizottságainak és szervezeteinek tevékenységében. Képviseli a Magyar Honvédség parancsnokát, vezérkari főnököt. Hozzájárul a képviseleti körébe tartozó szervezetek, bizottságok és a Magyar Honvédség közötti információ áramláshoz és koordinációhoz. Kapcsolatot tart a NATO-ban, az EAPT-ben és a Békepartnerségben részt vevő országok katonai képviseleteivel, továbbá a NYEU mellett működő nemzeti katonai képviseletekkel. Szakmai hozzájárulást ad a teljes körű integrációval kapcsolatos feladatok tervezéséhez, szervezéséhez, végrehajtásához és ellenőrzéséhez. A tanácskozásokon, értekezleteken, egyéb fórumokon és a személyes kapcsolattartásban elhangzottakat elemzi és értékeli, arról a Honvéd Vezérkar vezetőit és a Honvédelmi Minisztérium illetékeseit jelentések formájában folyamatosan tájékoztatja. A misszióvezető és a Misszió munkáját rendszeres katonai-szakmai információkkal, javaslatokkal segíti. A felelősségi körébe tartozó szervezetekhez kiutazó tárgyaló delegációk munkáját segíti. Szakmai kapcsolatot tart a Honvéd Vezérkar főcsoport főnökségeivel, valamint a haderőnemi vezérkarokkal. Tevékenysége során szorosan együttműködik a PO VPR-rel, a PO VPR munkáját rendszeres információ szolgáltatással segíti.

IRÁNYÍTÁS, EGYÜTTMŰKÖDÉS

3. § (1) Az együttes utasítás 1. § (4) bekezdésében foglalt jogkörét a honvédelmi miniszter a HM integrációs és nemzetközi ügyeket felügyelő helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM HÁT) útján gyakorolja. A PO VPR-t a részlegvezető vezeti. A PO VPR a feladatait a misszióvezető, valamint a HM HÁT és a Honvédelmi Minisztérium NATO és Multilaterális Együttműködési Főosztály (a továbbiakban: HM NMEF) vezetőjének utasításai és intézkedései alapján hajtja végre. A PO VPR vezetője a feladatkörébe tartozó valamennyi kérdésben folyamatosan és maradéktalanul tájékoztatja a misszióvezetőt. A Honvédelmi Minisztérium integrációs és nemzetközi kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkára szakmai irányító jogkörét a HM NMEF vezetője útján gyakorolja.

(2) A KKH feladatát a misszióvezető politikai irányításával végzi. A katonai képviselő a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök (MHPK, VKF) alárendeltségében a feladatkörébe tartozó katonai-szakmai kérdésekben önállóan látja el feladatait. A katonai képviselő az illetékességi körébe tartozó kérdésekben utasításait – a HM HÁT és a misszióvezető egyidejű tájékoztatása mellett – az MHPK VKF-től kapja. Halasztást nem tűrő, politikai kihatással is bíró ügyekben a honvédelmi miniszter és a HÁT közvetlenül is adhat utasítást a KKH vezetőjének. A KKH vezetője a honvédelmi minisztertől és a HÁT-tól kapott közvetlen utasításról – annak végrehajtása mellett – tájékoztatja a misszióvezetőt és az MHPK, VKF-et.

(3) A NATO főparancsnokságai mellett működő katonai képviselet(ek) a KKH vezetőjének szolgálati alárendeltségében a feladatkörükbe tartozó katonai-szakmai kérdésekben önállóan látják el feladataikat. A képviselet(ek) vezetői az illetékességi körükbe tartozó kérdésekben utasításaikat a KKH vezetőjétől, illetve az MHPK VKF-től kapják.

(4) A PO VPR és a KKH feladataikat – a feldatkörükhöz tartozó szakmai önállóságuk megőrzése mellett – szoros együttműködésben látják el. A PO VPR és a KKH vezetői, valamint a kapcsolódó területeket felügyelő munkatársai közvetlen munkakapcsolatot tartanak, és a feladatkörükbe tartozó kérdésekről egymást folyamatosan és maradéktalanul tájékoztatják. Kapcsolódó munkaterületek esetén az Észak-atlanti Tanács és a NATO Nemzetközi Törzs közvetlen irányításával és felügyeletével zajló tevékenységekben a PO VPR-t, a Katonai Bizottság és a NATO Nemzetközi Katonai Törzs közvetlen irányításával és felügyeletével zajló tevékenységekben a KKH-t illeti a képviselet joga.

JELENTÉS, KAPCSOLATTARTÁS

4. § (1) A PO VPR vezetője jelentéseit – a misszióvezetőn keresztül vagy annak egyidejű és maradéktalan tájékoztatásával közvetlenül – a HM NMEF-en keresztül a HM HÁT-nak terjeszti föl. Feladatai ellátása során a PO VPR a Honvédelmi Minisztérium vezetésével és egyéb együttműködő szervekkel a HM NMEF-en keresztül tart kapcsolatot.

(2) A KKH vezetője jelentéseit – a misszióvezető és a HM HÁT egyidejű tájékoztatása mellett – a HVK Védelmi Tervezési Főcsoportfőnökségen (a továbbiakban: J5) keresztül, illetve közvetlenül az MHPK VKF-nek terjeszti föl. A KKH vezetője részt vesz a HVK heti jelentési rendszerében. Feladatai során a HVK J5 bevonásával, illetve közvetlenül kapcsolatot tart a HVK szerveivel és a haderőnemi vezérkarokkal.

(3) A NATO főparancsnokságain működő katonai képviselet(ek) vezetői jelentéseiket a KKH vezetőjének, illetve indokolt esetben – a jelentési kötelezettség betartása mellett – a HVK J5-ön keresztül, illetve közvetlenül az MHPK, VKF-nek terjesztik föl. Feladataik ellátása során a HVK J5 bevonásával, illetve közvetlenül kapcsolatot tartanak a HVK szerveivel és a haderőnemi vezérkarokkal.

(4) A kapcsolattartás a meglévő híradó eszközökön (telefon, telefax stb.), a Külügyminisztérium futárposta és hírhálózati rendszerén – beleértve a rejtjeltáviratot – keresztül, a HM és az MH későbbiekben kiépítésre kerülő védett információ-továbbítási rendszerén keresztül, illetve személyesen történik. Nyílt táviratban, telefaxon vagy telefonon a biztonsági szabályok szigorú betartásával csak nyílt közlemény, jelentés továbbítható.

(5) A PO VPR és/vagy a KKH munkatársainak részvételével zajlott fontosabb tanácskozásokon és értekezleteken elhangzottakról és elfogadottakról, továbbá a magas beosztású személyek látogatásairól a PO VPR és/vagy a KKH vezetője az eseményt követő első munkanapon jelentéseket, szükség szerinti elemzéseket, a magas szintű látogatásokkal kapcsolatos előkészítő anyagokat terjeszt föl a szolgálati elöljáró részére. Egyéb eseményekről a PO VPR, illetve a KKH vezetője a tárgyhetet követő első munkanapon heti összefoglalót terjeszt föl. A PO VPR, illetve a KKH vezetője éves tevékenységéről, nyári szabadságra érkezése előtt, összefoglaló írásos jelentést terjeszt fel, egyben felkészül a szóbeli beszámolóra. Összefoglaló jelentés átadás-átvételről összeállításra a PO VPR, illetve a KKH vezetőjének személyében történő változás esetén kerül sor. Összeállításáért az átadó, felterjesztéséért az átvevő felelős. Az összefoglaló jelentés egyben a beosztásából távozó PO VPR, illetve KKH vezető éves beszámoló jelentése.

JOGÁLLÁS

5. § (1) A PO VPR vezetőjét és munkatársait a HM HÁT javaslata alapján, a külügyminiszter egyetértésével, a honvédelmi miniszter nevezi ki. A PO VPR beosztásait a HM Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal állománytáblája tartalmazza. A PO VPR vezetőjét és valamennyi munkatársát a honvédelmi miniszter meghatározott időtartamra (3 év) helyezi beosztásba. Rendkívüli esetben a PO VPR vezetője vagy bármely munkatársa beosztásából a meghatározott időtartamtól eltérő időben történő felmentésére vagy beosztásában legfeljebb egy évre való meghosszabbítására a HM HÁT javaslat alapján a honvédelmi miniszter jogosult.

(2) A tábornoki rendfokozatú katonai képviselőt az MHPK, VKF és a HM HÁT közös javaslata alapján, a külügyminiszter egyetértésével, a honvédelmi miniszter nevezi ki. A KKH beosztottait az MHPK VKF és a HM HÁT közös javaslatára – a diplomata státuszú munkatársak esetében a külügyminiszter előzetes egyetértésével – a honvédelmi miniszter nevezi ki. A KKH vezetőjét és állományát, illetve a katonai képviseletek és az összekötő csoportok vezetőit és állományát a honvédelmi miniszter meghatározott időtartamra (3 év) helyezi beosztásba. Rendkívüli esetben a KKH bármely munkatársa beosztásából a meghatározott időtartamtól eltérő időben történő felmentésére vagy beosztásában legfeljebb egy évre való meghosszabbítására a MHPK, VKF és a HM HÁT közös javaslata alapján a honvédelmi miniszter jogosult. A Katonai Képviselő Hivatalát a katonai képviselő vezeti, aki szolgálati elöljárója a Hivatalban szolgálatot teljesítő katona személyeknek és munkahelyi felettese az ott dolgozó honvédségi közalkalmazottaknak. A katonai képviselő szolgálati elöljárója a NATO főparancsnokságokon, valamint az alárendelt NATO parancsnokságokon működő katonai képviselőknek és munkatársaiknak.

ELLENŐRZÉS

6. § (1) A PO VPR, illetve a KKH munkáját az elöljáró szervtől kapott írásbeli meghatalmazással rendelkező személyek, bizottságok, gazdálkodását pedig az e téren ellátást végző szervek felügyeleti gazdasági-pénzügyi ellenőrzésre jogosult szervek ellenőrizhetik. Az ellenőrző személy (bizottság) megérkezéséről, munkájának megkezdéséről írásban azonnal jelentést kell tenni az elöljáró szervnek. Az ellenőrzés befejeztével az ellenőrző személy (bizottság) köteles a PO VPR, illetve a KKH vezetőjét az észrevételekről és a tapasztalatokról tájékoztatni. A PO VPR, illetve a KKH vezetője az ellenőrzésről készült jegyzőkönyvvel kapcsolatos észrevételeit írásban rögzíti. Az ellenőrző személy (bizottság) az ellenőrzésről készült feljegyzést megküldi a PO VPR, illetve a KKH vezetője, továbbá az MHPK, VKF és a HM HÁT részére.

GAZDÁLKODÁS

7. § (1) A PO VPR és a KKH gazdálkodását és anyagi ellátását a misszión belül egységes szervezetben kell biztosítani. A PO VPR és a KKH azonos állománykategóriába tartozó munkatársai azonos ellátásban részesülnek. A PO VPR és a KKH gazdálkodásával, elhelyezésével kapcsolatos anyagi-technikai ellátásával és pénzügyi tevékenységével kapcsolatos részletes szabályokat külön honvédelmi miniszteri utasítás tartalmazza.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

8. § (1) Az MHPK, VKF ezen utasítás hatályba lépését követő 30 napon belül intézkedésben szabályozza az együttes utasításban és ezen utasításban hatáskörébe utalt jogkörök gyakorlásának rendjét, különös tekintettel a KKH és az alárendeltségében működő katonai képviseletek és összekötő csoportok irányítására, jelentési és kapcsolattartási rendjére. Az MHPK, VKF az intézkedést megküldi a HM HÁT-nak és a misszióvezetőnek.

(2) Ez az utasítás az aláírása napján* lép hatályba.


Keleti György s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az aláírás napja: 1998. január 15.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére