• Tartalom

7/1998. (K. É. Ért. 7.) KTM utasítás

7/1998. (K. É. Ért. 7.) KTM utasítás

a Központi Környezetvédelmi Alap kármentesítési feladatokat szolgáló előirányzatának felosztásáról és felhasználási szabályairól*

1998.05.05.

1. § A Központi Környezetvédelmi Alap környezetvédelmet közvetlenül elősegítő fejlesztések előirányzat kármentesítési feladatokat szolgáló részének felosztási és felhasználási szabályait jelen utasítás melléklete tartalmazza.

2. § Jelen utasítás kiadmányozása napján* lép hatályba.

Dr. Baja Ferenc s. k.,

környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter

Melléklet a 7/1998. (K. É. Ért. 7.) utasításhoz

1. Az állami felelősségi körbe tartozó, hátrahagyott környezetkárosodások kármentesítéséről szóló 2205/1996. (VII. 24.) Korm. határozattal elfogadott Országos Környezeti Kármentesítési Program (a továbbiakban: Program) általános, országos és egyedi feladatokból áll.

2. A Program általános feladataira, amely a működtetést, a kármentesítésre szolgáló technológiák alkalmasságának megítélését, a jogi, műszaki, technikai és adminisztratív feltételek és az információs rendszer kialakítását és fejlesztését szolgálja, az 1998-ban biztosított keret legfeljebb 17,0%-a fordítható.

3. A Program országos feladataira, amely a Nemzeti Kármentesítési Prioritási Lista (a továbbiakban: Prioritási Lista) előkészítését és összeállítását, az alapprogramok kidolgozását, a tartós környezetkárosodások ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésével kapcsolatos feladatok ellátását, valamint a Programhoz kapcsolódó monitoringok fejlesztését és üzemeltetését jelenti, az 1998-ban biztosított keret legfeljebb 15,0%-a fordítható.

4. A Program végrehajtásához kapcsolódó egyedi kármentesítésekre fordítandó az 1998-ban biztosított keret legalább 70,0%-a.

5. A Program zavartalan végrehajtására az 1999. évre maximum 550 millió Ft összegű kötelezettségeket lehet vállalni. A Program végrehajtására rendelt források felosztását az 1. függelék tartalmazza.

6. Az 1998. évi kármentesítési előirányzatot terhelő, az 1997. évi keret terhére kötött, a Központi Környezetvédelmi Alap kármentesítési feladatokat szolgáló előirányzatának felosztásáról és felhasználási szabályairól szóló 9/1997. (K. É. Ért. 10.) környezetvédelmi és területfejlesztési miniszteri utasítás (a továbbiakban: utasítás) 1. § (2) pontja szerinti 1998. évi kötelezettség vállalási lehetőség szerinti kötelezettségek (összesen 709,552 millió Ft) esetében az utasítás szabályai szerint kell eljárni.

7. A 2. függelék együtt tartalmazza az 1., 2. és a 3. pontokban megjelölt 1998. és 1999. évekre biztosított források feladat és év szerinti bontását, a keretfelelősök, a kötelezettség vállalására, a teljesítés igazolására, az utalványozásra és az ellenjegyzésre jogosult személyek meghatározásával.

8. A Programot a Környezetgazdálkodási Intézet keretei között létrehozott Kármentesítési Programiroda (a továbbiakban: Programiroda) működteti, amelynek szakmai felügyeletét a környezetvédelmi helyettes államtitkár látja el.

9. A 2. függelék 1. pontjában meghatározott források felhasználására – 1. függelék I/a) és II/b) pontjaiban meghatározott feladatcsoportonként – a Programiroda munkatervet és a Programiroda finanszírozására költségtervet készít. A költségtervet a közigazgatási államtitkár, a munkatervet a környezetvédelmi helyettes államtitkár hagyja jóvá. A költségvetésben és a munkatervben jóváhagyott forrásokat időarányosan és egyenletesen kell biztosítani, az időarányos feladat-végrehajtás környezetvédelmi helyettes államtitkár által történt igazolását követően.

10. A 2. függelék 2–5. pontjai szerinti forrásokat a Programiroda által a végrehajtásra készített munkaterv alapján meghatározott ütemezés szerint pénzeszköz átadásként kell biztosítani. A munkatervet a környezetvédelmi helyettes államtitkár fogadja el, továbbá a munkaterv szerinti részjelentés igazolására is ő jogosult.

11. A 2. függelék 6. és 7. pontjaiban meghatározott felhasználási keretek terhére az érintettekkel kötendő – Programiroda által előkészített – megállapodásokban kell meghatározni az egyes környezetvédelmi felügyelőségek, illetve az egyes minisztériumok és szervezeteik – az 1. függelék szerinti – feladatait. E megállapodásokban kell továbbá rögzíteni a feladatok elvégzésének ütemezését és ehhez igazodóan a finanszírozás ütemtervét, melynek forrásait pénzeszköz átadásként kell biztosítani.

12. A 2. függelék 8. pontjában meghatározott, a Programhoz kapcsolódó 1998. évi kutatási és fejlesztési minőség- és szabványügyi jogi-, gazdasági szabályozás előkészítési feladatokat és a feladatok elvégzésére felhasználható források a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: KTM) 1998. évi K+F tervének részét képezik. A források felhasználása a KTM 1998. évi K+F terv szabályai szerint történik.

13. A 2. függelék 9. pontjában felhasználási szabályokkal meghatározott feladatcsoporton belül a keretfelelős különálló előzetes terveket készít a hazai és a nemzetközi rendezvényekre, a még nem ismeretes később beérkező igényekre tartalékot képezve. Ezeket a terveket be kell illeszteni a KTM nemzetközi és hazai rendezvény-finanszírozási rendszerébe, az azokra vonatkozó felhasználási szabályok alkalmazásával.

14. A 2. függelék 10. pontja szerinti források felhasználására a KKA közcélú, a társadalom környezeti szemléletének alakítására vonatkozó felhasználási szabályokat kell alkalmazni azzal, hogy a keretfelelős a környezetvédelmi helyettes államtitkár bevonásával előzetes tervet készít a feladatokról.

15. A 2. függelék 11–12–13. pontjaiban felhasználási szabályokkal meghatározott (Oktatási, Informatikai és a Prioritási Lista I. és II. ütem beszerzései) feladatok felhasználásáról a Környezeti Informatikai és Szervezeti Főosztály vezetője a környezetvédelmi helyettes államtitkár bevonásával negyedévente tájékoztatja a keretfelelőst.

16. A 2. függelék 14–16. pontjában meghatározott források terhére közbeszerzési eljárás szerint kötött szerződések esetében a 2. függelék rögzített kötelezettségvállalási szabályokat kell alkalmazni.

17. A Program végrehajtásával kapcsolatos bevételeket (mint pl. a tenderdokumentációk értékesítéséből, valamint a kármentesítési technológiák alkalmassági megítélésének díjaiból származó bevételi összegeket) a Központi Környezetvédelmi Alap (a továbbiakban: KKA) számlájára kell utalni.

18. A 2. függelékben rögzített keretek (a továbbiakban: keretek) szükségessé váló módosítását a környezetvédelmi helyettes államtitkár javaslatára a közigazgatási államtitkár engedélyezi a 2. függelék 17. pontjában meghatározott tartalék terhére.

19. A keret felhasználása esetén további indokolt igények felmerülésekor, a keretfelelős – amennyiben az nem a közigazgatási államtitkár – felelősségébe tartozó lekötetlen keret, illetve a tartalék (2. függelék 17. pont) terhére átcsoportosítást kezdeményezhet a közigazgatási államtitkárnál.

20. A költségvetési előirányzatok módosításáról, a környezetvédelmi helyettes államtitkárral egyeztetett döntéséről a közigazgatási államtitkár tájékoztatja a módosítás kezdeményezőjét, a környezetvédelmi helyettes államtitkárt és a Központi Környezetvédelmi Alap Kezelő Szervezet (a továbbiakban: KKAKSZ) vezetőjét.

21. A KKAKSZ az általa készített nyilvántartás alapján havonta (a szükséges egyeztetések lefolytatása után) kimutatást készít és juttat el a keretfelelősök részére a kármentesítési előirányzat költségvetési helyzetéről.

22. A KTM Pénzügyi és Számviteli Főosztálya a 2. függelék 9–13. pontjai szerint átutalt pénzek költségvetési helyzetéről az általa készített nyilvántartás alapján (a szükséges egyeztetések lefolytatása után) negyedévente kimutatást készít és juttat el a keretfelelősök részére.

23. A Programiroda a KKASZ havi, a KTM Pénzügyi és Számviteli Főosztálya negyedéves költségvetési tájékoztatására támaszkodva félévente jelentést készít a környezetvédelmi helyettes államtitkár részére a kármentesítési előirányzat helyzetéről.

24. Az egyedi feladatok végrehajtása során a közigazgatási államtitkár az elnöke a közbeszerzés útján megtett ajánlatokat elbíráló bizottságnak, és egyben a közbeszerzésről szóló 1995. évi XL. törvény (a továbbiakban: Kbtv.) 31. §-ának (3) bekezdése szerinti, a közbeszerzési eljárást lezáró döntést hozó személy.

25. Az egyedi feladatokra beérkező ajánlatokat elbíráló bizottság

a) szavazati jogkörrel rendelkező állandó tagjai:

– a környezetvédelmi helyettes államtitkár,

– a Környezeti Elemek Védelmének Főosztályának vezetője,

– a Központi Környezetvédelmi Alap Titkárságának vezetője,

– a Közigazgatási Államtitkári Titkárság vezetője,

– a Környezetgazdálkodási Intézet főigazgatója,

b) szavazati jogkörrel rendelkező meghívott tagjai:

– a területfejlesztési és építésügyi helyettes államtitkár, ha az egyedi kármentesítési projekt területfejlesztési érdeket érint,

– a természetvédelmi helyettes államtitkár ha az egyedi kármentesítési projekt védett természeti területet vagy értéket érint,

c) egyedi kármentesítési projektek esetében, az elnök döntésétől függően a bizottság meghívott, tanácskozási jogkörű tagja lehet:

– a KGI Kármentesítési Programiroda vezetője,

– az Országos Területfejlesztési Központi főigazgatója;

– az illetékes környezetvédelmi felügyelőség képviselője,

– az illetékes megyei területfejlesztési tanács képviselője,

– az érintett terület tulajdonosa/kezelője/használója és/vagy az érintett önkormányzat képviselője,

– amennyiben valamelyik minisztérium vagy a privatizációs feladat ellátásáért felelős tárca nélküli miniszter érintett, annak képviselője.

26. A 24. pont szerinti, az egyedi feladatok végrehajtásáról lefolytatott döntésről a szerződéskötéssel egyidejűleg a Programiroda értesíti a döntést előkészítő munkában résztvevő tanácskozási jogkörű tagokat.

27. A szennyezőforrások országos számbavételére irányuló felmérések összefogását, azok integrált adatszolgáltatási rendszerének kialakítását, valamint az alprogramok kidolgozását koordináló munkabizottság segíti, melynek elnöke a közigazgatási államtitkár.

28. A koordináló munkabizottság tagjai: a 25. pont a) és b) alpont szerinti tagok és az Országos Területfejlesztési Központ főigazgatója, vagy az általuk kijelölt személy, továbbá a Pénzügyminisztérium, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium, a Népjóléti Minisztérium, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, a privatizációs feladat ellátásáért felelős tárca nélküli miniszter, valamint az Önkormányzatok Szövetségének Tanácsának meghívott képviselői.

*

Az utasítást a 12/2004. (K. Ért. 6.) KvVM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2004. április 30. napjával.

*

A kiadmányozás napja: 1998. május 5.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére