• Tartalom

8/1998. (II. 4.) IKIM rendelet

8/1998. (II. 4.) IKIM rendelet

egyes veszélyes anyagok csomagolásának gyermekek számára biztonságos zárással és tapintással érzékelhető, veszélyre utaló jelképpel történő ellátásáról1

1998.02.19.

A veszélyes anyagokkal és veszélyes készítményekkel kapcsolatos eljárásról szóló 233/1996. (XII. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.)143/1997. (IX. 3.) Korm. rendelettel megállapított – 20. §-a (4) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a népjóléti miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:

1. § A rendelet hatálya a fogyasztó részére forgalomba kerülő veszélyes anyagokra és veszélyes készítményekre (a továbbiakban együtt: termék) terjed ki.

2. § (1) Gyermek számára biztonságos zárással kell ellátni azon termékek fogyasztói csomagolását, amelyek

a) az R. 2. §-a szerint ,,nagyon mérgező'', ,,mérgező'' és ,,maró'' besorolásúak, vagy

b) az e rendelet melléklete szerinti anyagok közül egyet is tartalmaznak az ott megállapított jellemzőkkel, kivéve a melléklet a) pontjában meghatározott anyagok aerosol, vagy szórófejjel ellátott csomagolásait.

(2) Tapintással érzékelhető, veszélyre utaló jelképpel kell ellátni azon termékek fogyasztói csomagolását, amelyek az R. 2. §-a szerint ,,nagyon mérgező'', ,,mérgező'', ,,maró'', ,,ártalmas'' ,,rendkívüli gyúlékony'', ,,könnyen gyulladó'' és ,,rákkeltő'' besorolásúak.

3. § A visszazárható, gyermekek számára biztonságos csomagolások, valamint a tapintással észlelhető, veszélyre utaló jelképek alkalmazásának módjára a mindenkor érvényes nemzeti szabványok előírásai az irányadóak.

4. § (1) A gyártó vagy az importőr felelős azért, hogy a termék gyermekek számára biztonságos zárással és tapintással érzékelhető, veszélyre utaló jelképpel legyen ellátva.

(2) A termék e rendelet szerinti, gyermekek számára biztonságos zárással és a csomagoláson meglévő, tapintással érzékelhető, veszélyre utaló jelképpel való ellátottságát az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei és városi intézetei, valamint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a fogyasztóvédelmi felügyelőségek jogosultak ellenőrizni.

5. § (1) A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó termékek 2000. január 1-jét követően gyermekek számára biztonságos zárással, tapintással érzékelhető, veszélyre utaló jelképpel hozhatók forgalomba.

(3) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény alapján az Európai Közösségek Bizottságának 90/35 EGK irányelvével, a gyermekek számára biztonságos zárással és/vagy tapintással érzékelhető, veszélyre utaló jelképpel ellátandó veszélyes anyagok és készítmények kategóriájának meghatározásáról, valamint a Bizottság 91/442 EGK irányelvével, a gyermekek számára biztonságos zárással, veszélyre utaló jelképpel ellátandó veszélyes anyagok és készítmények meghatározásáról összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

Melléklet a 8/1998. (II. 4.) IKIM rendelethez

A rendelet 2. §-ának b) pontjában hivatkozott veszélyes anyagok:
a) a külön jogszabály szerint belélegzésre veszélyes és rákkeltő hatású anyagok,
b) a metanol (CAS-szám: 67–56–1, Einecs szám: 2006596), ha koncentrációja eléri vagy meghaladja a 3%-ot, továbbá a diklórmetán (CAS-szám: 75–09–2, Einecs szám: 2008389), ha koncentrációja eléri vagy meghaladja az 1%-ot.
1

A rendeletet a 16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet 5. §-a hatályon kívül helyezte 2010. május 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére