• Tartalom

82/1998. (HK 1/1999.) HM utasítás

82/1998. (HK 1/1999.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium Gazdasági Kabinet létrehozásáról és működési rendjéről

1999.01.31.

1. § A honvédelmi miniszter a fejezet gazdálkodását érintő döntések előkészítésére, véleményezésére gazdasági tanácsadó testületet létesít. A testület megnevezése: HM Gazdasági Kabinet (a továbbiakban: HM GaK).

2. § A HM GaK a honvédelmi miniszter alárendeltségében, a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM GÜF HÁT) közvetlen irányításával működik.

3. § A HM GaK rendeltetése a fejezet gazdálkodását érintő kérdések, feladatok véleményezése, a miniszter hatáskörébe utalt témakörök felügyeletének elősegítése, valamint a döntés-előkészítés során szakmailag megalapozott álláspont kialakítása. Ennek során biztosítania kell a fejezet gazdálkodásának irányításában részt vevő szervezetek véleményének figyelembevételét, a közös álláspont kialakításának lehetőségét, az eltérő vélemények megjelenítését.

4. § A HM GaK feladata:

a) a honvédelmi miniszter döntési, illetve előterjesztési jogkörébe tartozó, gazdálkodást érintő jogszabály- és utasítás-tervezetek véleményezése, a véleményt megalapozó háttérszámítások és egyéb információk biztosítása;

b) a HM Kollégiuma (a továbbiakban: HMK) napirendjén szereplő gazdasági tárgyú ügyek véleményezése, szakmai álláspont kialakítása;

c) a miniszter felügyeleti hatáskörébe tartozó témakörökhöz szükség szerint intézkedési javaslat kidolgozása;

d) a HM vezetők által a GaK elé utalt eseti ügyek megtárgyalása;

e) állásfoglalás a HM GaK tagjai által javasolt kérdésekben.

5. § A HM GaK hatáskörébe tartozó, kiemelt témakörök:

– a fejezet központi és intézményi gazdálkodási rendje;

– a tárca közép- és hosszú távú gazdasági irányelvei, tervei;

– a NATO csatlakozási folyamat és tagság gazdasági vonatkozásai;

– a védelmi tervező rendszer gazdasági alrendszerei;

– költségvetési gazdálkodás;

– költségvetési szervek alapítása, megszüntetése;

– illetményfejlesztés, illetménykeret-gazdálkodás;

– a tárca által kezelt kincstári vagyon;

– közbeszerzési és egyéb beszerzési koncepciók, kiemelt beszerzési ügyek;

– a tárca által felügyelt gazdasági társaságok tevékenysége;

– gazdasági-pénzügyi ellenőrzés;

– a gazdasági pénzügyi ellenőrzés felvetéseire felügyeleti intézkedési javaslatok kialakítása;

– a fejezet számviteli rendje, gazdasági információs rendszere;

– egyes feladatokhoz kapcsolódó felelős személyek (pl. NATO szervezetbe, bizottságba delegáltak, gazdasági társaságokban a tárcát képviselő tisztségviselő stb.) miniszter általi beszámoltatása, meghallgatása, illetve annak előkészítése.

6. § A HM GaK hatáskörében jogosult a miniszter felügyeleti jogköre biztosítása érdekében:

a) a fejezethez tartozó valamennyi költségvetési szervtől (a jogszabályi előírásokat figyelembe véve) gazdasági jellegű információkat, adatokat bekérni;

b) állandó tagjai felé elemző, értékelő feladatot meghatározni;

c) a tárca gazdasági jellegű képviseletét ellátó személyeket – hazai és nemzetközi szervezetekben, illetve bizottságokban, gazdasági társaságokban – beszámoltatni.

7. § (1) A HM GaK vezetője a HM GÜF HÁT. Távolléte esetén feladatait a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) főigazgatója látja el.

(2) A HM GaK titkára a HM közigazgatási és vagyonfelügyeleti főosztályvezető. Távolléte esetén teendőit a közgazdasági és vagyonfelügyeleti főosztályvezető-helyettes látja el.

(3) A HM GaK tagjai:

– HM közgazdasági és vagyonfelügyeleti főosztályvezető;

– HM haditechnikai fejlesztési és beszerzési főosztályvezető;

– HM infrastrukturális főosztályvezető;

– HM biztonsági beruházási főosztályvezető;

– HM KPSZH főigazgató;

– a vezérkari főnök helyettese;

– MH HVK logisztikai főcsoportfőnök;

– MH HVK védelmi tervezési főcsoportfőnök helyettese;

– MH logisztikai főigazgató.

(4) A HM GaK tagjait – a HM GaK vezetőjével előzetesen egyeztetve – az általuk kijelölt személyek helyettesítik.

(5) A HM GaK ülésén állandó meghívottként vesz részt:

– HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatal főigazgató;

– HM Beszerzési Hivatal vezérigazgató;

– HM Közgazdasági és Vagyonfelügyeleti Főosztály (a továbbiakban: HM KVF) gazdasági jogi osztályvezető;

– HVK Gazdálkodási Bizottság titkára.

(6) A HM GaK ülésén eseti meghívottként vesz részt a HM GaK vezetőjének döntése alapján meghívott személy.

(7) A GaK titkár koordinációs tevékenysége előkészítését a HM KVF szervezetén belül 1 fő szakirányú felsőfokú végzettségű, függetlenített (állandó főfoglalkozású) munkakörű személy szervezi és segíti.

8. § (1) A HM GaK tevékenységét a honvédelmi miniszter által jóváhagyott éves munka- és feladatterv alapján végzi. Az éves munkatervet a HM GaK titkára – a HMK éves munkatervével egyeztetve – állítja össze, majd HM GaK ülésen történő megtárgyalását követően a HM GaK vezetője jóváhagyásra előterjeszti.

(2) A munkatervben nem szereplő egyéb kérdések napirendre tűzéséről a HM GaK vezetője dönt.

(3) Az éves munkaterv és az időközben érkezett feladatok, illetve előterjesztések alapján a titkár előkészíti a következő – terv szerinti, illetve soron kívüli – ülés napirendjét.

(4) A HM GaK ülésének idejét, helyét, napirendjét, valamint a meghívottak névsorát – a titkár javaslatára – a HM GaK vezetője hagyja jóvá.

9. § (1) A HM GaK napirendje szerinti tárgyalásra az ügykör szerint illetékes szerv vezetőjének előterjesztést vagy jelentést (a továbbiakban együtt: ülésanyag) kell készítenie a kabinet tagjainak tájékoztatására, illetve a döntéshozatal előkészítésére.

(2) Az ülésen megtárgyalandó anyagot tömören és egyértelműen kell megfogalmazni, emellett tartalmaznia kell a megalapozott állásfoglaláshoz szükséges valamennyi információt és esetlegesen a döntési javaslatot. A döntésre vonatkozó javaslat a fő kérdésekre terjedjen ki, jelölje meg a végrehajtás módját, határidejét és felelősét.

(3) Az ülésanyagot az ülés időpontja előtt legalább 10 munkanappal a HM GaK vezetőjéhez jóváhagyásra fel kell terjeszteni. A HM GaK titkára – a jóváhagyást követően – a napirendet, valamint az ülésanyagokat a tagok és a meghívottak részére az ülést megelőzően legalább 5 munkanappal megküldi.

(4) A HM GaK vezetőjének jóváhagyásával soron kívül tárgyalandó napirendi pontok esetében az ülésanyagot szóbeli jelentés vagy előterjesztés is helyettesítheti.

10. § (1) A HM GaK ülésein a HM GaK vezetője elnököl.

(2) Az ülésanyagot a HM GaK tagja terjesztheti elő, melyhez rövid szóbeli kiegészítést tehet.

(3) A HM GaK tagjának joga és kötelessége, hogy a napirenden szereplő előterjesztésekkel kapcsolatban előzetes véleményt alakítson ki, az ülésen pedig álláspontját kifejtse.

(4) A meghívottaknak a felmerült kérdésekre szakmailag megalapozott választ kell adniuk, illetve szakterületük vonatkozásában az érintett napirendi pontokhoz hozzászólást tehetnek.

(5) A napirenden szereplő kérdésekről a tagok, valamint a meghívottak véleményének, illetve javaslatának ismeretében a HM GaK vezetője dönt, majd a testület által képviselt álláspontról az érintett HM vezetőket, illetve a HMK-t döntéshozatal céljából tájékoztatja.

11. § (1) A HM GaK üléséről emlékeztető készül, amely a napirendi pontok megtárgyalását rövidített formában, a testület által képviselt álláspontot teljes terjedelmében tartalmazza.

(2) Az emlékeztetőt a titkár az ülést követő 8 munkanapon belül készíti el, egyúttal a HM GaK által képviselt álláspontokról a tagokat írásban tájékoztatja.

(3) A titkár a rendelkezésre álló információk alapján a soron következő ülésen – napirenden kívül – tájékoztatja a testületet:

a) a megtárgyalt kérdésekkel kapcsolatos HM vezetői döntésekről;

b) a HMK utolsó ülésén hozott döntésekről;

c) a következő HMK ülés napirendi pontjairól és azok ülésanyagairól.

12. § A honvédelmi miniszter hatáskörébe tartozó, gazdálkodást érintő jogszabály és utasítás tervezeteket – a HM GaK feladatköréből adódóan – a titkár a tagok részére, még a HM JIF feladatkörébe tartozó előírt egyeztetés előtt véleményezésre megküldi. A beérkezett vélemények alapján a HM GaK vezetője dönt azok ülésen történő megtárgyalásáról. Az egyező (egyeztetett) álláspontot a tervezethez záradék formájában csatolja.

13. § A HM GaK tevékenységéről a titkár éves beszámolót készít, melyet a HM GaK vezetője a HMK részére megküld.

14. § A Honvédelmi Minisztérium Kollégiumáról és működési rendjéről szóló 16/1995. (HK 10.) HM utasítás 1. § (2) bekezdés kiegészül:

(A HMK ülésén állandó meghívottként részt vesz:)

„– a HM Gazdasági Kabinet titkára”.

15. § Ez az utasítás közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit 1999. január 1-jétől kell alkalmazni.

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére