• Tartalom

9/1998. (BK 7.) BM utasítás

9/1998. (BK 7.) BM utasítás

a polgári védelmi feladatokról*

1998.04.08.
A mentésben való részvétel szabályairól, a polgári védelmi szakhatósági jogkörről és a miniszterek polgári védelmi feladatairól szóló 196/1996. (XII. 22.) Korm. rendelet 14. §-ának e) és a 15. §-ának g) pontjában foglaltakra figyelemmel kiadom az alábbi
utasítást:
1. Az utasítás hatálya kiterjed a Belügyminisztérium hivatali szervezeteire( a továbbiakban: hivatali egységek), a minisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezetekre (a továbbiakban: minisztériumi szervek), valamint a hivatásos polgári védelmi szervek kivételével a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetekre (a továbbiakban: önálló belügyi szervek).
2. A minisztériumi szerveknél és az önálló belügyi szerveknél dolgozók egyéni és kollektív védelméről, polgári védelmi felkészítéséről a szervek vezetői gondoskodnak. A polgári védelmi feladatok ellátásáról a szervek Szervezeti és Működési Szabályzata rendelkezik.
3. A hivatali egységeknél dolgozók egyéni és kollektív védelméről, polgári védelmi felkészítéséről, valamint a hivatali egységek, a minisztériumi szervek és az önálló belügyi szervek polgári védelmi feladatokra való felkészülésének összehangolásáról a BM Védelmi Iroda gondoskodik.
4. A Határőrség, a Rendőrség és a hivatásos állami tűzoltóság polgári védelmi feladatát képezi a személyi állomány valamennyi tagjának polgári védelmi felkészítése, az egyéni és kollektív védelem biztosítása, valamint a polgári védelmi szervekkel való együttműködése jogszabályokban meghatározott, a mellékletben felsorolt feladataik ellátása során.
5. A Határőrség országos parancsnoka, az országos rendőrfőkapitány és a Tűzoltóság országos parancsnoka a mellékletben felsorolt feladatok végrehajtását és az együttműködés rendjét az utasítás hatálybalépését követő 90 napon belül egymással és a polgári védelmi országos parancsnokkal egyeztetve szabályozza.
6. Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.
Kuncze Gábor s. k.,
belügyminiszter
Melléklet
a 9/1998. (BK 7.) BM utasításhoz
I. A Határőrség közreműködése
a polgári védelmi feladatok ellátásában
1. Az együttműködés elveinek, tartalmának meghatározása, időszakos pontosítása, a törzsek, összekötők, valamint a mentésre kijelölt alegységek állományának felkészítése polgári védelmi szakmai feladatok ellátására.
2. Kapcsolatfelvétel az együttműködő szervekkel, operatív csoportokkal, összekötő tisztek kiküldése, fogadása.
3. Részvétel a nemzetközi és hazai együttműködési gyakorlatokon.
4. Részvétel a nukleáris veszély-elhárítási feladatokban, együttműködve a Vám- és Pénzügyőrséggel, valamint a területi polgári védelmi szervezetekkel. Ennek keretében a Határőrség közreműködik:
a) a határterületi lakosság és a határforgalomban résztvevők tájékoztatásában,
b) határátkelőhelyen végrehajtandó személyi és járműmentesítés biztosítási feladataiban, egészségügyi- és járványügyi rendszabályok betartásában,
c) határátkelőhely területén bekövetkező veszélyes szállítmányok kiömlése, szivárgása esetén a riasztási és biztosítási feladatokban, a sugárzó anyagok felfedezése esetére meghatározott eljárásban,
d) a szomszédos ország területéről átsodródó mérgező vagy sugárszennyezett felhők előrejelzésében, a szükséges megelőző, illetve védettséget növelő intézkedések megtételében.
5. A nukleáris veszély-elhárítási feladatok végrehajtása során a Határőrség szolgálatot ellátó személyi állománya egyéni és kollektív rbv. védelmének, sugárellenőrzésének és részleges mentesítési feltételeinek biztosítása.
6. Részvétel az árvíz, belvíz elleni védekezésben.
7. Közreműködés a kihirdetett veszélyhelyzet megyei, illetve települési önkormányzatok rendeleti úton meghatározott feladatai végrehajtásában, minősített időszaki együttműködési feladatok előkészítésében.
8. Védelmi célú szükségleti tervekben meghatározott védőeszközök, felszerelések biztosítása, a személyi állomány felkészítése alkalmazásukra.
9. Részvétel a lakosság életét és anyagi javait tömegesen veszélyeztető természeti csapások, ipari balesetek következményei felszámolásában, egészségügyi és járványügyi rendszabályok betartásában.
10. Részvétel a veszélyeztetett határterületi lakosság kimenekítésében, kitelepítésében.
11. Meghatározott körzetek lezárása, kijelölt objektumok őrzés-védelme.
12. Közreműködés a menekültek fogadásában, továbbirányításában, a tömeges migráció kezelésében.
13. Mentő- és megsegítő erők államhatáron történő átkelésének biztosítása, felvezetése, átléptetése.
14. Az államhatár veszélyeztetett szakaszainak lezárása, rendészeti célú határbiztosítási feladatok végrehajtása. A határterületi lakosság védelme, anyagi javainak biztonsága érdekében együttműködés a megyei és települési, önkormányzati, valamint a rendvédelmi szervekkel.
15. Közreműködés a lakosság életét és anyagi javait veszélyeztető terror cselekmények következményeinek felszámolásában.
16. Nemzetközi polgári védelmi kontingensek mozgásának, egyszerűsített átléptetésének segítése, biztosítása a határátkelőhelyek körzetében.
III. A Rendőrség közreműködése
a polgári védelmi feladatok ellátásában
1. A lakosság életének és anyagi javai védelmének biztosításába bevont rendőri erők felkészítésének megszervezése.
2. Az együttműködésre kijelölt törzsek, összekötők felkészítése.
3. Kárterületek lezárása, forgalomirányítás, részvétel az állampolgárok tájékoztatásában. A kimenekítés, kitelepítés és befogadás rendőri biztosítása.
4. Természeti- és civilizációs katasztrófák veszélye és bekövetkezése esetén rendőrségi intézkedések bevezetése.
5. Az árvíz, belvíz elleni védekezésben, a járványügyi, környezetvédelmi rendszabályok bevezetésének érvényesítésében való közreműködés.
6. A nemzetközi és hazai polgári védelmi gyakorlatokon, valamint a veszélyhelyzetek felszámolásában résztvevő polgári védelmi szervezetek tevékenységének segítése.
7. Meghatározott objektumok őrzés-védelme, a kulturális javak védelmében való közreműködés.
8. A lakosság életvédelmi létesítményei veszélyhelyzeti és minősített időszaki előkészítésének, készenlétbe-helyezésének segítése.
9. Az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer előkészítésének biztosításában való részvétel.
10. A lakosság tartózkodásának korlátozására bevezetett intézkedések betartásának ellenőrzése.
11. Az elsötétítés és fényálcázás rendszabályai betartásának ellenőrzése.
12. Állategészségügyi, járványügyi, tűz- és környezetvédelmi rendszabályok betartásának ellenőrzésében való közreműködés.
13. Katasztrófa vagy más veszélyhelyzet felszámolásában résztvevő polgári védelmi erők gyors közúti felvonulását elősegítő intézkedések megtétele.
14. A kitelepítés során, valamint a kitelepített lakosság befogadási helyein a rend fenntartása, a visszahagyott tulajdon őrzése, a kitelepített területre történő bejárás közbiztonsági ellenőrzése, a bejárási útvonalak meghatározása.
III. Az állami tűzoltóság közreműködése
a polgári védelmi feladatok ellátásában
1. Az együttműködés elveinek meghatározása, a mentés irányítására létrehozott operatív csoportban tevékenykedő tűzoltók kijelölése és felkészítése.
2. A tűzoltási és műszaki mentési feladatok végrehajtásában közreműködő polgári védelmi szervezetek kiképzéséhez szükséges szakmai követelmények meghatározása és részvétel e szervezetek felkészítésében.
3. Az együttműködés elveinek oktatása a tűzoltók képzése során.
*

Az utasítást a 27/2016. (X. 12.) BM utasítás 4. pontja hatályon kívül helyezte 2016. október 13. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére