• Tartalom

1/1999. (K. H. V. Ért. 6.) KHVM utasítás

1/1999. (K. H. V. Ért. 6.) KHVM utasítás1.

a vízügyi célelőirányzat kezelésének és felhasználásának rendjéről*

1999.03.11.
A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 15. §-ának (8) bekezdésében meghatározott vízügyi célelőirányzat (a továbbiakban: VICE) kezelésével és — a külön jogszabályok rendelkezései szerint képződő — forrásainak felhasználásával összefüggő szabályokat — a pénzügyminiszterrel egyetértésben — az alábbiak szerint határozom meg.

1. § (1) A vízügyi célelőirányzat felhasználásáról szóló 11/1999. (III. 11.) KHVM rendeletben meghatározott feladatokat a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban: KHVM) szervezeti egységei, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (a továbbiakban: OVF) és a vízügyi igazgatóságok (a továbbiakban: VIZIG) hajtják végre.

(2) Az OVF a KHVM irányítása és felügyelete mellett látja el a VICE kezelésével kapcsolatos operatív gazdasági irányítási és koordinációs feladatokat.

(3) A VICE éves költségvetési (bevételi és kiadási) előirányzatainak tervezéséhez az OVF javaslatot készít és terjeszt elő a KHVM részére, a költségvetési tervezési előírásoknak megfelelően.

(4) A VICE egyes felhasználási jogcímeire jóváhagyott keretösszegekről, valamint a tételes felhasználásra vonatkozó engedélyekről a KVHVM tájékoztatja az OVF-et és utasítja az ezek alapján meghatározott feladatok végrehajtására.

(5) A VICE éves felhasználásához kapcsolódó szerződéseket — a pályázati úton odaítélt támogatások, továbbá a KHVM szervezeti egységei feladatainak ellátásához közvetlenül kötődő felhasználási jogcímtételek kivételével — az OVF köti meg. A pályázati úton odaítélt támogatások felhasználására a területileg illetékes VIZIG köt szerződést a kedvezményezettel.

(6) Az OVF a VICE működését lényegesen befolyásoló kérdésekben — így különösen a VICE pénzügyi egyensúlyának fenntartását közvetlenül veszélyeztető zavarok esetén, illetve a VICE konstrukciójának módosítását igénylő esetekben — jelentést készít a KHVM részére és állásfoglalást kér, majd a döntést követően gondoskodik annak végrehajtásáról.

(7) A költségvetés tervezési rendjéhez igazodva, a VICE következő évi bevételi és kiadási tervének kidolgozásához, a VIZIG-ek adatot szolgáltatnak az OVF részére a várható vízhasználatokról, a befizetési kötelezettségek címén keletkezett hátralékokról, a korábbi évek tartozásainak rendezéséről, az ezek alapján várható bevételekről.

(8) A (7) bekezdés szerinti adatok előállítását a VIZIG-ek — a szükséges analitikus nyilvántartások alapján — az OVF által meghatározott irányelveknek megfelelően biztosítják.

2. § (1) Az OVF felügyeli és ellenőrzi a VIZIG-ek által a vízkészletjárulék (a továbbiakban: Vkj.) késedelmes megfizetése, vagy meg nem fizetése esetén ellátandó — a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről szóló 1998. évi XC. törvény 10. számú melléklete 20. pontjának (3) bekezdése szerinti — adóhatósági jogkör gyakorlását. Az OVF gondoskodik arról, hogy a VIZIG-ek egységes eljárási rend szerint alkalmazzák az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény (a továbbiakban: Art.) előírásait.

(2) Az 5000 forintot meghaladó Vkj. tartozás esetén az adhatóságként eljáró VIZIG intézkedik a kintlevőségek beszedéséről az Art. 87—90 §-ai szerint.

(3) A VIZIG a megtett adóhatósági intézkedésekről minden év február 15-éig, valamint augusztus 15-éig köteles jelentést készíteni az OVF részére.

3. § Ez az utasítás a 11/1999. (III. 11.) KHVM rendelettel egyidejűleg lép hatályba. Az utasítás hatálybalépésével a Vízügyi Alap működési és gazdálkodási rendjéről szóló 4/1994. (K. H. V. Ért. 23.) KHVM utasítás hatályát veszti.

Katona Kálmán s. k.,

közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter

1.

Az utasítást utóbb a 9/2003. (K. Ért.4.) KvVM utasítás 13. § (1) bek. 2003.03.15. napjával hatályon kívül helyezte.

*

Az utasítást az érintettek közvetlenül megkapták.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére