• Tartalom

1/1999. (ÜK. 1999/1.) LÜ utasítás

1/1999. (ÜK. 1.) LÜ utasítás

Az ügyészi szervezetben adományozható elismerésekről szóló 3/1992. Legf.Ü. utasítás módosításáról*

1999.02.01.

1. § Az ügyészi szervezetben adományozható elismerésekről szóló – többször módosított – 3/1992. Legf.Ü. utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Magyar Köztársaság Ügyészsége, az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet által foglalkoztatott ügyészségi alkalmazottakra, valamint az ügyészi szervezet érdekében kifejtett tevékenységért elismerésben részesülőkre.”

2. § Az Utasítás 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § (1) Az ügyészségi szolgálatban kifejtett példamutató, kimagasló szakmai tevékenység, tudományos feladat végrehajtása, továbbá az ügyészség fejlődésének sikeres elősegítése elismeréséül a legfőbb ügyész
a) Kozma Sándor-díjat,
b) Ügyészségért Díjat,
c) Legfőbb Ügyészi Elismerő Oklevelet,
d) Eredményes Munkásságért Oklevelet
alapít.
(2) A (1) bekezdésben felsorolt elismeréseken kívül emléktárgy is adományozható.”

3. § (1) Az Utasítás 3. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A díjban részesített ügyészségi alkalmazott érmet és az adományozást igazoló okiratot kap. A díjjal az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Üsztv.) 46/D. §-a szerinti mindenkori legalacsonyabb ügyészi alapilletménynek megfelelő összegű pénzjutalom jár.”

(2) Az Utasítás 3. §-ának (4) bekezdésében az „Alapítva 1992-ben” szövegrész helyébe az „Alapítva: 1992.” szövegrész lép.

4. § Az Utasítás a következő címmel és 3/A. §-sal egészül ki:

„ÜGYÉSZSÉGÉRT DÍJ
3/A. § (1) Az Ügyészségért Díj az ügyészségi szolgálatban vagy az ügyészi szervezet érdekében kifejtett tevékenység során nyújtott kiemelkedő teljesítményért az ügyészségi tisztviselőnek, ügykezelőnek és fizikai alkalmazottnak esetenként adományozható elismerés.
(2) Az Ügyészségért díjból évente legfeljebb tíz darab adományozható.
(3) A díjban részesülő érmet és az adományozást igazoló okiratot kap. A díjjal az Üsztv. 46/D. §-a szerinti mindenkori legalacsonyabb ügyészi alapilletmény háromnegyedének megfelelő összegű pénzjutalom jár.
(4) Az érem Kiss György szobrászművész alkotása.”

5. § (1) Az Utasítás 4. §-ának (1) bekezdésében „az ügyészségi dolgozónak” szövegrész helyébe „a személynek” szövegrész lép.

(2) Az Utasítás 4. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Legfőbb Ügyészi Elismerő Oklevélből évente legfeljebb 40 darab adományozható.”

6. § (1) Az Utasítás 6. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A legfőbb ügyész az arra érdemes személyt munkássága, életútja, kiemelkedő szakmai teljesítménye elismeréseként emléktárgyban részesítheti.”

(2) Az Utasítás 6. § (2)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a jelenlegi (4) bekezdés számozása (3) bekezdésre változik:

„(2) Az emléktárgy művészeti alkotás (festmény, tűzzománc, kisplasztika, stb.), díszkiadású könyv, emlékgyűrű vagy más, nemesfémből készült tárgy lehet.”

7. § Az Utasítás a következő címmel és 6/A. §-sal egészül ki:

„ÜGYÉSZSÉGI EMLÉKGYŰRŰ
6/A. § (1) Az Ügyészségi Emlékgyűrű (a továbbiakban: Emlékgyűrű) az ügyészségi szolgálatban huzamos időn át nyújtott kiemelkedő munkateljesítményért adományozható elismerés.
(2) Az elismerésben részesülő az Emlékgyűrű mellé az adományozást igazoló okiratot kap.
(3) Az Emlékgyűrű vésett §-jellel ellátott arany pecsétgyűrű, a női gyűrűn a §-jel alsó ívében briliánskővel. Az Emlékgyűrű díszdobozban kerül átadásra.”

8. § (1) Az Utasítás 7. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az utasítás 2. §-a (1) bekezdésének a)–c) pontjában meghatározott elismerések adományozásának időpontja általában június 10., egyébként és a d) pont, valamint a (2) bekezdés szerinti elismeréseket illetően pedig az okot adó esemény (pl. nemzeti ünnep, nyugállományba vonulás, kerek évfordulós születésnap, vezetői kinevezés évfordulója stb.).”

(2) Az Utasítás 7. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A díjakat a legfőbb ügyész, a többi elismerést az adományozó vagy megbízottja adja át.”

(3) Az Utasítás 7. §-ának (3) bekezdésében „a) és b) pontjában” szövegrész helyébe „a)–c) pontjában” szövegrész lép.

9. § (1) Az Utasítás 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

8. § (1) A munkáltatói jogkört gyakorló ügyészségi vezető a június 10-én átadásra kerülő elismerésekre minden év március 10. napjáig, egyébként pedig az adományozás okául szolgáló eseményt megelőző harmincadik napig tehet indokolt előterjesztést a munkáltatói jogkörébe tartozó ügyészségi alkalmazottnak elismerésben való részesítésére.
(2) Az ügyészi szervezet érdekében kifejtett tevékenységért adományozásra kerülő – az Utasítás 2. §-ának c) pontja, valamint (2) bekezdése szerinti – elismerésekre az adományozás okául szolgáló eseményt megelőző harmincadik napig lehet előterjesztést tenni.
(3) A díjak odaítélését a legfőbb ügyész által évente felkért öt-öt fős szakmai bizottságok véleményezik. A bizottságok egy-egy tagjára az ügyészségi érdekképviseletek tesznek javaslatot.
(4) A legfőbb ügyész a díjak odaítéléséről a szakmai bizottságok véleménye, a többi elismerés adományozásáról a vezetői testület állásfoglalása ismeretében dönt.”

10. § (1) Az Utasítás 8/A. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Díjakat a legfőbb ügyész – erre irányuló javaslat nélkül – a 3. § (2) bekezdésében, valamint a 3/A. § (2) bekezdésében meghatározott kereten felül, saját hatáskörében is adományozhat.”

(2) Az Utasítás 8/A. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Díjak »posztumusz« is adományozhatóak azoknak, akik a 3. § (1) bekezdésében, valamint a 3/A. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek megfeleltek.”

(3) Az Utasítás 8/A. §-ának (3) bekezdésében a „KOZMA SÁNDOR-díj és a díjjal” szövegrész helyébe a „díjak és a díjakkal” szövegrész lép.

11. § Az Utasítás 9. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Méltatlanná válik a 2. § (1) bekezdés a)–c) pontja szerinti elismerésre az az ügyészségi alkalmazott
a) akinek az ügyészségi szolgálati viszonya a bíróságnak vele szemben bűncselekmény miatt szabadságvesztést, közérdekű munkát, illetve közügyektől eltiltást kiszabó jogerős határozatával vagy büntetőeljárás során kényszergyógykezelését elrendelő jogerős határozattal, továbbá hivatalvesztés kimondásával, valamint hivatalvesztés, illetőleg elbocsátás fegyelmi büntetést kiszabó jogerős fegyelmi határozattal szűnik meg, vagy
b) akitől az elismerést jogerős fegyelmi büntetésként visszavonták.”

12. § (1) Az Utasítás 3. §-ának (1) bekezdésében, 9. §-ának (1) bekezdésében a „dolgozó” megjelölés alatt „alkalmazott” megjelölést kell érteni.

(2) Az Utasítás 5. §-ának (1) bekezdésében, 6. §-ának (4) bekezdésében a „dolgozónak” megjelölés alatt „alkalmazottnak” megjelölést kell érteni.

(3) Az Utasítás 5. §-ának (2) bekezdésében a „dolgozói” megjelölés alatt „alkalmazotti” megjelölést kell érteni.

(4) Az Utasítás 9. §-ának (3) bekezdésében a „dolgozótól” megjelölés alatt „alkalmazottól” megjelölést kell érteni.

13. § Ez az utasítás 1999. évi február hó 1. napján lép hatályba.

Dr. Györgyi Kálmán s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére