• Tartalom

10/1999. (HK 6.) HM utasítás

10/1999. (HK 6.) HM utasítás

a légi kutató-mentő szolgálat megalakításáról, riasztásáról és alkalmazásáról

1999.03.14.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdése l) pontja alapján – figyelemmel a bajba jutott légi járművek megsegítését ellátó kutató-mentő szolgálatokról szóló 30/1998. (VI. 24.) BM–HM–NM–PM együttes rendelet 3. § (1) bekezdésének b) pontjára és a (3) bekezdésben foglaltakra – a légi kutató-mentő szolgálat (a továbbiakban: LKMSZ) megalakítására, riasztására, alkalmazására, illetékességére és jogosultságára a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény 2. § (1) bekezdés k) pontjában foglaltak alapján megalakított LKMSZ-ra, valamint e szervezet irányításában és felügyeletében közreműködő szervezetekre terjed ki.

Az LKMSZ megalakítása

2. § (1) Az LKMSZ-t a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök (a továbbiakban: MHPK, VKF) külön szervezetként alakítja meg.

(2) Az LKMSZ szervezeti felépítését, vezetésének, irányításának és az együttműködésének rendjét, a készültségi légi járműveinek típusát, továbbá a légi járművek speciális felszerelését az MHPK, VKF intézkedésében szabályozza.

(3) Az LKMSZ az MH légierő vezérkari főnöke (a továbbiakban: MH LEVKF) által jóváhagyott, a nemzetközi szabályokon alapuló előírások szerint látja el a szolgálatát.

Hatósági felügyelet

3. § (1) Az LKMSZ hatósági felügyeletét a Honvédelmi Minisztérium Katonai Légügyi Hivatala (a továbbiakban: Hatóság) látja el.

(2) A hatósági felügyelet kiterjed az LKMSZ teljes szakszemélyzetének felkészítésére, a szolgálati működésének és a légijármű műszaki alkalmasságának felügyeletére.

Műveleti terv

4. § (1) A Mentés Összehangoló Központba (a továbbiakban: Központ) az MH képviselőjét az MHPK, VKF jelöli ki.

(2) A Központ működéséhez szükséges tervekhez az adatokat a Honvéd Vezérkar biztosítja.

A légi kutató-mentő szolgálat riasztására vonatkozó szabályok

5. § (1) Az MH Központi Ügyelete és a Hatóság Készenléti Repülőbaleseti Szolgálata fogadja az ORFK Központi Ügyelet ügyeletese által adott információkat.

(2) Az LKMSZ riasztását a Magyar Honvédség Légierő Vezérkar Hadműveleti Központja rendelheti el önállóan, vagy a Központ kérése alapján.

A kutatás-mentés tervezése

6. § (1) A tervezés adatainak összeállítását és feldolgozását, a szükséges tervek előkészítését az MH LEVKF a Központtal együttműködve végzi.

(2) A repülőesemények adatainak gyűjtését, a kutatás-mentés során szolgáltatott információk elemzését (együttműködve a Központtal) a Hatóság végzi.

A légi kutató-mentő szolgálat személyi állományának felkészítési rendje

7. § (1) A szolgálat személyi állományának felkészítését az MH LEVKF végzi.

(2) Az LKMSZ szakmai működési szabályzatát – a Hatóság előzetes egyetértésével – az MH LEVKF adja ki.

(3) Légi kutató-mentő szolgálatot csak a bajba jutott légi járművek megsegítését ellátó kutató-mentő szolgálatokról szóló 30/1998. (VI. 24.) BM–HM–NM–PM együttes rendelet 2. számú melléklet 1.2. pontja szerinti szakképesítéssel rendelkező személyek láthatnak el.

A légi kutató-mentő készültségi szolgálat ellátásának rendje

8. § (1) Az LKMSZ tevékenységének és a szolgálat vezénylésének rendjét az MH LEVKF szabályozza.

(2) A légi kutató-mentő készültségi szolgálat ellátásához szükséges eszközök beszerzésére, korszerűsítésére, cseréjére az MHPK, VKF tesz javaslatot a honvédelmi miniszter részére.

(3) Az LKMSZ-nek eszközeivel és személyzetének kiképzettségével alkalmasnak kell lennie a szomszédos országok hasonló rendeltetésű szervezeteivel együttműködni.

Fenntartási és eljárási költségek

9. § (1) A szolgálat létrehozási, fenntartási és eljárási költségeit évente – első ízben az 1999. évi költségvetésre vonatkozóan – a költségvetés tervezési rendjében, elkülönítetten az MHPK, VKF tervezi és terjeszti fel.

(2) A költségvetés tervezését a Központtal egyeztetve kell végrehajtani.

(3) Az LKMSZ készültségi szolgálatának minősül. A szolgálatba vezényelt személyi állomány a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 237. § (1) bekezdés b) pontja alapján illetménypótlékra jogosult.

Záró rendelkezés

10. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére