• Tartalom

10/1999. (ÜK. 1999/10.) LÜ utasítás

10/1999. (ÜK. 10.) LÜ. utasítás

A talár általános bevezetéséről és viseléséről*

1999.10.29.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló, többször módosított 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény 44. §-ának (4) bekezdésében foglaltakra figyelemmel – a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Legfőbb Ügyészségen, a Katonai Főügyészségen, a megyei, fővárosi főügyészségen (a továbbiakban: főügyészség) és a helyi ügyészségen szolgálatot teljesítő, a Legfelsőbb Bíróságon, a megyei (fővárosi) bíróságon, a helyi és a munkaügyi bíróságon tárgyaló ügyészekre (a továbbiakban: tárgyaló ügyész) terjed ki.

(2) Az utasítás rendelkezései nem vonatkoznak a kijelölt megyei (fővárosi) bíróság katonai tanácsa előtt eljáró katonai ügyészekre.

2. § (1) A tárgyaló ügyész a talárt a tárgyaláson, illetve a tárgyalóteremben tartott eljárási cselekménynél viseli.

(2) A tárgyalótermen kívül az ügyész a talárt csak a tárgyaláshoz közvetlenül kapcsolódó tevékenység (a bíróságon a tárgyalóterem megközelítése, iratbeszerzés stb.) során viselheti.

3. § (1) A talár az ügyészség tulajdona, azt a tárgyaló ügyész megfelelő állapotban köteles tárolni és megőrizni.

(2) Ha a tárgyaló ügyész ügyészségi szolgálati viszonya megszűnik, a talárt köteles az ügyészség részére visszaszolgáltatni.

(3) A tárgyaló ügyész a talárt

a) nyugállományba vonulásakor,

b) a legfőbb ügyész, illetőleg a megyei (fővárosi) főügyész egyedi döntése alapján kivételesen, tisztségének egyéb okból történő megszűnése esetén

megtarthatja.

4. § A Legfőbb Ügyészség önálló szervezeti egységeinek vezetői, továbbá a megyei (fővárosi) főügyészek – a helyi ügyészségekre kiterjedően is – évenként szeptember 30-ig jelzik a Legfőbb Ügyészség titkárságának a következő évi talárszükségletet. E feladatkörükben javaslatot tehetnek az elhasználódott talárok cseréjére, illetőleg selejtezésére is, amelyről a pénzügyi és műszaki főosztály felügyeletét ellátó legfőbb ügyész helyettese dönt.

5. § Az ügyészségi alkalmazottak egyes költségtérítéseiről és juttatásairól szóló – a 4/1998. (ÜK. 12.) LÜ utasítással módosított – 8/1996. (ÜK. 7.) LÜ utasítás 67. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

“67. § (1) Az Üsztv. 44. §-a szerinti hivatali öltözéket (talárt) az ügyésznek – ha a legfőbb ügyész eltérően nem rendelkezik – a tárgyaláson akkor kell viselnie, ha a bíróság vagy az eljáró tanács elnöke talárt visel.
(2) A hivatali öltözékkel (talárral) kapcsolatos teendők ellátása (elkészíttetés, tisztíttatás, nyilvántartás) a szolgálati hely szerint illetékes pénzügyi feladatokat ellátó szervezeti egység feladata.”

6. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit a megyei (fővárosi) bíróságon tárgyaló ügyészekre vonatkozóan 2000. január 1-jétől, a helyi bíróságokon tárgyaló ügyészekre vonatkozóan 2000. július 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Azokon az ügyészségeken, ahol a talár bevezetésére korábban sor került, a talárt az átvételtől számított legalább öt évig kell viselni.

(3) A talár főbb jellemzőit a melléklet tartalmazza, rendelkezései a (2) bekezdés által megjelölt esetekre nem vonatkoznak.

Dr. Györgyi Kálmán s. k.,

legfőbb ügyész

Melléklet a 10/1999. (ÜK. 10.) LÜ utasításhoz

Az ügyészi talár leírása

Színe, anyaga: fekete színű, vékony, kevert szövet.

Eleje: lefelé bővülő vonalú, hosszú, alul bővülő raglán ujjú kabát, selyem béléssel bélelve, bélésében egy belső zsebbel. Kívül egyszegélyes bevágott zsebekkel van ellátva, egy sor négy gombos rejtett gombolással, kihajtós, szögletes fazonnal, alatta körbe, vállszélességig érő sálgallérral.

Háta: hátközépen 5-5 cm mélységben hól készítve, amely lapockavonalon dupla dísztűzéssel val levarrva.

Díszítése: kihajtós, szögletes fazon, óarany tükörbársonyból készítve, a raglán ujjának bevarrási vonala és a sálgallér széle 5 milliméteres óarany tükörbársonnyal szegélyezett.

(null)

ÜGYÉSZI TALÁR

ÜGYÉSZI TALÁR

elölnézet

hátulnézet

*

Az utasítást utóbb a 7/2000. (ÜK. 7.) LÜ utasítás, az 1/2003. (ÜK. 2.) LÜ utasítás, a 4/2003. (ÜK. 4.) LÜ utasítás, a 12/2011. (V. 27.) LÜ utasítás módosította, hatályon kívül helyezte a 8/2015. (VI. 8.) LÜ utasítás 6. §-a 2015. június 11. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére